Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΥΓΕΙΑΔεν αλλάζετε συχνά τα σεντόνια; Κίνδυνος για πνευμονία και σκωληκοειδίτιδα

Δεν αλλάζετε συχνά τα σεντόνια; Κίνδυνος για πνευμονία και σκωληκοειδίτιδα

Σεντόνια αλλαγή: Σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους διατρέχουν όσοι δεν συνηθίζουν να αλλάζουν συχνά τα σεντόνια τους, λόγω κούρασης, τεμπελιάς ή έλλειψης χρόνου. 

Οι ειδικοί ερευνητές προειδοποιούν πως αυτή η συνήθεια μπορεί να αποβεί και μοιραία, καθώς τα βακτήρια που ελλοχεύουν , προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, σκωληκοειδίτιδα, θυλακίτιδα έως και πνευμονία.

Το μη συχνό πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων σας μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης πνευμονίας, σκωληκοειδίτιδας και γονόρροιας.

Έρευνες δείχνουν οτι πρέπει να τα αλλάζετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Σεντόνια αλλαγή: Προειδοποιούν οι ερευνητές

Το πλύσιμο των σεντονιών σας μπορεί συχνά να μοιάζει με αγγαρεία, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη που πολλοί αναβάλλουν την κουραστική εργασία.

Ακόμα κι αν έχετε ένα χέρι βοηθείας, το να γδύνετε τα σεντόνια σας και να ξαναβάλετε καινούργια λευκά είδη στο κρεβάτι σας μπορεί να είναι άβολο και χρονοβόρο.

Στην πραγματικότητα, το ένα τρίτο των Βρετανών πλένουν τα κλινοσκεπάσματα τους μόνο μία φορά το χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της Hammond Furniture.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι το σπάνιο πλύσιμο των σεντονιών μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία, καθώς τα στρώματα χρειάζονται εξαιρετικά λίγο χρόνο για να γίνουν πηγή παθογόνων παραγόντων.

Σύμφωνα με ερευνητές, αυτό μπορεί να δημιουργήσει το έδαφος για πολλές θανατηφόρες καταστάσεις, όπως η πνευμονία, η σκωληκοειδίτιδα και η γονόρροια.

Οι ειδικοί στον ύπνο στο Bed Kingdom υποστήριξαν ότι το σώμα εκκρίνει υγρά και έλαια κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου, μαζί με χιλιάδες νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Σεντόνια αλλαγή: «Για τα άρρωστα άτομα…»

Αυτό προσελκύει τα ακάρεα σκόνης που εκκρίνουν τα κόπρανα που συνδέονται με αλλεργίες, άσθμα, ρινίτιδα και εξάρσεις εκζέματος.

«Η καθημερινή αλλαγή σεντονιών συνιστάται σε άτομα που είναι άρρωστα», εξηγεί το Bed Kingdom.

Πρόσθεσαν ότι τα κόπρανα και τα νεκρά σώματα ακάρεων σκόνης μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους.

«Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, φτέρνισμα, δερματικά εξανθήματα, φαγούρα στα μάτια και καταρροή. Τα ακάρεα της σκόνης είναι επίσης ένα πολύ κοινό εύρυμα για τους πάσχοντες από άσθμα.

«Ως εκ τούτου, είναι ευεργετικό για την άνεση και την υγεία σας εάν τα κλινοσκεπάσματα πλένονται πιο συχνά».

Ο δερματολόγος της Cleveland Clinic Alok Via εξήγησε ότι υπάρχουν περισσότεροι βακτηριακοί οργανισμοί στο σώμα μας από τα δικά μας κύτταρα.

«Όταν αφήνεις τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να ξεκουραστούν στα σεντόνια σου, αυτά τα βακτήρια μπορούν να ευδοκιμήσουν. Εάν επανέλθουν στο δέρμα σας, μπορεί να οδηγήσει σε θυλακίτιδα», είπε ο ειδικός.

