Αυτοκίνητο: Ασφυκτικά γεμάτοι είναι οι δρόμοι της Αθήνας από οχήματα – ζόμπι τα οποία παρανόμως κατέχουν θέσεις στάθμευσης καθώς οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν δηλώσει σε ακινησία ψηφιακά , χωρίς τη δέσμευση των πινακίδων κυκλοφορίας τους.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τέτοιου είδους οχήματα θα πρέπει να βρίσκονται εντός δηλωμένου ιδιωτικού ή ενοικιαζόμενου χώρου στάθμευσης και να μην κυκλοφορούν ελεύθερα , αλλά η απουσία ελέγχου δίνει τη δυνατότητα σε επιτήδειους να προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις, οι οποίες βέβαια τιμωρούνται με πρόστιμο από 10.000 ευρώ και πάνω.
Η δυνατότητα να ολοκληρώσει κανείς τη διαδικασία της ακινησίας ενός οχήματος ηλεκτρονικά, διατηρώντας τις πινακίδες κυκλοφορίας στο όχημά του έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός τεράστιου στόλου αυτοκινήτων-ζόμπι τα οποία π καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης.
Την απουσία του απαραίτητου ελεγκτικού μηχανισμού εκμεταλλεύονται χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι ναι μεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της ακινησίας ηλεκτρονικά, ωστόσο, διατηρούν το αυτοκίνητό τους στον δρόμο καταλαμβάνοντας παράνομα θέσεις στάθμευσης.
Αυτοκίνητο: Χαμός…
Ως γνωστόν στην περίπτωση που θελήσει κανείς να θέσει ένα όχημα εκτός κυκλοφορίας ή αν προτιμάτε σε κατάσταση ακινησίας, ώστε να μην επιβαρυνθεί με τέλη κυκλοφορίας και να απαλλαγεί από την υποχρέωση ασφάλισης και του περιοδικού τεχνικού ελέγχου,
μπορεί να αξιοποιήσει τις ψηφιακές υπηρεσίες της πλατφόρμας MyCar και να ολοκληρώσει τη διαδικασία χωρίς να επισκεφθεί την αρμόδια ΔΟΥ και διατηρώντας στην κατοχή του την άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες.
Φυσικά, ένα όχημα το οποίο βρίσκεται σε ακινησία δεν δύναται να κυκλοφορήσει στον δρόμο ενώ ο ιδιοκτήτης του οφείλει να το σταθμεύσει σε ιδιωτικό χώρο -ιδιόκτητο, ενοικιασμένο ή παραχωρημένο- ο οποίος δηλώνεται κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Αυτοκίνητο: Σε ακινησία…
Απουσία, βέβαια, των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών, πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να σταθμεύσουν τα οχήματά τους στον δρόμο, αδιαφορώντας για το αν η απόφαση αυτή καθιστά ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα της στάθμευσης στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας ακόμα πιο έντονο.
Μάλιστα το γεγονός ότι ένα όχημα το οποίο βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία δύναται πλέον να φέρει τις πινακίδες κυκλοφορίας, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να χαρακτηριστεί από τις δημοτικές αρχές ως εγκαταλελειμμένο και να απομακρυνθεί μετά το πέρας του προβλεπόμενου διαστήματος ώστε να αποδεσμευτεί η θέση στάθμευσης.
Αυτοκίνητο σε ακινησία
Κάπως έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο τα «ζωντανά-νεκρά» αυτοκίνητα στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων αστικών κέντρων της χώρας να πληθαίνουν, πνίγοντας όσους έχουν την τύχη ή την ατυχία να ζουν ή να εργάζονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρόστιμο το οποίο προβλέπεται για ένα όχημα το οποίος βρίσκεται σε καθεστώς ακινησίας αλλά εξακολουθεί να φέρει τις πινακίδες κυκλοφορίας ανέρχεται σε 10.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής φτάνει και τα 30.000 ευρώ.
Αυτοκίνητο: Πόσα πουλήθηκαν στην Τουρκία το 2022;
Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της γειτονικής χώρας δεν περνάει και την καλύτερή της στιγμή, η αγορά αυτοκινήτου παρουσίασε ανοδικές τάσεις την χρονιά που μας πέρασε.
Η αγορά αυτοκινήτου της Τουρκίας δεν ξεκίνησε καλά το 2022, καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα παραγωγής στην βιομηχανίας της και φυσικά όλες τις άλλες δυσκολίες της παγκόσμιας αγοράς.
Όλα αυτά όμως φάνηκαν να μην στέκονται εμπόδιο στην εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει αύξηση πωλήσεων στα καινούρια αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αγορά της Τουρκίας, οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων και ελαφριών επαγγελματικών οχημάτων του 2022 αυξήθηκαν κατά 6,23% σε σχέση με το 2021, φτάνοντας τα 783.283 οχήματα.
Όπως συνέβη και στις περισσότερες χώρες, το 2022 ήταν η χρονιά των ηλεκτρικών μοντέλων και για την Τουρκία. Τα υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα συνέχισαν να αυξάνουν τα ποσοστά πωλήσεων τους καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Τα ηλεκτρικά μοντέλα
, το μερίδιο των οποίων ήταν κάτω από 1% το 2021, κατάφεραν να το αυξήσουν στο 1,3% για το 2022. Για την ακρίβεια, από τα 592.660 επιβατικά αυτοκίνητα που πουλήθηκαν το 2022 στην Τουρκία, τα 7.733 ήταν ηλεκτρικά.
