Δραματικές εξελίξεις με τη φέτα στην Ελλάδα – Δείτε τι συμβαίνει

φέτα: Ανησυχία έχει προκαλέσει στους καταναλωτές η επικείμενη ανοδική πορεία της τιμής της φέτας μετά και τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel στον θεσσαλικό κάμπο. Οι ελλείψεις του δημοφιλέστερου τυροκομικού προϊόντος της χώρας ήδη, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά και είναι πολύ πιθανό η τιμή του σύντομα, να αγγίξει ακόμη και τα 20 […]

Δραματικές εξελίξεις με τη φέτα στην Ελλάδα – Δείτε τι συμβαίνει

φέτα: Ανησυχία έχει προκαλέσει στους καταναλωτές η επικείμενη ανοδική πορεία της τιμής της φέτας μετά και τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel στον θεσσαλικό κάμπο.

Οι ελλείψεις του δημοφιλέστερου τυροκομικού προϊόντος της χώρας ήδη, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά και είναι πολύ πιθανό η τιμή του σύντομα, να αγγίξει ακόμη και τα 20 ευρώ το κιλό.

Σε εκτίναξη της τιμής της φέτας εκτιμάται πως θα οδηγήσει η καταστροφή στην Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel.

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες προκαλούν μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή του «λευκού χρυσού» καθώς στην Θεσσαλία βρίσκεται περίπου το 40% του συνόλου της αιγοπροβατοτροφίας, που παράγουν το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή της.

φέτα: Ποιοι απειλούν το εθνικό μας προϊόν – Η μάχη με τα προϊόντα – μαϊμού

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση της παραγωγής της εγχώριας φέτας κατά 10% -15% λόγω της καταστροφικής πλημμύρας. Η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την κάλυψη των αναγκών τόσο της εγχώριας αγοράς όσο και των εξαγωγών.

Η τιμή της φέτας

Την ίδια στιγμή, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη φέτα καθώς η τιμή του κιλού της φέτας ανέρχεται στα 13 ευρώ με 16 ευρώ, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 20 ευρώ.

Παρ’ ότι η φέτα, ένα από τα πολυτιμότερα assets των ελληνικών εξαγωγών, μπορεί να παραχθεί σε άλλες έξι περιφέρειες, η Θεσσαλία διακρίνεται, τόσο στην παραγωγή πρώτης ύλης (πρώτη σε πρόβειο γάλα, δεύτερη σε κατσικίσιο), όσο και στην παραγωγή τυριού (πρώτη περιφέρεια με 40% της παραγωγής μαλακού τυριού και του 23% της παραγωγής σκληρών τυριών).

Έτσι η απώλεια χιλιάδων αιγοπροβάτων στον Θεσσαλικό κάμπο, σημαίνει ότι μέχρι να καλυφθεί το κενό (αν καλυφθεί, αφού το κόστος για μια μεσαία κτηνοτροφική μονάδα με 400 πρόβατα κυμαίνεται σε τουλάχιστον 200.000 ευρώ) η παραγωγή φέτας θα είναι μειωμένη.

Η παραγωγή

Μιλώντας στον ΟΤ ο πρόεδρος ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος, αναφέρει ότι «η ζημιά που υπέστη η κτηνοτροφία στην Θεσσαλία θα επηρεάσει αρχικώς τις τιμές, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Σε δυο μήνες θα έχει επανέλθει η παραγωγή παρά τις τεράστιες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο».

Αναφορικά με τις μεγάλες ανατιμήσεις σημείωσε ότι «δεν δικαιολογούνται. Και αυτό γιατί υπάρχει προϊόν που έχει παραχθεί και είναι έτοιμο προς διάθεση. Υπάρχει απόθεμα που φτιάχτηκε πριν μερικούς μήνες με τις προηγούμενες τιμές. Το κλειδί για να κρατηθούν οι τιμές και να μην παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας είναι οι έλεγχοι».

Σκληρή κριτική έκανε, ο κ. Πεβερέτος, σε όσους πουλάνε από 12,5 ευρώ το κιλό τη φέτα, ενώ δεν θεωρεί ότι θα φτάσει στα 20 ευρώ το κιλό η φέτα.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η μεγάλη αύξηση των τιμών θα οδηγήσει σε δραστική μείωση της κατανάλωσης. Ακόμη και στα επίπεδα των 15 ευρώ, με 16 ευρώ το κιλό θα υποχωρήσει η ζήτηση. Τα νοικοκυριά θα στραφούν στα λευκά τυριά που παράγονται από αγελαδινό γάλα.

Οι εξαγωγές φέτας σε αξία ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ. Η συνολική παραγωγή φέτας είναι 144 χιλ. τόνους, εκ των οποίων περίπου 90.000 εξάγονται στο εξωτερικό».

