Δεν γλιτώνει κανείς! Δείτε τι αποφάσισε η Εφορία
Εφορία: Σφίγγει ο κλοιός για όλους, καθώς η ψηφιακή ΑΑΔΕ εισβάλει στα κινητά τηλέφωνα των φορολογούμενων. Νέα εφαρμογή αλλάζει εντελώς τα έως τώρα δεδομένα. Πλέον κάθε πολίτης θα έχει το φορολογικό του προφίλ με τις τυχόν οφειλές του, ενημέρωση για τις υποχρεώσεις πριν αυτές γίνουν ληξιπρόθεσμες και τέλος δυνατότητα πληρωμής τους μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής […]

Εφορία: Σφίγγει ο κλοιός για όλους, καθώς η ψηφιακή ΑΑΔΕ εισβάλει στα κινητά τηλέφωνα των φορολογούμενων. Νέα εφαρμογή αλλάζει εντελώς τα έως τώρα δεδομένα.
Πλέον κάθε πολίτης θα έχει το φορολογικό του προφίλ με τις τυχόν οφειλές του, ενημέρωση για τις υποχρεώσεις πριν αυτές γίνουν ληξιπρόθεσμες και τέλος δυνατότητα πληρωμής τους μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.
Πλήρη εικόνα των φορολογικών υποχρεώσεων, προειδοποιήσεις για έγκαιρη πληρωμή και δυνατότητα εξόφλησης μέσω κάρτας από το κινητό θα δίνει η νέα εφαρμογή για smartphones που έχει δημιουργήσει η ΑΑΔΕ.
Στη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την εφορία προχωρά η ΑΑΔΕ με την ενεργοποίηση εντός του 2023 του «φορολογικού ημερολογίου» και συστήματος συναγερμού για πληρωμές στα κινητά τηλέφωνα.
Εφορία: Στα κινητά…
Με τη νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την εφορία, να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους και να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους στα smartphone τους.
Για παράδειγμα, ο επαγγελματίας θα λαμβάνει ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Εάν π.χ. μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν έχει πληρώσει τον ΦΠΑ, θα λαμβάνει μήνυμα υπενθύμισης.
Το ίδιο θα γίνεται για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή για κάποιον οφειλέτη που έχει ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις.
Παράλληλα προωθείται νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των οφειλετών για τον κίνδυνο απώλειας ρυθμίσεων.
Όταν θα πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν ειδοποίηση για τις υποχρεώσεις τους.
Ο φορολογούμενος που έχει ενεργή ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών θα προειδοποιείται για τον κίνδυνο να χάσει τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής μίας μηνιαίας δόσης και όταν βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης. Θα ειδοποιείται ότι, εάν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα και δεύτερη συνεχόμενη δόση, θα τεθεί εκτός ρύθμισης.
Εφορία: Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες
Πέραν των παραπάνω το πακέτο των ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Με ηλεκτρονική αίτηση θα εκδίδεται το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας που είναι απαραίτητο για τις συναλλαγές των φορολογούμενων.
Οι φορολογούμενοι που θέλουν να εισπράξουν χρήματα, να μεταβιβάσουν ακίνητα η να μεταβάλλουν τα εμπράγματα δικαιώματα θα μπορούν από τον υπολογιστή τους να υποβάλλουν αίτηση στην εφορία και σε χρόνο εξπρές χρόνο να λαμβάνουν τη φορολογική ενημερότητα.
Οι υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου με την ενεργοποίηση εντός του 2023 του Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων.
Επεκτείνεται η ψηφιακή υποβολή δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων για τροποποιητικές δηλώσεις και για άλλες περιπτώσεις αρχικών δηλώσεων και της εφαρμογής για ψηφιακή υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς για προγενέστερα του 2022 έτη καθώς και η ηλεκτρονική εφαρμογή για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται χειρόγραφα
Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να τροποποιήσουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου καθώς το Ε9 θα συμπληρώνεται από τις φορολογικές αρχές με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ.
Εφορία: Δεν γλιτώνει κανείς….
Χωρίς επίσκεψη στην εφορία θα διεκπεραιώνεται μεγάλος όγκος δηλώσεων και υποχρεώσεων (διακοπή εργασιών επιχείρησης ή επαγγέλματος, ένταξη ή απένταξη από το ειδικό καθεστώς αγροτών, έγκυρες βεβαιώσεις μητρώου και με ενσωμάτωση QR Code). Επίσης γίνεται σήμανση εγγράφων της ΑΑΔΕ με QR Code για την επαλήθευση της εγκυρότητάς τους και θα μπορούν να πληρώνονται φόροι και τέλη με κάρτες του εξωτερικού
Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε όσους δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας θα πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέσα σε λίγες ημέρες από την υποβολή της δήλωσης.
Σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας αλλά έχουν φορολογικές οφειλές οι επιστροφές φόρου εισοδήματος συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα.
Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του θα συμψηφίζονται κεντρικά με τον φόρο και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
Στο μέτωπο του ΦΠΑ μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη για τα οποία οι εκδότες εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Η ΑΑΔΕ μπορεί να εντοπίσει αδήλωτες πισίνες μέσω τεχνητής νοημοσύνης
Τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιεί η ΑΑΔΕ μπορούν να εντοπίσουν ακόμα και αδήλωτες πισίνες και μεταγενέστερα να κάνουν ευκολότερη τη ζωή των πολιτών, σε ό,τι αφορά τις οφειλές, τις πληρωμές και τις ενημερώσεις του, ανέφερε ο διοικητής Γεώργιος Πιτσιλής στην έκθεση BEYOND στη Θεσσαλονίκη.
