Επιδότηση Ρεύματος: Δε δικαιούνται, πλέον, επίδομα τα νοικοκυριά με μεσαίες μηνιαίες καταναλώσεις και οι ενισχύσεις θα φορούν αποκλειστικά όσους κάνουν εξοικονόμηση ή πληρώνουν μικρούς λογαριασμούς ρεύματος.
Επιδότηση Ρεύματος: Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαπιστώνει πως, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει τις επιδοτήσεις για μακρύ χρονικό διάστημα, όπως καταβάλλονται σήμερα και σχεδιάζει έναν «κόφτη».
Οι περιορισμοί, θα παρουσιαστούν ως μέτρα για την αποθάρρυνση χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος και τη στροφή στις καταναλώσεις πετρελαίου, για το οποίο, μάλιστα, θα αυξηθεί η επιδότηση φέτος.
Ωστόσο, χιλιάδες καυστήρες πετρελαίου ειδικά στις πολυκατοικίες είναι ανενεργοί την τελευταία δεκαετία και τα νοικοκυριά θερμαίνονται (όπως θερμαίνονται) με ηλεκτρικά σώματα και αιρκοντίσιον.
Εν πάση περιπτώσει, στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι να περιοριστεί η επιδότηση στις μικρές καταναλώσεις και να πάψουν να είναι οριζόντιες, που ευνοούν και τα ενεργοβόρα νοικοκυριά ή εναλλακτικά να επιδοτούνται όσοι κάνουν εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος.
Επιδότηση Ρεύματος: Τα τρία σενάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό σχέδιο περιέχει διάφορα σενάρια. Ειδικότερα:
Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι οι ενισχύσεις με τις σημερινές τιμές, θα καταβάλλονται στο σύνολό τους, μόνο για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο ή 400 κιλοβατώρες τον μήνα. Για τα νοικοκυριά με υψηλότερςες καταναλώσεις η επιδότηση θα είναι μειωμένη κλιμακωτά έως τις 2.000 κιλοβατώρες και μηδενική για τις υψηλότερες καταναλώσεις.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατά 100% επιδότηση των καταναλώσεων έως 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο ή έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Για τις καταναλώσεις από 300 έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα, οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές και μειούμενες όσο αυξάνεται η κατανάλωση και δεν υπάρχει επιδότηση για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατώρων τον μήνα ή 2.000 το τετράμηνο.
Το τρίτο σενάριο, προβλέπει τη συνέχιση των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά μόνο για τα νοικοκυριά που κάνουν εξοικονόμηση κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδοτούνται τα νοικοκυριά, οι καταναλώσεις των οποίων είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατά ποσοστό 10-20%.
Παράδειγμα, νοικοκυριό που κατανάλωσε το τελευταίο τετράμηνο του 2021, 1.700 κιλοβατώρες και φέτος την ίδια περίοδο θα καταναλώσει 1.400 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί.
Επιδότηση ρεύματος: Προσοχή για τα νοικοκυριά…
Αν καταναλώσει φέτος τις ίδιες κιλοβατώρες ή περισσότερες, θα μείνει εκτός επιδότησης.
Το τρίτο σχέδιο εξετάζεται να εφαρμοστεί χωρίς όριο κατανάλωσης, δηλαδή θα αφορά όλα τα νοικοκυριά ανεξάρτητα από το ύψος των καταναλώσεων. Έτσι, η επιδότηση θα παραμείνει οριζόντια, αλλά μόνο για όσους κάνουν εξοικονόμηση ρεύματος.
Τα μέτρα αυτά πάντως, ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιλεγεί, αναμένεται να δημιουργήσουν πρόβλημα σε χιλιάδες νοικοκυριά, που αναγκαστικά χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση.
Την τελευταία δεκαετία σε πολλές πολυκατοικίες έχουν πάψει να λειτουργούν οι καυστήρες πετρελαίου και οι ένοικοι θερμαίνονται με ηλεκτρικά σώματα ή αιρκοντίσιον.