Τα υβριδικά αυτοκίνητα από την άλλη, έχουν εξελιχθεί σε απειλή για τα πετρελαιοκίνητα. Πιο συγκεκριμένα, τα υβριδικά αυτοκίνητα αύξησαν το μερίδιο αγοράς του κατά 2% και πλέον αφορούν το 10% της συνολικής αγοράς, πουλώντας συνολικά 64.387 αυτοκίνητα για το 2022.
Από την άλλη, οι πωλήσεις πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων συνεχίζουν να μειώνονται μέρα με τη μέρα. Μόνο το 17% των μοντέλων που πουλήθηκαν το 2022 στην Τουρκία καταναλώνουν πετρέλαιο. Τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα έχουν μερίδιο αγοράς σχεδόν 70%.
Η αγαπημένη κατηγορία αμαξώματος των Τούρκων για πολλά χρόνια ήταν τα 4θυρα σεντάν, αλλά το 2022 έχασαν τον θρόνο τους στον αγορά της γειτονικής χώρας. Ο δημοφιλέστερος τύπος αμαξώματος για το 2022 στην Τουρκία ήταν τα SUV με 245.410 αυτοκίνητα και μερίδιο αγοράς 41,4%. Τα σεντάν κατέλαβαν την δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 36,6%, ενώ τα 5θυρα χάτσμπακ κατάφεραν μερίδιο 20%.
Σχεδόν το 80% των νέων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν το 2022 στην Τουρκία αγοράστηκαν με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, με τα αυτοκίνητα που διέθεταν χειροκίνητο σασμάν να περιορίζονται στις 128.322 μονάδες. Αυτό μεταφράζεται σε πτώση του μεριδίου αγοράς μοντέλων με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Στον τομέα των εταιρειών, η FIAT βρέθηκε στην κορυφή των πωλήσεων με 146.435 αυτοκίνητα, αυξάνοντας το μερίδιο της σε σχέση με το 2021. Την δεύτερη θέση των συνολικών πωλήσεων κατέλαβε η Renault με 99.639 αυτοκίνητα, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ford με 77.435 αυτοκίνητα.
Ηλιακό αυτοκίνητο έσπασε το ρεκόρ Γκίνες 1.000 χιλιομέτρων και με οικονομικό τρόπο
Ένα νέο ρεκόρ Guinness σημειώθηκε στην Αυστραλία από ένα ηλιακό όχημα, αναφέρει η El Pais.
Το Sunswift 7 είναι ένα ηλιακό αυτοκίνητο που αναπτύχθηκε σε διάστημα δύο χρόνων από Αυστραλούς φοιτητές που ετοιμάζονται να διαγωνιστούν στο World Solar Challenge. Πρόκειται για έναν αγώνα 3.000 χιλιομέτρων για αυτόν τον τύπο οχήματος.
Σε μια προσπάθεια να τελειοποιήσει το αυτοκίνητο, η ομάδα φοιτητών από το UNSW στο Σίδνεϊ επιχείρησε να σπάσει το σχετικό ρεκόρ Guinness απόστασης στο συντομότερο δυνατό χρόνο.
Η πρόκληση αυτή απαιτούσε τη συμπλήρωση 1.000 χιλιομέτρων σε 12 ώρες και όχι μόνο τα κατάφεραν, αλλά το ηλιακό πρωτότυπο όχημα Sunswift 7 έφτασε στη γραμμή τερματισμού οκτώ λεπτά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, καλύπτοντας την καθορισμένη απόσταση στην πίστα του Αυστραλιανού Κέντρου Έρευνας Αυτοκινήτου στο Wensleydale και ολοκληρώνοντας 240 γύρους με μέση ταχύτητα 84,17 χλμ. /h.
Μόνο 500 κιλά και μέγιστη αεροδυναμική
Το νέο πρωτότυπο όχημα είναι μια εξέλιξη του Sunswift 6, το οποίο τερμάτισε στη δεύτερη θέση στο World Solar Challenge 2019. Με χωρητικότητα τεσσάρων επιβατών είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα. Όσον αφορά στο συνολικό βάρος αυτό είναι μόλις 500 κιλά. Επίσης είναι καλυμμένο από 4,6 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών που τροφοδοτούν με έως και 2,5 kWh την μπαταρία.
Όσον αφορά τη σχεδίαση, ξεχωρίζει για τον πολύ χαμηλό αεροδυναμικό του συντελεστή (0,09 Cx) που συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας.
Το Sunswift 7 πέτυχε να βρεθεί πλέον στην πρώτη γραμμή μεταξύ των πιο προηγμένων ηλιακών πρωτότυπων οχημάτων.
Το μυστικό της αποτελεσματικότητας
Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο αυστραλιανό όχημα χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια, η οποία μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες για να τροφοδοτήσει τους δύο κινητήρες του και ταυτόχρονα να φορτίσει την μπαταρία των 38 kWh. Το όχημα μπορεί να φορτιστεί και με σύνδεση στο εξωτερικό δίκτυο.
Το μυστικό του Sunswift 7 βρίσκεται στην τεράστια απόδοση του αφού, κατά την επίτευξη του ρεκόρ, η κατανάλωσή του ήταν μόλις 3,8 kWh/100χλμ – ασυνήθιστα χαμηλός αριθμός αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα πιο αποδοτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα καταναλώνουν περίπου 15 kWh/100 km.