Χαμός με ελληνικό σούπερ μάρκετ: Δείτε τι έκανε σε καταναλωτές

Σούπερ μάρκετ: Με υψηλό πρόστιμο άνω των 300.000 ευρώ απειλείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας, καθώς υπέπεσε σε παραβάσεις της νομοθετικής ρύθμισης με απώτερο στόχο την επίτευξη μεγαλύτερου κέρδους. Οι παραβάσεις αυτές, σύμφωνα με το BusinessDaily.gr αφορούν την εφαρμογή διαφορετικών τιμών προϊόντων στα ράφια και […]

Χαμός με ελληνικό σούπερ μάρκετ: Δείτε τι έκανε σε καταναλωτές

Σούπερ μάρκετ: Με υψηλό πρόστιμο άνω των 300.000 ευρώ απειλείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας, καθώς υπέπεσε σε παραβάσεις της νομοθετικής ρύθμισης με απώτερο στόχο την επίτευξη μεγαλύτερου κέρδους.

Οι παραβάσεις αυτές, σύμφωνα με το BusinessDaily.gr αφορούν την εφαρμογή διαφορετικών τιμών προϊόντων στα ράφια και στα ταμεία και την υπέρβαση του ορίου στο ποσοστό κέρδους από τα προϊόντα αυτά.

Υψηλό πρόστιμο σε πολύ μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ αναμένεται να επιβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το σχεδόν αποφασισμένο πρόστιμο ίσως να είναι και μεγαλύτερο των 300.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο ποσό και θα είναι η δεύτερη βαριά «καμπάνα» που επιβάλλεται σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, καθώς το προηγούμενο πρόστιμο των Αρχών άγγιξε τα 600.000 ευρώ.

Σούπερ μάρκετ: Σάλος

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία θα κληθεί να δώσει τις εξηγήσεις της στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία όσον αφορά τις παραβάσεις που φέρεται να έχουν καταγραφεί.

Το πρόστιμο αφορά δύο κατηγορίες παραβάσεων: πρώτον, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις προϊόντων με διαφορετικές τιμές στο ράφι και στο ταμείο του καταστήματος και, δεύτερον, αύξηση των περιθωρίων κέρδους πέραν των ορίων που επιτρέπει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Και οι περιπτώσεις είναι αρκετές, κατά τις σχετικές πληροφορίες, δηλαδή δεν αφορούν ένα – δύο προϊόντα, αλλά πολύ περισσότερα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το businessdaily.gr.

Το πρόστιμο, το οποίο ουσιαστικά έχει ήδη προαναγγελθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Σούπερ μάρκετ: Σύμφωνα με πηγές της αγοράς…

η ανησυχία αυτή οφείλεται, πρώτον, στο γεγονός ότι η προαναγγελία του προστίμου έγινε πριν ακόμη η συγκεκριμένη αλυσίδα απαντήσει στις αιτιάσεις της ΔΙΜΕΑ σχετικά τις διαπιστώσεις «παράνομης κερδοφορίας» -δηλαδή, είχε προεξοφληθεί η απόρριψη τους.

Και δεύτερον, διότι στην προκειμένη περίπτωση η αλυσίδα η οποία πρόκειται να τιμωρηθεί «αγγίζει», λόγω του μεγέθους της, όλο τον κλάδο.

Τούτο πρακτικά σημαίνει, κατά τις ίδιες πηγές, ότι δυσφημίζεται όλος ο κλάδος κι ως εκ τούτου οι κατηγορίες που απευθύνονται στο λιανεμπόριο και αφορούν το φαινόμενο της «αισχροκέρδειας» κατ΄αυτό τον τρόπο εμφανίζεται ότι «έχουν βάση».

Το ύψος του προστίμου δείχνει και το μέγεθος των παραβάσεων.

Η συγκεκριμένη αλυσίδα, που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις κατάταξης του λιανεμπορίου, επιχειρεί για μία ακόμη φορά στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας να τροποποιήσει την φυσιογνωμία της, επιχειρώντας να αποβάλει τον χαρακτηρισμό της «ακριβής» που της έχουν αποδώσει οι καταναλωτές και να συμβαδίσει με το κλίμα της περιόδου, αναπτύσσοντας όλο και περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Σούπερ μάρκετ: Έρχεται μείωση στην τιμή του γάλακτος στα ράφια

Από σήμερα ξεκινάει το μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά, μία πρωτοβουλία του ΙΝΚΑ αντιδρώντας στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά και ιδιαίτερα το γάλα, τα γιαούτρια και τυρί.

Ταυτόχρονα υπάρχει φημολογία για μείωση έως 0,07 ευρώ στο κιλό στην τιμή παραγωγού του πρόβειου και πιθανόν και του γιδινού γάλακτος ενώ αυξάνονται οι αντιδράσεις κτηνοτρόφων.

«Αυτό που κάνετε θα έχει αποτέλεσμα οι γνωστοί-άγνωστοι να ρίξουν τις τιμές στον Έλληνα κτηνοτρόφο, ευκαιρία ψάχνουν», επισήμανε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, επικεφαλής του αγροτικού τμήματος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

«Είναι απαράδεκτο. Σε ποιον κάνουν εμπάργκο; Στον κτηνοτρόφο που δεν έχει να ταΐσει τα παιδιά του, που δεν έχει να ταΐσει τα ζώα του;», διερωτήθη η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Μυρτώ Λύκα.

«Είναι ντροπή οι του ΙΝΚΑ να διαμαρτύρονται τώρα, ενώ μέχρι προ ολίγου αγόραζαν ένα κιλό κρέας για τετραμελή οικογένεια με τρία και τέσσερα ευρώ, πιο κάτω δηλαδή από ένα φλιτζάνι καφέ», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Ελευθέριος Γίτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαμηνυθεί στους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζονται ότι για το γάλα που παραδίδουν τον Φεβρουάριο η τιμή θα είναι μειωμένη κατά 4 λεπτά το κιλό. Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται ότι η τιμή θα μειωθεί κατά επιπλέον 3 λεπτά,

Σήμερα, η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα κυμαίνεται από 1,5-1,6 και κατά περιπτώσεις φθάνει το 1,65 ευρώ/κιλό. Αντίστοιχα, γύρω στο 1 ευρώ είναι η τιμή του γίδινου.

Πάνω από €1,5 δισ. ο τζίρος την εποχή του Covid

Ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ ο τζίρος των σούπερ μάρκετ την περίοδο 24 Φεβρουαρίου έως 10 Μαΐου 2020, σε διάστημα δηλαδή έντεκα εβδομάδων από την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η εταιρεία ερευνών αγοράς IRI, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ (Ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, μη συμπεριλαμβανομένων νησιών) με βάση τα στοιχεία για τις ταχυκίνητες κατηγορίες ανήλθαν σε 1,561 δισ. ευρώ για την περίοδο 24/02/2020-10/5/2020 σε σχέση με την περίοδο 25/02/2019-12/5/2019 οπότε και ανήλθαν σε 1,262 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 23,7%.

Αντίστοιχα, την εβδομάδα που τελειώνει στις 10/5/2020 οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή (12/5/2019) ανήλθαν σε 132,68 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 19,4%. Από την αρχή του 2020 μέχρι τις 10 Μαΐου η ανάπτυξη των πωλήσεων σε αξία ανήλθε σε 15,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, δηλαδή από την αρχή του 2019 μέχρι 12 Μαΐου 2019.

Την περίοδο 24/02/2020-10/5/2020, στις 340 προϊοντικές κατηγορίες που πωλούνται εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ (μη συμπεριλαμβανομένων προϊόντων μεταβλητού βάρους), 168 ήταν τρόφιμα (22,1% ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία), 41 προϊόντα νοικοκυριού (34,5% ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία) 45 προϊόντα προσωπικής υγιεινής (26,1% ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία) και 86 όλα τα άλλα (20,9% ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία).

Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της IRI

τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε αξία παρουσίασαν τα αντισηπτικά τζελ όπου ο τζίρος σημείωσε άνοδο 492,4%. Ακολουθούν τα συμπληρώματα διατροφής με αύξηση 329,5%, τα υγρά μαντηλάκια με αύξηση 272% και το οινόπνευμα με αύξηση 240,3%.

Όσον αφορά στην εβδομάδα που τελειώνει στις 10/5/2020, στις 340 κατηγορίες προϊόντων που πωλούνται εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ (μη συμπεριλαμβανομένων προϊόντων μεταβλητού βάρους), 168 ήταν τρόφιμα (ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία 17,5%), 41 προϊόντα νοικοκυριού (17,5% ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία) 45 προϊόντα προσωπικής υγιεινής (ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία 13,3%) και 86 όλα τα άλλα (ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία 50,6%).

Τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε αξία, σύμφωνα με τις μετρήσεις της IRI, παρουσίασαν τα αντισηπτικά τζελ, όπου o τζίρος σημείωσε άνοδο 694,5%, τα συμπληρώματα διατροφής, με αύξηση 244,3%, τα υγρά μαντηλάκια με αύξηση 222,1% και αθλητικός εξοπλισμός με αύξηση 197,7%.

Πάνω από 100 ευρώ αυξήθηκε η μέση δαπάνη

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.507 νοικοκυριών, και την οποία παρουσιάζουν τα Νέα δείχνει ότι οι ανατιμήσεις οδήγησαν τους έλληνες καταναλωτές σε πιο συντηρητικές αγορές και σε στροφή προς ελληνικά προϊόντα.

Παρά τις συντηρητικές αγορές, το κόστος αυξήθηκε εξαιτίας της ακρίβειας, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία σκιάζουν τις προσδοκίες των καταναλωτών για το μέλλον.

Οπως σημειώνει ο υπεύθυνος της μελέτης του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μάρκετινγκ του ΟΠΑ καθηγητής Γεώργιος Μπάλτας, τα δεδομένα της έρευνας δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις των προϊόντων καθημερινής χρήσης έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Μετρήθηκε επίσης το ύψος της δαπάνης κάθε φορά που ψωνίζουν. Η μέση δαπάνη στο σουπερμάρκετ εκτιμάται σε 61,2 ευρώ σημειώνοντας αξιόλογη αύξηση από 47,5 ευρώ πέρυσι. Η αύξηση στη δαπάνη ανά επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ αντανακλά την άνοδο του κόστους των προϊόντων λόγω πληθωρισμού και σε μικρότερο βαθμό τη μείωση της μηνιαίας συχνότητας των επισκέψεων.

Η μέση μηνιαία δαπάνη εκτιμάται στα 324 ευρώ σημειώνοντας μεγάλη άνοδο από 255 ευρώ πέρυσι, με το 82,3% των καταναλωτών να δαπανά ως 400 ευρώ τον μήνα. Η άνοδος της δαπάνης προέρχεται κυρίως από τις ανατιμήσεις, οι οποίες στον συγκεκριμένο κλάδο είναι πολύ μεγαλύτερες από τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή.

Το 91,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν προαποφασίσει τι είδη θα αγοράσουν πριν πάνε στο φυσικό ή ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ . Το ποσοστό αυτό ήταν 83,4% ένα έτος πριν.