Παραλίες: Χωρίς τη ναυαγοσωστική κάλυψη θα είναι φέτος το καλοκαίρι οι περισσότερες παραλίες προμηνύοντας περισσότερους θανάτους από πνιγμούς.
Όπως προκύπτει, αν και το ΥΠΕΣ επιχορήγησε στους δήμους 10.000.000 ευρώ για προσλήψεις ναυαγοσωστών , δεν υπάρχει ούτε και ο χρόνος, αλλά ούτε και οι ανάλογες υποδομές με αποτέλεσμα οι παραλίες να μείνουν ακάλυπτες κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.
Πολλά ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν με τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, παρά την κίνηση του ΥΠΕΣ να επιχορηγήσει τους Δήμους, τον προηγούμενο μήνα με 10 εκ. ευρώ για προσλήψεις.
Και αυτό διότι ανακύπτουν πρακτικά ζητήματα, που η Πολιτεία δεν σκέφτηκε και πλέον οι στόχοι για κάλυψη του 90% των παραλιών εντός Αυγούστου, φαντάζουν ανέφικτοι.
Δύσκολη η κατάσταση φέτος στις παραλίες
Την κατάσταση περιέγραψε ο Πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος κ. Μυρωνάκη, ο οποίος ζει την κατάσταση «εκ των έσω» και μας είπε με λεπτομέρειες όσα συμβαίνουν.
«Δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο, το επιπλέον κόστος θα το κάλυπταν. Κυρίως είναι ο χρόνος, οι διαδικασίες και οι υποδομές. Ξεκίνησαν να καταρτίζονται στελέχη και να οργανώνεται η κατάσταση από τον Μάιο.
Μπαίνουμε στον Ιούνιο και δείτε τις αποφάσεις στη Διαύγεια και τους διαγωνισμούς. Ενδεικτικά σας λέω ότι από την τελευταία εικόνα που είχαμε, έχουν “τρέξει” 16 από τις 129 συμβάσεις. Στην τριετία έχουν βγει 3.000 ναυαγοσώστες από τις σχολές.
Μη μπορώντας την αναμονή, απορροφώνται από ξενοδοχεία για πισίνες. Για να στηθεί μια υποδομή ναυαγοσώστη σε παραλία, προϋποθέτει εργασίες από τεχνικές υπηρεσίες. Απαιτούνται βάθρα, διαμόρφωση χώρου, οριοθετήσεις κ.α.
Τραγικά τα ποσοστά κάλυψης στις παραλίες
Αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, δεν μπορούν να τα κάνουν γρήγορα οι Δήμοι», τονίζει ο κ.Μυρωράκης και προσθέτει:
«Ο στόχος ήταν τον Ιούνιο να είμαστε στο 60% της κάλυψης, τον Ιούλιο στο 75% και τον Αύγουστο στο 90%. Δεν θα πιάσουμε φέτος αυτά τα νούμερα.
Και είναι απορίας άξιο όταν οι επιτροπές για τις παραλίες (αποτελούμενες από εκπροσώπους Δήμων, Λιμεναρχείου και ιατρούς) κάνουν αυτοψίες από το προηγούμενο έτος, για το επόμενο, γιατί δεν τρέχουν στην ώρα τους όλα αυτά».
«Κάθε μήνας που βγαίνει εκτός στόχου, το καλοκαίρι, σημαίνει και περισσότεροι θάνατοι λουόμενων! Αυτό πρέπει να συζητάμε και όχι αν αρκούν τα 10εκ. που δόθηκαν και που στην τελική, κάποιοι δήμαρχοι μπορεί να “επιλέξουν” να τα διοχετεύσουν αλλού και όχι στην ναυαγοσωστική κάλυψη».
Ποιες παραλίες είναι ακατάλληλες για μπάνιο
Μπορεί ο καιρός να μην ευνοεί τα μπάνια στη θάλασσα, αλλά πού θα πάει το καυτό ελληνικό καλοκαίρι θα έρθει αργά ή γρήγορα και τότε, μάλλον θα σκεφτόμαστε με ανακούφιση τη συννεφιά και τη βροχή των ημερών που διανύουμε.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εξορμήσεις στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής έχουν ήδη ξεκινήσει και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σίγουρα θα ενταθούν για όσους δεν φύγουν τελικά εκτός πόλης. Η ηλιοθεραπεία και οι βουτιές κάτω από τον αττικό ουρανό θα είναι για πολλούς ό,τι πιο κοντινό σε διακοπές.
Οι παραλίες πολλές και για κάθε προτίμηση -με αμμουδιά ή βότσαλο ή βράχους-, όχι όμως όλες κατάλληλες για κολύμπι.
Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε η ομάδα επιστημόνων του Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, έκρινε ακατάλληλες λόγω της ποιότητας των νερών τους τις ακόλουθες:
Παραλία Μπάτη, Παλαιό Φάληρο
Παραλία Αλίμου Καλαμακίου
Δήμος Γλυφάδας θέση Ναυαγοσώστη
Παραλία Παλαιού Φαλήρου, στάση ΕΔΕΜ
Δημαρχείο Βούλας Παραλία
Άγιος Νικόλαος, Ταβέρνα Τα Καλάμια
Παραλία Γλυφάδας- Αστέρια, απέναντι από την Παιδική Χαρά της 3ης παραλίας Γλυφάδας
Παραλία Βουλιαγμένης- Στο σημείο «Ομάδα χειμερινών κολυμβητών Βουλιαγμένης ΠΟΣΕΙΔΩΝ»
Παραλία Άγιος Ανδρέας
Ραφήνα τέλος παραλίας
Πόρτο Ράφτη πριν το λιμάνι
Νέα Πέραμος παραλία
Ακτή Βουλιαγμένης
Βάρκιζα Βραχάκια
Λαγονήσι Γαλάζια Ακτή Αρχή
Οι καθαρές παραλίες της Αττικής με Γαλάζια Σημαία 2023
Για τον 2023, συνολικά βραβεύτηκαν 5.036 ακτές και μαρίνες με Γαλάζια Σημαία, εκ των οποίων οι 635 (617 ακτές και 18 μαρίνες) ανήκουν στην Ελλάδα.
Δείτε ΕΔΩ τη λίστα σε όλη την Ελλάδα.
Στην Αττική, ο αριθμός των ακτών που κατάφεραν να αποσπάσουν την πολυπόθητη διάκριση της Γαλάζιας Σημαίας ανήλθε στις 18.
Δείτε τις 18 παραλίες που βραβεύτηκαν με Γαλάζια Σημαία το 2023:
Δήμος Μαραθώνος
- Μπρεξίζα
- Σχινιάς/Καράβι
Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος
- Διασταύρωση
- Λίμνη
Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας
- Αυλάκι
Δήμος Λαυρεωτικής
- 1ο Λιμανάκι Δασκαλειό Κερατέας/Solo Pino
Δήμος Σαρωνικού
- Λαγονήσι 1-Grand Beach/ Grand Resort Lagonissi
- Λαγονήσι 2-Mediterraneo/Grand Resort Lagonissi
- Λαγονήσι 3-Κοχύλια/ Grand Resort Lagonissi
- Μαύρο Λιθάρι/EverEden Beach
Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
- Αστέρας Βουλιαγμένης/Astir Beach Vouliagmenis
- Βάρκιζα
- Βούλα Α
- Βουλιαγμένη
Δήμος Γλυφάδας
- Γλυφάδα
- Γλυφάδα Α
- Γλυφάδα Β
Δήμος Αίγινας
- Αγ. Μαρίνα
Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της διοργάνωσης, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης χειρίζεται το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» στην Ελλάδα από το 1992. Η «Γαλάζια Σημαία» είναι ένα σύμβολο ποιότητας που απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες τις οποίες διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Το εθελοντικό Πρόγραμμα «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ» («BLUE FLAG») ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80. Σήμερα συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 52 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης. Ο υπεύθυνος σε διεθνές επίπεδο χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.