Μάσκα: Απαραίτητη τη χρήση μάσκας στα σχολεία και στους κλειστούς χώρους προληπτικά, κρίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Συμπληρωματικά αποσαφήνισε ότι η μάσκα αποτελεί ένα πολύ φτηνό προϊόν προστασίας κατά του κορονοϊού και των ιώσεων γενικά, και η χρήση της ή μη δεν πρέπει να συνοδεύεται από κάποιο πρόστιμο αλλά να είναι προσωπική επιλογή του καθενός.
Στον ραδιοσταθμό Alpha Radio 98,9 και τον Σωτήρη Μπέσκο μίλησε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τοποθετήθηκε τόσο επί των ελλείψεων, που παρατηρούνται στα φάρμακα το τελευταίο διάστημα όσο και σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και την έξαρση της γρίπης.
Μάσκα: Φάρμακα
Όσον αφορά τις ελλείψεις των φαρμάκων, ο κ. Εξαδάκτυλος, εξήγησε ότι οφείλονται σε δύο παράγοντες, αυτούς της «μικρότερης παραγωγής» και της «πολυφαρμακίας», που παρατηρείται στην Ελλάδα.
«Οι ελλείψεις των φαρμάκων προκύπτουν από δύο πλευρές».
Αρχικά, είναι η «έλλειψη των πρώτων υλών, με την φαρμακοβιομηχανία να έχει μεταφερθεί στην Ινδία και στη Κίνα και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, του κορωνοϊού και της ενεργειακής κρίσης υπάρχει μικρότερη παραγωγή. Έτσι, επηρεάζονται και οι δυτικές χώρες».
«Στη χώρα μας έχουμε πρόβλημα πολυφαρμακίας. Είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που οι πολίτες προμηθεύονται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όσον αφορά τα συνταγογραφούμενα, για να μην υπάρχει παρεξήγηση. Αυτή η κατάσταση είναι κόντρα στην επιστήμη. Κανείς δεν ξέρει γιατί συντηρείται από τις πολιτικές ηγεσίες».
«Είμαστε πρωταθλητές στην κατανάλωση φαρμάκων. Ήμασταν πρωταθλητές στην κατανάλωση αντιβιοτικών. Με την προϋπόθεση της ιατρικής συνταγής η κατανάλωσή των αντιβιοτικών μειώθηκε κατά 20%».
Ο ίδιος, μάλιστα επισήμανε, πως, για να μην παρουσιάζονται ελλείψεις, θα έπρεπε να απαιτείται γενικότερα ιατρική συνταγή, όχι μόνο στα ελλείποντα
«Σε αυτά απαιτώ ιατρική συνταγή. Γιατί δεν απαιτείς σε όλα, για να μην σου παρουσιάζονται ελλείψεις;»
Τέλος, σχολίασε ότι με τον όρο «ελληπτικά» φάρμακα κακοποιείται η ελληνική γλώσσα και ότι θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται «ελλειμματικά» ή «ελλείποντα».
Μάσκα: Σχολεία
Όσον αφορά τα σχολεία, τόνισε ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση να μην ανοίξουν.
«Δεν συμφωνώ με το να μην ανοίξουν τα σχολεία. Το κλείσιμο των σχολείων έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς. Μια βδομάδα δεν θα έκανε τη διαφορά».
Συνιστά, ωστόσο, την επαναφορά της μάσκας, κατά αυτόβουλη χρήση, χωρίς πρόστιμα.
«Νόημα θα είχε η επαναφορά της μάσκας. Όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και γενικά. Οι ιώσεις δεν μεταδίδονται μόνο στα σχολεία».
«Πρέπει τη μάσκα να την επαναφέρουμε, χωρίς πρόστιμα, με αυτόβουλη χρήση, στα ΜΜΜ, στους κλειστούς εργασιακούς χώρους, θέατρα, κινηματογράφους, πανεπιστήμια, φροντιστήρια».
«Είναι προληπτικό και φτηνό μέτρο».
Μάσκα: Μέχρι πότε παραμένει υποχρεωτική η «σιωπηλή» υπόδειξη
Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει από κορονοϊό εξακολουθούν να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε rapid test, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 – Αλλιώς, θα πρέπει να εμβολιαστούν και αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι τότε θα είναι σε… σιωπηρή ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό (rapid test) μια φορά την εβδομάδα.
Ο έλεγχος ισχύει μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Κατά την πρώτη εφαρμογή της ΚΥΑ, ο έλεγχος διενεργείται οποτεδήποτε εντός της εργάσιμης εβδομάδας κάθε εργαζομένου, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια.
Αυτά ορίζονται στο άρθρο 36 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με το οποίο παραμένει υποχρεωτικό το rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 2023.
Συνεπώς, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να προσέρχονται στην εργασία τους με αρνητικό rapid test το οποίο θα δηλώνεται στην πλατφόρμα του gov.gr.
Μόνο εάν ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους για τον κορονοϊό θα αποφύγουν την υποχρέωση του rapid test, οπότε αυτό σημαίνει ότι παραμένει υποχρεωτική η «σιωπηλή» υπόδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι με βάση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή τον περασμένο μήνα, παρατείνεται έως την 31η.3.2023 η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μ
ε κύριο σκοπό τον έλεγχο και την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, την προστασία των εργαζομένων, αλλά και των προσερχόμενων σε δημόσιες υπηρεσίες και τη διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κατ’ επέκταση, με την προτεινόμενη διάταξη παρατείνεται έως την 31η.3.2023 η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, για την ομαλή εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού.
Στην ερώτηση αν τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα, η υπουργός Παιδείας απάντησε: «εάν κάποιο παιδί θέλει να φοράει μάσκα, είναι δικαίωμά του. Δεν υπάρχει όμως καμία συζήτηση για μάσκα ούτε με το υπουργείο Υγείας ούτε με την επιτροπή των ειδικών».
Τι είπε η Νίκη Κεραμέως για το άνοιγμα σχολείων
«Τα σχολεία μας ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα» δήλωσε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
«Τα παιδιά θα βρεθούν και πάλι στις τάξεις, οι εκπαιδευτικοί μας επίσης. Ανταποκρινόμενοι και στην αγωνία των γονιών για την εποχική γρίπη, εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες εγκύκλιος, η οποία προβλέπει δυνατότητα απουσιών μέχρι 5 ημέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη. Η περίοδος εφαρμογής είναι από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο. Να μην ανησυχούν οι οικογένειες, αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα», πρόσθεσε η Νίκη Κεραμέως.
Τι ισχύει για τις μάσκες
Στην ερώτηση αν τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα, η υπουργός Παιδείας απάντησε: «εάν κάποιο παιδί θέλει να φοράει μάσκα, είναι δικαίωμά του. Δεν υπάρχει όμως καμία συζήτηση για μάσκα ούτε με το υπουργείο Υγείας ούτε με την επιτροπή των ειδικών».
«Τα παιδιά θα βρεθούν και πάλι στις τάξεις, οι εκπαιδευτικοί μας επίσης. Ανταποκρινόμενοι και στην αγωνία των γονιών για την εποχική γρίπη, εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες εγκύκλιος, η οποία προβλέπει δυνατότητα απουσιών μέχρι 5 ημέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη. Η περίοδος εφαρμογής είναι από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο. Να μην ανησυχούν οι οικογένειες, αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα», τόνισε για τα σχολεία η Νίκη Κεραμέως.
Ερωτηθείσα εάν τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα, η Νίκη Κεραμέως απάντησε: «Εάν κάποιο παιδί θέλει να φοράει μάσκα, είναι δικαίωμά του. Δεν υπάρχει όμως καμία συζήτηση για μάσκα ούτε με το υπουργείο Υγείας ούτε με την επιτροπή των ειδικών».