Αυτοκίνητο: Έρχονται οι νέες ηλεκτρονικές πινακίδες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού να βάλουν οριστικό τέλος στις παραδοσιακές πινακίδες κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με το carnadmotor.gr η digital πλάκες λειτουργούν με μηνιαία συνδρομή και δίνουν την ευχέρεια στον ιδιοκτήτη μέσω εφαρμογής στο κινητό του να ελέγχει τα πάντα γύρω από το όχημά του.
Η αντικατάσταση των παραδοσιακών πινακίδων κυκλοφορίας με digital «πλάκες» ξεκινά από την Καλιφόρνια, προλειαίνοντας το έδαφος για τη διάδοση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και στην Ευρώπη.
Σε μια νέα ψηφιακή εποχή εισέρχεται ο κλάδος των μεταφορών στην Καλιφόρνια, η οποία πλέον δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους κατόχους οχημάτων να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές πινακίδες κυκλοφορίας με… τάμπλετ που απεικονίζουν τον αριθμό κυκλοφορίας σε ψηφιακή μορφή.
Αυτοκίνητο: Αλλάζουν οι πινακίδες
Σημειώνεται ότι το πρώτο βήμα για τη χρήση των «ηλεκτρονικών πινακίδων» στην Καλιφόρνια είχε γίνει το 2013, με την χρήση τους να επιτρέπεται το 2018, αλλά σε περιορισμένο αριθμό οχημάτων.
Ειδικότερα, μέχρι σήμερα ο αριθμός των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν ψηφιακές πινακίδες περιοριζόταν σε μόλις 0,5% (περίπου 175.000 οχήματα) εκ του συνόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων.
Πρόσφατα, ωστόσο, εγκρίθηκε νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει τη χρήση των ψηφιακών πινακίδων σε όλα τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί στην Καλιφόρνια, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στα 40 εκατομμύρια.
«Είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι της Καλιφόρνια είναι από τους πρώτους που “αγκαλιάζουν” τις αναδυόμενες καινοτόμες τεχνολογίες. Χαιρετίζουμε όλες τις νέες ευκαιρίες που μας επιτρέπουν να αυτοματοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς της ζωής μας», δήλωσε ο Neville Boston, συνιδρυτής της εταιρείας Reviver η οποία κατασκευάζει τις συγκεκριμένες hi-tech πινακίδες.
Υπό την ονομασία “RPlate”, οι νέας γενιάς πινακίδες είναι πολλά περισσότερα από μια ψηφιακή «πλάκα». Όπως αναφέρει η Reviver, τα νέα προϊόντα, τα οποία αντικαθιστούν τις παραδοσιακές πινακίδες, διευρύνουν την γκάμα δυνατότητων που προσφέρουν στους ιδιοκτήτες των οχημάτων.
Ειδικότερα, μέσω σχετικής εφαρμογής (app) στο smartphone ο οι ιδιοκτήτες έχουν πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες -μεταξύ άλλων – για την τοποθεσία του οχήματος, τον αριθμό πλαισίου του (VIN) αλλά και σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την προστασία του οχήματος, όπως είναι η δυνατότητα αναφοράς πως το όχημα κλάπηκε.
Υπάρχουν δύο εκδόσεις digital πινακίδας, οι οποίες προσφέρονται με συνδρομητικά πρόγραμματα. Η πρώτη λειτουργεί με μπαταρία που αντικαθίσταται ανά 5 χρόνια και η μηνιαία συνδρομή ανέρχεται σε 19,95 δολάρια, ενώ το δεύτερο συνδρομητικό πρόγραμμα κοστίζει 24,95 ευρώ και αφορά σε ενσύρματη πινακίδα που προσώρας προσφέρεται αποκλειστικά σε εμπορικές επιχειρήσεις.
Αυτοκίνητο: Ποιο είναι το πρόστιμο όταν αφήνουμε τις πόρτες του αυτοκινήτου ανοιχτές;
Σύμφωνα με τα άρθρα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος ανοίγματος των θυρών και τιμωρεί με πρόστιμο στους αφελείς και βιαστικούς.
Πολλές φορές συναντάμε οδηγούς που έχουν σταθμεύσει σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας να ανοίγουν την πόρτα τους βιαστικά, χωρίς πρώτα να ελέγξουν εάν έρχεται κάποιο αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα. Η συγκεκριμένη πράξη του οδηγού μπορεί να προκαλέσει ακόμα και δυστύχημα.
Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο, με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να τοποθετούν πλέον στα μοντέλα τους συστήματα ειδοποίησης επερχόμενου οχήματος και στις τέσσερις πόρτες.
Από την άλλη, μπορεί να συναντήσουμε οδηγούς που άφησαν τις πόρτες ανοιχτές για να φορτώσουν ή να βγάλουν ένα μακρύ αντικείμενο ή ακόμα για να εξυπηρετήσουν παιδιά και ηλικιωμένους.
Εννοείται ότι καλό είναι να κάνουμε λίγο υπομονή σε μία τέτοια συνθήκη, αλλά μπορεί ορισμένοι οδηγοί που περιμένουν στην ουρά να μην έχουν και να αρχίσουν να κορνάρουν, στην καλύτερη.
Αυτοκίνητο: Μετά τις εκλογές αλλάζουν όλα
Σε κάθε περίπτωση, το άρθρο 30 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει ότι απαγορεύεται σε όλους να ανοίγουν ή να αφήνουν τις πόρτες του οχήματος ανοιχτές ή να εισέρχονται/εξέρχονται αυτού, αν προηγουμένως δεν βεβαιωθούν ότι από την πράξη τους δεν προκαλείται κίνδυνος στους υπόλοιπους χρήστες δρόμου.
Το πρόστιμο που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. είναι της τάξης των 40 ευρώ.
Έτοιμα προς υλοποίηση είναι τα σχέδια της Κυβέρνησης, με σκοπό να σταματήσουν οι δραστικές αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων, που το μετατρέπουν ως απαγορευτικό για τους πολλούς…
Βάσει πληροφοριών που λάβαμε αποκλειστικά στο newsauto, η πρώτη και πιο σημαντική αλλαγή που αναμένεται αφορά το Τέλος Ταξινόμησης και ουσιαστικά τη μείωση του με αλλαγή των συντελεστών.
Ποιος είπε ότι την πολυτέλεια την πληρώνεις ακριβά;
Βλέπετε η άνοδος των τιμών των αυτοκινήτων -λόγω νέων τεχνολογιών και αυστηρότατων ορίων στις εκπομπές ρύπων- έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών και κατα προέκταση και του κόστους τελωνείου, ενώ παράλληλα εταιρικά οχήματα αποκλείονται από φοροελαφρύνσεις λόγω του ορίου των 40.000 ευρώ για την Αξία Λιανικής προ Φόρων.
Σημειώστε πως δεν αναμένεται αυτή η μείωση να φανεί στις τελικές τιμές των αυτοκινήτων.
Θα απορροφηθούν όμως οι επερχόμενες αυξήσεις, οι οποίες υπολογίζεται να φτάσουν ακόμα και το 10%, μέχρι το τέλος του χρόνου…
Σήμερα το Τέλος Ταξινόμησης των αυτοκινήτων υπολογίζεται με την Αξία Λιανικής προ Φόρων και τις εκπομπές CO2.
