Δίπλωμα οδήγησης: Άσχημα νέα για πάρα πολλούς οδηγούς στη χώρα μας, αφού θα πρέπει να πληρώσουν πολλά χρήματα για το δίπλωμά τους.
Απόφαση που θα κάνει πολύ κόσμο να βάλει το χέρι στη τσέπη πάρθηκε για αρκετούς κατόχους διπλώματος οδήγησης.
Ειδικότερα, όσοι απέκτησαν για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 ή για την ακρίβεια την πλαστική κάρτα άδεια οδήγησης ή την απέκτησαν από αντικατάσταση λόγω απώλειας ή φθοράς του παλαιού διπλώματος, θα χρειαστεί να πληρώσουν χρήματα.
Όπως προκύπτει, το 2028 για να ανανεώσουν το δίπλωμά τους θα χρειαστεί να περάσουν και πάλι από τους γιατρούς και να πληρώσουν παράβολα ύψους 128 ευρώ.
Δίπλωμα οδήγησης: Ποιοι θα πληρώσουν πρώτοι τα 128 ευρώ
Πρώτοι που θα πληρώσουν, είναι όσοι έχουν αποκτήσει για πρώτη φορά άδεια οδήγησης μετά τις 19 Ιανουαρίου 2013 όποτε και οι Διευθύνσεις Μεταφορών έδιναν τις νέες πλαστικές κάρτες οδήγησης οι οποίες λήγουν το 2028.
Επιπλέον, όσοι παλαιότεροι οδηγοί είχαν το χάρτινο ροζ-δίπλωμα και το έχουν αντικαταστήσει με πλαστική κάρτα άδειας οδήγησης επίσης και εκείνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους… γιατρούς καθώς μόνο με την επίσκεψή τους σε αυτούς θα μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες οδήγησής τους καταβάλλοντας βέβαια και τα παράβολα των 128 ευρώ.
Να τονιστεί πως το κόστος ανανέωσης της άδειας οδήγησης ανέρχεται σε 128 ευρώ καθώς περιλαμβάνει ένα παράβολο 50 ευρώ για ανανέωσης, ένα παράβολο 30 ευρώ για την έκδοση του διπλώματος και έναν παράβολο παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφορά υπέρ τρίτων 18 ευρώ (108 ευρώ συνολικά) και δύο παράβολα των 10 ευρώ έκαστο που αφορούν στους γιατρούς.
Να θυμίσουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2022 η αμοιβή 10 ευρώ του γιατρού έχει καταργηθεί και ο κάθε γιατρός μπορεί να ζητήσει αυτό που πιστεύει ότι αξίζει η εξέτασή του για την έκδοση του Πιστοποιητικού υγείας. Οι περισσότεροι γιατροί ζητούν πλέον 20 ευρώ (έκαστος) οπότε και το κόστος της ανανέωσης μπορεί να ανέλθει και στα 148 ευρώ αλλά σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι που έχουν παραμείνει στα 10 ευρώ.
Τι ισχύει για όσους έχουν το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης
Όσοι πάλι έχουν κρατήσει το παλαιό ροζ χάρτινο τρίπτυχο δίπλωμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033 και αμέσως μετά θα πρέπει να το ανανεώσουν αποκτώντας την πλαστική κάρτα οδήγησης.
Άλλωστε υπάρχει Κοινοτική Οδηγία που προβλέπει την αντικατάσταση όλων των παλαιών διπλωμάτων έως το 2033 και την διοικητική αναθεώρησή τους κάθε 15 έτη.
Στην Ελλάδα ωστόσο φαίνεται ότι τα πράγματα έγιναν πιο περίπλοκα καθώς η διοικητική αναθεώρηση των αδειών οδήγησης προβλέπει και γιατρούς αλλά και το παράβολο της ανανέωσης που κοστίζουν σήμερα 128 ευρώ.
Για παράδειγμα ένας νέος 18 ετών που έβγαλε για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 θα πρέπει το 2028 να ανανεώσει το δίπλωμά του και να πληρώσει 128 ευρώ και κατόπιν το 2043 που θα είναι 48 ετών θα πρέπει να ανανεώσει και πάλι την άδεια οδήγησής του και κατόπιν το 2058 όποτε και θα είναι 63 ετών. Δηλαδή ο νέος οδηγός θα χρειαστεί να περάσει από γιατρούς τρεις φορές μέχρι τα 63 έτη καταβάλλοντας κάθε φορά από 128 ευρώ ενώ με το παλαιό δίπλωμα η πρώτη ανανέωση θα πραγματοποιούνταν μόλις έκλεινε τα 65 έτη!
Αν πάλι κάποιος παλαιός οδηγός άλλαξε την παλαιά χάρτινη άδειά οδήγησης το 2015 λόγω φθοράς ή απώλειας τότε το 2030 θα πρέπει να την ανανεώσει και να ξαναπεράσει από γιατρούς ασχέτως την ηλικία του που μπορεί να είναι πολύ κάτω των 65 ετών. Δηλαδή και ο παλαιός οδηγός θα πρέπει να ανανεώνει την άδειά οδήγησής του κάθε 15 έτη ανεξάρτητα την ηλικία του έως ότου φτάσει την ηλικία των 65 ετών. Αν είχε κρατήσει το παλαιό ροζ τρίπτυχο χάρτινο δίπλωμα η πρώτη ανανέωση θα πραγματοποιούνταν μόλις έκλεινε τα 65 έτη.
Να υπενθυμίσουμε ότι με την συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών, για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων, η ισχύς τους κατά την ανανέωση δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 3 χρόνια και για οδηγούς άνω των 80 ετών η ανανέωση περιορίζεται στα 2 χρόνια.