Επιδότηση ρεύματος: Τα μυστικά για την εξοικονόμηση ενέργειας
Με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να «εκτοξεύεται», παρά τις επιδοτήσεις, οι καταναλωτές αναζητούν τρόπο να κρατήσουν σε λογικά επίπεδα τους λογαριασμούς τους.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να εντοπιστούν οι πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές και να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.
O Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, μίλησε στην ΕΡΤ για τις οικιακές συσκευές που καταναλώνουν ρεύμα καθώς και τα μικρά μυστικά που μπορούν να περιορίσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.
Η αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών βρίσκεται πρώτη στη λίστα των ενεργειών που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας, ενώ αμέσως μετά έρχεται η συντήρηση όλων των ηλεκτρικών συσκευών. Ενδεικτικά ένας μη συντηρημένος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αυξάνει την κατανάλωση κατά 30%-40%.
Ένα από τα «μυστικά» για την εξοικονόμηση ενέργειας, που θα κάνει καλό τόσο στην τσέπη, όσο και στο περιβάλλον, είναι να μην αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση stand by (τηλεοράσεις, υπολογιστές) και τους φορτιστές στη πρίζα.
«Θα πρέπει να κλείνουμε τις συσκευές από το διακόπτη ή να τις βγάζουμε από τη πρίζα. Δεν αρκεί να τις κλείνουμε με το τηλεχειριστήριο» εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσουμε 15 κιλοβατώρες το μήνα.
Ποιες είναι οι πιο ενεργοβόρες συσκευές
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, οι «πρωταθλητές» μεταξύ των συσκευών που αυξάνουν τους λογαριασμούς ρεύματος είναι ο θερμοσίφωνας, ο φούρνος και το αερόθερμο.
Ειδικότερα:
Θερμοσίφωνας: 3.000 – 5.500W
Φούρνος: 2.000 – 4.000W
Αερόθερμο: 2.000 – 3.000W
Πιστολάκι μαλλιών: 1.800 – 2.500W
Μάτι κουζίνας: 1.500 – 2.000W
Βραστήρας: 1.200 – 3.000W
Πλυντήριο πιάτων: 1.200 – 1.500W
Στεγνωτήρας ρούχων: 1.000 – 4.000W
Σίδερο: 1.000 – 2.000W
Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων
Κλειστές ηλεκτρικές συσκευές (όταν δεν χρησιμοποιούνται)
Συχνή απόψυξη ψυγείου
Οικονομικό πρόγραμμα πλυντηρίου ρούχων
Οικονομικό σιδέρωμα
Αποδοτική ρύθμιση κλιματιστικού
Σωστή χρήση κουζίνας – φούρνου
Έξυπνη χρήση θερμοσίφωνα
Οικονομικός – «έξυπνος» φωτισμός
Τα νέα δεδομένα
Νέο άλμα σχεδόν 50% καταγράφει αύριο, Δευτέρα 20 Ιουνίου, η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει και να εφαρμόσει από 1η Ιουλίου τον μηχανισμό με τα πλαφόν στη χονδρική του ηλεκτρικού ρεύματος, η αγορά δείχνει για άλλη μια φορά… τα δόντια της ακολουθώντας – όπως εξηγούν αναλυτές – για άλλη μια φορά την πορεία του φυσικού αερίου που τραβά ξανά την ανηφόρα στην χρηματιστηριακή αγορά της Ολλανδίας (ttf).
Αύριο η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (τιμή Αγοράς Επόμενης Ημέρας DAM price) διαμορφώνεται στα 241,71 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα 44,38% συγκριτικά με σήμερα, όταν κινήθηκε στα 167,41 ευρώ η μεγαβατώρα, γράφει το imerisia.gr.
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!
σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Κάθε Δευτέρα η τιμή κινείται ανοδικά, καθώς η ζήτηση τις καθημερινές είναι μεγαλύτερη, ενώ οι τιμές το Σαββατοκύριακο πέφτουν πάντα. Ωστόσο, η αυριανή τιμή είναι τιμή ρεκόρ για τον Ιούνιο, δηλαδή η υψηλότερη DAM price του Ιουνίου καθώς η αμέσως χαμηλότερη είχε σημειωθεί στις 6 Ιουνίου όταν το χρηματιστήριο ενέργειας έβγαλε τιμή επόμενης ημέρας 239,55 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η διακύμανση της τιμής DAM
Η διακύμανση της τιμής DAM του Ιουνίου ξεκίνησε από τα 235,09 ευρώ η μεγαβατώρα την 1η Ιουνίου, για να υποστεί διακύμανση:
προς τα κάτω έως τα 131,80 ευρώ η μεγαβατώρα στις 12 Ιουνίου και
προς τα πάνω έως τα 239,55 ευρώ η μεγαβατώρα στις 6 Ιουνίου (μέχρι αύριο).
