ΑΒ Βασιλόπουλος: Οργή καταναλωτών για το σούπερ μάρκετ – Τι απαντά

ΑΒ Βασιλόπουλος: Πρόστιμο μαμούθ ύψους 300.000 ευρώ επιβλήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος λόγω αισχροκέρδειας.  Από την πλευρά της , η ΑΒ Βασιλόπουλος μετά τον εντοπισμό των παραβάσεων της που αφορούσαν την υπέρβαση του ορίου του ποσοστού κέρδους στα προϊόντα και τη διαφορά στις τιμές τους από […]

ΑΒ Βασιλόπουλος: Οργή καταναλωτών για το σούπερ μάρκετ – Τι απαντά

ΑΒ Βασιλόπουλος: Πρόστιμο μαμούθ ύψους 300.000 ευρώ επιβλήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος λόγω αισχροκέρδειας. 

Από την πλευρά της , η ΑΒ Βασιλόπουλος μετά τον εντοπισμό των παραβάσεων της που αφορούσαν την υπέρβαση του ορίου του ποσοστού κέρδους στα προϊόντα και τη διαφορά στις τιμές τους από τα ράφια στα ταμεία, απάντησε ότι επρόκειτο για ανθρώπινα λάθη.

Αυστηρά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε σούπερ μάρκετ από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, μετά από ελέγχους της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, για παράβαση του νόμου περί αισχροκέρδειας και για διαφορετική τιμή στο ταμπελάκι στο ράφι και στην ταμειακή μηχανή.

Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός τα πρόστιμα είναι: στον ΑΒ 319.900 ευρώ (που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε σούπερ μάρκετ) ενώ δημοσιοποιήθηκε το όνομα και άλλων αλυσίδων αν και τα πρόστιμα είναι χαμηλότερα από 50.000 ευρώ διότι είναι υπότροπες.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Οργή καταναλωτών

Πρόκειται για την εταιρεία Lidl στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 26.680 ευρώ ενώ πρόστιμο επιβλήθηκε και στην εταιρεία Γαλαξίας 21.387 ευρώ και 9.380 ευρώ στην εταιρεία Κρητικός.

Παράλληλα έγιναν συστάσεις σε άλλες δυο εταιρείες.

Οι αλυσίδες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν και ανθρώπινα λάθη αλλά δεν δικαιολογούνται πολλά λάθη σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι τα πρόστιμα θα λειτουργήσουν παιδαγωγικά. Η παρούσα πολιτική ηγεσία θα πράξει το καθήκον της για τον έλεγχο της αγοράς.

«Τα πρόστιμα, σημείωσε ο υπουργός, δεν σημαίνει ότι κατά κανόνα παραβιάζουν τον νόμο αλλά, όχι σε λίγες περιπτώσεις, υπήρξε παραβίαση του ποσοστού κέρδους σε ένα τμήμα προϊόντων και εντός και εκτός καλαθιού, σε μεγαλύτερο κομμάτι εκτός καλαθιού».

Ο υπουργός κάλεσε τις αλυσίδες λιανεμπορίου να είναι προσεκτικές διότι όπως τόνισε «δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαριστούμε, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των καταναλωτών . Οι νόμοι είναι ισχυροί και εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες ενώ σταθερά ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας να είναι πολύ κάτω του μέσου όρου οπότε τα μέτρα λειτουργούν».

«Εδώ δεν παίζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Άδικο και αβάσιμο το πρόστιμο, θα εξαντλήσουμε τα ένδικα μέσα

Το βαρύ πρόστιμο προκάλεσε την αντίδραση της εταιρείας που έδωσε τη δική της απάντηση στο euro2day.

«Σε συνέχεια ελέγχου από τη ΔΙΜΕΑ και της σχετικής ανακοίνωσης, επιβεβαιώνουμε την επιβολή προστίμου ύψους 319.900 ευρώ στην εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος, το οποίο θεωρούμε άδικο και αβάσιμο σε μία περίοδο που όλος ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων λειτουργεί με ζημιές. Αρχικά, το πρόστιμο υπολογίστηκε με λάθος στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη αρχικές τιμές τιμοκαταλόγου και όχι τελικές τιμές πώλησης».

Διαφωνούμε έντονα στο να μιλάμε για «αθέμιτη κερδοφορία». Ως εταιρία, στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια της κυβέρνησης, οδηγώντας την αγορά σε χαμηλές τιμές. Μειώσαμε τις τιμές μας και σε άλλα προϊόντα στο σύνολο των προσφερόμενων κωδικών μας. Από την εφαρμογή του «καλαθιού του νοικοκυριού», έχουμε χάσει πάνω από 2 εκατομμύρια Ευρώ πουλώντας πολλά προϊόντα ακόμα και κάτω του κόστους.

Συνολικά, οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψιν οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα:

Είναι λάθος να μιλάμε για αθέμιτη κερδοφορία λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους ενός μεμονωμένου προϊόντος και μόνο.

Δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν τυχόν αυξήσεις των λειτουργικών εξόδων μιας εταιρίας αγνοώντας έτσι αν μιλάμε τελικά για πραγματικό κέρδος ή ζημία.

Επιβάλλεται η διατήρηση σταθερής τιμής μικτού περιθωρίου, καθώς και μειωμένης τιμής μικτού περιθωρίου κέρδους για μια σειρά από προϊόντα (οι διατάξεις του άρθρου 87 του Ν. 4986/2022), χωρίς, όμως, να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι οι τιμές αυτές δεν αποτελούν πραγματικό κέρδος για την επιχείρηση.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Όταν το προηγούμενο έτος κάποιος ελεγχόμενος κωδικός δεν είχε πωλήσεις…

η ΔΙΜΕΑ παίρνει για σύγκριση το Μικτό Περιθώριο κέρδους της εταιρείας από τις οικονομικές καταστάσεις του προηγούμενου έτους.

Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να συγκριθεί η κερδοφορία ενός κωδικού με τη συνολική κερδοφορία μίας εταιρείας, είναι ανόμοια μεγέθη, αφού για την εξεύρεση του μικτού περιθωρίου κέρδους του συνόλου του έτους μιας εταιρίας, λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλα μεγέθη, που σχετίζονται με τα λειτουργικά κόστη αυτής.

Η σύγκριση του μικτού περιθωρίου κέρδους προϊόντων σε χρονικές περιόδους μικρότερες του έτους οδηγεί σε στρεβλά συμπεράσματα. Μόνο με περίοδο αναφοράς ενός ακεραίου έτους μπορεί με ασφάλεια να βγει συμπέρασμα.

Και αυτό γιατί στην λειτουργία της αγοράς λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του έτους, προωθητικές ενέργειες οι οποίες επηρεάζουν τόσο την τελική τιμή πώλησης όσο και το κόστος των προϊόντων.

Ως βάση υπολογισμού του προστίμου, λαμβάνονται υπ’ όψιν όχι μόνο τα προϊόντα που έχουν πουληθεί, αλλά και τα αποθέματα, με συνέπεια να επιβάλλεται πρόστιμο και για εμπορεύματα, που ακόμη δεν έχουν πωληθεί και απλά εικάζεται ότι έχουν ήδη πουληθεί και η εταιρία έχει ήδη αποκομίσει το όφελος.

Σκοπεύουμε να εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα ενάντια στο πρόστιμο αυτό», καταλήγει η ΑΒ Βασιλόπουλος.

Απέλυσε καρκινοπαθή εργαζόμενη …γιατί «δεν τηρεί τις διαδικασίες»

Το σκληρό πρόσωπο της εργοδοσίας επέδειξε η αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος», η οποία όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απέλυσε εργαζόμενη καρκινοπαθή με τον προκλητικό και απάνθρωπο ισχυρισμό ότι «δεν τηρεί τις διαδικασίες»!!!

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συλλόγου. οι εργαζόμενοι δέχονται αφόρητες πιέσεις «έχουν γονατίσει στη δουλειά» και «εργάζονται από πόστο σε πόστο και από τμήμα σε τμήμα με χρονοδιαγράμματα και στόχους ανέφικτους». Σύμφωνα πάντα με τον σύλλογο «το ρεπό δίνεται όποτε θέλει η εργοδοσία, το ίδιο και οι άδειες»!

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας:

Το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες που φτάνουν στο σωματείο από συναδέλφισσες και συναδέλφους στα σουπερ μάρκετ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, για τις συνθήκες εργασίας και τις πιέσεις που τους ασκούνται, είναι καθημερινές.

Κυρίως είναι συναδέλφισσες και συνάδελφοι που εργάζονται χρόνια στην εταιρεία και έχουν κατοχυρωμένα κάποια βασικά δικαιώματα όπως επιδόματα και 3ετίες. Δηλαδή εργαζόμενοι που η εργοδοσία τους θεωρεί μεγάλο κόστος από το οποίο θέλει να απαλλαγεί!

Είναι τέτοια η πίεση και η τρομοκρατία που συναδέλφισσες παθαίνουν κρίσεις πανικού, υποφέρουν από έντονο άγχος. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ” αρρωσταίνουν ” όταν μπαίνουν στο κατάστημα για να πιάσουν βάρδια. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν αντέχουν και παραιτούνται.

Ποιες διαδικασίες…

Αυτός είναι ο στόχος της εργοδοσίας και αν δεν καταφέρει να τους ωθήσει στην παραίτηση, τους απολύει. Μάλιστα έφτασε στο σημείο ακόμα και συναδέλφισσα μας καρκινοπαθή να της ανακοινώσει την απόλυση της με την αιτιολογία ότι ” δεν τηρεί τις διαδικασίες “!

Αλλά για ποιές διαδικασίες κάνει λόγο; Αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι στην ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ έχουν γονατίσει στη δουλειά.

Εργάζονται από πόστο σε πόστο και από τμήμα σε τμήμα με χρονοδιαγράμματα και στόχους ανέφικτους, με προγράμματα με βάση τις ανάγκες του κάθε καταστήματος. Τη μια μέρα είναι πρωί, την άλλη ενδιάμεση και την μεθεπόμενη μέρα απογευματινή βάρδια και πάει λέγοντας!

Το ρεπό δίνεται όποτε θέλει η εργοδοσία, το ίδιο και οι άδειες. Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση στις αποθήκες της αλυσίδας με τους εργολάβους να αλωνίζουν και εκατοντάδες εργαζόμενους, κυρίως μετανάστες να εργάζονται εξαντλητικά ωράρια, με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα σε αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης, αδειών κ.α.