Χειμερινός Τουρισμός: Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Κι αυτό διότι δίνει τη δυνατότητα στα ελληνικά νοικοκυριά να πραγματοποιήσουν διακοπές τόσο το Καλοκαίρι όσο και τον Χειμώνα μέσα από voucher.
Στην παρούσα συγκυρία, μάλιστα, στο επίκεντρο μπαίνει για τους ενδιαφερόμενους τα πακέτα που αφορούν τον χειμερινό τουρισμό.
Για το θέμα αυτό και για το νέο voucher το οποίο έρχεται τις επόμενες μέρες μίλησε σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο σταθμό Παραπολιτικά.
Εκεί ο υπουργός Τουρισμού έδωσε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το νέο voucher. Ειδικότερα αποκάλυψε πότε θα δημοσιοποιηθεί, για τι ποσό ενίσχυσης μιλάμε και ποιες κατηγορίες θα αφορά.
Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά που στάθηκε ο υπουργός Τουρισμού, καθώς και όλα τα επιμέρους στοιχεία του νέου voucher για τον χειμερινό τουρισμό.
Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή: Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στο ραδιοφωνικό σταθμό στα Παραπολιτικά, «μετά των Θεοφανίων και μόλις αρχίσει να υπάρχει μια καμπή μετά τις γιορτές, τότε θα κληρώσουμε 125 χιλιάδες ψηφιακά vouchers των 150 ευρώ, για να στηρίξουμε και άλλο τους Έλληνες , για να συνεχίσουν να κάνουν διακοπές εγχώριες, σε ορεινούς προορισμούς».
«Μας ενδιαφέρει να στηριχτούν όλοι δηλαδή και τα ελληνικά προϊόντα και τα κρασιά μας και τα τυριά μας και τα φρούτα μας και ο εμπορικός κόσμος και ο κόσμος της κατασκευής» πρόσθεσε.
Χειμερινός Τουρισμός: Πώς δινόταν έως τώρα το voucher
Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα το voucher που λάβανε ο κάθε δικαιούχος του προγράμματος “Τουρισμός για Όλους” ήταν 150 ευρώ, ενώ για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67% ήταν στα 200 ευρώ.
Επίσης επισημαίνεται πως το πρόγραμμα αυτό κάλυπτε έως τώρα την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής για ξενοδοχεία και καταλύματα σε ολόκληρη τη χώρα και όχι τοπικές μετακινήσεις, ούτε δαπάνες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σε κάθε δικαιούχο δινόταν μία άυλη ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα, στην οποία είχε πιστωθεί το ποσό της επιδότησης. Δικαιούχοι του Προγράμματος ήταν πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 28.000 ευρώ ποσό που προσαυξάνονταν για κάθε παιδί. Πάντως τα ποσά του voucher ήταν ακατάσχετα, ασυμψήφιστα και αφορολόγητα για τους δικαιούχους αλλά και για τους παρόχους.
Χειμερινός τουρισμός: Οι επιλογές και τα πρώτα μηνύματα
Χειμερινός τουρισμός: Με αισιόδοξα μηνύματα ξεκίνησε η φετινή χειμερινή σεζόν τόσο για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όσο και για τους ξενοδόχους ορεινών περιοχών από το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου όπου οι πληρότητες άγγιξαν το 100% στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών, ενώ, υψηλές πληρότητες καταγράφηκαν σχεδόν στο σύνολο των Σαββατοκύριακων του Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates.
Να σημειωθεί ότι η σεζόν στους χειμερινούς προορισμούς της χώρας ξεκινάει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, από τα τέλη Οκτωβρίου και διαρκεί έως και τα μέσα – τέλη Φεβρουαρίου. Η «φουλ» σεζόν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι κυρίως το χρονικό διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανίων, καθώς και τα διήμερα – τριήμερα που ξεκινούν ιδιαίτερα από τα μέσα Νοεμβρίου έως και τα τέλη Ιανουαρίου.
Τη φετινή χρονιά, μεγάλο μέρος των επισκεπτών φαίνεται να προγραμμάτισε νωρίς τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Προκρατήσεις πάνω από 80% για ορεινούς προορισμούς
Χειμερινός τουρισμός: Το ταξίδι στο βουνό ιδιαίτερα τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τις προ-κρατήσεις που καταγράφονται στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας για τις εορταστικές ημέρες, για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι άκρως εντυπωσιακά και σε πολλούς προορισμούς αγγίζει ακόμη και το 100%.
Τα ποσοστά προ-κρατήσεων στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών από τα μέσα του Νοεμβρίου ήταν ήδη άνω του 80%, πλέον σε πολλούς ορεινούς προορισμούς αγγίζει το 100%.
Τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά ακίνητα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν. Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δυναμικότητα, τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς είναι περιορισμένη.
Χειμερινοί προορισμοί: Η επιλογή της Αράχωβα
Χειμερινός τουρισμός: Στην Αράχωβα οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων (23/12-26/12) τον Νοέμβριο άγγιζαν το 70% και το 66% για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς (30/12/-2/1), πλέον οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 85% και 80% αντίστοιχα. Το συνολικό κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις τα Χριστούγεννα ξεκινά από 800€ (από 573€ τον Νοέμβριο), ενώ για τη Πρωτοχρονιά από 811€ (από 592€ τον Νοέμβριο).
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το κόστος διαμονής αφορά κυρίως κατοικίες 85τμ-95τμ. Ενώ, το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις σε chalet ξεπερνά τα 1.200€. Η διαθεσιμότητα οικονομικών επιλογών πλέον είναι περιορισμένη. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, διατίθενται προς μίσθωση λιγότερες από 25 κατοικίες/διαμερίσματα για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Μέτσοβο
Στο Μέτσοβο, η δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι μικρή. Πλέον, το ορεινό «χωριό» της Ηπείρου, καταγράφει προ-κρατήσεις στο 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και 97% για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαινόταν από 317€ έως 570€ στα μέσα του Νοεμβρίου, ενώ τώρα η κατώτατη τιμή μίσθωσης αγγίζει τα 594€
Ιωάννινα
Χειμερινός τουρισμός: Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγναντίας. Παράλληλα, η πόλη των Ιωαννίνων καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα καθ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
Οι εγχώριοι εκδρομείς επιλέγουν τα Ιωάννινα τόσο για διήμερες-τριήμερες εξορμήσεις όσο και για το διάστημα των εορτών τόσο λόγω των ιστορικών αξιοθέατών, όσο και της καλής εμπορικής πιάτσας. Οι προ-κρατήσεις στα μέσα του Νοεμβρίου άγγιζαν το 81% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και 78,5% για τη Πρωτοχρονιά.
Πλέον, οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 99% με μόλις 5 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα, ενώ για τη Πρωτοχρονιά τα διαθέσιμα ακίνητα είναι 25 και το ποσοστό ππρ-κρατήσεων αγγίζει το 93%. Το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαινόταν από 282€ έως 650€ για τα Χριστούγεννα και από 328€ έως 600€ για τη Πρωτοχρονιά στα μέσα του προηγούμενου μήνα, ενώ τώρα για τις ημέρες των Χριστουγέννων κυμαίνεται από 542€ και για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς από 595€ για κατοικία 60τμ-65τμ σε απόσταση έως 600-700μέτρα από το κέντρο της Πόλης.
Χειμερινός τουρισμός στα Καλάβρυτα
Χειμερινός τουρισμός: Στα Καλάβρυτα, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 92% για τα Χριστούγεννα, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονται πλέον από 900€ (από 358€ έως 881€ τον Νοέμβριο).
Τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα που μπορούσε να αναζητήσει ο εν δυνάμει ταξιδιώτης ήταν κυρίως από 55τμ έως 65τμ. Διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 4-5 άτομα, ανάλογα πάντα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη-διαχειριστή ακινήτου. Πλέον, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα, είναι μεγαλύτερης επιφάνειας 100τμ-140τμ όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 7-8 άτομα. Γ
ια τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τις ημέρες των Χριστουγέννων και το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 97% ( από 82% τον Νοέμβριο).
Πρόταση για χειμερινές διακοπές: Τρίκαλα Κορινθίας
Χειμερινός τουρισμός: Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν έναν προορισμό που αναδείχθηκε κυρίως στις αρχές των μνημονιακών χρόνων. Η κοντινή απόσταση και το καλό οδικό δίκτυο τόσο από την Αθήνα, όσο και από την Αχαϊκή πρωτεύουσα έχουν «τοποθετήσει» τα Τρίκαλα Κορινθίας στο χάρτη των δημοφιλών χειμερινών προορισμών της χώρας μας.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι προ-κρατήσεις για τα Χριστούγεννα αγγίζουν το 95%, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να ξεκινούν από 770€, ενώ για τη Πρωτοχρονιά από 729€ με ποσοστό προ-κρατήσεων 92%.