Τον έγραψαν ενώ είχε το ψηφιακό δίπλωμα – Η καταγγελία
Φαίνεται ότι ορισμένοι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ, από άγνοια, δεν δέχονται την ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα σε σχετικούς ελέγχους που γίνονται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση που αναφέρεται στο insomnia.gr όπου έναν χρήστη τον σταμάτησαν για έλεγχο και του ζήτησαν άδεια και δίπλωμα.
Ο χρήστης είχε το ψηφιακό δίπλωμα μαζί του, ωστόσο όμως ο αστυνομικός τον απείλησε ότι θα τον γράψει, καθώς δεν γνωρίζει αν μπορεί να του το πήραν σε προηγούμενη παράβαση, προφανώς λόγω άγνοιας που είχε ότι κάτι τέτοιο φαίνεται εύκολα με το σκανάρισμα ενός QR code.
Ολόκληρη η καταγγελία:
Gov.gr Wallet: Τι να κάνετε αν χάσετε το κινητό
Μπήκαμε στην ψηφιακή εποχή για την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης.
Πολλές ερωτήσεις, όμως, προκύπτουν στον κόσμο, αφού πλέον θα είναι μέσα στο κινητό του το δίπλωμα οδήγησης και η ταυτότητα.
Δείτε χρήσιμες ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους…
Τί γίνεται αν χάσω το κινητό μου
Μπορεί να ανακληθεί η ισχύς των ψηφιακών εγγράφων μέσα από την σχετική υπηρεσία του gov.gr, μόνο με τους κωδικούς του taxis. Αναλυτικότερα οι πολίτες θα μπορούν να εισέλθουν στο gov.gr και να ανακαλέσουν την ισχύ των ψηφιακών εγγράφων, με το QR code να ακυρώνεται άμεσα.
Τί γίνεται αν χάσω ή κλαπεί η φυσική ταυτότητα και το δίπλωμά μου
Δηλώνεται η απώλεια, όπως οφείλεται, και μέσω διαλειτουργικοτήτων γίνεται συστημικά η ανάκληση της ισχύος των ψηφιακών εγγράφων.
Τί γίνεται αν μου κρατηθεί η ταυτότητα ή το δίπλωμά μου (πχ. στρατιωτική θητεία, αφαίρεση διπλώματος λόγω παραβίασης ΚΟΚ)
Ανακαλείται η ισχύς του ψηφιακού εγγράφου, εάν έχει ήδη δημιουργηθεί, ή αφαιρείται η δυνατότητα έκδοσης από την στιγμή που ο φορέας ο οποίος κρατάει προσωρινά το έγγραφο το δηλώνει στο σύστημά του.
Πώς μου αφαιρούνται τα ψηφιακά και έγχαρτα έγγραφά μου
Εφόσον το άτομο που έκανε την παράβαση παρουσιάσει το ψηφιακό έγγραφο, αυτό καταχωρίζεται στο σύστημα του φορέα ο οποίος το αφαιρεί και αμέσως ανακαλείται. Εάν το άτομο δεν έχει το έγχαρτο έγγραφο μαζί του, θα πρέπει να το προσκομίσει στον φορέα βάσει των ισχυόντων κανονισμών (πχ. στην περίπτωση της άδειας οδήγησης, παρουσάση σε ΑΤ εντός τριών ημερών).
Gov.gr Wallet: Πως θα πραγματοποιείται ο έλεγχος
Επίσης ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι ο πολίτης κερδίζει ευκολία, ασφάλεια, ταχύτητα, καθώς έχει διασφαλιστεί η άμεση έκδοση και αποθήκευση, ενσωμάτωση στο ψηφιακό wallet του κινητού, θωράκιση των συναλλαγών με ψηφιακή συγκατάθεση, μείωση της απάτης, δυνατότητα άμεσης ανάκλησης της ισχύoς και γρήγορη επίδειξη και επαλήθευση μέσω κωδικού QR.
Στην παρουσίαση της εφαρμογής ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε βήμα βήμα το πώς μπορούν να «κατεβάζουν» οι πολίτες την εφαρμογή. «Κατεβάζω την εφαρμογή από το wallet.gov.gr, κάνω login μέσω TaxisNet ή κωδικών web banking και επιβεβαιωτικό SMS, εκδίδω κάθε έγγραφο με ένα επιβεβαιωτικό SMS».
Όπως τόνισε σε περίπτωση ελέγχου επιδεικνύεται το QR code του ψηφιακού εγγράφου, κατόπιν αφού ο ελεγκτής σκανάρει το QR, εγκρίνει ο πολίτης τον έλεγχο και αναφέρει ή δείχνει τον 6-ψήφιο κωδικό που εμφανίζεται στον ελεγκτή. Ο ελεγκτής εισάγει τον 6-ψήφιο στην εφαρμογή του και μόνο τότε εμφανίζεται το έγγραφο στη συσκευή του πολίτη.
Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για τα επόμενα βήματα, κάνοντας λόγο για μεταβατική περίοδο, για επίδειξη και «ψηφιακά αντίγραφα» σε τραπεζικά ιδρύματα και παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας. «Δημιουργούμε ένα σύστημα το οποίο θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου για τις τράπεζες και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά και για όποιους φορείς χρειάζεται η επίδειξη της ταυτότητας. Θα δημιουργείται ψηφιακό ίχνος αντί για αντίγραφα ταυτότητας κι έτσι πλέον θα μπορεί να γίνει με ψηφιακό τρόπο κάτι που μας έχει ταλαιπωρήσει με το χαρτί σε φυσική μορφή».