μισθός: Απίθανο μισθό έως 3080 ευρώ για ένα μήνα παρέχει η ΔΥΠΑ σε 5.000 εκπαιδευτές ενηλίκων ώστε να συμμετάσχουν στην υλοποίηση των νέων της προγραμμάτων κατάρτισης με έμφαση τις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες.
Εκπαιδευτές ενηλίκων έχουν τη δυνατότητα να γίνουν όλοι ανεξαρτήτως πτυχίου με την προϋπόθεση να έχουν την επάρκεια μετά από την ολοκλήρωση του ανάλογου σεμιναρίου και μέσω των εξετάσεων του ΕΟΠΠΕΠ.
Χιλιάδες θέσεις εργασίας για εκπαιδευτές ενηλίκων με μισθό έως 3.080 ευρώ αναμένεται να «ανοίξουν» για την υλοποίηση των προγραμμάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ).
Ειδικότερα, 5.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλίκων αναμένεται να υλοποιηθούν για την κατάρτιση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
μισθός: Χαμός
Όπως ορίζεται στο ΦΕΚ που εκδόθηκε αναφορικά με τις πληρωμές των εκπαιδευτών ενηλίκων, ο μισθός ενός εκπαιδευτή που θα πραγματοποιήσει κατάρτιση σε ενήλικες άνεργους (140 ώρες δια ζώσης και σύγχρονη εξ αποστάσεως) μπορεί να φτάσει 3.080 ευρώ καθαρά σε ένα μήνα.
Σημειώνεται ότι ο εκπαιδευτής ενηλίκων οφείλει να έχει ενταχθεί στο μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το ΦΕΚ, που καθορίζονται οι αμοιβές των εκπαιδευτών ενηλίκων, πατώντας εδώ.
Πανελλαδικό SOS: Άμεσα χρειάζεται να γίνουν 5.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλίκων σε όλη την Ελλάδα
Το ταμείο ανάκαμψης έως και το 2027 θα φέρνει πολύ μεγάλα προγράμματα κατάρτισης δεξιοτήτων! Αυτό το γεγονός δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εκπαιδευτών ενηλίκών οι οποίες πληρώνονται και πολύ καλά (19 ευρώ την ώρα με βάση το ΦΕΚ του 2013).
Υπενθυμίζεται ότι «τρέχουν» τα δύο μεγάλα προγράμματα κατάρτισης 120.000 ανέργων της ΔΥΠΑ με επίδομα έως 1000 ευρώ και παράλληλα τρέχει το πρόγραμμα «Πάμε Μπροστά» μέσω του οποίου κάνουν κατάρτιση 150.000 εργαζόμενοι.
μισθός: Πώς θα γίνεις Πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων με μισθό έως και 3080 ευρώ το μήνα
Ολοκληρώνοντας εξ αποστάσεως το σεμινάριο πάνω στην εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων μέσω του golearn αποκτάς το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ για να λάβετε την επάρκεια.
Μάλιστα αφού λάβετε το δικαίωμα μέσω του σεμιναρίου για να δώσετε εξετάσεις, εφόσον περάσετε θα μοριοδοτηθείτε και για προσλήψεις και διορισμούς σε προκηρύξεις για τα ΔΙΕΚ.
Πάνω από 500 άτομα κάθε μήνα πραγματοποιούν το σεμινάριο «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» μέσω του golearn.
Προσοχή: Πώς το σεμινάριο θα είναι έγκυρο για τον ΕΟΠΠΕΠ με βάση το νόμο; Μεταξύ άλλων προδιαγραφών που καλύπτονται από το συγκεκριμένο για να μπορέσει να «μετρήσει» θα πρέπει να υπογράφεται από φορέα του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση το σεμινάριο υπογράφεται από το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης).
μισθός: Όλοι μπορούν να εργαστούν στην Εκπαίδευση Ενηλίκων
Ανεξαρτήτως πτυχίου ΑΕΙ – ΤΕΙ μπορούν όλοι να εργαστούν ως εκπαιδευτές ενηλίκων! Αφορά την πλειοψηφία των πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και απόφοιτους ΛΥΚΕΙΟΥ!
