Fuel Pass: Άσχημα νέα προέκυψαν για τους οδηγούς καθώς ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί για 3η φορά το fuel pass , παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πληροφορίες πριν από λίγο καιρό για το αντίθετο.
Η επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης είναι η μόνη παρέμβαση της Κυβέρνησης που υλοποιείται αυτό το διάστημα, ενώ όσον αφορά το diesel κίνησης δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τίποτα και θα εξαρτηθεί από τη ροή των τιμών των καυσίμων και το δημοσιονομικό χώρο.
Τέλος στα σενάρια για νέα επιδότηση καυσίμων μέσω του Fuel Pass 3 έβαλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δεν υπάρχει συζήτηση για το θέμα του Fuel Pass 3 και επανέλαβε πως δεν έχει τεθεί καθόλου θέμα συζήτησης αυτό.
Fuel Pass: Η δήλωση του Πρωθυπουργού
Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν θα υπάρξει παρέμβαση στο diesel κίνησης. « Ισχύει ότι έχει πει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη» απάντησε και ξεκαθάρισε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πει ότι θα υπάρξει ούτε Fuel Pass 3 αλλά ούτε και παρέμβαση στο diesel κίνησης.
«Έχουμε αποδείξει την τελευταία τριετία ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά για να βοηθήσουμε την κοινωνία όταν υπάρχει ανάγκη. Άρα η οποιαδήποτε επιπλέον παρέμβαση θα εξαρτηθεί από την τιμή και την πορεία των τιμών στα καύσιμα, από τον δημοσιονομικό χώρο και από τις προτεραιότητες που θα θέσει η κυβέρνηση.
Σήμερα που μιλάμε ισχύουν τα μέτρα της Θεσσαλονίκης τα οποία δεν τα συζητάμε καθόλου. Σήμερα που μιλάμε από τα μέτρα της Θεσσαλονίκης μόνο ένα έχει υλοποιηθεί, η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, τίποτα άλλο δεν έχει υλοποιηθεί. Και ενώ δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα, συζητάμε για νέες παροχές » σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.
Επίσης ρωτήθηκε εκ νέου εάν θα υπάρξει στοχευμένη παρέμβαση στο diesel κίνησης . «Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά νέες παρεμβάσεις. Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι δεν μπορούμε να λέμε κάθε εβδομάδα για νέες παρεμβάσεις.
Μιλάμε για μια κατάσταση για την οποία έχουμε δώσει αποδεδειγμένα -πλέον με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία- τους περισσότερους δημοσιονομικούς πόρους από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Και μιλάμε για μια κατάσταση -για να έχουμε αίσθηση της πραγματικότητας – που έχουμε έλλειμμα» απάντησε.
Υπενθυμίζεται ότι έως χθες υπήρχαν πληροφορίες ότι θα δινόταν νέα επιδότηση καυσίμων για τους τρεις μήνες, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων και τους ιδιοκτήτες των μοτοσικλετών αλλά και το μπόνους των 15 ευρώ σε όσους επέλεγαν να καταβληθεί το ποσό της επιδότησης σε άυλη κάρτα.
Fuel Pass: Προσοχή στις ηλεκτρονικές απάτες – «Τυράκι» τα Fuel και Power Pass
Με τις περισσότερες πλέον συναλλαγές αλλά και υπηρεσίες, όπως συμπλήρωση αιτήσεων για επιδόματα στο πλαίσιο της στήριξης των πολιτών, να παρέχονται πλέον σχεδόν αποκλειστικά ψηφιακά, οι πολίτες θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σε μηνύματα αλλά και κλήσεις που δέχονται από τρίτους με σκοπό την «δήθεν» εξυπηρέτηση τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, περιστατικά όπου δικαιούχοι επιδομάτων Power Pass ή Fuel Pass δέχονται mail, sms ακόμη και τηλεφωνικές κλήσεις από «δήθεν» λογιστές, εφοριακούς ή υπαλλήλους διαφόρων οργανισμών, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), που συμμετέχει από το περασμένο έτος στην καμπάνια ενημέρωσης κατά της ηλεκτρονικής απάτης, επικαιροποίησε στην ιστοσελίδα της την ενότητα «Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις αναφορικά με τις τυπολογίες απάτης στις ηλεκτρονικές πληρωμές και επενδύσεις».
Πρόκειται για την ερώτηση που αναφέρει:
Ερώτηση: Πρόσφατα δέχομαι τηλεφωνικές κλήσεις από άγνωστους αριθμούς ή ακόμη και emails/SMS και αυτοί που επικοινωνούν μαζί μου ισχυρίζονται ότι καλούν σχετικά με επιδόματα Power Pass ή Fuel Pass ή την φορολοταρία ή για την επιστροφή φόρου, κ.λπ..
Μάλιστα ισχυρίζονται ότι είναι λογιστές ή υπάλληλοι/εκπρόσωποι της Εφορίας, του gov.gr, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΕΦΚΑ, του ΟΠΕΚΑ, του ΟΑΕΔ, κ.λπ. και μου ζητούν διάφορα στοιχεία που σχετίζονται με τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς. Δεν πίστεψα αυτούς που μου τηλεφώνησαν ούτε έκανα κλικ στους συνδέσμους που ήταν μέσα στα emails και στα SMS, και δεν έδωσα κανένα στοιχείο μου. Καλά έκανα;
Απάντηση: Ναι, πολύ καλά έκανες. Πρόκειται για προσπάθειες εξαπάτησης. Αν συνέχιζες θα σου ζητούσε τους κωδικούς σύνδεσής σου στο e-Banking και θα προσπαθούσε ο απατεώνας να κάνει μεταφορές χρημάτων από τους λογαριασμούς σου. Θα πρέπει να είσαι εξαιρετικά καχύποπτος και να μην αποκαλύπτεις ποτέ τους κωδικούς σου στο e-Βanking ή τα στοιχεία της κάρτας σου ή τυχόν κωδικούς μίας χρήσης (OTP).
Γενικότερα όπως έχει επισημανθεί στο πλαίσιο της σχετικής ενημερωτικής καμπάνιας οι απατεώνες επικεντρώνονται κυρίως σε νέους τρόπους ώστε να ξεγελάσουν και να εξαπατήσουν τους πολίτες αποσπώντας τους προσωπικά στοιχεία λογαριασμών (pin, κωδικοί πρόσβασης, κ.λπ) καθώς και σε απάτες αναφορικά με επενδυτικά προϊόντα που εξασφαλίζουν – όπως τονίζουν οι απατεώνες- υψηλές αποδόσεις.
Η εκστρατεία
Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε στο τέλος του 2021 η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις ηλεκτρονικές απάτες που με τη συνεργασία των δυνάμεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Τραπέζης της Ελλάδος, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) έχει συμβάλει καθοριστικά στην κάμψη του αριθμού περιστατικών ηλεκτρονικής απάτης για πρώτη φορά μετά από την συνεχή άνοδο που γνώρισε τους τελευταίους μήνες, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία, αλλά δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.
Στην ιστοσελίδα της ΕΕΤ έχουν μεταξύ άλλων αναρτηθεί τους τελευταίους μήνες με αφορμή την τελευταία εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα κυβερνοασφάλειας, ενημερωτικά βίντεο και infographics με οδηγίες αναγνώρισης και προστασίας από διάφορους τύπους ηλεκτρονικής απάτης στον κυβερνοχώρo όπως:
απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις (vishing), απατηλά μηνύματα SMS (smishing), απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (phishing),
απάτη του CEO (CEO Fraud),
απάτη μέσω τιμολογίων και λοιπών παραστατικών (invoice Fraud),
απατηλές ιστοσελίδες τραπεζών (spoofed bank websites),
απάτη μέσω διαδικτυακών ραντεβού (romance scam),
κλοπή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (personal data theft),
απάτες σχετιζόμενες με επενδύσεις (investment scams),
απάτες σε αγορές μέσω διαδικτύου (online shopping scams),
απάτες υποτιθέμενης τεχνικής υποστήριξης, , και
απάτες μέσω αλλαγής κάρτας SIM (SIM Swapping).
Οι συναλλασσόμενοι μπορούν να δουν όλες τις σχετικές πληροφορίες και το ενημερωτικό υλικό στο link https://www.hba.gr/News/Details/2061 καθώς και στο link https://www.hba.gr/News/Details/1509
Επίσης μπορούν να επισκεφτούν την ενότητα « Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις αναφορικά με τις τυπολογίες απάτης στις ηλεκτρονικές πληρωμές και επενδύσεις https://www.hba.gr/info/PhishingCamp
Απάτη με το fuel pass σε βάρος ιδιοκτήτη μηχανουργείου
Ο 47χρονος ιδιοκτήτης ενός μηχανουργείου στη Λάρισα ήταν απασχολημένος όταν επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του ένας άγνωστος που ισχυρίστηκε ότι είναι υπάλληλος του λογιστή του και του ζήτησε να συνεργαστούν για να του αποδοθεί η επιδότηση από το fuel pass.
Έτσι, του έδωσε μια υπάλληλό του για να κάνει εκείνη τις ενέργειες που θα της υποδείκνυε. Ο «μαϊμού» λογιστής της ζήτησε τους κωδικούς e-banking του εταιρικού λογαριασμού, αλλά η υπάλληλος αρνήθηκε να τους δώσει. Όμως, ο απατεώνας δεν το έβαλε κάτω και την έπεισε να πάει στην πλησιέστερη τράπεζα για να κάνει η ίδια τις ενέργειες μέσω ΑΤΜ.
Με την καθοδήγηση του δράστη, η υπάλληλος πραγματοποίησε τρεις συναλλαγές των 4.989 ευρώ η καθεμία προς ισάριθμους λογαριασμούς της ίδιας τράπεζας, με αποτέλεσμα ο απατεώνας να καρπωθεί 14.967 ευρώ από τον λογαριασμό του μηχανουργείου! Μετά την καταγγελία του 47χρονου επιχειρηματία, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας ότι το ένα τρίτο των χρημάτων -δηλαδή, 4.989 ευρώ- μεταφέρθηκαν στον λογαριασμό μιας 26χρονης Ρομά.
Η νεαρή γυναίκα συνελήφθη την Παρασκευή και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας κατηγορούμενη για συνέργεια σε απάτη. ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δικαιούχων των άλλων δυο λογαριασμών στους οποίους κατέληξαν τα χρήματα.