ΕΦΚΑ: Τέλος του Μάη αναμένεται να καταβληθούν τα αυξημένα κατά 8% επιδόματα του ΕΦΚΑ στους τραπεζικούς λογαριασμούς χιλιάδων ευάλωτων πολιτών.
Η αύξηση αφορά το επίδομα απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του ΟΓΑ, το επίδομα νόσου και ανικανότητες για συνταξιούχους του Δημοσίου και το εξωιδρυματικό επίδομα του ΕΦΚΑ.
Προσαυξημένα κατά 8% καταβάλλονται στα τέλη μηνός Μαΐου (πληρωμή 6ος/2023) όλα τα προνοιακά επιδόματα του e-ΕΦΚΑ, που λαμβάνουν 47.636 δικαιούχοι, στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα οφειλόμενα αναδρομικά ποσά μηνός Μαΐου (5ος/2023) θα καταβληθούν ως εξής:
ΕΦΚΑ: Ανακοίνωση
Στα τέλη μηνός Μαΐου, με την τακτική καταβολή μηνός 6ου/2023, στην πλειονότητα των δικαιούχων: 29.572.
Με εμβόλιμη πληρωμή, στις 30/05/2023, σε 9.879 δικαιούχους, που προέρχονται από τα τέως Ταμεία: ΙΚΑ, ΤΑΠΙΛΤ, ΤΣΠΗΣΑΠ και ΤΑΙΣΥΤ.
Στα τέλη Ιουνίου, (καταβολή μηνός 7ου/2023), σε 8.185 δικαιούχους, που προέρχονται από τα τέως Ταμεία: Δημοσίου, ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, ΙΚΑ-ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΕΤΑΠ-ΜΜΕ-ΤΣΠΕΑΘ.
Τα τρία προνοιακά επιδόματα του e-ΕΦΚΑ που αυξάνονται είναι τα ακόλουθα:
Επίδομα απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του π. ΟΓΑ, που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, εφόσον έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας 100%.
Επίδομα νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του Δημοσίου.
ΕΦΚΑ: Μηνύσεις και συλλήψεις για τα χρέη
Πογκρόμ με κατασχέσεις και μηνύσεις εναντίον των οφειλετών του ΕΦΚΑ, με χρέη τα οποία δεν παραγράφηκαν ξεκινά το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, με στόχο την είσπραξη μέρους των οφειλών.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ, το ενδιαφέρον εστιάζεται αδιακρίτως σε όλα τα ποσά, μικρά και μεγάλα, αλλά τα στελέχη του ΚΕΑΟ γνωρίζουν πως η είσπραξη των μικρών ποσών είναι περισσότερο εφικτή σε σχέση με τα μεγάλα ποσά που υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες.
Άλλωστε, οι περισσότεροι (αριθμητικά) οφειλέτες, έχουν χρέη έως 10.000, 20.000 και 30.000 ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΕΑΟ έχει κατηγοριοποιήσει τους οφειλέτες ανάλογα με το ύψος των χρεών και θα εφαρμόζει ανάλογα, αναγκαστικά μέτρα.
Ειδικότερα:
Για οφειλές έως 30.000 ευρώ, θα ειδοποιούνται οι οφειλέτες για τα επικείμενα αναγκαστικά μέτρα και αν δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα γίνονται κατασχέσεις καταθέσεων ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.
Για οφειλές άνω των 30.000 ευρώ, θα γίονονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, αλλά ταυτόχρονα θα υποβάλλονται και μηνύσεις εναντίον των οφειλετών στην εισαγγελία.
Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, πλην των κατασχέσεων θα ζητείται η ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας κατά των οφειλετών.
Συγχρόνως, για οφειλές άνω των 250.000 ευρώ, πλην των ανωτέρω αναγκαστικών μέτρων το ΚΕΑΟ θα εγγράφει υποθήκες επί της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών ακόμη και αν τα χρέη αυτά είναι ρυθμισμένα και μέχρι να εξοφληθούν.
ΕΦΚΑ: Διαχωρισμός οφειλών
Παράλληλα το ΚΕΑΟ, προβαίνει στον διαχωρισμό των οφειλών σε εισπράξιμες και στις πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο των οφειλών.
Όπως αναφέρει στην τελευταία έκθεσή του το ΚΕΑΟ, μετά την κατάργηση των κριτηρίων για την διαβίβαση των θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία, στο Κ.Ε.Α.Ο. πολλές από τις οφειλές που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. εμφανίζουν πολύ χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Κ.Ε.Α.Ο., βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων εντοπίζει και διαχωρίζει τις οφειλές με χαμηλό, ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας.
Η διαδικασία προϋποθέτει ενδελεχή έλεγχο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. για εντοπισμό όλων των πηγών αποπληρωμής της οφειλής και εξάντληση κάθε εισπρακτικού μέσου σε βάρος του οφειλέτη, ώστε να μπορούν τα αρμόδια όργανα να προτείνουν και να εισηγηθούν με ασφάλεια τον χαρακτηρισμό μιας οφειλής ως πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας/ανεπίδεκτη είσπραξης.