Οι συντελεστές του Τέλους Ταξινόμησης σήμερα είναι οι εξής:
Φορολογητέα Αξία (ευρώ) Συντελεστής
0-14.000 4%
14.001-17.000 26%
17.001 – 20.000 53%
20.001 – 25.000 62%
25.001 – 30.000 71%
Πάνω από 30.001 30%
Το νέο Τέλος Ταξινόμησης που εξετάζεται:
Φορολογητέα Αξία (ευρώ) Συντελεστής
0-17.000 4%
17.001-20.000 26%
20.001 – 25.000 53%
25.001 – 30.000 62%
30.001 – 40.000 71%
Πάνω από 40.001 30%
Σαφώς, οι αλλαγές στις τιμές των αυτοκινήτων εξαιτίας της κρίσης των μικροκυκλωμάτων, των νέων ακριβότερων τεχνολογιών που έχουν εφαρμοστεί στα νέα αυτοκίνητα και κατά προέκταση των αυστηρών και υποχρεωτικών προδιαγραφών εκπομπών των ρύπων, έχουν προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις στην τελική τιμή των αυτοκινήτων, οι οποίες πολλαπλασιάζονται λόγω του ποσοστιαίου φόρου που επιβάλλεται -μόνο στην Ελλάδα- που είναι το Τέλος Ταξινόμησης.
Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο που είχε Αξία Λιανικής προ Φόρων 14.000 ευρώ, τώρα έχει Αξία Λιανικής προ Φόρων πάνω από 17.001 ευρώ, με το Τέλος Ταξινόμησης να έχει αυξηθεί από 560 ευρώ σε 1.340 ευρώ – ένας άνοδος κατά 58,2%, ή αύξηση κατά 780 ευρώ.
Για ένα αυτοκίνητο με Αξία Λιανικής προ Φόρων 25.000 ευρώ, το Τέλος Ταξινόμησης ήταν 4.790 ευρώ. Τώρα, με την Αξία Λιανικής προ Φόρων να έχει αυξηθεί σε 30.000 ευρώ, το Τέλος Ταξινόμησης έχει αυξηθεί σε 6.920 ευρώ – μια επιβάρυνση της τάξης των 2.130 ευρώ.
Τέλος, για ένα πιο ακριβό αυτοκίνητο με Αξία Λιανικής προ Φόρων 30.001 ευρώ πριν την κρίση, το Τέλος Ταξινόμησης κυμαίνονταν σε 6.920 ευρώ, ενώ σήμερα το ίδιο αυτοκίνητο εξαιτίας της αύξησης της Αξίας Λιανικής προ Φόρων στις 40.000 ευρώ το Τέλος Ταξινόμησης ανέρχεται πλέον σε 9.920 ευρώ. Δηλαδή η επιβάρυνση υπολογίζεται σε 3.000 ευρώ.
Να τονίσουμε ότι τα υβριδικά και plug-in υβριδικά οχήματα έχουν μείωση από 50% έως και 75% του συντελεστή Τέλους Ταξινόμησης ανάλογα με την ποσότητα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει ο κινητήρας τους.
Τα ηλεκτροκίνητα απαλλάσσονται εντελώς από δασμούς και εμπίπτουν μόνον σε ΦΠΑ.
Όπως έχει γράψει ξανά το newsauto, υπάρχει και μία άλλη πρόταση που εξετάζεται: Το Τέλος Ταξινόμησης να υπολογίζεται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα, την ιπποδύναμη και τις εκπομπές CO2, αντί για την τιμή του αυτοκινήτου.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ισορροπημένη φορολόγηση, αφού τα αυτοκίνητα με μεγαλύτερο κυβισμό, μεγαλύτερη ιπποδύναμη και μεγαλύτερες εκπομπές θα φορολογούνται περισσότερο. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε παρερμηνείες, καθώς δύο αυτοκίνητα με παρόμοιες τεχνικές προδιαγραφές αλλά διαφορετικές τιμές θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την επαναφορά του Φόρου Πολυτελείας για τα πραγματικά ακριβά αυτοκίνητα.
Όπως και να έχει θεωρείται δεδομένο, ότι το Υπουργείο Οικονομικών θέλει και θα βρει τρόπους να φρενάρει τις επερχόμενες αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων, οι οποίες λόγο αλλαγής των προδιαγραφών ρύπων σε Euro7, θα αυξηθούν δραματικά…