Newsme.gr
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus
Newsme.gr
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus
Newsme.gr
No Result
View All Result

Αυτοκίνητο: Σοκ, πρόστιμο 12.000 ευρώ για την πιο κοινή παράβαση

Νικήτας Γεωργίου by Νικήτας Γεωργίου
16 Μαρτίου 2023
in Plus
Αυτοκίνητο: Σοκ, πρόστιμο 12.000 ευρώ για την πιο κοινή παράβαση

Αυτοκίνητο: Ενα από τα θέματα που βγήκαν στην επιφάνεια είναι τα πειραγμένα χιλιόμετρα σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Ένα εξαντλητικό πρόστιμο το οποίο θα ξεπερνά τα 12.000 ευρώ θα περιμένει όσους «γυρίζουν» τα χιλιόμετρα σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Το φαινόμενο των παραποιημένων χιλιομέτρων σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα δεν παρατηρείται μόνον στη χώρα μας αλλά στις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη.

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι έως και το 80% των οχημάτων που μπορεί κανείς να συναντήσει στην αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων διαθέτουν γυρισμένα χιλιόμετρα γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την παραπλάνηση των υποψήφιων αγοραστών τους.

Η ένταση του συγκεκριμένου φαινομένου είναι ο λόγος για τον οποίο οι ρωσικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής ενός εξοντωτικού προστίμου σε εκείνους που παραποιούν τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητου για τους προφανείς σκοπούς.

Το χρηματικό πρόστιμο το οποίο θα επιβάλλεται στους εμπόρους για κάθε αυτοκίνητο το οποίο θα εντοπίζεται από τις ελεγκτικές αρχές με «γυρισμένα» χιλιόμετρα θα ξεπερνά τα 12.000 ευρώ (1 εκατ. ρούβλια), ενώ αν πρόκειται για ιδιώτη το πρόστιμο θα μειώνεται στα 3.000 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο οι ρωσικές αρχές ευελπιστούν ότι θα περιορίσουν το φαινόμενο των παραποιημένων χιλιομέτρων στα μεταχειρισμένα οχήματα που πωλούνται καθημερινά, απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας στους υποψήφιους αγοραστές.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στη χώρα μας επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 έως 50.000 ευρώ σε μεταχειρισμένα οχήματα που εντοπισθούν με γυρισμένα οχήματα κατά την εισαγωγή τους στην Ελλάδα.

Το πρόστιμο καλείται να το πληρώσει ο εισαγωγές του αυτοκινήτου, ενώ σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζεται, φτάνοντας τα 100.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ένα όχημα με γυρισμένα χιλιόμετρα δεν έχει τη δυνατότητα να ταξινομηθεί στη χώρα μας και να εκδώσει άδεια κυκλοφορίας.

Βέβαια πρόστιμο μπορεί για παραποίηση του χιλιομετρητή ενός οχήματος μπορεί να επιβληθεί και στον ιδιοκτήτη ενός οχήματος, μετά από έναν περιοδικό τεχνικό έλεγχο.

Αν κατά τη διάρκεια του τυπικού ελέγχου διαπιστωθεί ανακολουθία των διανυθέντων χιλιομέτρων τότε σημειώνεται στο δελτίο τεχνικού ελέγχου και ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης του οχήματος, χωρίς ωστόσο το όχημα να «κόβεται» από τη διαδικασία και να υποβάλλεται σε επανέλεγχο.

Μάλιστα ο ιδιοκτήτης του οχήματος μπορεί να δηλώσει ότι επιθυμεί την εκκίνηση της διαδικασίας για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες για την παραποίηση των ενδείξεων του χιλιομετρητή.

Σε συνέχεια της δήλωσης αυτής, ο φορέας του τεχνικού ελέγχου (KTEO) οφείλει να αποστείλει στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα απαιτηθούν για τη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών.

Πρόστιμο 150 ευρώ για τσιγάρο στο αυτοκίνητο!

Το να καπνίζετε στο αυτοκίνητο δεν απαγορεύεται, ωστόσο μια κακή συνήθεια μπορεί να σας αποφέρει βαρύ πρόστιμο!

Στο «στόχαστρο» της πυροσβεστικής υπηρεσίας εισέρχονται οι οδηγοί που υιοθετούν μια ασυνείδητη πρακτική που μπορεί να προκαλέσει μεγάλης έκτασης καταστροφή.

Τεράστιες είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο απόρριψης αντικείμενων από το αυτοκίνητο, με πολλούς οδηγούς να αδιαφορούν για τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργήσουν στο περιβάλλον.

Επιπροσθέτως, η απόρριψη ενός αντικειμένου από το αυτοκίνητο μπορεί να οδηγήσει και σε μεγάλης έκτασης καταστροφή, όπως είναι μία πυρκαγιά, εφόσον το αντικείμενο που απορρίπτεται από το παράθυρο ενός ΙΧ είναι αναμμένο τσιγάρο.

Τι προβλέπει ο νόμος

Αναφορά στο αδίκημα της απόρριψης τσιγάρου από ΙΧ γίνεται στον νόμο 4530 του 2018 και συγκεκριμένα στην παράγραφο ε’ του άρθρου του 29.

«Οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης από τον βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες».

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ένας οδηγός «πιαστεί» να απορρίπτει από το όχημά του τσιγάρο, τότε η Τροχαία μπορεί να προβεί στην αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης του παραβάτη για 60 ημέρες.

Το πρόστιμο που βεβαιώνει η Πυροσβεστική

Η Τροχαία, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική αρμόδια αρχή για την «τιμωρία» όσων αδιαφορούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η ασυνείδητη πρακτική τους.

Πρόστιμο στον παραβάτη μπορεί να βεβαιώσει και η Πυροσβεστική, όπως ορίζεται στην υπ’ αρ. 10/20 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».

Ειδικότερα, η παράβαση που μπορεί να σχετίζεται με το αυτοκίνητο και τιμωρείται από την πυροσβεστική είναι η απόρριψη αναμμένου τσιγάρου – σπίρτων και άλλων υλών σε ξηρά χόρτα ή/και άλλα καυστά ή εκρήξιμα υλικά ή αντικείμενα κατά παράβαση της υπ’ αρ. 4/2012 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Η βάση προστίμου είναι 150 ευρώ, με το πρόστιμο, ωστόσο, να κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου (δείτε πώς κλιμακώνεται εδώ), δηλαδή τον γνωστό χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα, βέβαια, με το άρθρο 4 «Υπολογισμός Προστίμου» της Πυροσβεστικής Διάταξης, το ελάχιστο δυνατό επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι 200 ευρώ.

Σταμάτα αμέσως να φορτίζεις το κινητό μέσα στο αυτοκίνητο! Τι συνέβη

Είναι από τις συνήθειες που σίγουρα κάνουν αρκετοί μέσα στο αυτοκίνητο, αυτή του να φορτίζετε το κινητό σας τηλέφωνο.

Η συνήθεια της φόρτισης ενός κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο μόνο αθώα δεν είναι καθώς βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο την ίδια τη συσκευή αλλά και το ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου.

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου μέσα στο αυτοκίνητο διέπεται από αυστηρούς περιορισμούς και επί της ουσίας απαγορεύεται από τον οδηγό, τουλάχιστον όσο το όχημα βρίσκεται σε κίνηση.

Αυτό που δεν απαγορεύεται, τουλάχιστον από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είναι η φόρτιση του κινητού τηλεφώνου μέσα στο αυτοκίνητο, παρά το γεγονός ότι η συνήθεια αυτή μπορεί να αποδειχθεί μακροχρόνια επιβλαβής τόσο για την ίδια τη συσκευή όσο και για το ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις περιπτώσεις εκείνων των αυτοκινήτων που προσφέρουν εξειδικευμένες θύρες φόρτισης φορητών συσκευών και τα οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας που δεν προσφέρουν αυτήν την… πολυτέλεια.

Προφανώς, αν μια υποδοχή-θύρα προορίζεται ευθύς εξαρχής για τη φόρτιση μιας συσκευής, η χρήση της για τον σκοπό αυτό μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής. Συνήθως οι θύρες φόρτισης διαθέτουν και την ανάλογη ένδειξη και διαφοροποιούνται από μια κοινή π.χ. θύρα USB.