Η μετάδοση λοιμώξεων έχει επίσης αποδειχθεί πιθανή μέσα από λερωμένα σεντόνια.

Ο Staphylococcus aureus είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια επειδή είναι πιο μεταδοτικό από άλλα είδη.

Είναι επίσης στενά συνδεδεμένο με σοβαρές παθήσεις υγείας όπως η πνευμονία.

Ένας άλλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι η σκωληκοειδίτιδα όταν εισέρχονται βακτήρια ή παράσιτα στην πεπτική οδό.

«Θανατηφόρες λοιμώξεις»

Η Johns Hopkins Medicine εξηγεί ότι αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο σωλήνας που ενώνει το παχύ έντερο και την σκωληκοειδή απόφραξη αποφραχθεί ή μπλοκάρει από τα κόπρανα.

Εάν η σκωληκοειδής απόφυση σκάσει, μπορεί να οδηγήσει σε «σοβαρές και θανατηφόρες λοιμώξεις».

Για να μην αφήσετε τα σεντόνια να γίνουν όχημα μετάδοσης, οι ειδικοί στο Bed Kingdom συνιστούν να αφιερώνετε χρόνο στο πλύσιμο των κρεβατιών σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Ένας εκπρόσωπος του Bed Kingdom είπε: «Το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων μπορεί να θεωρηθεί ως ταλαιπωρία και αγγαρεία για πολλούς από εμάς.

«Όπως με κάθε αγγαρεία, μπορεί να είναι εύκολο να το αναβάλεις και να το αφήσεις για την τελευταία στιγμή, αλλά οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία σου είναι ένας πολύ καλός λόγος για να αφιερώσεις χρόνο.

«Η τήρηση ενός προγράμματος ξεστρώματος του κρεβατιού το πρωί είναι χρήσιμο για να διατηρήσετε την υγεία σας, καθώς θα ανταμειφθείτε με καθαρά σεντόνια την επόμενη φορά που θα ξαπλώσετε στο κρεβάτι.

«Αν μπορείτε να στεγνώσετε τα σεντόνια σας στο φως του ήλιου, αυτό θα σας εξοικονομήσει χρήματα από το κόστος του στεγνωτηρίου καθώς και να σκοτώσετε περαιτέρω τα μικρόβια». Πηγή: www.mirror.co.uk

Κοριοί στο κρεβάτι: Κι όμως το χρώμα των σεντονιών παίζει ρόλο

Ακόμη και πιο πολύ από τις αράχνες, τα φίδια ή τα ποντίκια, αυτό που πολλοί φοβούνται είναι οι κοριοί- το παράσιτο με το οποίο ακόμη και τα πιο γενναία άτομα ελπίζουν να μην τα βάλουν ποτέ μαζί του.

Αυτές οι “αιμορουφήχτρες” όχι μόνο κατακάθονται στους πιο σημαντικούς για κάθε άνθρωπο χώρους, αλλά είναι δύσκολο -και ακριβό- να απαλλαγεί κανείς από αυτά. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει ένας παράγοντας στον αγώνα κατά των κοριών, σύμφωνα με έρευνες: τα κλινοσκεπάσματα.

Τα κόκκινα και μαύρα σεντόνια μπορεί να είναι πιο ελκυστικά για τους κοριούς.
Αν κάποιος θέλει να κάνει το κρεβάτι του λιγότερο ελκυστικό για τους κοριούς και τον εντοπισμό τους ευκολότερο, ίσως να θέλει να αποφύγει είτε τα κόκκινα είτε τα μαύρα σεντόνια.

Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Entomology διαπίστωσε ότι, μεταξύ μιας ομάδας κοριών του στελέχους Harlan που εκτράφηκαν στο Εργαστήριο Αστικής Εντομολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, το 28,5% προτιμούσε τα καταφύγια που είχαν μαύρο χρώμα, ενώ το 23,4% προτιμούσε εκείνα που είχαν κόκκινο χρώμα.

Κίνδυνοι για την υγεία όταν δεν πλένουμε τακτικά τα σεντόνια μας
Οι προτιμήσεις αυτές ήταν ακόμη πιο έντονες μεταξύ των αρσενικών κοριών που μελετήθηκαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 37,5% των αρσενικών κοριών που μελετήθηκαν προτιμούσαν κόκκινα καταφύγια και το 32% προτιμούσαν μαύρα.

Ορισμένα χρώματα ήταν λιγότερο ελκυστικά για τους κοριούς.

Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι, εκτός από το ότι οι κοριοί έδειχναν σαφή προτίμηση σε μέρη συγκεκριμένου χρώματος, απέφευγαν σε μεγάλο βαθμό κάποια άλλα χρώματα. Μεταξύ των κοριών που μελετήθηκαν, μόλις το 2,8% επέλεξε πράσινα μέρη και το 6,8% βιολετί.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η χρήση ορισμένων αξεσουάρ θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτρέψει τους κοριούς από το να εγκατασταθούν κάπου:

“Αν και χρειάζονται πρόσθετες έρευνες, μπορεί να είναι λογικό να υποθέσουμε ότι, αφού τραφεί και αναζητήσει καταφύγιο, ένας κοριός θα είναι πιο πιθανό να αναζητήσει καταφύγιο σε μια πιο σκούρα γωνιά παρά σε μια κίτρινη ή πράσινη, αν όλες οι άλλες συνθήκες είναι ίδιες”, εξηγεί η Nancy Troyano, PhD, πιστοποιημένη εντομολόγος της Ehrlich Pest Control.

Υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια μόλυνσης από κοριούς που πρέπει κανείς να προσέξει. σεντόνια αλλαγή.

Ενώ η αλλαγή του χρώματος των σεντονιών μπορεί να κάνει το κρεβάτι να φαίνεται λιγότερο άνετο μέρος για έναν κοριό, το να παρακολουθεί κανείς στενά τα σημάδια της παρουσίας τους είναι επίσης το κλειδί για να κρατήσει μια μόλυνση μακριά.

Πώς θα έχεις καθαρό κρεβάτι, νεροχύτη, τηλεκοντρόλ, βρύσες (γιατί τελικά, μάλλον καθαρίζουμε λάθος πράγματα)

Εκτός από το να δει τα ίδια τα ζωύφια, “το πιο συνηθισμένο σημάδι είναι τα περιττώματα των κοριών, τα οποία έχουν μαύρο χρώμα. Στο ύφασμα, αυτά τα περιττώματα μοιάζουν σαν κάποιος να άγγιξε την επιφάνεια με την άκρη ενός μαύρου ανεξίτηλου μαρκαδόρου”,

λέει η Troyano. Σημειώνει επίσης ότι τα πεταμένα δέρματα, τα οποία έχουν μαυρισμένο χρώμα, μπορούν να υποδείξουν και αυτά το πρόβλημα. σεντόνια αλλαγή.

Μερικά tips μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μείνουν οι κοριοί μακριά:

Αν θέλει κανείς να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από κοριούς, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να τους αποτρέψει από το να εγκατασταθούν στο σπίτι του.

“Αντιμετωπίζω τις βαλίτσες μου σαν να ήταν μολυσμένες και δεν τις φέρνω ποτέ σε χώρο διαβίωσης, όπως το υπνοδωμάτιο. Τις ανοίγω για να τις αδειάσω στο πλυντήριο και τις αποθηκεύω στο υπόγειο ή στη σοφίτα. Για να τις συσκευάσω, βάζω τα πράγματά μου σε ένα καλάθι πλυντηρίου και μεταφέρω το καλάθι στη βαλίτσα”, λέει η Troyano.

Σημειώνει επίσης ότι οι κοριοί μπορούν να ζήσουν για πάνω από εννέα μήνες χωρίς να τραφούν, οπότε είναι καλύτερο να αποθηκεύονται οι αποσκευές μέσα σε κολλημένη με ταινία σακούλα απορριμμάτων μακριά από τους χώρους διαβίωσης, μέχρι να χρειαστούν ξανά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