δίπλωμα οδήγησης: Νέα οικονομική επιβάρυνση ύψους 128 ευρώ έρχεται για όσους νέους οδηγούς πρέπει υποχρεωτικά να προβούν στην ανανέωση του διπλώματος οδήγησης καθώς έχει παρέλθει μια 15ετία από την ημερομηνία έκδοσης αυτού.
Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοχοι της παλιάς χάρτινης άδειας οδήγησης έχουν προθεσμία ανανέωσης έως τις 19/1/2033 ενώ οι άνω των 65 ετών κάθε τριετία.
Κάθε οδηγός πρέπει να γνωρίζει ότι η άδεια οδήγησης που κατέχει δεν ισχύει επ’άπειρον και επομένως πρέπει να την ανανεώνει ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Συνώνυμο της «ενηλικίωσης» αποτελεί για τους περισσότερους το δίπλωμα οδήγησης, δεδομένου ότι τους παρέχει την πολυπόθητη ανεξαρτησία κατά τις μετακινήσεις τους.
δίπλωμα οδήγησης: Νέα επιβάρυνση
Άπαντες γνωρίζουν ότι για να μην έχουν νομικές συνέπειες οφείλουν να έχουν πάντα το δίπλωμα πάνω τους. Στον αντίποδα, υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι εφόσον αποκτήσουν την άδεια οδήγησης αυτή ισχύει επ’άπειρον. Πρόκειται, ωστόσο, για μια αντίληψη που είναι εσφαλμένη.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία…
οι νέου τύπου (πλαστικοποιημένες κάρτες) ερασιτεχνικές άδειες οδήγησης (ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ) πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσής τους, ενώ τα παλιά διπλώματα (τρίπτυχα έγγραφα), πρέπει να αντικατασταθούν μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033.
Αναφορικά με τα επαγγελματικά διπλώματα (κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε), η ανανέωση πρέπει να γίνεται ανά πενταετία.
Υπάρχει, βέβαια, μια κατηγορία οδηγών που λόγω ηλικίας πρέπει να ανανεώνουν το δίπλωμά τους ακόμα συχνότερα. Πρόκειται για όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, με την ανανέωση των διπλωμάτων τους να είναι υποχρεωτική ανά τριετία, τόσο για ερασιτεχνικές όσο και επαγγελματικές άδειες οδήγησης (ανεξαρτήτως από τον τύπου διπλώματος -πλαστικοποιημένη κάρτα/τρίπτυχο έγγραφο).
Σημειώνεται ότι τόσο για την ανανέωση διπλώματος λόγω συμπλήρωσης του 65ού έτους ηλικίας, όσο και λόγω παρέλευσης 15ετίας απαιτείται εξέταση από οφθαλμίατρο και παθολόγο.
Μετά τη συμπλήρωσης της ηλικίας των 80 ετών, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά διετία, ενώ εκτός από την εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο, απαιτείται και ιατρικός έλεγχος από ωτορινολαρυγγολόγο & νευρολόγο ή ψυχίατρο.
δίπλωμα οδήγησης: Το κόστος ανανέωσης
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης αποτελεί μια ιδιαίτερα κοστοβόρα διαδικασία, με το συνολικό κόστος να υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Η οικονομική επιβάρυνση του οδηγού περιλαμβάνει:
– e-παράβολο των 18 ευρώ για την είσπραξη παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφορών υπέρ τρίτων
– e-παράβολο των 60 ευρώ για την ανανέωση
– e-παράβολο των 30 ευρώ για την εκτύπωση
Ο συνολικός «λογαριασμός» λοιπόν ανέρχεται σε 108 ευρώ και σε αυτόν προστίθενται οι αμοιβές των γιατρών, δηλαδή του παθολόγου και του οφθαλμίατρου, με την ελάχιστη αμοιβή τους να ανέρχεται σε 20 ευρώ (10 ευρώ ο καθένας). Επομένως, το κόστος ανέρχεται στα 128 ευρώ και αυξάνεται περαιτέρω εφόσον έχει συμπληρωθεί το 80ό έτος της ηλικίας, μιας και απαιτείται εξέταση και από άλλες ειδικότητες γιατρών.
Δίπλωμα οδήγησης: Ποιοι πρέπει να το αλλάζουν κάθε 3 χρόνια;
Οι άδειες οδήγησης δεν ισχύουν επ’ άπειρον και επομένως πρέπει να ανανεώνονται ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Το δίπλωμα οδήγησης αποτελεί το έγγραφο πιστοποίησης των οδηγικών ικανοτήτων μας και διασφαλίζει ότι πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να κυκλοφορούμε στον δρόμο, δίχως να συνιστούμε απειλή για τους υπόλοιπους χρήστες τους οδικού δικτύου.
Παρ’ όλα αυτά, άπαντες πρέπει να γνωρίζουν ότι η άδεια οδήγησης δεν ισχύει για πάντα, και ως εκ τούτου πρέπει να ανανεώνεται ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι νέου τύπου (πλαστικοποιημένη κάρτα) ερασιτεχνικές άδειες οδήγησης (ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ) πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσής τους, ενώ τα παλιά διπλώματα (τρίπτυχο έγγραφο), αυτά πρέπει να αντικατασταθούν μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033
Όσον αφορά τα επαγγελματικά διπλώματα (κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε), η ανανέωση πρέπει να γίνεται ανά πενταετία.