«Βασίλισσα» η φέτα

Για να χαρακτηριστεί ένα τυρί ΠΟΠ πρέπει να έχει ορισμένα στοιχεία: Να παράγεται και να ωριμάζει εντός αυστηρά προκαθορισμένης γεωγραφικής ζώνης. Η πρώτη ύλη απ’ όπου προέρχεται να παράγεται επίσης εντός της ίδιας ζώνης. Να μην χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα κατά την παραγωγή του. Να κατασκευάζεται με παραδοσιακές τεχνικές σε φυσικές συνθήκες.

Οι αναφορές για την ανάπτυξη της τυροκομίας στην Ελλάδα υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η τέχνη της τυροκομίας δόθηκε ως πολύτιμο δώρο στους θνητούς από τους θεούς του Ολύμπου.

Σήμερα, η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα τυριών, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν με ποικίλους τρόπους και να ικανοποιήσουν τις γευστικές επιθυμίες και των πιο απαιτητικών.

Εκτός από τη φέτα, η φήμη της οποίας έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα έχει προστατεύσει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία άλλες 23 ονομασίες τυριών, με πιο πρόσφατη αυτή του προϊόντος τυριού «Τσαλαφούτι».

Το Ανεβατό, το Γαλοτύρι, οι Γραβιέρες Αγράφων, Κρήτης και Νάξου, το Καλαθάκι Λήμνου, το Κασέρι , το Κατίκι Δομοκού, η Κεφαλογραβιέρα, η Κοπανιστή, το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, το Μανούρι, το Μετσοβόνε, ο Μπάτζος η Ξυνομυζήθρα Κρήτης, το Πηχτόγαλο Χανίων, το Σαν Μιχάλη ΠΟΠ, η Φέτα, η Σφέλα, η Φορμαέλλα Αράχωβας Παρνασσού, το Ξύγαλο Σητείας ή Ξίγαλο Σητείας, το Κρασοτύρι Κω/Τυρί της Πόσιας ΠΓΕ και το Αρσενικό Νάξου κοσμούν την λίστα των ελληνικών τυριών που έχουν καταχωριστεί ως Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης.

Τι είναι η φέτα ΠΟΠ;

Χρωστάει το όνομά της στο ότι κόβεται σε μεγάλες τριγωνικές φέτες για να χωρέσει στα βαρέλια όπου ωριμάζει. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι λέγεται έτσι γιατί την κόβουμε και τη σερβίρουμε σε φέτες.

Χρωστάει το όνομά της στο ότι κόβεται σε μεγάλες τριγωνικές φέτες για να χωρέσει στα βαρέλια όπου ωριμάζει. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι λέγεται έτσι γιατί την κόβουμε και τη σερβίρουμε σε φέτες.

Η φέτα είναι λευκό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, που ωριμάζει μέσα σε άλμη. Κατοχυρώθηκε οριστικά ως προϊόν ΠΟΠ μόλις το 2002, έπειτα από περιπέτειες και προσφυγές κυρίως από τη Δανία και τη Γαλλία. Για να αποκαλείται ένα τυρί Φέτα ΠΟΠ, πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις:

Να προέρχεται αποκλειστικά από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και, από νησιά, μόνο από τη Λέσβο.
Να παρασκευάζεται μόνο από ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, σε αναλογία πρόβειο τουλάχιστον 70% και γίδινο έως 30%.

Να χρησιμοποιείται γάλα μόνο από ελληνικές φυλές προβάτων, που τρέφονται με την τοπική χλωρίδα κάθε περιοχής, κυρίως σε ελεύθερες βοσκές. n Να παράγεται από τον Οκτώβριο ώς τα μέσα Ιουνίου.
Να περιέχει ελάχιστα λιπαρά 43% επί ξηρού και μέγιστη υγρασία 55%.

Να ωριμάζει για τουλάχιστον 2 μήνες μέσα σε ξύλινα βαρέλια ή σε δοχεία από λευκοσίδηρο (τενεκέδες).
Τι δεν είναι φέτα, λοιπόν;

Όσα τυριά φτιάχνονται όπως η φέτα, αλλά με άλλα γάλατα ή αναλογίες, ή όσα ωριμάζουν σε πλαστικό δοχείο ή σε περιοχές πλην των ΠΟΠ, τα λέμε λευκά τυριά άλμης. Τα γνωστότερα είναι το γίδινο τυρί ή γίδινη «φέτα», όταν φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα σε ποσοστό έως και 100%, ενώ ο τελεμές παρασκευάζεται κι αυτός όπως η φέτα, αλλά με αγελαδινό γάλα.

Οι φημισμένες φέτες

Αν και φτιάχνεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, κάποιες περιοχές, κυρίως ορεινές, φημίζονται για τη φέτα τους, μάλλον εξαιτίας της εκλεκτής βουνίσιας χλωρίδας:

Τα Καλάβρυτα και ολόκληρη κυρίως η ορεινή Πελοπόννησος.
Η Στερεά Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη.
Η Ελασσόνα, ο Τύρναβος, η κεντρική και βόρεια Θεσσαλία.
Οι παραδοσιακές βλάχικες περιοχές, από τα Αγραφα και τα Γρεβενά ώς την Ηπειρο.