ΑΒ Βασιλόπουλος: Σάλος με το σούπερ μάρκετ – «Καμία ανοχή…»

ΑΒ Βασιλόπουλος: Πανικό σκόρπισε η πρόσφατη εμφάνιση του αναρχικού συλλόγου Ρουβίκωνα σε κατάστημα της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος με έδρα το Αιγάλεω αντιδρώντας στην πρόσφατη απόλυση εργαζομένης. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες του ομίλου ΑΒ δεν έχουν τέλος με αποκορύφωμα την απόλυση μιας καρκινοπαθούς γυναίκας και για την οποία απαιτούμε […]

ΑΒ Βασιλόπουλος: Σάλος με το σούπερ μάρκετ - «Καμία ανοχή...»

ΑΒ Βασιλόπουλος: Πανικό σκόρπισε η πρόσφατη εμφάνιση του αναρχικού συλλόγου Ρουβίκωνα σε κατάστημα της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος με έδρα το Αιγάλεω αντιδρώντας στην πρόσφατη απόλυση εργαζομένης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες του ομίλου ΑΒ δεν έχουν τέλος με αποκορύφωμα την απόλυση μιας καρκινοπαθούς γυναίκας και για την οποία απαιτούμε την επαναπρόσληψή της στην εταιρία.

Παρέμβαση Ρουβίκωνα σε σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος στο Αιγάλεω – Αιτία η απόλυση καρκινοπαθούς εργαζόμενης

Ο Ρουβίκωνας προχώρησε το Σάββατο σε παρέμβαση σε σούπερ μάρκετ της εταιρείας ΑΒ Βασιλόπουλος στο Αιγάλεω.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Σάλος με σούπερ μάρκετ

Σε μία ακόμα παρέμβαση προχώρησε η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας, αυτή τη φορά το Σάββατο σε σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος στο Αιγάλεω. Αιτία η απόλυση, όπως υποστηρίζουν καρκινοπαθούς εργαζόμενης.

Η συλλογικότητα αναφέρει ακόμα πως η εργαζόμενη απολύθηκε επειδή “δεν τηρούσε τις διαδικασίες”, κάνοντας λόγο για “κλασική περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας”.

Και καταλήγει η ανακοίνωση του Ρουβίκωνα στην ιστοσελίδα του:

“Αν νομίζουν πως θα κάτσουμε να τους κοιτάμε, γελιούνται.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΟΥΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ρουβίκωνας”

AΒ Βασιλόπουλος: Με λάθος στοιχεία το πρόστιμο

Στις λανθασμένες παραμέτρους σε σχέση με την επιβολή προστίμου, πηγές της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος ανέφεραν ότι περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, και τη σύγκριση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε χρονική περίοδο μικρότερη του έτους.

“Αβάσιμο” χαρακτηρίζουν το πρόστιμο των 319.000 ευρώ, που επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης, πηγές του σούπερ μάρκετ, ΑΒ Βασιλόπουλος, τονίζοντας πως από την έναρξη του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» η εταιρεία τους κάνει κάθε προσπάθεια για την στήριξη της εν λόγω κυβερνητικής ενέργειας, έχοντας χάσει πάνω από 2 εκατ. ευρώ, πουλώντας αρκετά προϊόντα ακόμα και κάτω του κόστους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν είναι πολλοί, πράγμα, που ενδεχομένως να οδηγεί σε «λάθος» συμπεράσματα. Αναλυτικά επισημαίνουν ότι:

είναι λάθος να μιλάμε για αθέμιτη κερδοφορία λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους ενός μεμονωμένου προϊόντος και μόνο

δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν τυχόν αυξήσεις των λειτουργικών εξόδων μιας εταιρείας αγνοώντας έτσι αν μιλάμε τελικά για πραγματικό κέρδος ή ζημία

