ΔΕΗ: Επιδότηση έως 600 ευρώ με taxisnet – Οι δικαιούχοι

ΔΕΗ: Φτάνει η ώρα για τις αιτήσεις που φορούν νοικοκυριά, σχετικά με τις ελαφρύνσεις στην ενέργεια. Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, πόσα χρήματα δικαιούστε… Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Οπως τονίστηκε η πλατφόρμα θα ανοίξει όταν θα έχουν ενσωματωθεί […]

ΔΕΗ: Επιδότηση έως 600 ευρώ με taxisnet - Οι δικαιούχοι

ΔΕΗ: Φτάνει η ώρα για τις αιτήσεις που φορούν νοικοκυριά, σχετικά με τις ελαφρύνσεις στην ενέργεια.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, πόσα χρήματα δικαιούστε…

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οπως τονίστηκε η πλατφόρμα θα ανοίξει όταν θα έχουν ενσωματωθεί και οι λογαριασμοί του Μαίου και η διαδικασία θα είναι απλή καθώς ο καταναλωτής απλά πρέπει να υποβάλλει τα στοιχεία κατοικίας του και στη συνέχεια οι αρμόδιες αρχές θα πάρουν τα στοιχεία των λογαριασμών από κάθε πάροχο.

Με «μπούσουλα» παλαιότερες πληρωμές έκτακτων επιδομάτων και ενισχύσεων, θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά που είδαν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και τον Μάιο του 2022.

Τα αναδρομικά θα φτάσουν μέχρι και τα 600 ευρώ και θα αφορούν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ, για πρώτη ή και δεύτερη κατοικία.

Tα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη θα είναι ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται τόσο στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, καθώς επίσης και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του φορολογικού έτους 2020 (δεδομένου ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021).

ΔΕΗ: Πληρωμές

Η καταβολή των ποσών θα γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς (στους αριθμούς ΙΒΑΝ) που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Για τον υπολογισμό του ποσού που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα προσδιορίζεται πρώτα η επιπλέον επιβάρυνση που προέκυψε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022, εξαιτίας της εφαρμογής της «ρήτρας αναπροσαρμογής».

Στη συνέχεια, από το ποσό της επιπλέον επιβάρυνσης θα αφαιρείται τυχόν εκπεσθέν ποσό επιδότησης και επί του υπολοίπου που θα απομένει θα εφαρμόζεται το ποσοστό 60%.

Αν το 60% της επιστρεπτέας επιπλέον επιβάρυνσης το οποίο θα προκύπτει από τους υπολογισμούς αυτούς είναι μεγαλύτερο των 600 ευρώ, τότε το ύψος του τελικού ποσού επιστρεπτέας επιβάρυνσης θα περιορίζεται στα 600 ευρώ.

ΔΕΗ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Πότε μπαίνουν τα χρήματα

Ο σχεδιασμός είναι να ανοίξει η πλατφόρμα αρχές Ιουνίου, καθώς θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και ο λογαριασμός που εκδόθηκε τον Μάιο.

Τα χρήματα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πετραλιά, θα πιστωθούν μέσα στον Ιούνιο

Με κωδικούς Taxisnet η αίτηση στην πλατφόρμα

Για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι, είτε ενοικιαστές είτε ιδιοκτήτες, θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και με κωδικούς Taxisnet, που θα αντλούνται από την ΑΑΔΕ, θα κάνουν τα εξής βήματα:

Στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1.

Αν είναι η σωστή, θα πατούν ναι και θα προχωρούν στο επόμενο βήμα.

Αν δεν είναι, θα έχουν τη δυνατότητα να επικαιροποίησουν τα στοιχεία τους, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.

Καθώς τα χρήματα θα κατατίθενται στον λογαριασμό, θα υπάρξει πρόβλεψη για δήλωση του IBAN πριν το κλείσιμο της πλατφόρμας.

Επίσης στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας.

Σε αυτά δεν θα χρειάζεται να δηλώνει κάτι ο πολίτης, καθώς τα στοιχεία θα αντλούνται κατευθείαν από τους παρόχους.

ΔΕΗ: Συγκεκριμένα θα αντλούνται κάθε μήνα τα εξής στοιχεία:

Ρήτρα αναπροσαρμογής

Την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος

Και την έκπτωση που έχει δώσει ο ίδιος ο πάροχος

Το καθαρό ποσό που θα λάβετε πιθανότατα δεν θα εμφανίζεται στην πλατφόρμα στο τέλος της αίτησης. Μένει, ωστόσο, να διευκρινιστεί.

ΔΕΗ: Πώς υπολογίζετε το ποσό που θα πάρετε

Το επίδομα θα ξεκινά από 18 ευρώ και θα φτάνει μέχρι τα 600 ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης που ήδη έχουν λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν. Πιο αναλυτικά:

Εάν είχατε ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης που απομένει. Το 60% είναι επιδότηση 600 ευρώ.

Ο «κόφτης» στο επίδομα ρεύματος

Αν πάλι η ρήτρα αναπροσαρμογής στον λογαριασμό ήταν διπλάσια της προαναφερθείσας, δηλαδή φτάσει τα 3.000 ευρώ, και η επιδότηση ήταν 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ που απομένουν δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει σε επιδότηση ύψους 1.200 ευρώ.

Εδώ, ενεργοποιείται «κόφτης» και ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Μειώσεις στο ρεύμα: Πόση επιστροφή θα πάρετε ανάλογα με την επιβάρυνση – Αναλυτικά παραδείγματα

Επιστροφές που μπορεί να φτάσουν έως και τα 600 ευρώ θα δουν μέσα στον Ιούνιο δεκάδες χιλιάδες πολίτες που είδαν αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τους τελευταίους μήνες.

Το μέτρο της κυβέρνησης απευθύνεται σε 4,5 εκατ. μετρητές, δηλαδή κατοικίες, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι σημαντικές επιβαρύνσεις είχαν περίπου 1,3 εκατ. και «κλειδί» αποτελεί το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος για το 2020 καθώς επίσης και οι συνολικές επιβαρύνσεις από τους λογαριασμούς του ρεύματος στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το μέτρο του οικογενειακού εισοδήματος, εισόδημα έως 45.000 ευρώ, καλύπτει το 95% των φορολογουμένων.

Με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση καλύπτει αναδρομικά το 60% της αύξησης πάνω από τις 300 κιλοβατώρες (οι οποίες ήδη έχουν καλυφθεί με τις προηγούμενες επιδοτήσεις).

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όσοι καταναλωτές έχουν δει αυξήσεις στους λογαριασμούς των μηνών Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο 2022 που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 30 ευρώ.

Η επιδότηση ξεκινάει από 18 ευρώ και φθάνει έως τα 600 ευρώ. Η επιδότηση αυτή δίνεται σε όσους έχουν εισόδημα έως 45.000 ευρώ και αφορά λογαριασμούς πρώτης κατοικίας.

Για παράδειγμα: 

–    Αν η επιβάρυνση είναι 15 ευρώ δεν θα δοθεί επιδότηση επειδή το ποσόν είναι πολύ μικρό (κάτω από τα 30 ευρώ επιβάρυνση)

–    Αν η επιβάρυνση είναι 20 ευρώ δεν θα δοθεί επιδότηση επειδή το ποσόν είναι πολύ μικρό (κάτω από τα 30 ευρώ επιβάρυνση)

–    Αν η επιβάρυνση είναι 30 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 18 ευρώ

–    Αν η επιβάρυνση είναι 50 ευρώ, η επιστροφή του 60% είναι 30 ευρώ

–    Αν η επιβάρυνση είναι 100 εύρω η επιστροφή του 60% θα είναι 60 ευρώ

–    Αν η επιβάρυνση είναι 300 ευρώ η επιστροφή 60% θα είναι 180 ευρώ

–    Αν η επιβάρυνση είναι 600 ευρώ η επιστροφή 60% θα είναι 360 ευρώ

–    Αν η επιβάρυνση είναι 1000 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 600 ευρώ

–    Αν η επιβάρυνση είναι 1200 ευρώ η επιστροφή θα είναι πάλι 600 ευρώ, αφού (τα 600 ευρώ) είναι το ανώτατο όριο της επιδότησης.

–    Αν η επιβάρυνση είναι 1500 ευρώ η επιστροφή θα είναι πάλι το ανώτατο όριο των 600 ευρώ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπαίνοντας στην πλατφόρμα, θα πρέπει να πιστοποιήσουν ή και να διορθώσουν τα στοιχεία για την κατοικία τους, δηλαδή τον αριθμό της παροχής και βέβαια να δηλώσουν, εάν δεν είναι περασμένος στο σύστημα της ΑΑΔΕ, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Εν συνεχεία και αφού υποβληθεί η αίτηση, η ΑΑΔΕ θα τρέξει ένα πρόγραμμα για τον υπολογισμό του ποσού που δικαιούται ο καθένας με την άντληση στοιχείων από τους παρόχους.

Συγκεκριμένα, οι πάροχοι θα αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ, το σύνολο των ποσών που αναγράφονται στους λογαριασμούς, που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, από την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Από το συνολικό ποσό θα αφαιρείται η επιδότηση που έχει δοθεί από το κράτος, καθώς και η πιθανή επιδότηση που έχει δοθεί από τον πάροχο.