Επιχείρηση θερμοστάτης: Γνωστές έγιναν οι αποφάσεις από τα αρμόδια υπουργεία για εξοικονόμηση ενέργειας. Δείτε όσα προβλέπονται…
Το σχέδιο που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 – 27 βαθμούς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς.
Ζητήθηκε, παράλληλα, από τους εργαζόμενους ανά 2-3 ώρες να κλείνουν τα κλιματιστικά για 10 λεπτά και να ανοίγουν τα παράθυρα.
Ταυτόχρονα υπήρξε η οδηγία για απενεργοποίηση ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού σε χώρους που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και εκτός ωραρίου, για φυσικό αερισμό των κτηρίων τη νύχτα, και η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
Επιχείρηση θερμοστάτης: Πώς θα γίνεται ο έλεγχος
Με βάση το σχέδιο σε κάθε δημόσια υπηρεσία θα ορίζεται ένας υπεύθυνος για το ενεργειακό κομμάτι του κτηρίου.
Παράλληλα θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα, από την οποία θα παρακολουθείται η κατανάλωση ανά κτήριο.
«Εκεί θα καταγράφονται οι λογαριασμοί ανά ρολόι. Ο δήμος έχει την ευθύνη για έναν δήμο. Θα υπάρχουν υπεύθυνοι για κτήριο ή ανά δραστηριότητα», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Δεδομένου πως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών.
Όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Επιχείρηση θερμοστάτης: Ποιοι θα έχουν πέναλτι;
Από την άλλη όσοι οργανισμοί δεν τα καταφέρουν τότε θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού για να καλύψουν τη διαφορά.
«Θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους από τον προϋπολογισμό τους», είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα για τον υπολογισμό των κινήτρων καθώς, όπως εξήγησε, «το ακριβές ποσοστό, όμως, εξαρτάται από τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε φορέα.
Αν υπάρχει κάποιος έκτακτος λόγος, π.χ. καιρικές συνθήκες, αυτά θα τα δούμε στην πορεία και θα συνυπολογιστούν. Γι’ αυτό δεν θα κάνουμε ένα ενιαίο σύστημα, με κάποιο δεσμευτικό αλγόριθμο, που εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση, διότι εκεί μπορεί να έχουμε αδικίες και αστοχίες».
«Επί της διαδικασίας, κάθε φορέας, στο τέλος της περιόδου, θα εξηγεί την προσπάθεια που κατέβαλε -εμείς θα την έχουμε, ήδη, καταγράψει, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και θα βάλουμε ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, πριν καταλήξουμε στο ποσό με το οποίο θα ενισχυθεί.
Για παράδειγμα, κάποιος που δεν έχει κάνει συντήρηση των κλιματιστικών -κάτι αυτονόητο- ακόμη κι αν πετύχει για κάποιον άλλο λόγο οικονομία, θα πάρει λιγότερα χρήματα, διότι αν έκανε τη συντήρηση, είναι βέβαιο ότι θα πετύχαινε μεγαλύτερη οικονομία».
Επιχείρηση θερμοστάτης: Τι κάνει η Ισπανία για τα κλιματιστικά
Η Ισπανία, για να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας, ανακοίνωσε πως θα ενθαρρύνει τους δημόσιους υπαλλήλους για τηλεργασία και θα περιορίσει τον κλιματισμό στα δημόσια κτίρια.
Βάσει ενός «σχεδίου ενεργειακής αποτελεσματικότητας», το οποίο ήρθε στο φως χθες, ο θερμοστάτης των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου προκειμένου «ο κλιματισμός των γραφείων» να γίνεται «με τη λιγότερη κατανάλωση ενέργειας».
Τον χειμώνα ο θερμοστάτης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου.
Τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται «όπου είναι εφικτό τεχνικά», διευκρινίζεται στο έγγραφο, τις αδρές γραμμές του οποίου είχε παρουσιάσει την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο.
«Επιχείρηση θερμοστάτης» στην Ιταλία
Στην Ιταλία, η «Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ, προβλέπει πως ο κλιματισμός σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κυβερνητικών υπουργείων, δεν μπορεί να οριστεί κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τον χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης δεν πρέπει να θερμαίνουν τα κτίρια άνω των 19 βαθμών, αν και θα επιτρέπονται 2 βαθμοί παραπάνω σε ειδικές συνθήκες.
Για όσους δεν συμμορφώνονται προβλέπονται πρόστιμα από €500 έως €3.000.
Ανακύκλωση συσκευών: Έτοιμη η πλατφόρμα – Πότε θα ανοίξει, με τρία στοιχεία οι αιτήσεις
Σχεδόν έτοιμη είναι η πλατφόρμα για την ανακύκλωση συσκευών όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το πρωί της Παρασκευής εξηγώντας ότι οι αιτήσεις θα γίνονται «με τρία μόνο στοιχεία». Όπως είπε στόχος είναι η πλατφόρμα, η οποία θα μείνει ανοιχτή για περίπου 15 ημέρες, να ανοίξει μέχρι τη μεθεπόμενη Δευτέρα.
«Για το πρόγραμμα για την επιδότηση των συσκευών η πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη. Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν μόνο τρία στοιχεία. Το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής, δηλαδή τον αριθμό του μετρητή.
Ακόμα, θα συμπληρώνουν τον τύπο της συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν. Τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα» είπε αρχικά ο κ. Σκρέκας για την ανακύκλωση συσκευών.
Όπως εξήγησε για τη διαδικασία της ανακύκλωσης συσκευών «θα παίρνουν ηλεκτρονικό αριθμό και θα πηγαίνουν στο κατάστημα για να προχωρήσουν στην αγορά και στην αντικατάσταση της συσκευής τους. Όταν θα πηγαίνει ο εγκαταστάτης για να ξηλώσει την προηγούμενη συσκευή συμπληρώνεται μια υπεύθυνη δήλωση, ότι η συσκευή είναι παλιά».
Όσον αφορά την επιδότηση για την ανακύκλωση συσκευών ο κ. Σκρέκας είπε ότι «θα αφαιρείται από το ποσό την ώρα της αγοράς, και είναι από 35 έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα. Το πρόγραμμα είναι μόνο για τα νοικοκυριά. 150 εκατ. ευρώ θα είναι το συνολικό ποσό της επιδότησης. Εκτιμούμε ότι θα αγοραστούν περίπου 350 με 400 χιλιάδες συσκευές».
Το πρόγραμμα αφορά την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών για περίπου 350.000 νοικοκυριά. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές.
Προκειμένου να γίνουν δεκτές οι παλιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου και χωρίς να υπάρχει κάποιο άνω όριο.
Οι συσκευές, που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών, είναι:
Ψυγεία
Καταψύκτες
Κλιματιστικά.
Οι συσκευές που δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση για την ανακύκλωση συσκευών είναι:
πλυντήρια ρούχων
πλυντήρια πιάτων
ηλεκτρικές κουζίνες