Η μέση τιμή DAM του Ιουνίου
Μέχρι σήμερα, Κυριακή 19 Ιουνίου και χωρίς να συνυπολογίζεται το αυριανό άλμα 44,38%, η μέση τιμή DAM του Ιουνίου διαμορφώνεται στα 207,35 ευρώ η μεγαβατώρα και είναι η 4η μεγαλύτερη τιμή στην Ευρώπη, μετά:
την Ιταλία στα 232,20 ευρώ η μεγαβατώρα,
την Μάλτα (229,22 ευρώ η μεγαβατώρα) και
την Ελβετία (210,45 ευρώ η μεγαβατώρα).
Ακολουθούν αμέσως μετά την Ελλάδα :
η Γαλλία με 202,65 ευρώ η μεγαβατώρα,
η Σλοβενία (201,53)
η Σερβία (200,76) και
η Κροατία (200,24)
Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες η μέση τιμή Ιουνίου είναι προς το παρόν κάτω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ερχεται το πλαφόν
Η μέση τιμή Ιουνίου είναι σημαντική, καθώς θα διαμορφώσει τα τιμολόγια και την ρήτρα αναπροσαρμογής για την κατανάλωση Ιουνίου, τελευταίο μήνα εφαρμογής του ισχύοντος συστήματος, καθώς από 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός με τα πλαφόν στην χονδρική.
Η διαδικασία εκκαθάρισης της αγοράς, βέβαια δεν θα αλλάξει, αφού το σχέδιο για διπλή επίλυση της αγοράς (μια για το εξωτερικό και άλλη για την αγορά του εσωτερικού) δεν… πέρασε από την Κομισιόν, ώστε να μην διαταραχθεί το target model.
Ωστόσο από 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί ο μηχανισμός που θα παρακρατά τα υπερ-έσοδα των παραγωγών ενέργειας στην πηγή, κυρίως σε τεχνολογίες που παράγουν υπερ-έσοδα, όπως ο λιγνίτης, τα υδροηλεκτρικά κ.α.
Αυτή η δεξαμενή κονδυλίων θα αφαιρούνται στην πηγή και θα κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να αυξηθούν σημαντικά οι κρατικές επιδοτήσεις και να αποκλιμακωθεί η λιανική τιμή στα τιμολόγια.
Η μέση μηνιαία τιμή της χονδρικής αγοράς διαμορφώνεται μέχρι στιγμής ως εξής:
Φεβρουάριος: 215 ευρώ η μεγαβατώρα
Μάρτιος : 274 ευρώ η μεγαβατώρα
Απρίλιος: 248 ευρώ η μεγαβατώρα
Μάιος : 225 ευρώ η μεγαβατώρα
Ιούνιος (μέχρι σήμερα, Κυριακή 19 Ιουνίου): 207,35 ευρώ η μεγαβατώρα
Ρεκόρ αύριο για την χονδρική τιμή του ρεύματος
Αύριο η τιμή επόμενης ημέρας διαμορφώνεται στα 241,71 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή που δεν έχει σημειωθεί ξανά τον Ιούνιο και… παραπέμπει στην μέση τιμή του περασμένου Απριλίου.
Ζητούμενο είναι πώς θα κυμανθούν οι τιμές το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου και σε ποιο επίπεδο θα κλείσει τελικά η μέση τιμή DAM του Ιουνίου, δεδομένου ότι η αγορά ενέργειας μπήκε σε νέα αναταραχή μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ροή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Τρίτη στην Ευρώπη η Ελλάδα
Σε ετήσιο επίπεδο η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στην ακρίβεια του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη με μέση ετήσια τιμή προς το παρόν στα 233,76 ευρώ η μεγαβατώρα.