Αυτοκίνητο: Μεγάλος κίνδυνος αν κλειδώνεις μόνο τις πόρτες και όχι το τιμόνι

Αυτοκίνητο: Ένα απλό «κλικ» στο τιμόνι του αυτοκινήτου μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο από ενδεχόμενη απόπειρα κλοπής. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων με μια απλή συνήθεια του κλειδώματος του τιμονιού μπορούν να βάλουν δύσκολα στους κλέφτες καθώς θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Μια απλή συνήθεια που μπορεί να φανεί σωτήρια στην περίπτωση απόπειρας […]

Αυτοκίνητο: Μεγάλος κίνδυνος αν κλειδώνεις μόνο τις πόρτες και όχι το τιμόνι

Αυτοκίνητο: Ένα απλό «κλικ» στο τιμόνι του αυτοκινήτου μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο από ενδεχόμενη απόπειρα κλοπής.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων με μια απλή συνήθεια του κλειδώματος του τιμονιού μπορούν να βάλουν δύσκολα στους κλέφτες καθώς θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Μια απλή συνήθεια που μπορεί να φανεί σωτήρια στην περίπτωση απόπειρας κλοπής ενός αυτοκινήτου είναι αυτή που ξεχνά να κάνει η μεγαλύτερη μερίδα των οδηγών σήμερα.

Με στόχο την αποτροπή της κλοπής ενός αυτοκινήτου, οι κατασκευαστές έχουν εξελίξει στο πέρασμα του χρόνου μια σειρά από αντικλεπτικά συστήματα που μπορούν να κάνουν πραγματικά δύσκολη τη ζωή των κλεφτών.

Αυτοκίνητο: Κίνδυνος

Ένα από τα παλιότερα και πολύ αποτελεσματικά στην πράξη αντικλεπτικά συστήματα, το οποίο έχει παρουσία σε όλα τα αυτοκίνητα των τελευταίων τριάντα ετών τουλάχιστον είναι το κλείδωμα του τιμονιού.

Το μηχανικό κλείδωμα του τιμονιού οπλίζει αυτόματα, όταν ο οδηγός ενός αυτοκινήτου απενεργοποιήσει τον κινητήρα, γυρίσει το κλειδί τέρμα αριστερά και το βγάλει από τον κεντρικό διακόπτη.

Στην παραπάνω περίπτωση ο μηχανισμός του κλειδώματος του τιμονιού έχει οπλίσει αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί πλήρως. Για να γίνει αυτό απαιτείται από τον οδηγό να στρίψει το τιμόνι λίγο ακόμη, είτε δεξιά είτε αριστερά, μέχρι να ακουστεί το χαρακτηριστικό «κλικ» από τον πείρο του μηχανισμού που θηλυκώνει στην κατάλληλη εσοχή.

Αυτή είναι και η συνήθεια που ξεχνά να κάνει σήμερα μια μεγάλη μερίδα των οδηγών αυξάνοντας έτσι επί της ουσίας την πιθανότητα να κλαπεί το αυτοκίνητό του σε μια ενδεχόμενη απόπειρα.

Το μεγαλύτερο ρίσκο σε ενδεχόμενη απόπειρα κλοπής προκύπτει από το γεγονός ότι χωρίς να έχει ασφαλίσει πλήρως το σύστημα κλειδώματος του τιμονιού, ο κλέφτης έχει τη δυνατότητα να στρέψει το τιμόνι δεξιά ή αριστερά με μεγαλύτερη δύναμη και να καταστρέψει έτσι πιο εύκολα τον συγκεκριμένο μηχανισμό.

Αυτοκίνητο: Σε αντίθετη περίπτωση

αν δηλαδή το τιμόνι έχει κλειδώσει πλήρως, ο κλέφτης πρέπει να ασκήσει πολύ περισσότερη δύναμη, ενώ θα χρειαστεί σίγουρα και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να καταφέρει να «απελευθερώσει» το τιμόνι.

Ο περισσότερος χρόνος που θα χρειαστεί για να κλέψει το αυτοκίνητο είναι και αυτός που λειτουργεί εν τέλει αποτρεπτικά για τον επιτήδειο, ο οποίος θα εγκαταλείψει σύντομα την προσπάθειά του ώστε να μειώσει το ρίσκο να πιαστεί στα πράσα.

Το μηχανικό σύστημα κλειδώματος του τιμονιού έχει παρουσία και στα σύγχρονα αυτοκίνητα που εκκινούν με το παραδοσιακό κλειδί.

Στις εφαρμογές όπου η εκκίνηση του αυτοκινήτου γίνεται ασύρματα (keyless), το κλείδωμα του τιμονιού ενεργοποιείται ηλεκτρικά, όταν ο οδηγός πατήσει το σχετικό κουμπί που απενεργοποιεί τον κινητήρα, ή όταν εξέλθει από το αυτοκίνητο και πατήσει το κουμπί που κλειδώνει και ασφαλίζει συνολικά το αυτοκίνητο.

Θυμηθείτε λοιπόν να κλειδώσετε σωστά το τιμόνι του αυτοκινήτου σας, την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε, για να μειώσετε ακόμη περισσότερο την πιθανότητα να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Αυτοκίνητο: Κορυφαίο

Το Kia Sportage αναδείχθηκε Αυτοκίνητο του 2023 για την Ελλάδα σε πανηγυρική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου στο Domotel Kastri, με συμμετοχή στελεχών των εισαγωγικών εταιριών του κλάδου, εκπροσώπων φορέων και της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

To κορεάτικο SUV συγκέντρωσε 399 βαθμούς, αφήνοντας πίσω του το Opel Astra με 276 βαθμούς και το BMW X1 με 258 βαθμούς. Στην τελική δεκάδα της φετινής φανερής ψηφοφορίας, συμμετείχαν επίσης τα Peugeot 308 (258 βαθμοί), DS 4 (239 βαθμοί), Toyota Yaris Cross (226 βαθμοί), Dacia Jogger (218 βαθμοί), Alfa Romeo Tonale (214 βαθμοί), Hyundai Ioniq 5 (211 βαθμοί) και Skoda Fabia (201 βαθμοί).

Τα αυτοκίνητα αξιολογήθηκαν με γνώμονα, κυρίως, τις ανάγκες και προτεραιότητες του μέσου οδηγού. Τα κριτήρια επιλογής αφορούν την τεχνολογία, την ασφάλεια, την ποιότητα, την πληρότητα της γκάμας, τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, όπως επίσης το κόστος αγοράς και χρήσης.

Υπενθυμίζεται πως τα μέλη του δημοσιογραφικού θεσμού «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα», είχαν συγκεντρωθεί στο Αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων, στις 5 Δεκεμβρίου 2022, όπου οδήγησαν για μια ακόμη φορά και τα 10 υποψήφια νέα μοντέλα της τελικής φάσης: Alfa Romeo Tonale, BMW X1, Dacia Jogger, DS 4, Hyundai Ioniq 5, Kia Sportage, Opel Astra, Peugeot 308, Skoda Fabia,Toyota Yaris Cross.

Η Aυτοκίνηση αλλάζει

καθόσον η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επιβάλλει μία μεγάλη στροφή στον τομέα της ενέργειας -και αυτό στο χώρο του αυτοκινήτου έχει τη μορφή της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση.

Παρά ταύτα, υπάρχει ακόμη δρόμος για την ολική μετάβαση στη χώρα μας και οι δημοσιογράφοι αυτοκινήτου οφείλουν να καλύπτουν όλες τις πτυχές των εξελίξεων στον κλάδο, προκειμένου να ενημερώνουν έγκαιρα και έγκυρα την κοινή γνώμη.

Επί του προκειμένου αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του συλλόγου «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα», Νίκος Λουπάκης, υπογραμμίζοντας το ρόλο του θεσμού και καθενός από τους 25 εκλέκτορες ξεχωριστά, ως «κριτών» του πλέον κατάλληλου για την ελληνική πραγματικότητα καινούργιου μοντέλου στη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο σύλλογος συμπληρώνει, ήδη, 16 έτη από την ίδρυσή του, ανανεώνεται, διαρκώς και πορεύεται στο μέλλον, με γνώμονα την εμπειρία, την αδιάκοπη γνώση και τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Οι δηλώσεις Παππά

Σε παρέμβασή του, κατά την τελετή απονομής του τίτλου «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα», ο τομεάρχης μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών όσον αφορά το οδικό δίκτυο στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότητα στις μετακινήσεις, σε περιβάλλον οικονομίας, ορθολογικής διαχείρισης πόρων και σύγχρονης αντίληψης ως προς την ασφαλή οδήγηση.

Ο ίδιος ενέταξε την αυτοκίνηση σε ένα ευρύτερο κύκλο συνδυασμένων μεταφορών, ενώ, τόνισε τη σημασία της αγοράς αυτοκινήτου, που αποτελεί ένα δυναμικό κλάδο της οικονομίας και δήλωσε ότι θεωρεί σημαντικό να υπάρχει συνέχεια στην αντιμετώπιση του κλάδου, αλλά και του ευρύτερου χώρου των μεταφορών από πλευράς πολιτείας κατά την εναλλαγή των πολιτικών δυνάμεων στην κυβέρνηση.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας, Νίκος Τσάδαρης, ο οποίος ευχήθηκε να υπάρξουν καλύτερες ημέρες για την αγορά αυτοκινήτου, που διέρχεται άλλη μια δύσκολη περίοδο σε διεθνές επίπεδο, γεγονός το οποίο επηρεάζει στη χώρα μας, την επιχειρηματικότητα του κλάδου, συναφώς, τη δημοσιογραφία και τις θέσεις εργασίας.

Η έκπληξη της εκδήλωσης ήταν η παρουσία του Έλληνα σχεδιαστή αυτοκινήτων Σωτήρη Κωβού, του διεθνούς φήμης συμπατριώτη μας, οποίος μίλησε για τα επιτεύγματα της ειδικότητάς του και θύμισε με παραστατικό τρόπο πως εξελίσσονται τα αυτοκίνητα από την αρχική έμπνευση/ιδέα μέχρι την τελική παραγωγή τους.

Παρουσιάστρια της όλης βραδιάς ήταν η δημοσιογράφος και ηθοποιός, Ινώ Στεφανή. Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η εταιρία GCC. Το «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα» ευχαριστεί για άλλη μια φορά ιδιαιτέρως τον κ. Χρήστο Αναστασιάδη για την ευγενική, όπως πάντα, παραχώρηση του χώρου του Αυτοκινητοδρομίου Μεγάρων για τις τελικές δοκιμές.

Τα κορυφαία αυτοκίνητα

Υπενθυμίζεται ότι η διοργάνωση για την ανάδειξη του αυτοκινήτου της χρονιάς για το 2023 είχε την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, αλλά και του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αυτοκινήτου Μοτοσικλέτας (ΠΑΣΥΔΑΜ). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση επρόκειτο να απευθύνουν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Παπαδόπουλος και ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης, οι οποίοι όμως δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω εκτάκτων υπηρεσιακών υποχρεώσεων.

Από την ίδρυση του θεσμού «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα» το 2006, μέχρι σήμερα τον τίτλο έχουν κατακτήσει τα παρακάτω μοντέλα:

16 ΧΡΟΝΙΑ – ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ της ΧΡΟΝΙΑΣ για την ΕΛΛΑΔΑ
2007 Seat Leon
2008 Mazda 2
2009 Honda Jazz
2010 Skoda Yeti
2011 Volvo S60
2012 Lancia Ypsilon
2013 Volvo V40
2014 Renault Clio
2015 Opel Corsa
2016 Jeep Renegade
2017 Citroen C3
2018 Ford Fiesta
2019 Skoda Karoq
2020 Peugeot 208
2021 Renault Captur
2022 Hyundai Tucson