Εφορία: Εκπνέει η διορία που έχουν οι φορολογούμενοι για την πληρωμή και την τακτοποίηση άλλων φορολογικών αντικειμένων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στην ΑΑΔΕ, ώστε να αποφύγουν έξτρα φόρους και πρόστιμα.
Αναφορικά έως τις 31/12 θα πρέπει να καταβληθούν στα δημόσια ταμεία οι δόσεις την φορολογίας εισοδήματος , ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέας προκαταβολής, ΦΠΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, να προβούν σε ρυθμίσεις και να υποβάλλουν δηλώσεις για αναδρομικά, γονικές παροχές, δωρεές και άλλα.
Λίγο πριν από την εκπνοή του Δεκεμβρίου, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα «βουνό» εκκρεμοτήτων.
Τους φορο-λογαριασμούς και τις εκκρεμότητες που έχουν με την Εφορία πρέπει να σπεύσουν να κλείσουν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες εκατομμύρια φορολογούμενοι για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμα, έξτρα φόρους και επιστροφή ενισχύσεων.
Εφορία: Υποχρεώσεις
Λίγο πριν από την εκπνοή του 2022, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα «βουνό» υποχρεώσεων.
Θα πρέπει να καταβάλλουν τις δόσεις για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και των ρυθμίσεων που «τρέχουν», να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 ή να «καταθέσουν» ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, να υποβάλουν δηλώσεις για αναδρομικά και δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2021, να τακτοποιήσουν έσοδα, έξοδα και αποκλίσεις στα myDATA, να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή προκειμένου να γλιτώσουν από την εφάπαξ και έντοκη επιστροφή του 100% της ενίσχυσης.
Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν φέτος περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.) και κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων έχουν την ευκαιρία να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου υποβάλλοντας μέχρι το τέλος του μήνα δηλώσεις για χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές.
Αντιμέτωποι όμως με πέναλτι φόρου 22% θα βρεθούν οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ενώ αντίθετα όσοι έχουν φροντίσει και έχουν πληρώσει με ηλεκτρονικό χρήμα αμοιβές σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα φοροδιαφυγής θα κερδίσουν μείωση φόρου έως και 2.200 ευρώ.
Εφορία: Η λίστα με τις εκκρεμότητες
Η λίστα με τις εκκρεμότητες που «τρέχουν» έως το τέλος του μήνα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Πληρωμή 8ης δόσης ΕΝΦΙΑ.
Πληρωμή 6ης δόσης φόρου εισοδήματος.
Πληρωμή τελών κυκλοφορίας 2023.
Ψηφιακή «κατάθεση» πινακίδων κυκλοφορίας για μη πληρωμή τελών κυκλοφορίας.
Πληρωμή 6ης δόσης επιστρεπτέας προκαταβολής.
Υποβολή δηλώσεων για αναδρομικά συντάξεων και αναδρομικές αποδοχές.
Υποβολή αίτησης για την εξώδικη επίλυση διαφορών.
Υποβολή δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, από επιχειρήσεις – δικαιούχους που δεν έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myData, εγγραφών τακτοποίησης εσόδων και τακτοποίησης εξόδων, για το φορολογικό έτος 2021.
Υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, για τη δήλωση των ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας φορολογικού έτους 2020, για τα οποία δεν προσκομίστηκαν τα σχετικά δικαιολογητικά.
Ευκολίες πληρωμής
Οσοι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τη δόση Δεκεμβρίου για τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν περισσότερες δόσεις επιλέγοντας:
Την πάγια ρύθμιση της Εφορίας που προβλέπει έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις.
Τις άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Πηγή: ΟΤ.
Εφορία: Πώς σβήνουν τα χρέη τους όσοι είναι στον νόμο Κατσέλη – Αυτές είναι οι παγίδες
Να διεκδικήσουν τα χρέη τους προς την Εφορία έχουν το δικαίωμα πολίτες που έχουν ενταχθεί στον ν. Κατσέλη:
Αυτό κάνει «καθαρό» εγκύκλιος του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, η οποία δίνει οδηγίες για το πώς μπορεί να επιτευχθεί απαλλαγή από την οφειλή. Μία βασική παράμετρος πάντως για να γίνει αυτό είναι ο οφειλέτης να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Ουσιαστικά η εγκύκλιος προβλέπει τη διαγραφή οφειλών ευάλωτων νοικοκυριών που είχαν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, εφόσον εξυπηρετούν επί μία τριετία τη ρύθμιση που είχε εγκρίνει το δικαστήριο προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.
«Αυτοδίκαιη» η απαλλαγή του οφειλέτη
Προϋπόθεση για τη διαγραφή του χρέους που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ρύθμισης είναι η τήρηση των όρων της διευθέτησης των οφειλών που αποφάσισε το δικαστήριο και οι οποίοι θα πρέπει να πιστοποιηθούν με συγκεκριμένη διαδικασία.
Με εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή δίνονται διευκρινίσεις σε μια σειρά κρίσιμων παραμέτρων απαλλαγών και διαγραφών για αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις.
Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 11 του ν.3869/2010, η κανονική εκτέλεση από τον οφειλέτη των υποχρεώσεών του που επιβλήθηκαν με τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 8 παρ. 2, 4 και 5 του νόμου, δηλαδή η συμμόρφωση προς την υποχρέωση σύμμετρων καταβολών προς όλους τους πιστωτές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση αυτή και στο νόμο, για χρονικό διάστημα τριών ετών, συνεπάγεται την απαλλαγή του οφειλέτη από «κάθε τυχόν υφιστάμενο υπόλοιπο οφειλής» αναφορικά με τις οφειλές που εντάχθηκαν στη ρύθμιση.
Η απαλλαγή του οφειλέτη, όπως ρητά προβλέπεται, είναι «αυτοδίκαιη» ενώ είναι προαιρετική η υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη στο Ειρηνοδικείο για πιστοποίηση της απαλλαγής του από το υπόλοιπο των χρεών του.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή από το χρέος
Για να επέλθει η απαλλαγή του οφειλέτη από απαίτηση του Δημοσίου πρέπει σωρευτικά να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
Να έχει περιληφθεί η απαίτηση του Δημοσίου ως πιστωτή στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών που περιλαμβάνεται στην αίτηση του οφειλέτη ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου και να μην έχει εξαιρεθεί από το δικαστήριο.
Να έχει επιδοθεί η αίτηση του οφειλέτη περί υπαγωγής των οφειλών του στον ν. 3869/2010 στον δικαιούχο-πιστωτή της απαίτησης (Δημόσιο), καθώς διαφορετικά ο τελευταίος δεν θα έχει καταστεί διάδικος και δεν θα δεσμεύεται από την απόφαση που θα εκδοθεί, εκτός εάν ο πιστωτής ασκήσει κύρια παρέμβαση στην ανοιγείσα δίκη, οπότε σε αυτή την περίπτωση καθίσταται διάδικος και δεσμεύεται από τη δικαστική απόφαση που εκδίδεται.
Να έχει συμμορφωθεί ο οφειλέτης στη ρύθμιση των οφειλών του, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση και το νόμο, στις οριζόμενες καταβολές εντός της τριετίας, προς όλους τους πιστωτές, στις οποίες συνυπολογίζονται οι καταβολές από την κατάθεση της αίτησης έως την έκδοση της οριστικής απόφασης.
Επομένως, δεν αρκεί μόνη η συμμόρφωση του οφειλέτη προς την κανονική εκτέλεση των υποχρεώσεών του έναντι ενός μόνου πιστωτή (ως είναι το Ελληνικό Δημόσιο), αλλά απαιτείται η συμμόρφωσή του έναντι του συνόλου των πιστωτών, των οποίων οι απαιτήσεις καταλαμβάνονται από τη δικαστική ρύθμιση.
Η διαπίστωση της ως άνω προϋπόθεσης, ήτοι της κανονικής εκτέλεσης των υποχρεώσεων του οφειλέτη προς όλους τους πιστωτές, γίνεται με την προσκόμιση εκ μέρους του οφειλέτη εξοφλητικών αποδείξεων από τους λοιπούς πιστωτές των οποίων οι απαιτήσεις ρυθμίζονται από τη δικαστική απόφαση, στις οποίες θα πιστοποιείται ότι ο αιτών οφειλέτης έχει συμμορφωθεί στις έναντι αυτών υποχρεώσεις του, όπως αυτές ρυθμίζονται από την εκάστοτε δικαστική απόφαση και ότι δεν υπολείπεται καμία δόση από τις οριζόμενες στη δικαστική απόφαση. Η προσκόμιση των βεβαιώσεων αυτών παρέλκει, όταν η απαλλαγή πιστοποιείται με δικαστική απόφαση.
Τι ισχύει για χρέη που «τακτοποιούνται» πριν από την τριετία
Επιπλέον:
Η έννομη συνέπεια της απαλλαγής του οφειλέτη επέρχεται και εάν αυτός εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τουνωρίτερα, δηλαδή πριν από την πάροδο της τριετίας.
Η απαλλαγή του οφειλέτη επέρχεται ανεξαρτήτως από την τήρηση της ρύθμισης του άρθρου 9 παρ. 2 του ν. 3869/2010 (για τη διάσωση της κύριας κατοικίας του οφειλέτη), η οποία ενδέχεται να μην εξελιχθεί ομαλά.
Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης επιτυγχάνει μεν απαλλαγή κατά το άρθρο 11 παρ. 1 του νόμου, ενδέχεται όμως να αντιμετωπίσει την καταγγελία της ρύθμισης από τον πιστωτή και την ενεργοποίηση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας κατοικίας του, αν καθυστερήσει τέσσερις τουλάχιστον μηνιαίες δόσεις (άρθρ. 9 παρ. 3 του νόμου).
Σε περίπτωση που κατά τον χρόνο της απαλλαγής εκκρεμεί ακόμα η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη από τον εκκαθαριστή για την ικανοποίηση των πιστωτών,η εκκρεμότητα αυτή δεν αποτελεί κώλυμα κατά τον νόμογια την επέλευση της απαλλαγής και την πιστοποίηση αυτής από το δικαστήριο.
Σε περίπτωση που η απαλλαγή πιστοποιείται με δικαστική απόφαση καθίσταται ασφαλέστερη η διαπίστωση της επέλευσης της απαλλαγής, της έκτασης αυτής και των επιφυλάξεων υπό τις οποίες τυχόν τελεί.
Από το χρονικό σημείο επέλευσης της απαλλαγής
οι οφειλές για τις οποίες απαλλάσσεται ο οφειλέτης δεν λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση στον οφειλέτη αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής, δεν υπόκεινται σε συμψηφισμό με απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι του Δημοσίου
και δεν λαμβάνονται υπόψη για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του οφειλέτη για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο κατ’ άρθρο 25 του ν. 1882/1990, όπως ισχύει.
Επίσης, για τις οφειλές αυτές δεν επιβάλλονται από τη Φορολογική Διοίκηση σε βάρος του οφειλέτη μέτρα διασφάλισης, καθώς και μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη των οφειλών που υπόκεινται σε απαλλαγή ούτε διοικητικά μέτρα λόγω μη καταβολής των οφειλών που υπόκεινται σε απαλλαγή, όπως το μέτρο των παρ. 1, 2 και 4 του άρθρου 9 του ν. 3943/2011 (Α’66), όπως ισχύει («Δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο»), ενώ αίρονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που έχουν επιβληθεί για την είσπραξη των οφειλών που υπόκεινται σε απαλλαγή.
Πώς μπορεί να διαγραφεί η οφειλή
Για να επέλθει η διαγραφή των οφειλών στις οποίες εκτείνεται η απαλλαγή πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Να έχει καταστεί αμετάκλητη η δικαστική απόφαση με την οποία ρυθμίστηκαν οι οφειλές σύμφωνα με το ν. 3869/2010.
β. Να έχει παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την άσκηση αίτησης έκπτωσης, δηλαδή να έχουν παρέλθει 2 έτη από την επέλευση της απαλλαγής, χωρίς να έχει ασκηθεί από πιστωτή αίτηση έκπτωσης ή, σε περίπτωση που έχει ασκηθεί αίτηση έκπτωσης, να έχει εκδοθεί αμετάκλητη απορριπτική απόφαση επί αυτής.
γ. Να μην υφίστανται άλλοι οφειλέτες / ευθυνόμενα πρόσωπα πέραν του απαλλασσόμενου οφειλέτη για τις οφειλές που υπόκεινται σε απαλλαγή.
δ. Εφόσον με τη δικαστική απόφαση εξαιρείται από την εκποίηση η κύρια κατοικία του οφειλέτη, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3869/2010, να έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των δόσεων που ορίζονται σε αυτή.