Απάτη με το netflix κυκλοφορεί αυτό το διάστημα. Πως σας κλέβουν τα χρήματα και τι πρέπει να προσέξετε.
Όπως έγινε γνωστό, και οι συνδρομητές netflix είναι στο στόχαστρο.
Το άνοιγμα του e-mail που στέλνεται οδηγεί σε μια προσομοιωμένη αλλά ακριβής εικόνα της ψηφιακής πλατφόρμας που ζητά από τον συνδρομητή είτε να ανανεώσει τα στοιχεία του, είτε να ανανεώσει τα στοιχεία πληρωμής.
Στην περίπτωση που ο συνδρομητής δεν καταλάβει αμέσως ότι πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης, τότε θα βρεθεί σε μια σελίδα όπου θα κληθεί να μοιραστεί προσωπικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, κωδικούς κτλ. Εάν ούτε και τότε ο συνδρομητής καταλάβει και συμπληρώσει τα κενά με τα στοιχεία του, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εντός ολίγων ημερών να δει τα χρήματα του λογαριασμού του να «κάνουν» φτερά.
Όπως αναφέρει το GRTimes.gr, μέχρι στιγμής χιλιάδες τέτοια e-mail έχουν φύγει προς συνδρομητές του Netflix με τους περισσότερους να υποψιάζονται εξ αρχής ότι πρόκειται περί απάτης και άλλους, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, να έχουν πέσει θύματα.
Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πάντως δεν είναι και η μοναδική δίοδος που χρησιμοποιούν οι επίδοξοι απατεώνες προκειμένου να «παγιδεύσουν» τα υποψήφια θύματά τους.
Ανάλογη δραστηριότητα μπορεί να ακολουθηθεί και μέσω SMS στο κινητό τηλέφωνο του συνδρομητή, το οποίο μάλιστα αναφέρει πως το μήνυμα αυτό αποτελεί και την «τελευταία προειδοποίηση» προτού επιβληθούν περιορισμοί στον λογαριασμό του Netflix.
Στο ίδιο αυτό μήνυμα, δίνεται κι ένας ενεργός σύνδεσμος στον οποίο υποτίθεται πως ο χρήστης μπορεί να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του. Σ’ αυτό το link είναι καλύτερο να μην κλικάρετε και διαγράψετε το μήνυμα.
Έκτακτη προειδοποίηση από την πλατφόρμα
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Κέντρο Βοήθειας της πασίγνωστης διαδικτυακής πλατφόρμας με 223,1 εκατομμύρια συνδρομητές (σύμφωνα με καταμέτρηση τον Οκτώβριο του 2022), εάν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα γραπτό μήνυμα (SMS) που σας ζητά το e-mail, το τηλέφωνο, τον κωδικό πρόσβασης ή τον τρόπο πληρωμής του λογαριασμού σας στο Netflix, «πιθανότατα δεν προέρχεται από το Netflix.
Οι συμβουλές που δίνει η εταιρεία προκειμένου να προστατευτεί ένας λογαριασμός είναι οι εξής:
Δεν θα σας ζητήσουμε ποτέ να δώσετε προσωπικά στοιχεία σε μήνυμα κειμένου ή email. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:
- Αριθμοί πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών
- Στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού
- Κωδικοί πρόσβασης Netflix
Δεν θα σας ζητήσουμε ποτέ πληρωμή μέσω προμηθευτή ή τοποθεσίας web 3ου μέρους.
Αν το μήνυμα κειμένου ή το email συνδέεται με ένα URL το οποίο δεν αναγνωρίζετε, μην το πατήσετε ή μην κάνετε κλικ. Αν πατήσατε ή κάνατε κλικ, μην εισαγάγετε κανένα στοιχείο στην τοποθεσία web που άνοιξε.
Τι πρέπει να κάνω αν λάβω κάποιο ύποπτο email ή μήνυμα κειμένου;
Τα άτομα που προσπαθούν να σας εξαπατήσουν δεν μπορούν να λάβουν καμία πληροφορία για εσάς εκτός αν τους τη δώσετε. Επομένως μην κάνετε κλικ σε συνδέσεις από μηνύματα και μην απαντάτε.
Ύποπτα email
- Μην κάνετε κλικ σε οποιαδήποτε από τις συνδέσεις και μην ανοίξετε κανένα από τα συνημμένα του.
- Προωθήστε το email στη διεύθυνση [email protected].
- Αν το email σας απορριφθεί όταν το προωθήσετε, σημαίνει ότι έχουμε ήδη λάβει ένα αντίγραφο του μηνύματος ηλεκτρονικού ψαρέματος. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα παραπάνω εκτός από το να διαγράψετε το email η το μήνυμα.
- Διαγράψτε το email.
Απάτη με το gov.gr – Πως κινδυνεύετε
Νέα μεγάλη απάτη με το gov.gr για τους πολίτες. Πως μπορείτε να χάσετε εντελώς ξαφνικά πολλά χρήματα.
Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, το μήνυμα που φτάνει στα email των ανυποψίαστων πολιτών κάνει λόγο για επιστροφή φόρου, ενώ σε μια προσπάθεια να γίνει πιο αληθοφανές συνοδεύεται και από το λογότυπο του gov.gr.
Τι γράφει το μήνυμα
«Σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι η Ελληνική Φορολογική Υπηρεσία υπολόγισε τη φορολογική σας δήλωση και δικαιούστε επιστροφή φόρου ύψους 600,13 ευρώ. Για να διασφαλίσουμε ότι η επιστροφή πιστώνεται στο σωστό λογαριασμό, πρέπει πρώτα να επικυρώσουμε τα στοιχεία του λογαριασμού σας προτού μπορέσουμε να επεξεργαστούμε την επιστροφή σας. Για να γίνει αυτό, παρακαλούμε κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και επιβεβαιώστε τα στοιχεία σας».
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ στο twitter:
Με το παρακάτω email, άτομα προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό σας λογαριασμό!
Σε καμία περίπτωση μην «πατάτε» τον σύνδεσμο (#link)!
Οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες ΠΟΤΕ δεν ζητούν τραπεζικούς κωδικούς!
Κοινοποίησε – ενημέρωσε φίλους & συγγενείς για να μη πέσουν θύματα!
#Προσοχή #Απάτη
Με το παρακάτω email, άτομα προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό σας λογαριασμό!
❗Σε καμία περίπτωση μην “πατάτε” τον σύνδεσμο!
❗Οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες ΠΟΤΕ δεν ζητούν τραπεζικούς κωδικούς!
❗Κοινοποίησε – ενημέρωσε φίλους & συγγενείς! pic.twitter.com/IOO5LQ9tmV— Ελληνική Αστυνομία (@hellenicpolice) May 2, 2023
Απάτη: Έκτακτη ανακοίνωση της Αστυνομίας
Την μορφή επιδημίας έχουν πάρει οι απάτες, με τους ανυποψίαστους πολίτες να αναζητούν λύσεις! Έτσι η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε έκτακτη ανακοίνωση.
Tην προσοχή των πολιτών εφιστά η Ελληνική Αστυνομία καθώς επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες εκμεταλλευόμενοι τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπου χρησιμοποιούν προσχήματα με αφορμή την τουριστική περίοδο καθώς και την άνοδο στις τιμές των καυσίμων.
Οι δράστες εξαπατούν ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και πρατηρίων υγρών καυσίμων, αποσπώντας σημαντικά χρηματικά ποσά από τραπεζικούς τους λογαριασμούς
Η ΕΛ.ΑΣ σε ανακοίνωση της το πρωί της Δευτέρας συνιστά στους πολίτες να μην καταχωρούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής τους τραπεζικής σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων και να μην κοινοποιούν σε άλλα άτομα τους προσωπικούς τους κωδικούς ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.
Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, υπενθυμίζει στους πολίτες τις πιο συχνές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι και παραθέτει χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή τους.
Απάτη: Γενικές οδηγίες – Τι να αποφεύγετε
“Μην κάνετε κλικ ποτέ σε ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) που περιλαμβάνονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS, τα οποία δήθεν σας ανακατευθύνουν στην ιστοσελίδα της τράπεζας συνεργασίας σας, ή σε κάποια δημόσια υπηρεσία, σελίδα courier για πληρωμή δέματος που πρόκειται να παραλάβετε ή ακόμα και στον ιστότοπο της Αστυνομίας.
Ελέγχετε πάντα και με μεγάλη προσοχή τον αποστολέα του μηνύματος και την ηλεκτρονική του διεύθυνση.
Επικοινωνήστε με την τράπεζα σας αν σας στείλουν κάποιο email το οποίο να ενημερώνει ότι κάποιος λογαριασμός σας πρόκειται να κλειδωθεί και πρέπει να συνδεθείτε για να ενεργοποιηθεί εκ νέου.
Εφαρμόστε διαδικασία για την επαλήθευση της νομιμότητας αιτημάτων διενέργειας πληρωμών που λαμβάνονται μέσω e-mail.
Να είστε προσεκτικοί σε ιστοσελίδες, email ή SMS που παρουσιάζουν ορθογραφικά λάθη και λάθη γραμματικής ή σύνταξης.
Να είστε προσεκτικοί με αιφνιδιαστικές και απροειδοποίητες τηλεφωνικές κλήσεις. Κρατήστε τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο σας έχουν καλέσει και ενημερώστε ότι θα τους επιστρέψετε εσείς την τηλεφωνική κλήση.
Μην δίνετε τον κωδικό “PIN” της πιστωτικής ή χρεωστικής σας κάρτας ή τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού σας λογαριασμού μέσω e-banking.
Χρησιμοποιείστε ένα λογισμικό προστασίας από ιούς τόσο στον υπολογιστή σας αλλά και στο κινητό σας. Ακόμα και ένα δωρεάν antivirus μπορεί να σας προστατέψει και να σας προειδοποιήσει ότι ο ιστότοπος που επισκέπτεστε φαίνεται ύποπτος.
Να μην ανοίγετε ποτέ συνημμένα αρχεία που μπορεί να υπάρχουν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (τύπου zip) ή να επικοινωνείτε πρώτα με τον αποστολέα του μηνύματος”.
Νέα απάτη με την ΕΛ.ΑΣ – Πως προσπαθούν να σας ξεγελάσουν
Όπως προκύπτει, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στέλνεται περίεργο μήνυμα με τη χρήση στοιχείων του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα.
Ειδικότερα, οι δράστες χρησιμοποιώντας εκ νέου τα στοιχεία αυτά, σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, με εντυπώματα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι βρίσκονται υπό έρευνα από αστυνομικές ή δικαστικές Αρχές για δήθεν υπόθεση παιδικής πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.
Κατά την προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούν εντύπωμα στρογγυλής σφραγίδας με δήθεν υπογραφή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ αποστολέας της εν λόγω επιστολής φέρεται να είναι ηλεκτρονική διεύθυνση, που προσομοιάζει με αυτήν του Κέντρου Επικοινωνιών του Αρχηγείου ([email protected] ), επιχειρώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι προέρχεται από την Ελληνική Αστυνομία.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται από την ΕΛΑΣ ότι το παρακάτω κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του, καθώς και ψευδή υπογραφή και σφραγίδα με επιγραφή «Ελληνική Δημοκρατία – Ελληνική Αστυνομία» είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες.
Δείτε τη φωτογραφία:
Η ΕΛ.ΑΣ εφιστά την προσοχή στους πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και να μην «ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.
Παρόμοιες προσπάθειες εξαπάτησης είχαν εντοπιστεί τόσο κατά το προηγούμενο όσο και το τρέχον έτος με ανάλογα κείμενα – μηνύματα κάνοντας χρήση των στοιχείων αξιωματούχων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Έκτακτη ανακοίνωση Πολιτικής προστασίας – Τι να κάνετε
Έκτακτη ανακοίνωση βγήκε από την Πολιτική Προστασία για απάτη που κυκλοφορεί. Τι πρέπει να κάνετε.
Προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών αποτελεί μήνυμα που έχουν λάβει πολίτες στο κινητό τους με παραπλανητική αναφορά που παραπέμπει στην Πολιτική Προστασία, όπως επισημαίνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του.
Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διευκρινίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το εν λόγω μήνυμα, το οποίο, όπως αναφέρουν, προφανώς, εμπίπτει στην κατηγορία παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου smishing (SMS phishing).
Ειδικότερα, τις τελευταίες ώρες υπήρξαν αναφορές για μαζική αποστολή γραπτού μηνύματος στο κινητό (SMS) που εμφανίζει ως αποστολέα το όνομα CIVILPROTEC και περιέχει παραπλανητικό περιεχόμενο περί δήθεν προσωρινής αναστολής χρεωστικής κάρτας του παραλήπτη.
«Έχουμε προβεί ήδη σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές και εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες που ενδεχομένως λάβουν το εν λόγω μήνυμα να το διαγράψουν αμέσως και σε κάθε περίπτωση να μην πατήσουν στο σύνδεσμο (link) που περιέχει», σημειώνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του.
Απάτη και με τα ΕΛΤΑ – Τι να προσέξετε
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουν οι πολίτες, αφού κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα νέα απάτη που σας τραβάει χρήματα.
Απατεώνες χρησιμοποιούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία – ΕΛΤΑ και προσπαθούν να κοροϊδέψουν το κόσμο, για δήθεν αποστολές και παραδόσεις σε δέματα.
Προφανώς ο λόγος είναι πως επιθυμούν να αποσπάσουν μεγάλα ποσά από ανυποψίαστους πολίτες.
Δείτε αναλυτικά…
ΕΛΤΑ: Τι email στέλνουν για να κλέψουν τα χρήματα
Το email που ήρθε σε πολίτες:
«Αγαπητέ πελάτη ,
Έχουμε αναλάβει την αποστολή σας και αναμένουμε παράδοση στις 09 Ιανουάριος 09:27:32 π.μ.
Απαιτείται ηλεκτρονική πληρωμή για την παραγγελία σας, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να πληρώσετε 2,84 EUR
για την επεξεργασία της παραγγελίας σας
Επιβεβαιώστε την αποστολή
Εδώ είναι ο κωδικός ΕΛΤΑ σας: 380042369GR
Μεταβείτε στην παρακολούθηση
Θέλετε να επιλέξετε ένα σημείο συλλογής ΕΛΤΑ;
Επεξεργασία
Θέλετε να προγραμματίσετε εκ νέου την παράδοση;
Επεξεργασία»
Δείτε τη φωτογραφία:
Ενώ έχει σταλεί από το email <eltta @ webportners. com>.
Πρόκειται προφανώς για μια ακόμα απάτη, όπου αν κάποιος την «πατήσει» και κάνει κλικ στον σύνδεσμο με την επιβεβαίωση της παράδοσης, θα τον βγάλει σε ένα εικονικό περιβάλλον τράπεζας και θα υποκλέψουν τα στοιχεία της κάρτας που θα δηλώσει.
Η άλλη κομπίνα που κυκλοφορεί με τα ΕΛΤΑ
Για νέα προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών και υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing) με παράνομη χρήση της επωνυμίας των ΕΛΤΑ, προειδοποιεί ο όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Επισημαίνουν, δε, ότι πρόκειται για απόπειρες εξαπάτησης και προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing) και συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί.
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.
Για νέα προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών και υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing) με παράνομη χρήση της επωνυμίας των ΕΛΤΑ, προειδοποιεί ο όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Αυτές τις ημέρες δεκάδες πολίτες έχουν λάβει το συγκεκριμένο μήνυμα, μεταξύ αυτών και ο γνωστός φιλόλογος και συγγραφέας Κώστας Λογαράς, ο οποίος… έκανε και δημοσίευση – προειδοποίηση προς όλους.
Απάτη ΕΛΤΑ – Ο όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων εφιστά την προσοχή του κοινού για νέα προσπάθεια εξαπάτησης του κοινού με τη χρήση της επωνυμίας των ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΛΤΑ, το τελευταίο διάστημα διακινούνται e-mail και sms που εμφανίζουν ως αποστολέα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και με αφορμή μια δήθεν παράδοση δέματος, ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία.
Το παρακάτω δείγμα επικοινωνίας, που αποστέλλεται τις τελευταίες μέρες σε αδιευκρίνιστο αριθμό πελατών του ομίλου των Ελληνικών Ταχυδρομείων, αποτελεί προσπάθεια νέας απάτης, όπως σημειώνουν τα ΕΛΤΑ.
Με αφορμή τη διακίνηση παρόμοιων μηνυμάτων, τα ΕΛΤΑ ενημερώνουν, για ακόμα μία φορά, ότι δεν αποστέλλουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μηνύματα κινητής τηλεφωνίας (sms), μέσω των οποίων ζητούνται στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας, με σκοπό την παράδοση κάποιου δέματος.
Επισημαίνουν, δε, ότι πρόκειται για απόπειρες εξαπάτησης και προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing) και συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί.