Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήPlusΑυτό το μέτρο καταργείται πρώτο στη χώρα - Πότε τελειώνουν τα νέα...

Αυτό το μέτρο καταργείται πρώτο στη χώρα – Πότε τελειώνουν τα νέα μέτρα

Νέα μέτρα: Οι περισσότερες αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα για τον κορονοϊό στη χώρα έχουν παρθεί από την κυβέρνηση. Τι θα ισχύσει.

Όπως όλοι ξέρουν, τα διαδοχικά ρεκόρ των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου έφεραν και αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε εστίαση, διασκέδαση και γήπεδα υπό τον φόβο της ασφυκτικής πίεσης του ΕΣΥ.

Από τις 30 Δεκεμβρίου και για μία εβδομάδα τέθηκαν σε εφαρμογή οι περιορισμοί, οι οποίοι πήραν τελικά παράταση για μία ακόμη εβδομάδα, έως και τις 6 το πρωί της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου.

Τι μέλλει γενέσθαι για μετά τις 24 του μήνα; Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην παράταση των μέτρων ή η σταδιακή αποκλιμάκωση που αποτυπώνεται στους επιδημιολογικούς δείκτες θα φέρει τη μερική ή ολική άρση τους.

Νέα μέτρα: Τι έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για τη συνέχεια

«Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα», δήλωσε χαρακτηριστικά την Κυριακή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης., αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για χαλάρωσή τους.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η κεντρική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι, εφόσον διατηρηθεί η εικόνα αυτή στα επιδημιολογικά δεδομένα, να υπάρξει μια γενναία ή και πλήρη άρση μέτρων την 1η Φεβρουαρίου. Άρα, όσον αφορά τα βασικά μέτρα αναμένεται άλλη μια εβδομάδα παράταση.

Η επιτροπή των εμπειρογνώμων του υπ. Υγείας θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη και δεν αποκλείεται να τεθεί πάλι ζήτημα για σημειακές παρεμβάσεις, όπως για το μέτρο της μουσικής στην εστίαση.

Με βάση το αισιόδοξο σενάριο από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου θα επιστρέψει η μουσική στην εστίαση, ενώ δεν θα υπάρξει χαλάρωση στο ωράριο λειτουργίας. Ενδεχομένως να αυξηθεί και η χωρητικότητα στα γήπεδα (από το 10% στο 20%).

Βέβαια, όλα θα κριθούν από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ τις επόμενες μέρες, τόσο στον αριθμό των μολύνσεων όσο και στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας (θάνατοι, διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ).

Νέα μέτρα: Η πρώτη παράταση των μέτρων είναι μέχρι τις 23 Ιανουαρίου

Την παράταση των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού για τουλάχιστον μία εβδομάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της εισήγησης της Επιτροπής Επιδημιολόγων με τα μέτρα θα ισχύουν έως την Κυριακή 23 Ιανουαρίου.

Έτσι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ. 2158/2021 με τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 6:00.

Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.

Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Τα 5 μέτρα που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες

Χρήση προστατευτικής μάσκας:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοιςεκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνωνλειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