Αυτοκίνητα: Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνετε κατά την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Δείτε τι κάνουν…
Σε μια περίοδο όπου η συγκεκριμένη αγορά «ζορίζεται» έντονα ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τους καταναλωτές να ασφυκτιούν και τις παραδόσεις των αυτοκινήτων να αργούν, μερικοί «πονηροί» προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να πουλήσουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ενός ή δύο μηνών σε αδιανόητα υψηλές τιμές για να βγάλουν εύκολο κέρδος στις πλάτες των καταναλωτών.
Θυμίζουμε πως εδώ και καιρό παρατηρείται ένα σοβαρό πρόβλημα στην αγορά αυτοκινήτου που σχετίζεται με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων μοντέλων.
Αυτή η πραγματικότητα φέρνει σε δίλημμα όσους έχουν σχεδιάσει την αγορά ενός αυτοκινήτου, καθώς είτε μπαίνουν στη λογική αναμονής, είτε αναβάλλουν μια αρκετά σημαντική και δομική αγορά για την τσέπη τους, αλλά και για την οργάνωση της καθημερινότητας τους.
Αυτοκίνητα: Έτσι στήνεται η φάμπρικα της αισχροκέρδειας
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και το κλίμα αβεβαιότητας από την πλευρά του καταναλωτικού κοινού, δεν είναι λίγοι οι επιτήδειοι που προσπαθούν να επωφεληθούν από την κατάσταση και να βγάλουν εύκολο χρήμα.
Όπως είπαμε, λοιπόν, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις πωλήσεων αυτοκινήτων σε τιμές αδιανόητα πιο υψηλές αναλογικά με εκείνες που οι πωλητές απέκτησαν αυτά τα ΙΧ.
Αυτή η στρέβλωση δημιουργεί πρόβλημα και στους καταναλωτές που συχνά πέφτουν στην παγίδα και δίνουν τα χρήματα, αλλά και συνολικά στην αγορά αυτοκινήτου, η οποία πλήττεται από αυτή τη λογική που θέλει αυτοκίνητα να πωλούνται σε τιμές που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική τους αξία απλά και μόνο για να θησαυρίζουν κάποιοι λίγοι.
Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσουμε αυτή την τακτική των «επιτηδείων» αισχροκέρδεια, μιας και πατάει σε μια συνολικά δυσχερή πραγματικότητα για την αγορά αυτοκινήτου.
Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι τέτοια περιστατικά αφορούν κυρίως την αγορά μοντέλων που είναι σε μεγάλη ζήτηση και δημοφιλία, όπως το Toyota Yarris.
Πάντως φωνές που γνωρίζουν καλά την αγορά αυτοκινήτου διαβεβαιώνουν πως ο κόσμος δεν «τσιμπάει» μαζικά από τέτοιες πατέντες και ότι το φαινόμενο δεν έχει γενικευτεί.
Παρόλα αυτά θεωρούν απαραίτητη και την παρέμβαση του κράτους έτσι ώστε τέτοια φαινόμενα να εξαφανιστούν.
Τι έκανε η Τουρκία για να το αντιμετωπίσει
Στο εν λόγω φαινόμενο αισχροκέρδειας τέλος θα μπορούσε να δώσει η υιοθέτηση ενός μέτρου σαν εκείνου που εφαρμόστηκε πρόσφατα στην Τουρκία όπου είχε σημειωθεί έξαρση του φαινομένου παραλαβής καινούργιων αυτοκινήτων που στη συνέχεια πωλούνται σε πολύ υψηλότερες τιμές.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η γειτονική χώρα απαγόρευσε την πώληση αυτοκινήτων, πριν τη συμπλήρωση 6 μηνών από την πρώτη ταξινόμησή τους και πριν αυτά διανύσουν τουλάχιστον 6.000 χλμ.
Όπως και να’ χει προτιμότερο είναι να περιμένει κάποιος για να παραλάβει το καινούργιο του αυτοκίνητο, πληρώνοντάς το στην τιμή που αξίζει, παρά το πληρώσει ακριβότερα σε μία περίοδο που έτσι και αλλιώς οι τιμές των αυτοκινήτων έχουν πάρει την… ανιούσα.
Σημαντική είδηση – ΕΕ: Τέλος τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την Πέμπτη το πιστοποιητικό θανάτου των καινούργιων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2035: οι ευρωβουλευτές και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών κατέληξαν σε συμφωνία για τον κανόνα αυτό, εμβληματικό μέτρο με σκοπό την τήρηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για την κλιματική ουδετερότητα.
Για «ιστορική απόφαση της ΕΕ για το κλίμα» έκανε λόγο μέσω Twitter ο Γάλλος ευρωβουλευτής Πασκάλ Κανφέν (Renew Europe), ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων αρκετών ωρών.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε από την πλευρά της ικανοποίηση για το «κρίσιμο ορόσημο» αυτό όσον αφορά τις φιλοδοξίες της ΕΕ για το κλίμα, συμφωνία που κατ’ αυτήν θα «ενισχύσει την καινοτομία και την ευρωπαϊκή βιομηχανική και τεχνολογική ηγετική θέση».
Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμη να «αντιμετωπίσει την πρόκληση» έπειτα από αυτή την «απόφαση άνευ προηγουμένου», καλώντας ταυτόχρονα την ΕΕ να θέσει «όρους» που χαρακτηρίζει απαραίτητους για την επίτευξη του στόχου, ιδίως την εγκατάσταση επαρκούς δικτύου φορτιστών των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Το κείμενο που εγκρίθηκε βασίζεται στην πρόταση που είχε υποβληθεί από τον Κομισιόν τον Ιούλιο του 2021 και προβλέπει την εκμηδένιση των εκπομπών CO2 των καινούργιων αυτοκινήτων που θα πωλούνται στην Ευρώπη από το 2035.
Ηλεκτρικά όλο τα αυτοκίνητα από το 2035
Που σημαίνει τον τερματισμό de facto των πωλήσεων καινούργιων οχημάτων ιδιωτικής χρήσης και ελαφρών οχημάτων δημόσιας χρήσης που καίνε βενζίνη ή ντίζελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη χρονιά αυτή, καθώς και των υβριδικών αυτοκινήτων (βενζίνη ή ντίζελ + μπαταρίες), ή με άλλα λόγια πως θα πωλούνται μόνο 100% ηλεκτρικά καινούργια αυτοκίνητα.
Καθώς το αυτοκίνητο, το βασικό μέσο μετακίνησης των Ευρωπαίων, αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το 15% των συνολικών εκπομπών CO2 στην ΕΕ, ο νέος κανόνας αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η γηραιά ήπειρος ως προς το κλίμα, συγκεκριμένα την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας με ορίζοντα το 2050.
Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία για μέτρο που συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο των Ευρωπαίων για το κλίμα («Fit for 55»), το οποίο έχει σκοπό να μειωθούν κατά 55% ως το 2030 σε σύγκριση με το 1990 οι εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Προβλέπει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2030 κατά 55% για τα καινούργια αυτοκίνητα και κατά 50% για τα καινούργια φορτηγάκια σε σχέση με το 2021.
Προβλέπονται εξαιρέσεις, ιδίως για αυτοκινητοβιομηχανίες που χαρακτηρίζονται «niche» (σ.σ. καλύπτουν εξειδικευμένο, μικρό τομέα της αγοράς) και όσες παράγουν λιγότερα από 10.000 αυτοκίνητα τον χρόνο, ως τα τέλη του 2035. Η ρήτρα αυτή, γνωστή και ως «τροπολογία Φεράρι», αφορά βασικά κατασκευάστριες πολυτελών ή/και σπορ αυτοκινήτων.
Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν επίσης να «αρχίσει διαδικασία διαμόρφωσης νομοθετικής πρότασης το 2025 για τη δημιουργία Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ανέφερε ακόμη ο Πασκάλ Κανφέν.
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η δημιουργία του ταμείου αυτού είχε ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να επιτρέψει «να εγγυηθούμε την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του κοινωνικού και του οικονομικού κόστους» της μετάβασης στην «κινητικότητα με μηδενικές εκπομπές».
Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία απασχολεί, άμεσα ή έμμεσα, πάνω από 13 εκατομμύρια Ευρωπαίους, με άλλα λόγια αντιπροσωπεύει το 7% των θέσεων εργασίας στην ΕΕ, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).
Αναμένεται πρόταση της Κομισιόν το 2023 που θα επιτρέψει την επιτάχυνση των εταιρικών στόλων αυτοκινήτων με οχήματα μηδενικών εκπομπών, διευκρίνισε ο κ. Κανφέν.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να επικυρώσουν επίσημα τη συμφωνία αυτή για να τεθεί σε ισχύ.