Μπορούν να εργαστούν ακόμα και οι ειδικευμένοι τεχνίτες!
Όλοι οι παραπάνω μπορούν να εργαστούν ως εκπαιδευτές αρκεί να πάρουν την επάρκεια μέσω των εξετάσεων.
Που μπορούν να εργαστούν επίσης οι Εκπαιδευτές
Οι εκπαιδευτές ενηλίκων μπορούν να εργαστούν επιπλέον σε:
Κέντρα Δια Βίου Μάθησης
Σχολεία δεύτερης ευκαιρίας (ΣΔΕ)
Δημόσια ή Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)
ενδοεπιχειρησιακές εκπαιδεύσεις
επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, γονέων, ειδικών ομάδων.
Ξεκινήστε τώρα κάνοντας εκδήλωση ενδιαφέροντος ΕΔΩ έως 31 Μαϊου
Ξεκινήστε τώρα το σεμινάριο στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων κάνοντας τώρα εκδήλωση ενδιαφέροντος στο golearn.
Η ευρωπαϊκή πόλη, όπου τα ενοίκια είναι… τριπλάσια του κατώτατου μισθού
Το πρόβλημα της στέγασης φαίνεται ότι λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ευρώπη, καθώς η αναζήτηση ενός προσιτού διαμερίσματος καθίσταται δύσκολο εγχείρημα για κάθε Ευρωπαίο.
Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στη Λισαβόνα, την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, όπου η μέση τιμή των ενοικίων είναι τριπλάσια του κατώτατου μισθού.
«Η ιδιοκτήτρια με κυνηγάει από το 2018. Λέει ότι χρειάζεται το διαμέρισμα. Τώρα, μου έκανε και έξωση» αφηγείται στο BBC η Τζορτζίνα Σιμόες, η οποία εργάζεται σε οίκο ευγηρίας και αμείβεται με ένα ποσό λίγο υψηλότερο από τον κατώτατο μισθό.
Το ενοίκιο, στα 300 ευρώ τον μήνα, είναι χαμηλό σε σχέση με τον μέσο όρο της πόλης. Αλλά και πάλι, η Σιμόες χρειάζεται δύο δουλειές για να τα φέρει εις πέρας.
«Δεν φεύγω, επειδή ο μισθός μου δεν είναι αρκετός για να βρω ένα νέο σπίτι να νοικιάσω. Τα ενοίκια είναι υψηλότερα από τους μισθούς που έχουμε» τονίζει, μεταξύ άλλων.
Και φυσικά η περίπτωσή της δεν είναι μοναδική. Το μέσο ενοίκιο στη Λισαβόνα ανέρχεται σε τουλάχιστον 2.000 ευρώ, ενώ ο κατώτατος μισθός δεν ξεπερνά τα 760 ευρώ.
Αυτή η συνθήκη δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση στην πορτογαλική πρωτεύουσα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στέγασης. Κι αυτό προκλήθηκε κυρίως από τη μεγάλη αύξηση των ξένων επενδύσεων στον κλάδο του real estate και την έλλειψη προσιτών σπιτιών.
Όμως, δεν είναι απλώς ζήτημα προσφοράς. Η ερευνήτρια και ακτιβίστρια Ρίτα Σίλβα, η οποία ίδρυσε την πρωτοβουλία «Habita», υποστηρίζει ότι «υπάρχουν περισσότερα σπίτια απ’ ό,τι άνθρωποι, αλλά οι τιμές δεν κατεβαίνουν».
«Υπάρχουν χωρισμένα ζευγαριά…»
Σύμφωνα με την ίδια, η τρέχουσα κρίση έχει εξαπλωθεί σ’ όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν την κρίση του 2008.
Η περίπτωση της Σιμόες βρίσκεται στα δικαστήρια και η ίδια ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να κρατήσει το σπίτι για ακόμη έξι μήνες. Τι θα συμβεί αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική; «Θα μείνω στον δρόμο» απαντά η Σιμόες. «Χρειάζομαι μια στέγη για να κοιμηθώ. Όλη μου τη ζωή δουλεύω».
Η Τζόλεσι Πατσέκο έχει δύο δουλειές και εργάζεται 16 ώρες την ημέρα. «Το μεγαλύτερο μέρος των μισθών μου πηγαίνει στο ενοίκιο. Για να μην αναφέρω τους λογαριασμούς, τα τρόφιμα και τις μεταφορές. Με μία δουλειά, όλα αυτά θα ήταν ανέφικτα».
Το συμβόλαιό της λήγει στα τέλη του 2023 και η ίδια ανησυχεί μήπως η ιδιοκτήτρια σπεύσει να ανεβάσει το ενοίκιο. «Τι θα συμβεί τότε; Θα χρειαστεί να γυρίσω στο σπίτι της μητέρας μου».
Ο κωμικός και ακτιβιστής Ντιόγκο Φάρο έχει καταστεί ένα από τα βασικότερα «πρόσωπα» του κινήματος για προσιτή στέγη. «Υπάρχουν χωρισμένα ζευγάρια, τα οποία δεν μπορούν να ζήσουν χωριστά επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Ηλικιωμένοι άνθρωποι καλούνται να διαλέξουν μεταξύ του ενοικίου και των φαρμάκων τους» εξηγεί στο BBC.
«Η μεγαλύτερη κρίση της γενιάς μας»
Ο Φάρο μαζί με ορισμένους φίλους του, έχει ιδρύσει την πρωτοβουλία «Το Σπίτι είναι Δικαίωμα». Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λισαβόνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι. Αντίστοιχες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις, όπως το Πόρτο και η Μπράγκα.
Ο δήμαρχος της Λισαβόνας, Κάρλος Μοέντας, περιέγραψε το πρόβλημα ως τη «μεγαλύτερη κρίση της γενιάς μας».
Σύμφωνα με τον ερευνητή Λούις Μέντες, το 1/3 του ιστορικού κέντρο της πόλης αφορά ακατοίκητα σπίτια. «Μιλάμε για τα ενοίκια, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υψηλότερα κι από τις πιο ακριβές περιοχές του Βερολίνου. Χωρίς να υπολογίζουμε τη διαφορά στους μισθούς».
Όπως εξηγεί, στη Λισαβόνα υπάρχουν περιοχές, όπου ένα σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων κοστίζει 1.200 ευρώ ανά μήνα. Ένας από τους λόγους αυτών των δυσθεώρητων ενοικίων, είναι -κατά τον ίδιο- η τουριστικοποίηση της πόλης, καθώς τα σπίτια από μόνιμες κατοικίες πολιτών μετατρέπονται σε προσωρινές κατοικίες τουριστών.
Το 60% των σπιτιών στη γειτονιά Αλφάμα, για παράδειγμα, διατίθεται σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. «Τι βλέπουν οι τουρίστες εκεί; Ο ένας τον άλλο» λέει αστειευόμενος Φάρο.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζει το μέτρο της λεγόμενης Χρυσής Βίζας, με το οποίο οι μη-Ευρωπαίοι έχουν τη δυνατότητα απόκτησης πορτογαλικού διαβατηρίου (άρα και ευρωπαϊκού), εφόσον επενδύσουν ένα συγκεκριμένο ποσό στη χώρα.
«Συχνά ανακαινίζουν ένα σπίτι, αλλά το αφήνουν άδειο. Πολλές φορές τα εν λόγω ακίνητα πωλούνταν ξανά και ξανά κι αυτό δημιουργεί μια στρέβλωση στην αγορά κατοικίας» τονίζει ο Μέντες.
Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του φλέγοντος προβλήματος, η κυβέρνηση έβαλε «φρένο» στις Χρυσές Βίζες ενώ περιόρισε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Επίσης, έθεσε όριο 2% στις αυξήσεις των ενοικίων.
Για τους περισσότερους, όμως, τα εν λόγω μέτρα είναι και ανεπαρκή και καθυστερημένα.