Ενδεικτικά, στην κατηγορία των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας εντάσσονται οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια, κ.α.
Ωστόσο υπάρχουν και χρέη προς τον ΕΦΚΑ, τα οποία προέρχονται από στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως προκύπτει από την ανάλυση και αξιολόγηση οφειλών και οφειλετών που πραγματοποιεί ο εισπρακτικός μηχανισμός του ΕΦΚΑ.
Οι δεκατρείς αλλαγές
Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού χρόνου ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού να εκδίδεται η σύνταξη και ο ασφαλισμένος να έχει μία πλήρη εικόνα των ημερών ασφάλισης, καθώς και η διασύνδεση του ΕΦΚΑ με την ΕΡΓΑΝΗ, θα αποτελέσουν τα επόμενα βήματα για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.
Ήδη, ο ΕΦΚΑ είναι έτοιμος από ψηφιακής άποψης να υποστηρίξει τις όποιες διασυνδέσεις, παρακαταθήκη που αφήνει πίσω της η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, υπό τον Κωστή Χατζηδάκη και αφορούν:
1. Στην έκδοση πάνω από 80.000 επικουρικών συντάξεων τις πρώτες 75 ημέρες του 2023. Οι μισές από αυτές οριστικές και οι υπόλοιπες ως προκαταβολή επικουρικής. Και αναμένεται να τονίζει ότι το πρόβλημα θα έχει αντιμετωπιστεί συνολικά μέχρι το καλοκαίρι
2. Στην έκδοση εκκρεμών εφάπαξ όπου τον Μάρτιο του 2020 ξεπερνούσαν τις 25.000. Σήμερα έχουν πρακτικά μηδενιστεί στον ιδιωτικό τομέα (απομένουν περίπου 200) ενώ υπάρχουν και 5.000 ληξιπρόθεσμα εφάπαξ του δημοσίου που θα αποδοθούν στους δικαιούχους μέχρι το καλοκαίρι.
3. Στη δημιουργία ενός μηχανισμού έκδοσης συντάξεων όπου οι νέες αιτήσεις εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 60 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής τους.
Σε 60 ημέρες από την έκδοση της κύριας εκδίδονται και οι νέες επικουρικές και σε έως 4 μήνες από την έκδοση της επικουρικής εκδίδεται και το εφάπαξ. Πλέον εκδίδονται κατα μέσο όρο 1.200 συντάξεις την ημέρα από 900 που εκδίδονταν το 2019. Και όλα αυτά με 900 λιγότερους υπαλλήλους.
4. Στην δημιουργία ενιαίων κέντρων απονομών.
Συγχωνεύθηκαν στη πράξη όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία. Έγιναν μαζικές εκπαιδεύσεις υπαλλήλων, ενοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα πληροφοριακά συστήματα.
5. Στη δημιουργία 80 ηλεκτρονικών υπηρεσιών που εξυπηρέτησαν πάνω από 250.000.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές.
6. Στον μηδενισμό των εκκρεμοτήτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Πλέον το μέρισμα αποδίδεται ανα τρίμηνο και στην ώρα του.
7. Στη δημιουργία υπηρεσίας “Μάθε πού ανήκεις” όπου μπορείς να δει ηλεκτρονικά σε ποιον ΕΦΚΑ ανήκει κάποιος προκειμένου να μην ταλαιπωρείσαι άσκοπα από κατάστημα σε κατάστημα
8. Στην δημιουργία του θεσμού των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων για έκδοση σύνταξης σε 60 ημέρες.
9. Στη δημιουργία του θεσμού των υπαλλήλων ροής και υποδοχής όπου ήδη σε 55 πολυσύχναστα σημεία σε όλη την χώρα κατευθύνουν τους πολίτες σε ποιο αρμόδιο τμήμα θα απευθυνθούν εντός του υποκαταστήματος, με αποτέλεσμα τη μείωση της ταλαιπωρίας.
10. Στην θέσπιση ηλεκτρονικών ραντεβού. Πάνω από 4 εκατ. ηλεκτρονικά ραντεβού πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020. Τέλος στις ουρές στα γκισέ.
11. Στη δημιουργία νέου συστήματος προμηθειών στον ΕΦΚΑ. Παλιά απαιτούνται έως 18 μήνες για την αγορά ενός κλιματιστικού, τώρα μπορεί να γίνει σε έως 30 ημέρες.
12. Στην θέσπιση της δυνατότητας πρόσληψης διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα, πρώτη φορά στο ελληνικό δημόσιο. Ήδη τοποθετήθηκαν οι πρώτη 5 απο τους 24.
13. Στην νέα εταιρία ακινήτων στον ΕΦΚΑ που θα διαχειριστεί την ακίνητη περιουσία του που ξεπερνά το 1 δις ευρώ (400 ακίνητα).