Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήPlusΔιαγγελμα Μητσοτακη: Αυτά είναι τα νέα μέτρα - Τι ανακοινώθηκε

Διαγγελμα Μητσοτακη: Αυτά είναι τα νέα μέτρα – Τι ανακοινώθηκε

Διαγγελμα Μητσοτακη: Σε διάγγελμα προχώρησε σήμερα στις 19:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Διαγγελμα Μητσοτακη: Τα μετρα που ανακοινωσε ο Μητσοτακης

 • Καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι  υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.
 • Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.
 • Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.
 • Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Διαγγελμα Μητσοτακη: Όλο το διάγγελμα του Πρωθυπουργού

Συμπολίτες μου,

Δεκαοκτώ μήνες από την πρώτη επίθεση της πανδημίας, η χώρα μας διαθέτει πλέον εμβόλια άμεσα διαθέσιμα σε κάθε πολίτη και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους έχει ήδη αποδειχθεί περίτρανα από τα δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Και η Επιχείρηση «Ελευθερία» απλώνεται στην επικράτεια, φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο μέσα στο καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας.

Δύο σκιές, ωστόσο, εμποδίζουν τη γρήγορη και οριστική έξοδό μας από τη δοκιμασία: η εμφάνιση της επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και ένα ποσοστό πολιτών που ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν. Είναι μία διπλή απειλή που σήμερα απασχολεί όλες τις χώρες, αναγκάζοντας, μάλιστα, κάποιες από αυτές να επιστρέψουν στους αυστηρούς περιορισμούς. Ακόμη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες για πρώτη φορά θα γίνουν χωρίς θεατές και με καραντίνα για τους λιγοστούς επισκέπτες.

Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί στον τόπο μας! Καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε λίγο όλοι ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε, η λύση είναι μία: αυτό το τέλος να έρθει χωρίς άλλον πόνο. Την υποδεικνύουν, άλλωστε, και όσοι σήμερα δίνουν τον αγώνα τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που κατά 99% είναι ανεμβολίαστοι. Συνεπώς, τον δρόμο δεν δείχνει ο πανικός, αλλά ο εμβολιασμός.

Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες.

Για τα πολλά που έγιναν και για όσα πρέπει ακόμη να γίνουν, επιτρέψτε μου σήμερα να είμαι λίγο πιο αναλυτικός. Το απαιτούν οι στιγμές, αλλά και η προσπάθεια στην οποία καλούμαστε τώρα. Γιατί είναι πάντα χρέος μου να παρουσιάζω ανοιχτά τα γεγονότα και να τεκμηριώνω με στοιχεία τις αποφάσεις μου.

Ύστερα από ενάμιση χρόνο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πια ότι δεν ξέρει για τον κορονοϊό. Από την πρώτη στιγμή, η Πολιτεία ξεδίπλωσε αλλεπάλληλες εκστρατείες ενημέρωσης υπό τις οδηγίες των ειδικών. Προσάρμοζε, κάθε φορά, τις πολιτικές της στις εξάρσεις του ιού, στηρίζοντας παράλληλα την κοινωνία και την οικονομία. Θωράκισε το Σύστημα Υγείας, αλλά και τους πολίτες, με εκατομμύρια δωρεάν τεστ. Και βέβαια, εξασφάλισε εμβόλια για όλους, μ’ ένα καινοτόμο ψηφιακό σύστημα.

Γι’ αυτό και σήμερα βρισκόμαστε σε μία πολύ καλύτερη αφετηρία: στο υγειονομικό πεδίο, 3 στους 4 Έλληνες άνω των 60, δύο στους 3 άνω των 45 και 1 στους 2 άνω των 30 ετών έχουν επιλέξει το εμβόλιο. Και τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός επιταχύνεται. Ενώ στην οικονομία η ανάπτυξη της επόμενης διετίας προβλέπεται να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Στον τουρισμό, ιδιαίτερα, οι αφίξεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεπέρασαν, τις τελευταίες μέρες, το 50% των συνολικών αφίξεων του 2019.

Κατά συνέπεια θέλω να είμαι σαφής: έχοντας, όσοι δεν εμβολιάζονται, αυτό το δικαίωμα, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις. Ας ακούσουν τους νέους, που αξιοποιούν το Freedom Pass. Από μεθαύριο, μάλιστα, αρχίζουν να εμβολιάζονται και οι ηλικίες 15 με 17. Ας ακούσουν την Εκκλησία, που απομονώνει τις λιγοστές φωνές εναντίον του πλησίον. Ας ακούσουν τους επαγγελματικούς φορείς, που ζητούν να επανέλθουν οι δουλειές σε κανονικούς ρυθμούς. Αλλά ας ακούσουν και τα εκατομμύρια γυναίκες και άντρες που θέλουν να ζήσουν με υγεία και ελευθερία.

Συμπολίτες μου,

Έχω τονίσει ότι η κυβέρνηση θα υπηρετήσει την προστασία της δημόσιας υγείας με πειθώ, αλλά και με μέτρα που θα αποκαθιστούν την ομαλότητα στην καθημερινότητα. Γι’ αυτό και σήμερα ανακοινώνω μία σειρά ρυθμίσεων που απαντούν στη συγκυρία. Που επιχειρούν, δηλαδή, να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού πριν, ενδεχομένως, πολιορκήσει ξανά το Σύστημα Υγείας. Να αποδώσουν ξανά στους εμβολιασμένους τα δικαιώματά τους. Και να ωθήσουν, τέλος, προς το εμβόλιο όσους ακόμη το σκέφτονται.

Ετσι, πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι  υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.

Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.

Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

Πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές.

Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της. Και, όπως είπα και στην αρχή, φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα.

Συμπολίτες μου,

Κλείνω όπως ξεκίνησα. Ενωμένοι, έχουμε ήδη πετύχει πολλά για τα οποία κάθε λόγο έχουμε να είμαστε υπερήφανοι. Πόσοι, άραγε, θα στοιχημάτιζαν πριν από έξι μήνες ότι στα μέσα Ιουλίου 5.300.000 Έλληνες θα είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση; Και ότι περίπου 4.300.000 θα ήταν ήδη πλήρως θωρακισμένοι;

Κι όμως, τα καταφέραμε. Τώρα χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι με μία νέα εξόρμηση εμβολιασμών, κυρίως μεταξύ των άνω των 60 και των νέων μας, το καλοκαίρι μας θα γίνει ακόμη καλύτερο. Και η ώρα είναι τώρα. Γιατί το εμβόλιο θέλει λίγο χρόνο για να γίνει η ασπίδα μας. Έχουμε, συνεπώς, το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορονοϊό εδώ, στο τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου. Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το «κατά κεφαλήν χρέος» της χώρας.

Οι ελευθερίες θα αποκαθίστανται σταδιακά με διαβατήριο το εμβόλιο και σταθερούς τους βασικούς κανόνες: μάσκα όταν είμαστε με άλλους, ακόμη κι έξω, ατομική υγιεινή και πολλά test. Ενώ η Πολιτεία θα βρίσκεται σε επιφυλακή, ώστε να παρακολουθεί τοπικές εξάρσεις, την ετοιμότητα των νοσοκομείων και την τήρηση των μέτρων.

Στόχος είναι ο επίλογος της πανδημίας να μη γίνει πρόλογος μιας νέας δοκιμασίας το φθινόπωρο. Μπορούμε, λοιπόν, να κλείσουμε από σήμερα, και γρήγορα, το τελευταίο κεφάλαιο της υγειονομικής κρίσης. Βάζοντας ο καθένας την υπογραφή του με το δικό του χέρι. Αρκεί στο ένα μπράτσο να έχει το εμβόλιο της Ελευθερίας.

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει στις 15 Ιουλίου η πλατφόρμα για τους 15 ως 17 ετών

«Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 75.000 εμβολιασμοί και ως το τέλος της μέρας 90.000 – 95.000 εμβολιασμοί», δήλωσε αρχικά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε ξεπεράσει το 50% στον πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί με μία δόση», ενώ περίπου το 41% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού.

Επιπλέον ανέφερε ότι για τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 15 ως 17 ετών (παιδιά που έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12 του 2005), η πλατφόρμα ανοίγει την Πέμπτη, 15 Ιουλίου. Σημείωσε δε ότι δεν θα εξετάζονται εμβολιασμοί στα σχολεία, ενώ καταργείται το πέναλτι των ραντεβού.

Το ραντεβού θα μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα με κωδικούς TAXISnet και θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς. Επίσης, θα μπορεί να κλείνεται σε ΚΕΠ και φαρμακεία.

Ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε και τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα:

 • 85 και άνω: το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση
 • 80-84: 71% έχει ήδη εμβολιαστεί
 • 75-79: το 82,8% έχει ήδη εμβολιαστεί
 • 70-74: 77%
 • 65-69: 78%
 • 60-64: 73%
 • 55-59: 69%
 • 50-54: 65%
 • 45-49: 61%
 • 40-44: 54%
 • 35-39: 46%
 • 30-34:42%
 • 25-29: 37%
 • 18-24: 24%

Τα παραπάνω ποσοστά είναι χωρίς να έχουν υπολογιστεί και τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Θεοδωρίδου: Όσα είπε κατά την ημερήσια ενημέρωση

«Καμπανάκι» για τους εμβολιασμούς από την κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών, κυρίως λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα που έχει επαναφέρει υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού.

Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε πως η εν λόγω μετάλλαξη «χτυπά» περισσότερο τους νέους και τόνισε πως για αυτό τον λόγο υπάρχει η θετική γνωμοδότηση για τον εμβολιασμό εφήβων από 15 ως 17 ετών. Παράλληλα, εξήγησε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί μόνο με μια δόση κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ανέλυσε τις κατηγορίες ανθρώπων που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν.

«Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στα νέα παιδιά, για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, που κατάφεραν να πετύχουν και να περάσουν το κατώφλι των σχολών της ανώτατης εκπαίδευσης. Απαραίτητο εφόδιο για τα νέα παιδιά θα πρέπει να είναι φέτος ο εμβολιασμός τους, κι όχι μόνο για τους πρωτοετής αλλά και για τους φοιτητές των παλαιότερων ετών. Θα είναι ευκαιρία να χαρούν τη φοιτητική ζωή και τη ζωντανή επικοινωνία με τους καθηγητές τους. Θα πρέπει να είναι χρωματισμένη περίοδος κι όχι γκρίζα», είπε αρχικά η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών.

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον για την επιδημία στις μικρότερες ηλικίες αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων αφού τα επόμενα επιδημικά κύματα θα πυροδοτούνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν οι νεαρότεροι στους ανεμβολίαστους», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό εφήβων, εξήγησε: «Πριν μια εβδομάδα ανακοινώθηκε η θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό ατόμων 15 ως 17 ετών. Ο κύριος Θεμιστοκλέους θα αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο κίνδυνος από τη νόσηση είναι μικρός αλλά υπαρκτός. Και σε αυτές τις ομάδες ηλικιών υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα άρα και αυξημένο κίνδυνο. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι κυρίως η διασπορά του ιού στο περιβάλλον, στο οποίο μπορούν να βρίσκονται άτομα ευάλωτα ή και ανεμβολίαστα. Οι μελέτες επισημαίνουν τον σημαντικό ρόλο των ανεμβολίαστων κυρίως για την πορεία των μεταλλάξεων».

«Τα ανεμβολίαστα άτομα είναι σαν εργαστήριο παραγωγής μεταλλάξεων, που αυξάνονται γρήγορα και μεγαλώνουν την εστία διασποράς. Ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση σε ποσοστό που ξεπερνά το 93% και σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει το να κολλήσει κανείς. Ο εμβολιασμός φρενάρει και αναστέλλει τη λειτουργία νέων μεταλλάξεων και μειώνει το ιικό φορτίο και τη διασπορά».

Προσοχή για αυτούς που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση

«Στην επιδημία από τη μετάλλαξη Δέλτα ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μια δόση. Η μια δόση προσφέρει προστασία από 33% ως 50%. Εκτινάσσεται πάνω από 90% με τη δεύτερη δόση» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε ότι:

«Στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι 1/10 δεν κάνει δεύτερη δόση και οι ηλικίες που το κάνουν αυτό είναι νέα άτομα. Η πιθανή ερμηνεία του φαινομένου είναι ότι στις ηλικίες αυτές υπάρχουν πολλές οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Χρειάζεται υπενθύμιση και διευκόλυνση στα άτομα που έχουν κάνει τη μια δόση. Να μην ξεχνάμε τη δεύτερη δόση γιατί είναι σημαντική».

«Λόγω της μετάλλαξης Δέλτα είναι σε κίνδυνο οι ανεμβολίαστοι. Στη χώρα μας είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Στο κάλεσμα των συμπολιτών μας άνω των 60 υπήρξε θετική ανταπόκριση. Τώρα γιατί υπάρχουν ανεμβολίαστοι; Θα κάνουμε επιλεκτικά μερικές διαπιστώσεις. Ο τύπος των εμβολίων δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς, εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Το εμβόλιο μπορεί να γίνει σε όλες τις κατηγορίες νοσημάτων. Υπάρχουν νοσήματα που μπορεί να υπολείπεται η αποτελεσματικότητα αλλά πρέπει να γίνεται εμβολιασμός. Υπάρχουν και θεραπείες που μπορεί ο γιατρός να προγραμματίσει τον χρόνο μεταξύ ενός φαρμάκου και του εμβολίου», υπογράμμισε.

Διαγγελμα Μητσοτακη: Ο λόγος που δεν εμβολιάζεται ο κόσμος

«Πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί περιμένουν το φάρμακο. Ατυχώς οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Μακάρι στο άμεσο ή το απώτερο μέλλον να υπάρξει, αλλά ο ιός είναι εδώ τώρα. Στο παρόν», επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου και ανέλυσε περαιτέρω τις αιτίες που ο κόσμος απέχει από τον εμβολιασμό.

«Άλλη αιτία που δεν εμβολιάζονται οι άνθρωποι είναι οι εσφαλμένες αντιλήψεις. Ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν στους νέους, όπου έχει λεχθεί κατ’ επανάληψη ότι δεν επηρεάζει τη γονιμότητα. Συστήνεται και για τις εγκύους σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο και επιβάλλεται για τις θηλάζουσες. Το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται στο μητρικό γάλα. Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν και πάρα πολλοί από τον φόβο των παρενεργειών. Από τον φόβο του ένα ή του δυο στο εκατομμύριο σε σχέση με τον κίνδυνο της νόσησης.

Πολλοί, επίσης δεν εμβολιάζονται επειδή και οι εμβολιασμένοι μπορεί να κολλήσουν τον ιό, όμως, δεν σκέφτονται το γεγονός ότι στις ΜΕΘ το 99% όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι. Υπάρχουν και αυτοί που δεν εμβολιάζονται, περιμένοντας από τους υπόλοιπους να εμβολιαστούν και να δημιουργήσουν το «τείχος ανοσίας». Είναι οι λεγόμενοι «λαθρεπιβάτες» της ανοσίας».

Διαγγελμα Μητσοτακη: Πληροφοριες για την τριτη δόση

«Το ενδεχόμενο μιας τρίτης δόσης ξεκίνησε περίπου μαζί με τον εμβολιασμό. Το πότε θα γίνει θα εξαρτηθεί με τις μελέτες που γίνεται συνεχώς για τη διάρκεια της ανοσίας των εμβολιαζόμενων. Μόλις την Παρασκευή η Pfizer υπέβαλλε αίτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου της αλλά και ο FDA και ο CDC παραμένουν επιφυλακτικοί για να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα. Πολλές χώρες μπορεί να ετοιμάζονται αλλά κανείς δεν έχει πάρει την απόφαση γιατί λείπουν σημαντικά στοιχεία για το είδος του εμβολίου και για το χρόνο που θα μπορεί να γίνει», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

«Υποθέτω ότι κάποτε ίσως χρειαστεί επαναληπτική δόση, ο χρόνος μπορεί να είναι και πέραν του έτους και θα αφορά κυρίως σε άτομα που δεν είναι τόσο προστατευμένα με τους υπάρχοντες εμβολιασμούς», πρόσθεσε.

Τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη περάσει κορονοιο

«Από τη στιγμή που νόσησε, είναι το ίδιο. Θα κάνει μια δόση εμβολίου. Δεν ισχύει ο χρονικός περιορισμός, ότι αν νόσησε πριν έξι μήνες είναι εντάξει κι αν νόσησε πριν οκτώ μήνες δεν είναι εντάξει. Εδώ έχει γίνει μια παρεξήγηση. Όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να κάνουν μια δόση του εμβολίου», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