επιβάλλεται η διατήρηση σταθερής τιμής μικτού περιθωρίου, καθώς και μειωμένης τιμής μικτού περιθωρίου κέρδους για μια σειρά από προϊόντα (οι διατάξεις του άρθρου 87 του Ν. 4986/2022), χωρίς, όμως, να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι οι τιμές αυτές δεν αποτελούν πραγματικό κέρδος για την επιχείρηση.
Κάνουν, επίσης, λόγο για σύγκριση ανόμοιων μεγεθών.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Για παράδειγμα…

όταν το προηγούμενο έτος κάποιος ελεγχόμενος κωδικός δεν είχε πωλήσεις, η ΔΙΜΕΑ έπαιρνε για σύγκριση το Μικτό Περιθώριο κέρδους της εταιρείας από τις οικονομικές καταστάσεις του προηγούμενου έτους.

Στην πραγματικότητα, όμως, όπως αναφέρουν οι πηγές του σούπερ μάρκετ, δεν μπορεί να συγκριθεί η κερδοφορία ενός κωδικού με τη συνολική κερδοφορία μίας εταιρείας, αφού για την εξεύρεση του μικτού περιθωρίου κέρδους του συνόλου του έτους μιας εταιρείας, προσμετρούνται κι άλλα μεγέθη, που σχετίζονται με τα λειτουργικά κόστη αυτής.

Στις λανθασμένες παραμέτρους περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, και τη σύγκριση του μικτού περιθώριου κέρδους σε χρονική περίοδο μικρότερη του έτους, καθώς όπως τονίζουν αυτό οδηγεί σε στρεβλά συμπεράσματα.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι μόνο με περίοδο αναφοράς ενός ακεραίου έτους μπορεί με ασφάλεια να βγει συμπέρασμα, επειδή στην λειτουργία της αγοράς λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του έτους, προωθητικές ενέργειες οι οποίες επηρεάζουν τόσο την τελική τιμή πώλησης όσο και το κόστος των προϊόντων.

Τέλος, θεωρούν ότι ως βάση υπολογισμού του προστίμου, λαμβάνονται υπ’ όψιν όχι μόνο τα προϊόντα που έχουν πουληθεί, αλλά και τα αποθέματα, με συνέπεια να επιβάλλεται πρόστιμο και για εμπορεύματα, που ακόμη δεν έχουν πωληθεί και απλά εικάζεται ότι έχουν ήδη πουληθεί και η εταιρεία έχει ήδη αποκομίσει το όφελος.

Θα προσβάλει το πρόστιμο των 319.000 ευρώ στα διοικητικά δικαστήρια

Κύκλοι της εταιρείας σημειώνουν ότι το πρόστιμο είναι αβάσιμο και άδικο – «Άστοχο να μιλούν για αθέμιτη κερδοφορία, όταν έχουμε στηρίξει το “καλάθι” και πουλάμε κάτω του κόστους»

Σε προσβολή του διοικητικού προστίμου ύψους 319.000 ευρώ που της επέβαλε η ΔΙΜΕΑ θα προχωρήσει η ΑΒ Βασιλόπουλος, όπως έλεγαν στο newmoney κύκλοι της εταιρείας. Οι ίδιοι εξηγούσαν πως το πρόστιμο είναι αβάσιμο και άδικο, ειδικά σε μία περίοδο που το οργανωμένο λιανεμπόριο λειτουργεί με ζημιές.

Επίσης σημειώνουν πως το πρόστιμο έχει υπολογιστεί με λάθος στοιχεία, αφού τα ελεγκτικά κλιμάκια δεν έλαβαν υπόψη το δεύτερο υπόμνημα που απέστειλε η εταιρεία, η οποία θεωρεί ότι δίνει επαρκείς απαντήσεις για το σύνολο των κωδικών προϊόντων.

«Το λιγότερο είναι άστοχο να μιλούν για αθέμιτη κερδοφορία, ειδικά όταν έχουμε στηρίξει το “καλάθι” και πουλάμε κάτω του κόστους. Και δυστυχώς το πρόστιμο βγάζει λανθασμένα συμπεράσματα», σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζοντας μάλιστα πως στον έλεγχο δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν αυξήσεις των λειτουργικών εξόδων μιας εταιρείας οπότε δεν υπολογίζεται εάν τελικά η εταιρεία έχει πραγματικό κέρδος ή ζημία.

Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση τιμών σε διαφορετικές περιόδους, αφού μπορεί να ισχύουν προσφορές, όπως και επίσης δεν μπορεί να λαμβάνεται ως μέτρο σύγκρισης το μικτό περιθώριο κέρδους που εμφανίζει συνολικά η εταιρεία για προϊόντα που μπορεί πχ πριν από ένα χρόνο να μην υπήρχαν στο ράφι της αλυσίδας.

Επίσης τονίζουν ότι ως βάση υπολογισμού του προστίμου, λαμβάνονται υπ’ όψιν όχι μόνο τα προϊόντα που έχουν πουληθεί, αλλά και τα αποθέματα, με συνέπεια να επιβάλλεται πρόστιμο και για εμπορεύματα, που ακόμη δεν έχουν πωληθεί και απλά εικάζεται ότι έχουν ήδη πουληθεί και η εταιρεία έχει ήδη αποκομίσει το όφελος.

Τέλος εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για το ότι πληροφορήθηκαν για το πρόστιμο από τα δημοσιεύματα και όχι από τα αρμόδια κλιμάκια του Υπ. Ανάπτυξης.

Βαριά πρόστιμα για αισχροκέρδεια σε Lidl, ΑΒ Βασιλόπουλο και Γαλαξία

Στην επιβολή προστίμων προχώρησε το Υπουργείο Ανάπτυξης κατά συγκεκριμένων αλυσίδων σούπερ μάρκετ για παραβίαση του περιθωρίου κέρδους σε επίπεδα άνω του επιτρεπτού από τον νόμο για την αισχροκέρδεια αλλά και σε παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας για διαφορετική τιμή στο ράφι και διαφορετική τιμή στο ταμείο.

Η παραβίαση σε μία από τις αλυσίδες αφορούσε στην παραβίαση του περιθωρίου κέρδους για προϊόντα και εντός αλλά και εκτός καλαθιού. Κάλεσε όλες τις αλυσίδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά την τρέχουσα περίοδο του υψηλού πληθωρισμού. “Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των καταναλωτών”, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε ποιες επιχειρήσεις επιβλήθηκαν τα πρόστιμα

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Capital.gr, το Υπουργείο ανακοίνωσε τα ονόματα των εταιρειών στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, δεδομένου ότι είτε κάποιες αλυσίδες επιβαρύνθηκαν με ποινή άνω των 50.000 οπότε ο νόμος προβλέπει την δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, ενώ και σε περιπτώσεις που τα πρόστιμα ήταν κάτω των 50.000 ευρώ, ανακοινώθηκαν επίσης διότι οι επιχειρήσεις ήταν υπότροπες σε παλαιότερες παραβάσεις.

Το πρώτο πρόστιμο ήταν 319.900 ευρώ και αφορούσε στην ΑΒ Βασιλόπουλος και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Το δεύτερο πρόστιμο, παρά το γεγονός ότι είναι κάτω από τις 50.000 ευρώ- αφορά στη Lidl Ελλάς και είναι ύψους 26.880 ευρώ- ανακοινώνεται επειδή είναι υπότροπη η εταιρεία. Το τρίτο πρόστιμο είναι ύψους 21.397 ευρώ και αφορά στη Γαλαξίας. Το τελευταίο είναι 9.380 ευρώ στην Κρητικός.

Επίσης έγιναν συστάσεις και επιβολή προστίμων σε άλλες εταιρείες, τα ονόματα των οποίων δεν ανακοινώνονται διότι δεν είναι υπότροπες και δεν υπερβαίνουν τα πρόστιμα το ποσό των 50.000 ευρώ. Πηγή: Capital.gr