Cosmote, Vodafone, Nova: Έξαλλοι οι πελάτες – Σάλος με τις καταγγελίες

τηλεπικοινωνίες: Αρνητικό αντίκτυπο παρουσιάζει ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και του ίντερνετ στους καταναλωτές με αποτέλεσμα να προβαίνουν ολοένα και περισσότερο σε καταγγελίες προς την αρμόδια ένωση (ΕΚΠΟΙ, ΖΩ). Τα προβλήματα που προκύπτουν μέσω των καταγγελιών είναι πρωτίστως οι υψηλές χρεώσεις, τα ψιλά γράμματα στις συμβάσεις τους, οι συνεχόμενες διακοπές στο ίντερνετ το οποίο δεν τρέχει […]

Cosmote, Vodafone, Nova: Έξαλλοι οι πελάτες - Σάλος με τις καταγγελίες

τηλεπικοινωνίες: Αρνητικό αντίκτυπο παρουσιάζει ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και του ίντερνετ στους καταναλωτές με αποτέλεσμα να προβαίνουν ολοένα και περισσότερο σε καταγγελίες προς την αρμόδια ένωση (ΕΚΠΟΙ, ΖΩ).

Τα προβλήματα που προκύπτουν μέσω των καταγγελιών είναι πρωτίστως οι υψηλές χρεώσεις, τα ψιλά γράμματα στις συμβάσεις τους, οι συνεχόμενες διακοπές στο ίντερνετ το οποίο δεν τρέχει όπως πρέπει κ.α.

Το ποσοστό διείσδυσης του Διαδικτύου στην Ελλάδα κινείται στα επίπεδα του 84% του συνολικού πληθυσμού. Παράλληλα, όμως, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελείται, πέφτουν… βροχή και οι καταγγελίες που αφορούν στον κλάδο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Μόνο το τελευταίο τετράμηνο η «Ενωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) δέχτηκε περίπου 600 (προφορικές και γραπτές).

Τηλεπικοινωνίες: «Βροχή» οι καταγγελίες από τους καταναλωτές

Στα προβλήματα που έχει εντοπίσει, τα τελευταία χρόνια, η ΕΚΠΟΙΖΩ -και τα έχει επισημαίνει προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και προς τα αρμόδια υπουργεία- συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

Οι υψηλές χρεώσεις, που τοποθετούν τη χώρα μας, για αρκετά χρόνια, στα κράτη με τα ακριβότερα τιμολόγια στις τιμές κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων.

Η έλλειψη ανταγωνισμού και οι ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Η Ελλάδα κατατάσσεται ως η λιγότερο ανταγωνιστική στις χώρες της Ε.Ε.-27, αλλά και των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η έλλειψη συγκρισιμότητας και αδιαφάνειας διαφόρων πακέτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους καταναλωτές.

Οι αθέμιτοι και καταχρηστικοί όροι στις συμβάσεις κινητής τηλεφωνίας. Ο λόγος για δυσνόητους, πολύπλοκους και τεχνικούς όρους, που δεν είναι καθόλου φιλικοί στους καταναλωτές (ψιλά γράμματα).
Η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους παρόχους για προηγμένες υποδομές δικτύων.

Η πλημμελής παροχή υπηρεσιών – οι χαμηλές ταχύτητες στο Διαδίκτυο, οι αποκλίσεις μεταξύ της πραγματικής και ονομαστικής ταχύτητας και οι συχνές διακοπές.

Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (παραπλανητικές διαφημίσεις) ως προς τη δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων, με αποτέλεσμα τη μη ξεκάθαρη και ορθή ενημέρωση των καταναλωτών.

Οι συνεχείς οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες.

Η αυθαίρετη ενεργοποίηση υπηρεσιών.
Η μεγάλη καθυστέρηση ή/και μη αποκατάσταση βλαβών κ.ά.

Προσφάτως, μάλιστα, η ΕΚΠΟΙΖΩ συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ και διατύπωσε την άρνησή της, αναφορικά με την τροποποίηση του Κανονισμού Γενικών Αδειών και την εισαγωγή «ρήτρας (τιμαριθμικής) αναπροσαρμογής», κατόπιν αιτήματος των παρόχων.

Την κατηγορηματική άρνησή τους δήλωσαν, επίσης, μεταξύ άλλων, ο Συνήγορος του Καταναλωτή και άλλες Ενώσεις Καταναλωτών.

Οι 6 προτάσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ για το όφελος των πελατών

Στα σχόλιά της η Ενωση επεσήμανε ότι η μετακύλιση επιπρόσθετων χρεώσεων στους καταναλωτές είναι ανεπίτρεπτη και άδικη, αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή και δεν συνάδει με την, ήδη, δυσχερή οικονομική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Ενίσχυσε, μάλιστα, την επιχειρηματολογία της, επισημαίνοντας πως η πλειονότητα των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών έχει ανακοινώσει, πρόσφατα, αύξηση κερδών. Παράλληλα προχώρησε στην υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων:

Ουσιαστική εποπτεία από την ΕΕΤΤ προς όφελος και των δύο πλευρών: καταναλωτών- τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα, η οποία ανήκει σήμερα στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ, ώστε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναλάβει θεσμικά την αποκλειστική αρμοδιότητα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ειδικότερα στον έλεγχο συγκεντρώσεων.

Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω δικτύων Νέας Γενιάς (FTTH).
Είσοδο νέων τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Τήρηση από τους παρόχους των βασικών αρχών που διέπουν τη διαμόρφωση των τιμολογίων και συγκεκριμένα της κοστοστρέφειας, διαφάνειας, απλότητας και ίσης μεταχείρισης.

Μείωση του παγίου και του ΦΠΑ και κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας. Οι Ελληνες συνδρομητές είναι οι μοναδικοί στην Ευρώπη που πληρώνουν το «τέλος κινητής τηλεφωνίας».

NOVA-MEGA: Το παρασκήνιο της σύγκρουσης και η προσπάθεια προσέγγισης

ΝΟVA-MEGA: Μία πληροφορία που έλαβε χθες το βράδυ η στήλη ίσως να ρίχνει φως στην αγριότητα της σύγκρουσης που ξέσπασε ανάμεσά τους, με τον AΝΤ1 του Θοδωρή Κυριακού να συντάσσεται με την πλευρά Βαγγέλη Μαρινάκη.

Μάθαμε λοιπόν ότι αρκετό καιρό πριν (προτού ξεκινήσουν οι διαδικασίες των εκλογών) είχε γίνει μια συνάντηση κορυφής (πιο κορυφής δεν γίνεται, αφού ήταν ανάμεσα στον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Νίκο Σταθόπουλο, λένε οι πηγές μας), στην οποία οι δύο πλευρές είχαν έρθει σε συμφωνία για τα δικαιώματα, πιθανώς και για άλλα ευρύτερα θέματα.

Ωστόσο κατόπιν των εκλογών, η συμφωνία αυτή αμφισβητήθηκε (από την πλευρά των Σέρβων της United, λένε οι κακές γλώσσες), με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι… αγριάδες.

Σε κάθε περίπτωση, το θετικό είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ καναλιών και πλατφόρμας NOVA, μήπως τα βρουν και σταματήσει μια σύγκρουση που εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε «πύρρειο νίκη» είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς.

Αν δεν τα βρουν, σειρά μάλλον θα πάρουν οι δικαστικές αίθουσες, όπου όμως αμφότεροι φαίνεται να έχουν δυνατά αλλά και αδύναμα (νομικά) σημεία, από τις μέχρι τώρα ενέργειές τους.

Πόσα εκατ. ευρώ απαίτησαν από τη Nova, Mega και ΑΝΤ1;

Αθέατες πλευρές και παρασκηνιακές διεργασίες κρύβει η κόντρα που ξέσπασε προς ημερών μεταξύ της Nova και των καναλιών Mega και ΑΝΤ1.

Τα δύο κανάλια σχεδόν συντονισμένα επιτέθηκαν με ρεπορτάζ τους στη Nova και στη μητρική της United Group, κατηγορώντας τις διοικήσεις τους ότι δεν έχουν υλοποιήσει τις αρχικές τους δεσμεύσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα και πως η Nova είναι υπερδανεισμένη.

Κάτι που διέψευσαν κατηγορηματικά και με επιχειρήματα από τη συνδρομητική: ότι το επενδυτικό της πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά και πως η σχέση καθαρού χρέους προς EBITDA είναι μόλις στο 0,08x.

Ακολούθησε η αναστολή της μετάδοσης του Mega από την πλατφόρμα της Nova και όλα συνηγορούν ότι θα έχει σειρά και ο ΑΝΤ1.

Ως γνωστόν η Nova αλλά και οι άλλες συνδρομητικές πλατφόρμες προσφέρουν τα ελεύθερα κανάλια στο πακέτο της προσφοράς τους προς τους πελάτες τους και πληρώνουν ένα ετήσιο τίμημα στα κανάλια, ανάλογα με την τηλεθέασή τους. Ως τώρα, η Nova πλήρωνε ετησίως στο Channel και στον ΑΝΤ1 περίπου 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο και επιπλέον διαφημιστικά έσοδα ανάλογα με τις εμπορικές συμφωνίες που είχαν συνάψει.

Ωστόσο την άνοιξη, τα δύο κανάλια ζήτησαν από τη Nova να υπερτριπλασιαστεί (!) η ετήσια αμοιβή τους και να ανέλθει στα 3,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, εκεί που η Nova έδινε έως 2 εκατ. ετησίως να δίνει 7 εκατ. ευρώ και για τους δύο.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τη Nova που, μετά και την απορρόφηση της Wind, προσπαθεί να πλασαριστεί εκ νέου στην αγορά και έχει αυξημένες δαπάνες, χρηματοδοτώντας προσφορές, αλλά κυρίως το αθλητικό περιεχόμενο για την προσέλκυση συνδρομητών.

Ένα κι ένα κάνουν… 7; Δύσκολο…