δίπλωμα οδήγησης: Αύξηση στο κόστος της ανανέωσης διπλώματος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2028 με τα παράβολα να αγγίζουν τα 128 ευρώ.
Σύμφωνα με το newsauto.gr, όσοι νέοι οδηγοί απέκτησαν άδεια οδήγησης μετά τις 19 Ιανουαρίου 2013 κάθε 15ετία έχουν την υποχρέωση της ανανέωσης της ενώ οι παλαιοί οδηγοί έχουν προθεσμία έως το 2033 αρκεί να μην έχει υποστεί αλλοιώσεις και φθορές λόγω παλαιότητας.
Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα θα βρεθούν εκατομμύρια οδηγοί…
… που απέκτησαν για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 ή καλύτερα την πλαστική κάρτα άδεια οδήγησης ή την απέκτησαν από αντικατάσταση λόγω απώλειας ή φθοράς του παλαιού διπλώματος καθώς το 2028 για να ανανεώσουν το δίπλωμά τους θα πρέπει να περάσουν και πάλι από τους γιατρούς και να πληρώσουν παράβολα ύψους 128 ευρώ!
δίπλωμα οδήγησης: Έκτακτη απόφαση
Η πρώτη «φουρνιά» των οδηγών που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη νέα πραγματικότητα θα είναι όσοι έχουν αποκτήσει για πρώτη φορά άδεια οδήγησης μετά τις 19 Ιανουαρίου 2013 όποτε και οι Διευθύνσεις Μεταφορών έδιναν τις νέες πλαστικές κάρτες οδήγησης οι οποίες λήγουν το 2028!
Επίσης όσοι παλαιότεροι οδηγοί είχαν το χάρτινο ροζ-δίπλωμα και το έχουν αντικαταστήσει με πλαστική κάρτα άδειας οδήγησης επίσης και εκείνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους… γιατρούς καθώς μόνο με την επίσκεψή τους σε αυτούς θα μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες οδήγησής τους καταβάλλοντας βέβαια και τα παράβολα των 128 ευρώ.
Να υπενθυμίσουμε πως το κόστος ανανέωσης της άδειας οδήγησης ανέρχεται σε 128 ευρώ καθώς περιλαμβάνει ένα παράβολο 50 ευρώ για ανανέωσης, ένα παράβολο 30 ευρώ για την έκδοση του διπλώματος και έναν παράβολο παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφορά υπέρ τρίτων 18 ευρώ (108 ευρώ συνολικά) και δύο παράβολα των 10 ευρώ έκαστο που αφορούν στους γιατρούς.
Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2022 η αμοιβή 10 ευρώ του γιατρού έχει καταργηθεί και ο κάθε γιατρός μπορεί να ζητήσει αυτό που πιστεύει ότι αξίζει η εξέτασή του για την έκδοση του Πιστοποιητικού υγείας.
δίπλωμα οδήγησης: Οι γιατροί
Οι περισσότεροι γιατροί ζητούν πλέον 20 ευρώ (έκαστος) οπότε και το κόστος της ανανέωσης μπορεί να ανέλθει και στα 148 ευρώ αλλά σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι που έχουν παραμείνει στα 10 ευρώ…
Όσοι πάλι έχουν κρατήσει το παλαιό ροζ χάρτινο τρίπτυχο δίπλωμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουάριου του 2033 και αμέσως μετά θα πρέπει να το ανανεώσουν αποκτώντας την πλαστική κάρτα οδήγησης.
Άλλωστε υπάρχει Κοινοτική Οδηγία που προβλέπει την αντικατάσταση όλων των παλαιών διπλωμάτων έως το 2033 και την διοικητική αναθεώρησή τους κάθε 15 έτη.
Στην Ελλάδα ωστόσο φαίνεται ότι τα πράγματα έγιναν πιο περίπλοκα καθώς η διοικητική αναθεώρηση των αδειών οδήγησης προβλέπει και γιατρούς αλλά και το παράβολο της ανανέωσης που κοστίζουν σήμερα 128 ευρώ.
Για παράδειγμα ένας νέος 18 ετών που έβγαλε για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 θα πρέπει το 2028 να ανανεώσει το δίπλωμά του και να πληρώσει 128 ευρώ και κατόπιν το 2043 που θα είναι 48 ετών θα πρέπει να ανανεώσει και πάλι την άδεια οδήγησής του και κατόπιν το 2058 όποτε και θα είναι 63 ετών.
δίπλωμα οδήγησης: Αν άλλαξε κάποιος την παλαιά άδεια…
Δηλαδή ο νέος οδηγός θα χρειαστεί να περάσει από γιατρούς τρεις φορές μέχρι τα 63 έτη καταβάλλοντας κάθε φορά από 128 ευρώ ενώ με το παλαιό δίπλωμα η πρώτη ανανέωση θα πραγματοποιούνταν μόλις έκλεινε τα 65 έτη!
Αν πάλι κάποιος παλαιός οδηγός άλλαξε την παλαιά χάρτινη άδειά οδήγησης το 2015 λόγω φθοράς ή απώλειας τότε το 2030 θα πρέπει να την ανανεώσει και να ξαναπεράσει από γιατρούς ασχέτως την ηλικία του που μπορεί να είναι πολύ κάτω των 65 ετών.
Δηλαδή και ο παλαιός οδηγός θα πρέπει να ανανεώνει την άδειά οδήγησής του κάθε 15 έτη ανεξάρτητα την ηλικία του έως ότου φτάσει την ηλικία των 65 ετών. Αν είχε κρατήσει το παλαιό ροζ τρίπτυχο χάρτινο δίπλωμα η πρώτη ανανέωση θα πραγματοποιούνταν μόλις έκλεινε τα 65 έτη.
Να υπενθυμίσουμε ότι με την συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών, για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων, η ισχύς τους κατά την ανανέωση δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 3 χρόνια και για οδηγούς άνω των 80 ετών η ανανέωση περιορίζεται στα 2 χρόνια.
Από τα 14 στο τιμόνι
Από μικροί στους δρόμους βγαίνουν οι πολίτες μιας ευρωπαϊκής χώρας όπου το ελάχιστο ηλικιακό όριο ανέρχεται σε 14 έτη.
Ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια στις πόλεις της Ευρώπης, με πρωταγωνιστές τα οχήματα μικροκινητικότητας τα οποία έχουν οικολογικό προφίλ, ελίσσονται απρόσκοπτα εντός του αστικού ιστού και ταυτόχρονα είναι προσβάσιμα από μικρότερες ηλικιακές ομάδες συγκριτικά με τα ΙΧ.
Πέρα από τα ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα, μεγάλη «οπαδική βάση» γρήγορα απέκτησαν και τα microcars, δηλαδή τα λιλιπούτεια οχήματα που ανταποκρίνονται πλήρως στους αστικούς περιορισμούς του σήμερα και του αύριο.
Πρόκειται για την κατηγορία οχημάτων L6e (ελαφρά τετράκυκλα) που στη χώρα μας μπορούν να οδηγηθούν νόμιμα από τους κατόχους διπλώματος μοτοποδηλάτου (κατηγορία AM), άρα από άτομα που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
Υπενθυμίζεται ότι με το δίπλωμα μοτοποδηλάτου στη χώρα μας επιτρέπεται, επίσης, η οδήγηση δίτροχου ή τρίτροχου οχήματος, η μέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 45 χιλιόμετρα και εάν είναι εξοπλισμένο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο κυλινδρισμός του δεν υπερβαίνει τα 50 κυβικά εκατοστά.
Υπάρχει, ωστόσο, και μια χώρα όπου το όριο ηλικίας για να κάτσει κανείς πίσω από το τιμόνι είναι ακόμα μικρότερο. Πρόκειται για τη Γαλλία που επιτρέπει την οδήγηση ενός ελαφρού τετράκυκλου οχήματος, όπως είναι το Citroen Ami, αλλά και μοτοποδηλάτων από την ηλικία των 14 ετών.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εκδοθεί πιστοποιητικό οδικής ασφάλειας (BSR) το οποίο αντιστοιχεί στην κατηγορία μοτοποδηλάτου (ΑΜ). Ειδικότερα, με το BSR, ο 14χρονος μπορεί να οδηγήσει:
Μοτοποδήλατο μέγιστου κυβισμού 50 κ.εκ. (με μέγιστη ταχύτητα 45 χλμ./ώρα)
Ελαφρύ τετράκυκλο όχημα μέγιστου κυβισμού 50 κ.εκ. (με μέγιστη ταχύτητα 45 χλμ./ώρα)
Για την έκδοση του πιστοποιητικού ασφαλείας BSR, κάθε ενδιαφερόμενος συμμετάσχει σε μαθήματα, τόσο θεωρητικού όσο και πρακτικού σκέλους.
Τέλος η οδήγηση για τους 70χρονους – Η πρόταση που προκαλεί αντιδράσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι και ως εκ τούτου θα πρέπει να εγκαταλείπουν έγκαιρα το αυτοκίνητό τους.
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η πρόταση Βρετανού ποινικολόγου για απαγόρευση οδήγησης σε όσους έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.
Μία πρόταση που σίγουρα δεν ηχεί ευχάριστα στα αυτιά όσων διανύουν την τρίτη ηλικία κατέθεσε δικηγόρος μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Ηνωμένου Βασιλείου, Good Morning Britain, μεταδίδει το carandmotor.gr.
Ο Paul Britton, ποινικολόγος δικηγόρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών Britton and Time, πρότεινε ότι όταν οι οδηγοί συμπληρώσουν το 70ο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να τους απαγορεύεται να κάτσουν ξανά πίσω από το τιμόνι.
Όπως υποστήριξε, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι οδηγοί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι και ως εκ τούτου θα πρέπει να εγκαταλείπουν έγκαιρα το αυτοκίνητό τους.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ηλικιωμένοι οδηγοί πρέπει να ανανεώνουν το δίπλωμα οδήγησής τους ανά τρία χρόνια, και όχι ανά δεκαετία όπως ισχύει για τους υπόλοιπους οδηγούς.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της εκπομπής, οι παρουσιαστές εστίασαν στον μεγάλο αριθμό πολιτών που ανησυχούν για το γεγονός ότι οι γονείς τους κάθονται πίσω από το τιμόνι ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Τον λόγο κάποια στιγμή πήρε ο Hilary Robert Jones, γιατρός, παρουσιαστής και συγγραφέας για ιατρικά θέματα, ο οποίος υποστήριξε ότι όλοι οι οδηγοί, ανεξαρτήτως ηλικίας, επιθυμούν να διατηρήσουν την άδεια οδήγησης τους από φόβο μήπως χάσουν την ανεξαρτησία τους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωστοποιούν στον Οργανισμό Αδειών Οδήγησης και Οχημάτων (DVLA) του Υπ. Μεταφορών ότι κάτι έχει αλλάξει στο ιατρικό ιστορικό τους.
Επί παραδείγματι ένας οδηγός που πάσχει από Αλτσχάιμερ δεν ενημερώνει το DVLA για την κατάσταση υγείας του, μιας και γνωρίζει ότι το δίπλωμα οδήγησής θα του αφαιρεθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία ώστε οι ηλικιωμένοι οδηγοί να μην βρίσκουν «παράθυρα» προκειμένου να οδηγούν ενώ δεν βρίσκονται σε θέση να το πράττουν.