Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήPlusΔίπλωμα οδήγησης: Πρέπει να πληρώσετε 128 ευρώ - Ποιους αφορά

Δίπλωμα οδήγησης: Πρέπει να πληρώσετε 128 ευρώ – Ποιους αφορά

Δίπλωμα οδήγησης: Νέα δεδομένα σχετικά με τους οδηγούς, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν παράβολα για τη λήξη ισχύς του διπλώματος.

Εκατομμύρια οδηγοί που απέκτησαν για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 λόγω ηλικίας ή λόγω αντικατάστασης μετά από απώλεια ή φθορά του παλαιού διπλώματος, το 2028 για να ανανεώσουν το δίπλωμά τους θα πρέπει να περάσουν και πάλι από τους γιατρούς και να πληρώσουν παράβολα ύψους 128 ευρώ!

Το 2028 λήγουν τα διπλώματα όσων έχουν αποκτήσει για πρώτη φορά άδεια οδήγησης μετά τις 19 Ιανουαρίου 2013 όποτε και οι Διευθύνσεις Μεταφορών έδιναν τις νέες πλαστικές κάρτες οδήγησης που μοιάζουν με πιστωτικές.

Επίσης όσοι παλαιότεροι οδηγοί είχαν το χάρτινο ροζ-δίπλωμα και το έχουν αντικαταστήσει με πλαστική κάρτα άδειας οδήγησης επίσης και εκείνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους… γιατρούς καθώς μόνο με την επίσκεψή τους σε αυτούς θα μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες οδήγησής τους καταβάλλοντας βέβαια και τα παράβολα των 128 ευρώ.

Δίπλωμα οδήγησης: Ανανέωση για παλιούς και νέους

Σύμφωνα με σχετική Κοινοτική Οδηγία προβλέπεται η αντικατάσταση όλων των παλαιών διπλωμάτων έως το 2033 και η διοικητική αναθεώρησή τους κάθε 15 έτη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι ένας νέος οδηγός 18 ετών θα χρειαστεί να περάσει από γιατρούς τρεις φορές μέχρι τα 63 έτη καταβάλλοντας κάθε φορά από 128 ευρώ ενώ με το παλαιό δίπλωμα η πρώτη ανανέωση θα πραγματοποιούνταν μόλις έκλεινε τα 65 έτη.

Αν πάλι κάποιος παλαιός οδηγός άλλαξε την παλαιά χάρτινη άδειά οδήγησης το 2015 λόγω φθοράς ή απώλειας τότε το 2030 θα πρέπει να την ανανεώσει και να ξαναπεράσει από γιατρούς ασχέτως την ηλικία του που μπορεί να είναι πολύ κάτω των 65 ετών.

Μετά την ηλικία των 65 η ισχύς των διπλωμάτων κατά την ανανέωση δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 3 χρόνια.

Δίπλωμα οδήγησης: Πιερρακάκης: «Όλα τα ατομικά έγγραφα θα είναι στο wallet»

«To wallet γίνεται αυξανόμενα η ταυτότητα του πολίτη». Όλα τα ατομικά έγγραφα θα έχουν θέση στο wallet. Τί δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

To wallet γίνεται αυξανόμενα η ταυτότητα του πολίτη.Κάθε είδους ταυτότητα, μετά την ταυτότητα και το δίπλωμα, θα βρίσκεται στο wallet.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε πως: «Το my auto (που θα περιέχει πιστοποιητικό ΚΤΕΟ, άδεια κυκλοφορίας και ασφάλιση). Προστίθενται η κάρτα δακτυλίου, η εθνική κάρτα αναπηρίας, η κάρτα ανεργίας. Παράλληλα, συνεχίζουμε να εντάσσουμε νέες υπηρεσίες στο gov.gr».

Πρόσθεσε επίσης οτι ο μετασχηματισμός επιβάλλει εκ των πραγμάτων όρους διαφάνειας και λογοδοσίας, αναβαθμίζοντας και από αυτή την πλευρά τη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

Καθώς προχωράει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, όλες οι χώρες επανατοποθετούνται στον χάρτη της παγκόσμιας παραγωγής.

Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μια νέα θέση, υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζει στον δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού και του φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Επίσης

Και φυσικά, ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνδέεται και με την άμυνα και την εθνική ασφάλεια. Λίγο πριν από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ο Θεμιστοκλής ερμήνευσε τον χρησμό του Μαντείου των Δελφών λέγοντας ότι τα ξύλινα τείχη είναι τα πλοία.

Κατ’ αναλογία, τα ξύλινα τείχη, η θωράκιση της εποχής μας είναι τα ψηφιακά τείχη. Δεν είναι μόνο ότι όλα τα νέα συστήματα αμυντικής θωράκισης έχουν μια ισχυρή ψηφιακή πτυχή. Είναι κυρίως ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια στρατηγική που ακουμπάει τα πάντα.

Τα μεγάλα έργα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιλαμβάνονται στη βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Και τα έργα αυτά κατά βάση χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενα από αυτά τα έργα είναι η ψηφιοποίηση εγγράφων και πληροφοριακών συστημάτων στη Δικαιοσύνη.

Το νέο σύστημα για το ποινικό μητρώο, τη διοικητική και την ποινική Δικαιοσύνη που έχουν ήδη δημοπρατηθεί, καθώς και το νέο σύστημα ψηφιακής απομαγνητοφώνησης.

Μπορούμε επίσης να αναφέρουμε τα ψηφιακά συστήματα του ΥΠΕΞ, τα οποία δημοπρατούνται μέσα στις επόμενες εβδομάδες – περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συστήματα κρυπτογράφησης. Δημοπρατούνται επίσης έργα κυβερνοασφάλειας για όλο το Δημόσιο, αλλά και έργα που αφορούν τη συνολική λειτουργία του ελληνικού κράτους και έχουν σχέση με κάθε υπουργείο.

Το καθένα από αυτά έρχεται να βελτιώσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων του Δημοσίου, έρχεται να μειώσει τον αριθμό των ωρών που κάθε Ελληνας πολίτης περνάει στα γκισέ.

Δίπλωμα οδήγησης: Αυτά τα «αξεσουάρ» απαγορεύονται στο αυτοκίνητο και υπάρχει κίνδυνος για πρόστιμο

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) υπάρχουν κάποια αξεσουάρ που απαγορεύεται να βρίσκονται στο αυτοκίνητο, ακόμα και αν είναι εκεί και από τον ίδιο κατασκευαστή. Μάλιστα υπάρχει κίνδυνος ο οδηγός να βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιο πρόστιμο, ποια είναι λοιπόν αυτά τα αξεσουάρ.

Σύστημα εξαγωγής καυσαερίων

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του ΚOK, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχήματος που εκπέμπει ουσίες ή προϊόντα βλαπτικά για την υγεία του ανθρώπου αλλά και θόρυβο πέραν των επιτρεπόμενων ορίων.

Τα όρια που σχετίζονται με τους ρύπους και με τα επίπεδα θορύβου κλιμακώνονται ανάλογα με την κατασκευαστική ηλικία του οχήματος-κινητήρα, ενώ εάν ένα όχημα δεν πληρεί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, επιβάλλεται πρόστιμο 200 ευρώ και αφαιρούνται τα στοιχεία κυκλοφορίας.

Τα αφαιρούμενα στοιχεία κρατούνται στην αρμόδια Αρχή μέχρι να προσκομιστεί από τον παραβάτη σημείωμα της Υπηρεσίας Συγκοινωνιών για την καταλληλότητα του οχήματος από πλευράς εκπομπής καυσαερίων ή θορύβων.

Στην περίπτωση που έχει πραγματοποιηθεί αναβάθμιση στο σύστημα εξαγωγής καυσαερίων θα πρέπει να διασφαλιστεί το ότι οι εκλυόμενοι ρύποι και ο παραγόμενος θόρυβος δεν υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια.

Φώτα πορείας

Η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων είναι μια συνηθισμένη αναβάθμιση, καθώς οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων παλαιότερης τεχνολογίας αναζητούν τρόπους για να βελτιωθεί η ορατότητα τη νύχτα.

Τις περισσότερες φορές η χρήση ισχυρότερων φωτιστικών μέσων προκαλεί το θάμβωμα των αντίθετα διερχόμενων οδηγών ή ακόμα και εκείνων που προπορεύονται.

Εάν διαπιστωθεί ότι οι προβολείς του αυτοκινήτου προκαλούν θάμβωση εξαιτίας της έντασής τους ή της απορρύθμισης τους, η χρηματική ποινή που προβλέπεται κυμαίνεται μεταξύ 200 και 700 ευρώ, ενώ αφαιρείται η άδεια οδήγησης για ένα μήνα.

Tα φωτιστικά σώματα ενός οχήματος θα πρέπει να είναι καθαρά και δεν θα πρέπει να επικολλούνται σε αυτά αξεσουάρ τα οποία μειώνουν την επιφάνειά τους.

Αντηλιακές μεμβράνες

Μία ακόμα συχνή παρέμβαση στις εργοστασιακές προδιαγραφές του αυτοκινήτου είναι η τοποθέτηση αντηλιακών μεμβρανών, οι οποίες αναλαμβάνουν να περιορίσουν την ηλιακή ακτινοβολία η οποία εισέρχεται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, ο ελάχιστος συντελεστής μετάδοσης φωτός των εγκεκριμένων υαλοπινάκων καθορίζεται σε 75% για το μπροστινό παρμπρίζ και σε 70% για τους υαλοπίνακες του οδηγού και του συνοδηγού.

Εάν το όχημα φέρει πλευρικούς καθρέπτες, τότε δεν υφίσταται περιορισμός για πίσω παράθυρα και το πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου και έτσι μπορεί κανείς να τοποθετήσει αντηλιακές μεμβράνες ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Μεμβράνες αμαξώματος

Το «ντύσιμο» των επιφανειών του αμαξώματος με προστατευτική μεμβράνη, η οποία μεταβάλλει το χρώμα του αμαξιού, δεν «προβλέπεται».

Ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να προβεί στη δήλωση αλλαγή χρώματος στην αρμόδια Αρχή ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενη της επιβολής προστίμου σε κάποιο έλεγχο.

Κάθε αλλαγή στο χρώμα του αμαξώματος θα πρέπει να δηλωθεί στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών εντός 15 ημερών.

Δίπλωμα οδήγησης: Κοτσαδόρος

Από την 1η Νοεμβρίου του 2020, οι κοτσαδόροι που φέρουν τα οχήματα θα πρέπει να είναι αναδιπλούμενοι ή αφαιρούμενοι και απαγορεύεται η χρήση σταθερών κοτσαδόρων, ακόμα κι αν το όχημα διαθέτει την απαιτούμενη άδεια ρυμούλκησης.

Οι προδιαγραφές του κοτσαδόρου θα πρέπει να συμβαδίζουν με αυτές του κατασκευαστή του οχήματος και το όχημα να φέρει την απαιτούμενη άδεια. Αντίστοιχη άδεια θα πρέπει να φέρει και ο οδηγός του οχήματος, καθώς αλλιώς τιμωρείται με φυλάκιση έως 12 μηνών και χρηματική ποινή 200 ευρώ.

Στην περίπτωση που το όχημα φέρει κοτσαδόρο θα πρέπει να δηλωθεί στην ασφαλιστική εταιρεία καθώς σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να μην καλυφθούν τυχόν ζημιές που προκληθούν και σχετίζονται με την παρουσία του εξαρτήματος.

Δίπλωμα οδήγησης: Ηχοσύστημα

Εάν η ένταση ενός ηχοσυστήματος κριθεί ότι παρενοχλεί τους άλλους χρήστες του δρόμου ή τους διαμένοντες σε αυτόν, τότε οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 200 ευρώ ενώ πραγματοποιείται και η αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 30 ημέρες.

Κάλυμμα πινακίδας κυκλοφορίας

Με πρόστιμο τριακοσίων 300 ευρώ τιμωρείται ο οδηγός οχήματος του οποίου οι πινακίδες κυκλοφορίες δεν είναι ευκρινώς ορατές ή αναγνωρίσιμες από τεχνικά μέσα βεβαίωσης παραβάσεων ή τοποθετεί μη αντανακλαστικό υλικό.

Η αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας με άλλες που δεν έχουν χορηγηθεί νόμιμα ή παραποίηση αυτών με οποιαδήποτε μορφή (τεμαχισμό, αλλαγή σχήματος ή γράμματος, κάμψη της πινακίδας κ.λπ.) συνιστά παράβαση η οποία επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