Μετά τη συμπλήρωση, ωστόσο, των 65 ετών, η ανανέωση της άδειας οδήγησης γίνεται ανά τριετία για όλους, είτε μιλάμε για ερασιτεχνικές, είτε για επαγγελματικές άδειες οδήγησης, ανεξαρτήτως του τύπου διπλώματος (πλαστικοποιημένη κάρτα/τρίπτυχο έγγραφο). Επίσης, μετά το 65o έτος της ηλικίας, οι οδηγοί θα πρέπει να υποβάλλονται εκ νέου σε ιατρικές εξετάσεις (από παθολόγο και οφθαλμίατρο).
Μετά μάλιστα τη συμπλήρωση της ηλικίας των 80 ετών, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο χρόνια, ενώ απαιτείται εξέταση από ιατρούς των ειδικοτήτων: Παθολόγου, Οφθαλμιάτρου, Ωτορινολαρυγγολόγου & Νευρολόγου ή Ψυχίατρου.
Πώς ανανεώνω εύκολα το δίπλωμά μου;
Η ανανέωση του διπλώματος οδήγησης γίνεται μέσω του gov.gr (πατήστε εδώ), ακολουθώντας μια απλή διαδικασία.
Θα χρειαστεί:
να συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
να μεταφορτώσετε την φωτογραφία σας και δείγμα της υπογραφής σας (δίνεται η δυνατότητα χρήσης του myphoto)
να εκδώσετε και να πληρώσετε το κατάλληλο παράβολο
να γνωρίζετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας
το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο (e-mail)
ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου
Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε βήματα:
A. Διαδικασία ιατρικής εξέτασης
– με την είσοδό σας στην εφαρμογή, σας χορηγείται ένας τετραψήφιος αριθμός (PIN) και ενημερώνεστε για τις ειδικότητες των ιατρών από τις οποίες απαιτείται εξέταση
– επισκέπτεστε τους ιατρούς, και τους γνωστοποιείτε τον τετραψήφιο αριθμό (PIN) που σας έχει χορηγηθεί, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας
– με την ολοκλήρωση της ιατρικής εξέτασης, ενημερώνεται αυτόματα η εφαρμογή
– η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται με τον ίδιο κωδικό αριθμό (PIN) για όσους λοιπούς ιατρούς απαιτούνται
– εφόσον έχετε κριθεί ικανός/ή από όλους τους γιατρούς ενημερώνεστε από την εφαρμογή με γραπτό μήνυμα (sms) και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε την αίτηση σας εντός (6) μηνών που διαρκούν τα πιστοποιητικά των γιατρών
Β. Ολοκλήρωση αίτησης
– θα πρέπει να μεταφορτώσετε την προβλεπόμενη φωτογραφία και αρχείο με την σκαναρισμένη φυσική σας υπογραφή
– στην συνέχεια θα πρέπει να εκδώσετε και να πληρώσετε το προβλεπόμενο ηλεκτρονικό παράβολο
Γ. Παραλαβή νέας άδειας
– επιλέξτε τον τρόπο παραλαβής του νέου εντύπου της άδειας οδήγησης
– την άδεια θα την παραλάβετε εσείς ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός σας από την Περιφέρεια, παραδίδοντας την παλιά άδεια οδήγησης
Ψηφιακά από σήμερα οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά για αντικατάσταση
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους, για την αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης με νέου τύπου και την έκδοση αντιγράφου σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής.
Οι υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής έθεσαν σε λειτουργία ηλεκτρονική εφαρμογή κατάθεσης των δικαιολογητικών για την αντικατάσταση διπλώματος με νέου τύπου και την έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω φθοράς, κλοπής ή απώλειας.
Πρόκειται για την εφαρμογή https://drivers-vehicles.services.gov.gr, όπου οι ενδιαφερόμενοι με τη χρήση των κωδικών του Taxisnet θα καταχωρούν την αίτηση και τα δικαιολογητικά σε ψηφιακή μορφή, συμπεριλαμβανομένων της φωτογραφίας και της υπογραφής τους.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να απαιτείται η αποστολή φυσικού φακέλου.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, τόνισε ότι “σηματοδοτεί ένα ακόμα μεγάλο άλμα, στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών», σημειώνοντας ότι “το τοπίο έχει αλλάξει με την αγαστή συνεργασία των συναρμοδίων υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών, τα οποία υιοθετούν τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει”.
Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι αναμένεται επέκταση της πλατφόρμας εντός του 2021 για να υποδέχεται τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά για την αρχική έκδοση ή επέκταση των αδειών οδήγησης υποψηφίων οδηγών και οδηγών.
Ολοκληρώνοντας επισήμανε ότι οι ψηφιακές αυτές παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με την νομοθέτηση του προσωρινού διπλώματος οδήγησης και της αυτοδίκαιης άρσης παρακράτησης της κυριότητας, εξαλείφουν την περιττή ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και περιορίζουν σημαντικά την κατασπατάληση ανθρώπινων πόρων.