Η διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο θύρες συνήθως σχετίζεται με την ένταση της ενέργειας που έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν, καθώς οι κλασικές USB θύρες είναι κατασκευασμένες για τη μεταφορά δεδομένων και όχι για τη φόρτιση συσκευών.

Σε αυτήν την περίπτωση, μια συσκευή θα φορτίσει με πολύ αργό ρυθμό ενώ σπανιότερα μπορεί να προκληθεί και βλάβη στο κύκλωμα που καταλήγει στη συγκεκριμένη θύρα επικοινωνίας του αυτοκινήτου.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν ένα αυτοκίνητο δεν διαθέτει θύρες USB και για τη φόρτιση των συσκευών χρησιμοποιείται ένας αντάπτορας τοποθετημένος στην υποδοχή του αναπτήρα.

Σε αυτή την περίπτωση η ένταση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ πιθανόν να μην είναι συμβατή με τη συσκευή που επιχειρούμε να φορτίσουμε γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή φθορά της.

Φθορά η οποία σχετίζεται τόσο με το ηλεκτρικό κύκλωμα της ίδιας της συσκευής όσο και με την μπαταρία της. Σε ακραίες περιπτώσεις, η υπερθέρμανση η οποία μπορεί να προκληθεί -ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες εξαιτίας και των υψηλότερων θερμοκρασιών- κατά τη διάρκεια της φόρτισης ενός κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο είναι πιθανόν να οδηγήσει ακόμα και στη ρήξη της μπαταρίας και στη δημιουργία μιας εξαιρετικά επικίνδυνης εστίας φωτιάς.

Αυτό, λοιπόν, που θα πρέπει να θυμόμαστε όλοι είναι ότι αποφεύγουμε τη φόρτιση συσκευών σε θύρες του αυτοκινήτου οι οποίες δεν έχουν κατασκευαστεί για αυτόν τον σκοπό, ενώ στην περίπτωση που επιλέξουμε κάτι τέτοιο δεν αφήνουμε ποτέ τη συσκευή που φορτίζει χωρίς επιτήρηση.

Tags: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΤΣΙΓΑΡΟ
Previous Post

survivor spoiler 16/3: Ποια ομάδα κερδίζει σήμερα – Ποιος αποχωρεί

Next Post

Αλλαγή ώρας 2023: Η Κυριακή που χάνουμε μια ώρα ύπνο

Διαβάστε επίσης...

Έσκασε νέα επιδότηση έως 23.250 ευρώ - Δικαιούχοι έκπληξη

Έσκασε νέα επιδότηση έως 23.250 ευρώ – Δικαιούχοι έκπληξη

28 Μαρτίου 2023
Σκάνδαλο με τα καύσιμα: Δείτε τι συμβαίνει με τις τιμές στην Ελλάδα

Σκάνδαλο με τα καύσιμα: Δείτε τι συμβαίνει με τις τιμές στην Ελλάδα

28 Μαρτίου 2023
Σοκ στην αγορά: Φόβοι για νέο λουκέτο σε μεγάλη τράπεζα

Σοκ στην αγορά: Φόβοι για νέο λουκέτο σε μεγάλη τράπεζα

28 Μαρτίου 2023
Επιτέλους: Cosmote, Vodafone και NOVA προχωρούν στην κίνηση που όλοι περιμέναμε

Επιτέλους: Cosmote, Vodafone και NOVA προχωρούν στην κίνηση που όλοι περιμέναμε

28 Μαρτίου 2023
ομάδα αίματος: Άσχημα νέα έρχονται σύμφωνα με ειδικούς για όσους έχουν ομάδα αίματος καθώς απαγορεύεται να πίνουν καφέ και αλκοόλ! 

Έχετε αυτή την ομάδα αίματος; Σταματήστε να πίνετε αλκοόλ και καφέ!

28 Μαρτίου 2023
Ανατροπή στα ΜΜΜ και στην εργασία - Τι αλλάζει για όλους

Ανατροπή στα ΜΜΜ και στην εργασία – Τι αλλάζει για όλους

28 Μαρτίου 2023
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα

© 2023 Newsme.gr

No Result
View All Result
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus

© 2023 Newsme.gr