ΑΤΜ – Αν έχετε αυτό το PIN αλλάξτε το αμέσως
Μεγάλη προσοχή για την κάρτα σας, αναφορικά με το ΑΤΜ, αλλά και άλλες πληρωμές που κάνετε με τη χρεωστική. Οι χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες είναι το όπλο μας στις αγορές, για αυτό και θα πρέπει να τις κρατάμε ασφαλείς. Ωστόσο, οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε κωδικούς (ΡΙΝ) με αριθμούς που μπορούμε εύκολα να τους απομνημονεύσουμε ή που […]

Μεγάλη προσοχή για την κάρτα σας, αναφορικά με το ΑΤΜ, αλλά και άλλες πληρωμές που κάνετε με τη χρεωστική.
Οι χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες είναι το όπλο μας στις αγορές, για αυτό και θα πρέπει να τις κρατάμε ασφαλείς.
Ωστόσο, οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε κωδικούς (ΡΙΝ) με αριθμούς που μπορούμε εύκολα να τους απομνημονεύσουμε ή που σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο.
Αυτό όμως δεν τους καθιστά ασφαλείας, καθώς είναι πολύ εύκολο να «σπάσουν» σε περίπτωση που η κάρτα κλαπεί.
ΑΤΜ: 20 προσπάθειες αρκούν
Μελέτη της DataGenetics αποδεικνύει ότι οι κλέφτες χρεωστικών και πιστωτικών καρτών είναι ικανοί να μαντεύουν με ποσοστό επιτυχίας άνω του 25% το ΡΙΝ των καρτών μέσα σε 20 προσπάθειες.
Πώς βρίσκουν όμως τόσο εύκολα τους κωδικούς; Για να απαντήσουν στο ερώτημα, οι ερευνητές έκαναν φύλλο και φτερό το διαδίκτυο για αριθμούς λογαριασμών και ΡΙΝ που έχουν εκτεθεί σε παραβιάσεις και μελέτησαν τους αριθμούς που ο κόσμος διαλέγει περισσότερο για κωδικούς ασφαλείας.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, πολλοί χρησιμοποιούν κοινότυπους συνδυασμούς όπως «1234» ή «1111» για PIN, τα οποία απομνημονεύονται εύκολα αλλά παραβιάζονται ευκολότερα.
Οι δέκα πιο δημοφιλείς, αλλά όχι ασφαλείς κωδικοί λοιπόν, είναι οι εξής:
1234
1111
0000
1212
7777
1004
2000
4444
2222
6969
Αν έχετε κάποιον από αυτούς τους κωδικούς, αλλάξτε τον αμέσως. Η μελέτη επισημαίνει ότι είναι καλύτερο να προτιμήσετε τυχαίους αριθμούς που δεν έχουν κάποια σημειολογική αναφορά παρά χρονολογίες γεννήσεων, ημερομηνίες γιορτών και επετείων ή χρονολογίες που έχουν γίνει διάσημες από κινηματογραφικές ταινίες, όπως το «2012».
ΑΤΜ: Τεράστια απάτη: Πώς βρίσκουν το PIN στην πιστωτική κάρτα
Η πιστωτική κάρτα αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο, για αυτό και θα πρέπει να το κρατάμε ασφαλές. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις καταγεγραμμένων απατών που έγιναν μέσω διαδικτύου. Εαν δε προσέξουμε μπορούμε να έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως η κλοπή ενός μεγάλου ποσού.
Οι πιστωτικές κάρτες είναι το όπλο μας στις online αγορές, ωστόσο πάντα όποτε την χρησιμοποιούμε νιώθουμε ανασφαλείς.
Σύμφωνα με έκθεση ερευνητών του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ της Μεγάλης Βρετανίας, αρκούν μόλις έξι δευτερόλεπτα για να σπάσουν οι κωδικοί των πιστωτικών καρτών και να παραβιαστεί το ιστορικό διαδικτυακών αγορών. Η ομάδα των ερευνητών ονόμασε την διαδικασία που ακολουθείται «Επίθεση Κατανεμημένης Μαντεψιάς».
ΑΤΜ: Η τεχνική που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι
Η τεχνική είναι απλή. Ο κακόβουλος χάκερ βρίσκει τυχαίους αριθμούς και προσπαθεί να μαντέψει τους συνδυασμούς κωδικών, τις ημερομηνίες λήξης των καρτών και τους τριψήφιους κωδικούς στο πίσω μέρος των πιστωτικών.
Στην συνέχεια χρησιμοποιεί τους κωδικούς σε σειρά διαδικτυακών τοποθεσιών πληρωμής και σταδιακά φτάνει στην πηγή. Το συγκλονιστικό στοιχείο είναι πως χρειάζονται μόνο μερικές προσπάθειες για να λυθεί το παζλ.
Οι περισσότερες πιστωτικές ισχύουν για 60 μήνες, άρα το να βρεις την ημερομηνία λήξης απαιτεί μόλις 60 προσπάθειες. Ο κωδικός στο πίσω μέρος της κάρτας είναι λίγο πιο δύσκολος, αλλά όχι τόσο ώστε να σταματά τους χάκερ.
Χρειάζονται περί τις 1000 προσπάθειες για να ανακαλυφθεί. «Αν μοιράσεις την προσπάθεια σε 1000 ιστοσελίδες ένας κωδικός θα βρεθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα».
Σύμφωνα με τον Dr. Martin Emms, έναν από τους συγγραφείς της έκθεσης, δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτεί κάποιος πλήρως από τις επιθέσεις, μόνο να κάνει βήματα μερικού ελέγχου του κινδύνου. «Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να μην σε χακάρουν είναι να βάλεις τα χρήματα του στο στρώμα», λέει ο ίδιος αστειευόμενος και τονίζει πως «δεν είναι κάτι που θα σύστηνα».
Πολλές τράπεζες έχουν εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης 24/7 που έχουν σχεδιαστεί για την ανίχνευση μιας απάτης και γενικότερα για τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση μιας πιστωτικής κάρτας. Ωστόσο είναι σημαντικό να διαβάζετε τις λίστες με τις συναλλαγές σας τόσο online όσο και στο χαρτί που σας αποστέλλει η τράπεζα. Αν εντοπίσετε κάτι ύποπτο, καλέστε άμεσα την τράπεζά σας.
Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά την πιστωτική κάρτα
Όλο περισσότερο οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες είτε «εκμεταλλευόμενος» τις άτοκες δόσεις στα καταστήματα είτε για αγορά προϊόντων μέσω του δικαδικτύου.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι Έλληνες πολίτες κάνουν χρήση των καρτών ακόμα και για πολύ μικρά ποσά. Η διαπίστωση αυτή, η οποία αφορά όλα τα έτη από το 2014 ως και το πρώτο τρίμηνο του 2018, δείχνει ότι σταδιακά οι Έλληνες εξοικειώνονται με τη χρήση των καρτών.
Η έξαρση στην χρήση καρτών πραγματοποιήθηκε την περίοδο της επιβολής capital controls.
Αναγκαστικά ο κόσμος άρχισε να χρησιμοποιεί την πιστωτική του κάρτα, ενώ δυναμικά κινήθηκε η χρήση της χρεωστικής κάρτας που ήταν υποτονική, καθώς οι καταναλωτές επισκέπτονταν τα γκισέ των τραπεζών. Την ίδια στιγμή, αρχίζει και κερδίζει έδαφος η χρήση ανέπαφων συναλλαγών.
ΑΤΜ: Χρειάζεται προσοχή
Ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση των καρτών αφού ένας κάτοχος πιστωτικής κάρτας μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει δυσκολίες κατανόησης στον τρόπο και τα ποσά με τα οποία θα χρεώνεται η πιστωτική του κάρτα, αλλά και να πέσει θύμα απάτης (σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της πιστωτικής κάρτας).
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας παρέχει σαφείς οδηγίες προς τους κατόχους πιστωτικών καρτών για το πώς μπορούν να προστατευτούν από απάτες και ή κλοπή.
Μηνιαίο πιστωτικό όριο είναι το μέγιστο ποσό συναλλαγών που ο κάτοχος μπορεί να πραγματοποιήσει με τη χρήση της πιστωτικής του κάρτας κάθε μήνα και το οποίο δεν αναφέρεται στη αξία κάθε μεμονωμένης αγοράς, αλλά στο σύνολο της αξίας των αγορών. Επίσης, το μηνιαίο πιστωτικό όριο μπορεί να διαφέρει από το μηνιαίο όριο υπερανάληψης μετρητών.
Ο τόκος, με τον οποίο θα χρεώνεται ο κάτοχος της πιστωτικής κάρτας πρέπει να αναφέρεται αναλυτικά στη σχετική σύμβαση που θα υπογράφεται με την τράπεζα, και αποτελεί σημείο που απαιτεί την ιδιαίτερη προσοχή του καταναλωτή.
Όταν εξοφλούμε το σύνολο του οφειλομένου ποσού εντός της προθεσμίας λήξης του κάθε λογαριασμού, δεν χρεωνόμαστε καθόλου με τόκους που αφορούν αγορές της τελευταίας περιόδου χρήσης της πιστωτικής κάρτας. Σε περίπτωση που εξοφλήσουμε το οφειλόμενο ποσό εκπρόθεσμα, η συνήθης τακτική των τραπεζών είναι να χρεώνουν τόκους από την κάθε αγορά έως και την ημερομηνία της εκπρόθεσμης εξόφλησης του ποσού.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον τρόπο χρέωσης τόκων για την ανάληψη μετρητών με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, αφού ο τόκος σε αυτές τις περιπτώσεις υπολογίζεται με βάση την ημερομηνία ανάληψης των μετρητών και όχι την ημερομηνία λήξης του εκάστοτε λογαριασμού.
Αμφισβήτηση συναλλαγής μπορούμε να υποβάλουμε σε περίπτωση χρέωσης της πιστωτικής μας κάρτας με ποσό για συναλλαγή που δεν έχουμε πραγματοποιήσει, ή χρέωσης με λανθασμένο ποσό. Σε προθεσμία το αργότερο 20 ημερών από την ημέρα που θα λάβουμε τον αντίστοιχο λογαριασμό, πρέπει να υποβάλουμε γραπτώς στην τράπεζα την αμφισβήτηση της συγκεκριμένης χρέωσης και να ζητήσουμε τη διερεύνησή του. Φρόνιμο θα ήταν να κρατήσουμε απόδειξη της αποστολής της επιστολής μας προς την τράπεζα. Αυτό γίνεται είτε με την αποστολή συστημένης επιστολής, είτε με την αποστολή φαξ με αποδεικτικό αποστολής.
Όταν διαπιστωθεί η μη πραγματοποίηση της συναλλαγής από τον κάτοχο της πιστωτικής κάρτας ή η χρέωση της πιστωτικής κάρτας με ποσό υψηλότερο του πραγματικού, θα πιστωθεί από την τράπεζα το συγκεκριμένο ποσό (της αγοράς ή της διαφοράς) στην πιστωτική κάρτα του κατόχου.
Κλοπή ή απώλεια πιστωτικής κάρτας
Ειδοποιούμε άμεσα την τράπεζα που μας έχει χορηγήσει την πιστωτική κάρτα, προκειμένου να ζητήσουμε την ακύρωσή της και την αντικατάστασή της. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται στην ενέργεια αυτή, ώστε να αποφύγουμε τη χρέωση ποσών από τυχόν παράνομη χρήση της πιστωτικής μας κάρτας. Επίσης, φροντίζουμε να φυλάσσουμε σωστά τους κωδικούς (PIN) της κάρτας μας.
Εάν, μέχρι τη δήλωση της απώλειας ή της κλοπής της πιστωτικής μας κάρτας στην τράπεζα πραγματοποιηθεί αγορά χωρίς τη συναίνεσή μας, ευθυνόμαστε από το νόμο με ποσό που περιορίζεται σε αυτό των 150 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουμε ενεργήσει με δόλο, ότι δεν έχουμε καθυστερήσει να δηλώσουμε κλοπή ή απώλεια της κάρτας ή αμφισβήτηση χρεωθείσας συναλλαγής και ότι είχαμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα μη πρόσβασης τρίτων στο PIN της κάρτας μας.
Το κόστος μιας πιστωτικής κάρτας διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τράπεζα σε τράπεζα και για το λόγο αυτό απαιτείται έρευνα αγοράς από τον καταναλωτή, ώστε να καταλήξει στην πιο συμφέρουσα για αυτόν πρόταση. Οι κυριότερες πηγές επιπλέον χρέωσης μιας πιστωτικής κάρτας σε γενικό βαθμό είναι κυρίως, οι τόκοι λόγω εκπρό- θεσμων πληρωμών, λόγω υπερανάληψης μετρητών, λόγω μεταφοράς υπολοίπου, οι χρεώσεις λόγω υπέρβασης του πιστωτικού ορίου, το κόστος ετήσιας συνδρομής, τα έξοδα μεταφοράς υπολοίπου, τα έξοδα έκδοσης λογαριασμού, τα έξοδα ανάληψης μετρητών, πραγματοποίησης συναλλαγών σε ξένο νόμισμα και μετατροπής συναλλάγματος.
Πρέπει, επίσης, πριν την πραγματοποίηση συναλλαγής, να ενημερωνόμαστε για το εάν η συγκεκριμένη επιχείρηση χρεώνει κάποιο επιπλέον ποσό για τις αγορές μέσω πιστωτικής κάρτας.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις