Αυτό είναι το λαμπάκι του «τρόμου» στο ΙΧ – Τι πρέπει να κάνετε άμεσα
ΙΧ: Η σωστή λειτουργία του κινητήρα του αυτοκινήτου είναι το ζητούμενο για κάθε οδηγό και αν για κάποιο λόγο ανάψει το λαμπάκι του check engine στον πίνακα οργάνων αυτός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το τι μέλλει γενέσθαι. Το πιο προφανές είναι να κλείσει κάποιος άμεσα ραντεβού για προγραμματισμένο service αλλιώς υπάρχει και η […]

ΙΧ: Η σωστή λειτουργία του κινητήρα του αυτοκινήτου είναι το ζητούμενο για κάθε οδηγό και αν για κάποιο λόγο ανάψει το λαμπάκι του check engine στον πίνακα οργάνων αυτός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το τι μέλλει γενέσθαι.
Το πιο προφανές είναι να κλείσει κάποιος άμεσα ραντεβού για προγραμματισμένο service αλλιώς υπάρχει και η εναλλακτική λύση μέσω της Θύρας OBD-ll και ένα ασύρματο σαρωτή όπου μπορεί να εντοπίσει με το κινητό του ή το tablet του το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το όχημά του.
Κάθε φορά που το αυτοκίνητό μας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, ο οδηγός ενημερώνεται μέσω των προειδοποιητικών λυχνιών στον πίνακα οργάνων.
Όλες οι προειδοποιητικές ενδείξεις είναι σημαντικές και ποτέ δεν πρέπει να τις αγνοείτε. Η ένδειξη, ωστόσο, στην οποία οφείλετε να δείχνετε τη μέγιστη προσοχή είναι αυτή του check engine.
ΙΧ: Λαμπάκι τρόμου: Η ειδοποίηση
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να πανικοβληθείτε. Για αρχή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πραγματικά σημαίνει κάθε ένδειξη του ταμπλό.
Σε ορισμένα μοντέλα, υπάρχουν ξεχωριστές προειδοποιητικές ενδείξεις που αφορούν την συντήρηση και τα διαστήματά τους, και δεν χρησιμοποιούν την ένδειξη check engine για αυτό τον σκοπό.
Εάν δεν είστε σίγουροι για το ποια ένδειξη έχει ανάψει στον πίνακα οργάνων, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης.
Εάν σας άναψε η προειδοποιητική ένδειξη για λόγους συντήρησης, τότε μπορείτε να ηρεμήσετε προσωρινά και να κλείσετε ένα ραντεβού για το προγραμματισμένο service. Σε αντίθετη περίπτωση μπορείτε να μάθετε ποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας, μέσω της θύρας OBD-II, πάντα με δική σας ευθύνη.
Η διάγνωση OBD αναφέρεται σε ένα διεθνές λογισμικό που επιτρέπει την παρακολούθηση όλων των συστημάτων του αυτοκινήτου που σχετίζονται με τη σωστή λειτουργία του κινητήρα και τις εκπομπές ρύπων.
Κύριος σκοπός του OBD είναι να παρακολουθεί συνεχώς για ηλεκτρικές ή μηχανικές βλάβες στα συστήματα και τα μηχανικά μέρη που μπορεί να ευθύνονται για αύξηση των εκπομπών ρύπων.
Η μονάδα ελέγχου παρακολουθεί τον κινητήρα και τα υποσυστήματά του για πιθανά σφάλματα με τη βοήθεια αισθητήρων και όταν διαπιστώσει ένα τέτοιο, το αποθηκεύει στη μνήμη της και ενημερώνει τον οδηγό με το άναμμα της αντίστοιχης λυχνίας.
ΙΧ: Λαμπάκι τρόμου: Σωτήρια ειδοποίηση
Για να αποκτήσουμε άμεση πρόσβαση στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου μας θα πρέπει είτε να απευθυνθούμε στο μηχανικό μας είτε να προμηθευτούμε οι ίδιοι ένα διαγνωστικό αυτοκινήτου από οποιοδήποτε κατάστημα ανταλλακτικών.
Ενώ ένας σαρωτής επαγγελματικής χρήσης OBD-II μπορεί να σας κοστίσει εκατοντάδες ευρώ, μια μεγάλη γκάμα τέτοιων μηχανημάτων στο διαδίκτυο κοστολογείται από 20 έως 100 ευρώ.
Μερικά από αυτά τα μηχανήματα είναι ασύρματα και όλα συνδέονται στη θύρα OBD-II. Μόλις έρθουν σε επαφή με το τηλέφωνο, το tablet ή τον φορητό υπολογιστή σας, οι ασύρματες μονάδες OBD-II έχουν πρόσβαση σε μια εφαρμογή που παρέχει τις διαγνωστικές πληροφορίες και θα μπορούσαν να υποδείξουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το αυτοκίνητό σας.
Μόλις αποκτήσετε τον σαρωτή OBD-II που θέλετε, η χρήση του είναι εύκολη και δεν θα σας προβληματίσει. Και με αυτό τον τρόπο θα μπορούσατε ενδεχομένως να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα.
Η θύρα OBD βρίσκεται συνήθως σε κοινή θέα πάνω από το υποπόδιο του οδηγού. Μόλις συνδεθεί το διαγνωστικό μηχάνημα, γυρνάμε το κλειδί στη λειτουργία accessory, χωρίς να θέσουμε σε λειτουργία τον κινητήρα.
ΙΧ: Λαμπάκι τρόμου: Στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα…
Αμέσως θα αρχίσουμε να λαμβάνουμε “κωδικούς σφαλμάτων” από την μονάδα ελέγχου του αυτοκίνητου μας. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προσέξουμε ότι καμία από τις ηλεκτρικές ευκολίες δεν είναι ενεργοποιημένη, καθώς η λειτουργία τους μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένο κωδικό.
Τα διαγνωστικά μηχανήματα αναφέρουν κωδικούς που απλά δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε έναν συγκεκριμένο αισθητήρα κάπου στον κινητήρα σας. Η αναζήτηση των κωδικών των σφαλμάτων στο διαδίκτυο μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.
Οι μηχανικοί από την άλλη, διαθέτουν επίσης μεγάλα αρχεία και έγγραφα που εξηγούν περαιτέρω του κωδικούς για όλα τα οχήματα. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι κωδικοί σφαλμάτων που αντλούμε από την OBD, είναι αρκετά βοηθητικοί για αυτοδίδακτους και επαγγελματίες μηχανικούς αυτοκινήτων, ωστόσο η χρήση της θύρας OBD δεν σταματά στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών.
Στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα, η θύρα OBD λειτουργεί και ως πύλη για άντληση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Μπορείτε ακόμη να συνδεθείτε εγκέφαλο του αυτοκινήτου σας με το smartphone σας.
Υπάρχει μάλιστα και μια ποικιλία εφαρμογών που σας επιτρέπουν επικοινωνία με την θύρα On-Board Diagnosis. Επιπλέον, χάρη στα δεδομένα που θα λαμβάνετε μπορείτε να εκπαιδευτείτε και σε μία πιο οικονομική/αποδοτική οδήγηση.
ΙΧ: Aφαίρεση διπλώματος για φαγητό στο αυτοκίνητο – Πότε γίνεται
Ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός για την κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια της οδήγησης και ο πέλεκυς πέφτει βαρύς για τους παραβάτες. Τι πρέπει να γνωρίζετε.
Το να οδηγούμε και να αισθανόμαστε αδυναμία επειδή δεν έχουμε καταναλώσει την απαραίτητη ποσότητα τροφίμων είναι άκρως επικίνδυνο καθώς δεν μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε στην οδήγηση και να αποφύγουμε τον όποιο κίνδυνο προκύψει όπως οφείλουμε.
Από την άλλη, το παραπάνω δεν μας δίνει σε καμία περίπτωση το δικαίωμα να καταναλώνουμε τροφή κατά τη διάρκεια της οδήγησης αφού και σε αυτή την περίπτωση η προσοχή, αλλά και τα χέρια, εκείνου που κάθεται πίσω από το τιμόνι απασχολούνται με κάτι που δεν έπρεπε, με το ρίσκο ατυχήματος να αυξάνεται δραστικά.
Ας δουμε λοιπόν τι λέει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας γι’ αυτό το θέμα, για να αποφύγουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με γράμμα του νόμου, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι και το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί…
Ο ΚΟΚ δεν ορίζει ρητά και κατηγορηματικά την απαγόρευση κατανάλωσης φαγητού από τον οδηγό την ώρα που αυτός βρίσκεται πίσω από το τιμόνι. Ωστόσο, περιγράφει σε δύο άρθρα την παράβαση στην οποία θα υποπέσει κάποιος αν επιλέξει να γευματίσει εν ώρα… υπηρεσίας.
ΙΧ: Ειδικότερα, στο άρθρο 13
ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει ότι ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς και προβλέπει πρόστιμο 100 ευρώ καθώς και επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για τριάντα ημέρες.
Μάλιστα, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας επανέρχεται στο άρθρο 40 για τα ποδήλατα. μοτοποδήλατα, μοτοσικλέτες, τρίτροχα οχήματα και Ε.Π.Η.Ο.
Όπως ορίζεται, οι οδηγοί των προαναφερθέντων οχημάτων, όταν οδηγούν, πρέπει να κρατούν το τιμόνι (εφόσον υπάρχει) και με τα δύο τους χέρια, εκτός αν δίνουν σήμα σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα, προβλέποντας χρηματικό πρόστιμο ύψους 80 ευρώ για τους παραβάτες.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η χρήση νέας γενιάς φωτογραφικών ραντάρ δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να βεβαιώνουν παραβάσεις που σχετίζονται με την απόσπαση της προσοχής και να τιμωρούν τους οδηγούς που είτε κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου είτε καταναλώνουν τρόφιμα παίρνοντας το χέρια τους από το τιμόνι και το βλέμμα τους από τον δρόμο.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις