ΑΑΔΕ: Κρυφά εισοδήματα, απάτες ΦΠΑ , επιστροφές φόρου κ.α βάζει στο στόχαστρό της η ΑΑΔΕ προκειμένου να πιάσει σε εισαγωγικά λαβράκια και να γεμίσει τα δημόσια ταμεία του κράτους.
Το νέο έτος η ΑΑΔΕ ετοιμάζει 15.000 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους και τη διαλεύκανση τουλάχιστον 900 υποθέσεων φοροδιαφυγής έχοντας στη φαρέτρα της την τεχνολογία και τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.
Ελεγκτικό σαφάρι για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων, απάτες στο ΦΠΑ, παράνομων επιστροφών φόρου, μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και κυκλωμάτων έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων ετοιμάζει για το 2023 η ΑΑΔΕ αξιοποιώντας νέα ηλεκτρονικά εργαλεία και τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου.
Με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των φορολογικών εισπράξεων, η ΑΑΔΕ άρχισε να δίνει οδηγίες και να θέτει στόχους στο φοροελεγκτικό μηχανισμό για το επόμενο έτος.
ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογικών υποθέσεων:
– Υποθέσεις με επιστροφές φόρων
– Υποθέσεις που αφορούν έλεγχο βάσει δείγματος όπως ενδεικτικά δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος χωρίς έλεγχο.
– Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.
– Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε εισαγγελικής ή δικαστικής αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.
– Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο ΟΠΣ Elenxis.
– Υποθέσεις που αφορούν εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
– Υποθέσεις που αφορούν πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
– Υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.
– Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.
ΑΑΔΕ: Οι 900 ειδικές έρευνες φοροδιαφυγής
Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα επικεντρωθεί στην έρευνα 900 υποθέσεις φοροδιαφυγής. Στις υποθέσεις αυτές περιλαμβάνονται:
– 170 που αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών
– 100 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων
– 50 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και
– 580 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κ.λπ.
Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών
Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που αποτελεί κωδικοποίηση των υφιστάμενων διατάξεων, που διέπουν τη διαδικασία προσδιορισμού (βεβαίωσης) και είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου, καθώς και των κυρώσεων για τη μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία.
Σύμφωνα με τον ΚΦΔ οι υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα επιλέγονται με απόφαση του Διοικητή με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης ή, εξαιρετικά με βάση άλλα κριτήρια, τα οποία καθορίζονται από τον Διοικητή και δεν δημοσιοποιούνται.
Ορίζεται επίσης ότι το ποσοστό των πλήρων και μερικών ελέγχων για φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις που αφορούν στην τελευταία πενταετία δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσοστού 70% του συνόλου πλήρων και μερικών ελέγχων, αντίστοιχα των κατά προτεραιότητα ελεγχόμενων υποθέσεων.
Ένα μεγάλο μέρος των ελέγχων αφορούν τα τελευταία 3 έτη για τα οποία έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ενώ οι έλεγχοι μπορούν να επεκτείνονται στα δύο προηγούμενα, πέραν της τελευταίας τριετίας, φορολογικά έτη ή χρήσεις με βάση κριτήρια.
Επιστρέψτε άμεσα και με τόκο τις Επιστρεπτέες!
Την επιστροφή του συνόλου των ποσών που έλαβαν με τη μορφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, ζητεί από χιλιάδες επιχειρήσεις η Εφορία, καθώς από τις διασταυρώσεις που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δικαιούχοι.
Ο κύριος λόγος που καλούνται να επιστρέψουν και μάλιστα εντόκως τα συγκεκριμένα ποσά είναι η μη διατήρηση του αριθμού των απασχολουμένων, όπως είχαν υποχρέωση, καθώς και φορολογικές παραβάσεις και «πειραγμένα» φορολογικά βιβλία.
Στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν και είναι το 100% των επιστρεπτέων που έλαβαν όπως και οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής, ύψους 8,75%, βεβαιώθηκαν στις «μερίδες» των υπόχρεων στο Taxisnet.
Το ποσό που χορηγήθηκε μέσω του θεσμού των επιστρεπτέων προκαταβολών, σε περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ήταν 8,3 δισ. ευρώ, και υπολογίζονταν, ότι, με τις εκπτώσεις που χορηγήθηκαν, θα επιστρέφονταν ποσό λίγο πάνω από 3 δισ. ευρώ, δηλαδή θα χαρίζονταν περίπου 5 δισ. ευρώ. Όμως, με τις νέες εξελίξεις, το επιστρεφόμενο ποσό θα είναι μεγαλύτερο.
Ποια στοιχεία τους «έκαψαν»
Η ΑΑΔΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει, ότι θα ελέγχονταν εξονυχιστικά οι λήπτες του «δωρεάν χρήματος», για το αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και τηρούσαν τους όρους της χρηματοδότησης.
Η διατήρηση του ίδιου αριθμού των εργαζόμενων, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν ο βασικός κανόνας. Παραδείγματα:
Όσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, έπρεπε να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 30 Ιουνίου 2021.
Όσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, έπρεπε να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 31 Ιουλίου 2021.
Οι περίπου 290.000 επιχειρήσεις που έλαβαν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας
Προκαταβολής 7, έπρεπε να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 31 Αυγούστου 2021.
Αντίστοιχες ημερομηνίες δέσμευσης ίσχυαν και για τους πρώτους κύκλους των ενισχύσεων.
Ωστόσο, διασταυρώθηκαν τα αρχεία του Taxisnet σχετικά με τον κατάλογο των επιχειρήσεων που ενισχύθηκαν, με το αρχείο του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν τηρήθηκαν οι όροι διατήρησης της απασχόλησης και εντοπίστηκαν παραβάσεις.
Και λόγω φοροδιαφυγής
Επίσης «κόπηκαν» από τις επιστρεπτέες επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις του Taxisnet να έχουν «πειραγμένους τζίρους» ώστε να φαίνονται μειωμένοι.
Ειδικότερα, συγκρίθηκαν τα στοιχεία που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα myBusinessSupport με τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ όσο και με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και των τροποποιητικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν εκ των υστέρων, για τις περιόδους προ πανδημίας.
Οι 12 ελεγκτικοί στόχοι του 2023
«Σήμα» στην αγορά ότι οι έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 θα είναι συνεχείς, προς κάθε κατεύθυνση και αμείλικτοι, για περιορισμό της αισχροκέρδειας και της φοροδιαφυγής στέλνει για πρώτη φορά από τόσο νωρίς η ΑΑΔΕ.
Οι συνεχόμενες ανατιμήσεις, αλλά και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια από τους επιτήδειους, που «ροκανίζουν» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, έχουν σημάνει «συναγερμό» και στον ελεγκτικό μηχανισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που προανήγγειλε «σαφάρι» 44.400 ελέγχων σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων το επόμενο έτος.
Συγκεκριμένα, με απόφαση (υπ’ αρίθμ. Α.1144/1.11.2022) του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, καθορίζεται ότι το έτος 2023 θα διενεργηθούν είκοσι πέντε χιλιάδες πεντακόσιοι (25.500) πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (ΓΔΦΔ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας, ενώ τουλάχιστον το 75% αυτών θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.