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται η έκθεση τεχνολογίας – καινοτομίας BEYOND και επί τη ευκαιρία παρουσιάστηκαν και οι λειτουργίες της ΑΑΔΕ χάρη στην ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, μέσω των οποίων μπορούν να εντοπιστούν ακόμα και οι αδήλωτες πισίνες ενώ «έρχονται» νέες βοήθειες προς τους πολίτες.
Ειδικότερα, σημειώθηκε σημαντική μείωση κατά 50% στο λεγόμενο «κενό ΦΠΑ» στην Ελλάδα από το 2017 έως σήμερα, λόγω της ψηφιοποίησης της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι ως κενό ΦΠΑ ορίζεται η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ.
Παράλληλα, ετοιμάζεται νέα εφαρμογή, πιθανότατα διαθέσιμη μέσα στο 2023, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τις οφειλές τους προς την εφορία, να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους και να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους στα smartphone τους.
Πώς εντοπίζονται οι αδήλωτες πισίνες
Ως προς τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τον εντοπισμό αδήλωτων πισίνων, ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ότι ο αλγόριθμος σάρωσε συγκεκριμένα σημεία του χάρτη και εντόπισε τα μπλε σημεία, ενώ στη συνέχεια το νευρωνικό δίκτυο ξεχώρισε ποια από αυτά είναι όντως κολυμβητικές δεξαμενές και όχι κάτι άλλο, έβγαλε τις συντεταγμένες και ακολούθησε διασταύρωση μέσω Κτηματολογίου.
«Τώρα είμαστε σε φάση που διασταυρώνουμε τα στοιχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα γνωρίζουμε περισσότερα ώστε στη συνέχεια να το τρέξουμε και πανελλαδικά» επισήμανε και πρόσθεσε πως το εργαλείο της Τεχνητής Νοημοσύνης θα χρησιοποιηθεί και ευρύτερα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
«Υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος πραγμάτων που θέλουμε να γίνουν. Εκ φύσεως είμαι διαρκώς ανικανοποίητος και για κάτι που πετυχαίνουμε η χαρά κρατάει μία μέρα, γιατί έχουμε πολλά περισσότερα να κάνουμε. Στα χρόνια αυτά, η εικόνα φορολογικής διοίκησης άλλαξε.
Π.χ., είδα με πάρα πολλή χαρά ότι το τετράμηνο του 2023 είναι το καλύτερο που είχαμε στις επιστροφές φόρων.
Επιστρέψαμε πάνω από 2,1 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. πέρυσι και 980 και κάτι εκατομμύρια το 2016, δηλαδή υπερδιπλασιάσαμε τις επιστροφές, κι είναι πολύ σημαντικό η αγορά να παίρνει γρήγορα πίσω τον φόρο που δικαιούται να πάρει πίσω. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό βήμα στη σχέση εμπιστοσύνης που θέλουμε να χτίσουμε με τους πολίτες» κατέληξε.
Το MyData και η τελωνειακή διοίκηση
Ο κ. Πιτσιλής χαρακτήρισε ακόμα το «MyData» ως την πιο επιδραστική ψηφιακή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, η οποία αφορά την καθημερινότητα 1,234 εκατ. επιχειρήσεων.
«Ξεπεράσαμε ήδη το 1,5 τρισ. καταγεγραμμένες συναλλαγές και πάνω από 2,1 δισ. παραστατικά» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το έργο έχει αναγνωριστεί και διεθνώς ως καινοτόμο και βραβυτεί κατά τη Σύνοδο των Επικεφαλής Φορολογικών Διοικήσεων στη Ρόδο, τον περασμένο Σεπτέβριο.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ υπογράμμισε ακόμα ότι υπάρχει πάρα πολύς χώρος για να γίνει πιο ψηφιακή η εφορία, καθώς η διοικητική οργάνωση των ΔΟΥ είναι πάνω-κάτω η ίδια από το 1850. Παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ψηφιακή γραφειοκρατία και πρόσθεσε ότι η ψηφιοποίηση του «γκισέ», που έχει συντελεστεί, δίνει ήδη πολύτιμη πληροφορία στην ΑΑΔΕ ώστε να καταγράψει ποιες διαδικασίες και υπηρεσίες έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και να θέσει προτεραιότητες, προκειμένου όλες τους να γίνουν «end-to-end» (να ολοκληρώνονται απευθείας από άκρο σε άκρο).
Σχετικά με την ψηφιοποίηση της τελωνειακής διοίκησης, υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη έργα όπως το «single window» (ενιαία θυρίδα) για τις προτελωνειακές διαδικασίες, οι οποίες ουσιαστικά ενώνονται στο σύνολό τους σε ένα σημείο, για να μπορεί η όλη διαδικασία να διεκπεραιώνεται αυτοματοποιημένα και να διευκολύνονται οι συναλλαγές.
«Αυτό είναι προγραμματισμένο να τελειώσει μέχρι το τέλος του 2023» σημείωσε ο κ.Πιτσιλής και αναφέρθηκε ακόμα στο νέο πληροφοριακό σύστημα των τελωνείων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο «πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα» παρακολούθησης φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων, ήδη από τη στιγμή που εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος και στο σύστημα εισροών- εκροών στα πρατήρια καυσίμων.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις