ΑΣΕΠ: 4.658 μόνιμες προσλήψεις – Οι θέσεις και οι αιτήσεις
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να… σκάσουν πέντε διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ με τους οποίους θα γίνουν 4.658 προσλήψεις. Σε φορείς όπως υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, Τράπεζα Ελλάδος, ΕΛΓΑ, ΕΟΠΠΕΠ κ.ά. Οι εν λόγω προκηρύξεις αναμένεται να δημοσιευτούν σταδιακά στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Αναλυτικά, πρόκειται για τους παρακάτω διαγωνισμούς: […]

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να… σκάσουν πέντε διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ με τους οποίους θα γίνουν 4.658 προσλήψεις.
Σε φορείς όπως υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, Τράπεζα Ελλάδος, ΕΛΓΑ, ΕΟΠΠΕΠ κ.ά.
Οι εν λόγω προκηρύξεις αναμένεται να δημοσιευτούν σταδιακά στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Αναλυτικά, πρόκειται για τους παρακάτω διαγωνισμούς:
Προκήρυξη 2Γ/2022 για 4.282 θέσεις κατηγορίας ΠΕ που έχουν εγκριθεί με τον προγραμματισμό προσλήψεων ετών 2022 και 2023 (Β’ Στάδιο στο πλαίσιο της Προκήρυξης 2Γ/2022). Το σχέδιο της προκήρυξης έχει σταλεί για παρατηρήσεις στους φορείς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Θάνο Παπαϊωάννου, στόχος είναι να σταλεί στο Τυπογραφείο στο τέλος Οκτωβρίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα δοθεί η σύμφωνη γνώμη των εν λόγω φορέων. Να υπενθυμίσουμε ότι στην προκήρυξη θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνο επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η προκήρυξη για την πλήρωση τριάντα μίας (31) θέσεων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ κατηγορίας στις Εθνικές Βιβλιοθήκες, για την πλήρωση δεκατεσσάρων (14) θέσεων ΠΕ κατηγορίας του υπουργείου Εσωτερικών και για την πλήρωση τριών (3) θέσεων ΠΕ, ΤΕ κατηγορίας του ΕΚΔΔΑ, για την πλήρωση έξι (6) θέσεων ΠΕ, ΤΕ, ΥΕ κατηγορίας της Ακαδημίας Αθηνών, για την πλήρωση (μίας) 1 θέσης ΔΕ κατηγορίας της Ιεράς Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης, για την πλήρωση (μίας) 1 θέσης ΠΕ κατηγορίας της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου, για την πλήρωση (δύο) 2 θέσεων ΠΕ, ΤΕ κατηγορίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, για την πλήρωση (οκτώ) 8 θέσεων ΠΕ, ΔΕ κατηγορίας του ΕΟΠΠΕΠ, για την πλήρωση (μίας) 1 θέσης ΠΕ κατηγορίας της Ι.Μ. Ξάνθης και Περιθεωρίου, για την πλήρωση (μίας) 1 θέσης ΠΕ κατηγορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την πλήρωση οκτώ (8) θέσεων ΠΕ κατηγορίας του ΕΛΓΑ, για την πλήρωση μίας (1) θέσεως ΠΕ Συντονιστή Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ, για την πλήρωση τριών (3) θέσεων ΠΕ, ΤΕ κατηγορίας του ΕΚΟΜΕ (άρθρο 28 του ν. 4765/2021). (4Κ/2023) Ο διαγωνισμός αναμένεται να σταλεί εντός των ημερών στο Εθνικό Τυπογραφείο.
Το «πράσινο» φως από τους φορείς αναμένει το ΑΣΕΠ για να προχωρήσει η προκήρυξη για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας εκατόν είκοσι έξι (126) θέσεων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ κατηγορίας στα Καταστήματα Κράτησης όλης της χώρας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και για την πλήρωση τριάντα τεσσάρων (34) θέσεων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ κατηγορίας του υπουργείου Δικαιοσύνης (άρθρο 28 του ν. 4765/2021).
Νέα προκήρυξη για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας εβδομήντα τεσσάρων (74) θέσεων μόνιμου προσωπικού επεξεργάζεται το ΑΣΕΠ για άτομα Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σαράντα οκτώ (48) θέσεων μόνιμου προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στο υπουργείο Οικονομικών, στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) (υπουργείο Οικονομικών), στην Εθνική Επιτροπή Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων – ΕΕΤΤ (Ανεξάρτητη Αρχή) και στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου (υπουργείο Δικαιοσύνης).
Νέα προκήρυξη για την Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζει το ΑΣΕΠ. Ειδικότερα, επεξεργάζεται σχέδιο προκήρυξης για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας δέκα τεσσάρων (14) θέσεων Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ΑΣΕΠ: Αδιανόητο! Δεν αναγνωρίζουν ελληνικά πτυχία
ΑΣΕΠ: Ένα πρόβλημά από τα παλιά φαίνεται πως «ξυπνάει» ξανά σήμερα και σχετίζεται με την αναγνώριση των πτυχίων των Ελληνικών Πανεπιστημίων από τον ΑΣΕΠ.
Είναι γνωστό πως εδώ και δεκαετίες υπάρχει στην Ελλάδα μια άτυπη «αντιπαράθεση» ανάμεσα στην ισχύ ορισμένων πτυχίων, στο τι εργασιακά δικαιώματα αναγνωρίζονται στο εκάστοτε πτυχίο και πώς τελικά επηρεαζόταν ένας πτυχιούχος από ένα ΑΕΙ ή από ένα ΤΕΙ.
Το 2019 όταν ήρθε η κατάργηση των ΤΕΙ και η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευσης πολλοί νόμισαν πως το πρόβλημα θα λυθεί.
Παρόλα αυτά μια νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ με σκοπό την πρόσληψη στο δημόσιο καταδεικνύει πως πολλές από τις αντιφάσεις του παρελθόντος παραμένουν «ζωντανές» και ενδεχομένως ακόμα πιο περίπλοκες και σύνθετες.
Κι αυτό διότι στην προκήρυξη είναι ξεκάθαρο με τον πιο επίσημο, σαφή και αναμφισβήτητο τρόπο πως το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει όλα τα πτυχία από δημόσια πανεπιστήμια στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Γεγονός αρκετά σημαντικό τόσο για το ίδιο το δημόσιο και τις απαιτήσεις του, όσο και για την αξία που έχουν τα πτυχία από τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Μάλιστα, όπως θα δούμε παρακάτω δεν υπάρχει μόνο η αντίφαση της μη αναγνώρισης όλων των πτυχίων που προέρχονται από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, αλλά και ακόμα μια παραδοξότητα.
Συγκεκριμένα, με βάση τις προκηρύξεις παρατηρούμε πως το ελληνικό δημόσιο ενώ δεν αποδέχεται το σύνολο των πτυχίων από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, σε ορισμένες περιπτώσεις δέχεται πτυχία από ιδιωτικά κολλέγια.
Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά μέσα από πολλά παραδείγματα τι ακριβώς ισχύει. Ποια πτυχία από ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος και ποια όχι; Τι ισχύει για τα ιδιωτικά κολλέγια και σε ποιους εργασιακούς τομείς; Πώς φτάσαμε σε αυτό το «παράδοξο» σημείο και ποια είναι η ιστορική διαδρομή ενός προβλήματος που σχεδόν σε όλη την Μεταπολίτευση έχει ταλανίσει την ελληνική κοινωνία;
ΑΣΕΠ – Αναλυτικά παραδείγματα
Ας δούμε μερικά παραδείγματα. Το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν περιλαμβάνεται στην προκήρυξη στον κλάδο ΠΕ Βιολόγων. Περιλαμβάνεται, όμως, στον κλάδο ΠΕ Περιβαλλοντολόγων. Τα πτυχία των τμημάτων Γεωπονίας που ιδρύθηκαν το 2019 επίσης δεν περιλαμβάνονται στον κλάδο των ΠΕ Γεωπόνων, καθώς απαιτείται το πρόσθετο προσόν της εγγραφής στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο δεν δέχεται τους αποφοίτους των νέων τμημάτων.
Δεν έχουν αποφοιτήσει ακόμη οι πρώτοι φοιτητές που εισήχθησαν το 2019, αλλά υπάρχουν οι φοιτητές των πρώην ΤΕΙ, που ήταν φοιτητές και είχαν το δικαίωμα με επιπλέον μαθήματα να πάρουν πτυχίο Γεωπόνου. Αυτοί οι πτυχιούχοι δεν έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό ούτε ως απόφοιτοι Γεωπονίας, αφού δεν εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ούτε στην κατηγορία ΤΕ Φυτικής Παραγωγής, αφού δεν έχουν πτυχίο ΤΕΙ. Δεν ανήκουν, δηλαδή, πουθενά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τμήματα Δασολογίας.
Έτσι, λοιπόν, τα παιδιά αυτά κουράστηκαν, ξόδεψαν χρήματα για τις σπουδές τους και παίρνουν ένα πτυχίο που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πουθενά επαγγελματικά. Όταν, όμως, συμπλήρωναν το Μηχανογραφικό το Υπουργείο Παιδείας δεν τους το είπε.
Τι συμβαίνει με τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς
Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, τους Μηχανολόγους Μηχανικούς, τους Πολιτικούς Μηχανικούς, τους Ναυπηγούς, τους Τοπογράφους των Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής, Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Ως πρόσθετο προσόν αναφέρεται στην προκήρυξη η άδειας άσκησης επαγγέλματος Μηχανικού, που αποκτάται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και δεν δίνεται στους αποφοίτους αυτών των τμημάτων. Υπάρχει μία επιτροπή που μελετά το θέμα αλλά από το 2019, που ιδρύθηκαν τα τμήματα και έγιναν πενταετών σπουδών, δεν έχει γίνει τίποτα. Η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν είναι αρμοδιότητα μόνο του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και των συναρμόδιων Υπουργείων, που είναι το Υποδομών για τους μηχανικούς και το Αγροτικής Ανάπτυξης για τους γεωπόνους και τους δασολόγους.
Αντίθετα στον κλάδο ΠΕ Οικονομικών γίνονται δεκτοί όλοι οι πτυχιούχοι, ακόμη και των νέων τμημάτων, όπως το Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στα Ψαχνά του ΕΚΠΑ, αλλά και τα πτυχία Στατιστικής και Αναλογιστικών Μαθηματικών του Παν. Αιγαίου και τα τμήματα Στατιστικής ή Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης. Εδώ το τοπίο είναι ξεκάθαρο, όπως θα έπρεπε να είναι και στους Γεωπόνους, Δασολόγους και Μηχανικούς.
ΑΣΕΠ – Ναι στα Κολλέγια… όχι στα Δημόσια Πανεπιστήμια;
Οι απόφοιτοι του τμήματος Χημείας Καβάλας εγγράφονται κανονικά στην Ένωση Ελλήνων Χημικών, που αποτελεί πρόσθετο προσόν για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα πτυχία των κολεγίων γίνονται δεκτά, αφού, όπως αναφέρει η προκήρυξη “απαιτείται φωτοαντίγραφο της πρωτοκολλημένης ή καταχωρημένης υποβληθείσας αντίστοιχης αίτησης αναγνώρισης προς τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ή το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.).” Το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. είναι το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας που αναγνωρίζει τα πτυχία των κολεγίων, συνεπώς οι κάτοχοι πτυχίου κολεγίου αναγνωρισμένου από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. μπορούν να συμμετάσχουν κανονικά στο διαγωνισμό.
Και κάτι πέρα από τον ΑΣΕΠ. Τα πτυχία των μαιευτών, των εργοθεραπευτών, των φυσικοθεραπευτών, των αποφοίτων Ιατρικών Εργαστηρίων έγιναν Πανεπιστημιακά και εντάχθηκαν στην κατηγορία ΠΕ. Στα νοσοκομεία, όμως, δεν μπορούν να διοριστούν αυτοί οι πτυχιούχοι, αν και όποτε γίνουν διορισμοί σε νοσοκομεία, διότι στα οργανογράμματα των νοσοκομείων υπάρχουν αυτές οι θέσεις κατηγορίας ΤΕ. Θα πρέπει να αλλάξει αυτό είτε νομοθετικά είτε στα οργανογράμματα των νοσοκομείων.
Τα παράδοξα στην αναγνώριση των πτυχίων
Το πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι πάρα πολύ παλιό. Το 1983 όταν ιδρύθηκαν τα ΤΕΙ, ο σχετικός νόμος έλεγε ότι εντός έξι (6) μηνών έπρεπε να έχουν οριστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους. Μέχρι το 2019, που καταργήθηκαν τα ΤΕΙ αυτό δεν είχε γίνει. Ο λόγος είναι η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των μηχανικών των πολυτεχνείων, που εκπροσωπεί το ΤΕΕ και δεν ήθελε την ισοτιμία των πολυτεχνείων με τα ΤΕΙ και των αποφοίτων των ΤΕΙ που ήθελαν ισοτιμία με τους μηχανικούς των πολυτεχνείων. Λογικό ήταν, αφού στα ΤΕΙ οι σπουδές διαρκούσαν 3,5 χρόνια και ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης και στα πολυτεχνεία 5.
Το 2019 έγιναν σε μια νύχτα τα ΤΕΙ πανεπιστήμια, οι σπουδές έγιναν πενταετείς, αλλά η ισοτιμία των πτυχίων παραπέμφθηκε στο μέλλον. Από το 2019 μέχρι τώρα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα γίνει. Το 2020 αποφασίστηκε ότι όλα τα νέα τμήματα δεν θα είναι αντίστοιχα για τις μετεγγραφές με τα παλαιά. Δηλαδή, από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Ξάνθης δεν μπορεί να πάρει μετεγγραφή ο φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ακόμη ένα παράλογο.
Το λογικό είναι να ενισχυθούν αυτά τα τμήματα όσο χρειάζεται ώστε να γίνουν πράγματι ισότιμα με τα αντίστοιχα παλαιότερα ή να αποφασιστεί να κλείσουν και το εκπαιδευτικό τους προσωπικό και οι φοιτητές να ενταχθούν στα τμήματα που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση κατάσταση, ούτε μπορεί να διαιωνίζεται αυτό το καθεστώς. Δε γίνεται να παίρνει ο φοιτητής πτυχίο Γεωπονίας και να μην μπορεί να εργαστεί ως Γεωπόνος, για παράδειγμα. Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό. Ευχής έργο θα ήταν να υπάρξει συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και να δοθεί λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, διότι κοροϊδεύουμε τα παιδιά μας και αυτό δεν είναι δίκαιο.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις