ΙΧ ΚΤΕΟ: Τέλος στο εύκολο και πετυχημένο πέρασμα των ΙΧ από τα δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ της χώρας βάζει το Υπουργείο Μεταφορών, καθώς οι έλεγχοι θα γίνονται από αυτά, αυστηρότεροι και ψηφιοποιημένοι.
Σύμφωνα με στοιχεία του carandmotor.gr , αν και η Ελλάδα κατέχει το γηραιότερο στόλο σε ΙΧ στην Ευρώπη, μόλις το 4,5% αυτών, κρίνεται ως μη ασφαλές για κυκλοφορία από τα ΚΤΕΟ, ενώ ένα εντυπωσιακό ποσοστό γύρω στο 40% δεν περνάει καν από αυτά.
Αυστηρότεροι και ψηφιοποιημένοι θα γίνουν οι έλεγχοι των οχημάτων στα ΚΤΕΟ όλης της χώρας, βάσει των σημαντικών αλλαγών που ετοιμάζει το Υπουργείο Μεταφορών.
Το λιγότερο αξιοπερίεργη μπορεί να χαρακτηριστεί η εικόνα των αποτελεσμάτων που παρουσιάζουν τα δημόσια και ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων σε όλη την επικράτεια αναφορικά με το ποσοστό των οχημάτων που περνούν με επιτυχία του ελέγχους, το οποίο φτάνει στο εντυπωσιακό 95,5%.
ΙΧ ΚΤΕΟ: Αλλαγή
Με λίγα λόγια σχεδόν όλα τα οχήματα που περνούν από τεχνικό έλεγχο, άσχετα από το πρώτο έτος που κυκλοφόρησαν, βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια στους δρόμους, τόσο για τους οδηγούς τους και τους επιβαίνοντες τους, όσο και για τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων. Μόλις το 4,5% είναι εκείνο που δεν περνά με επιτυχία τον τεχνικό έλεγχο, «με την πρώτη».
Το αξιοπερίεργο προκύπτει από το γεγονός πως η Ελλάδα είναι η «πρωταθλήτρια» της Ε.Ε. έχοντας τον γηραιότερο στόλο επιβατικών αυτοκινήτων μεταξύ των κρατών μελών με μέσο όρο ηλικίας τα 17 έτη με μόνο την Εσθονία να βρίσκεται κοντά της με μέσο όρο τα 16,8 έτη.
Παράλληλα, στη Γερμανία, για παράδειγμα, ο μέσος όρος αναφορικά με την ηλικία των ΙΧΕ είναι 10,1 έτη -πέρασε πέρσι για πρώτη φορά τα δέκα χρόνια-, τη στιγμή που τα επιβατικά, τα οποία «κόβονται» στην πρώτη επίσκεψη τους στα ΚΤΕΟ και απαιτείται επανέλεγχος τους, ξεπερνά το… 35% ως ποσοστό επί του συνόλου.
Να σημειωθεί επίσης ότι σε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογίζονται τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν τα έχουν περάσει έγκαιρα από τεχνικό έλεγχο, ενώ το 40% επί του συνόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων δεν ελέγχονται ποτέ σε ΚΤΕΟ, τη στιγμή που το ποσοστό στη Γερμανία αγγίζει το 100%.
Βάσει αυτών των σημαντικών διαφορών το Υπουργείο Μεταφορών θέλει να διασφαλίσει ένα αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου όλων των οχημάτων που υποχρεούνται να περνούν περιοδικά από τεχνικό έλεγχο και γι’ αυτό προωθεί σημαντικές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση.
ΙΧ ΚΤΕΟ: Από τις σημαντικότερες αλλαγές…
που αναμένεται να εφαρμοστούν σε όλα τα ΚΤΕΟ της επικράτειας είναι η εγκατάσταση ψηφιακού συστήματος καταγραφής της διαδικασίας του τεχνικού ελέγχου ενός οχήματος, το οποίο θα συνδέεται απευθείας με το Υπουργείο Μεταφορών, χωρίς να παρεμβάλλεται κάποια άλλη συσκευή.
Το εν λόγω σύστημα θα επιτρέπει την μεταφορά των δεδομένων από τη διαδικασία του ελέγχου ενός οχήματος ηλεκτρονικά, μαζί με τα στοιχεία του οχήματος αλλά και του τεχνικού που πραγματοποίησε τον έλεγχο.
Τα δεδομένα σχετικά με την κατάσταση του οχήματος θα συνοδεύονται από ψηφιακές φωτογραφίες του οχήματος, στις οποίες θα αναγράφεται η ημερομηνία αλλά και η ώρα έναρξης και λήξης κάθε τεχνικού ελέγχου ξεχωριστά.
Για τη λειτουργία του συστήματος προβλέπεται η εγκατάσταση ψηφιακών καμερών έγχρωμης καταγραφής τόσο σταθερών όσο και κινητών, ενώ άλλα μέτρα που εξετάζει το ΥΜΕ είναι οι συχνότεροι περιοδικοί έλεγχοι οχημάτων πάνω από μια συγκεκριμένη ηλικία (τα 10 ή 15 χρόνια) με την διαδικασία να επαναλαμβάνεται σε αυτές τις περιπτώσεις κάθε έτος και όχι κάθε δύο χρόνια που ισχύει σήμερα.
ΙΧ ΚΤΕΟ: Έχεις φθαρμένο δίπλωμα οδήγησης; – Το πρόστιμο που σε περιμένει
Οι κάτοχοι χάρτινου ροζ διπλώματος πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που είναι δυσχερής ο έλεγχος των στοιχείων, ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής προστίμου.
Σήμερα, όλα τα νέα διπλώματα οδήγησης που χορηγούνται στους επιτυχόντες των εξετάσεων έχουν την μορφή της πλαστικής κάρτας, ενώ το τελευταίο διάστημα οι οδηγοί μπορούν να περάσουν τα διπλώματα στα smartphones τους σε ψηφιακή μορφή.
Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους το ροζ (τρίπτυχο) χάρτινο δίπλωμα οδήγησης, το οποίο κάποια στιγμή πρέπει να αντικατασταθεί με νέου τύπου.
Το παλιό ροζ δίπλωμα οδήγησης έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033 και μέχρι το 65ο έτος ηλικίας του οδηγού, ενώ το νεότερο τύπου κάρτας διαρκεί για 15 χρόνια από την έκδοσή του.
Συγκριτικά με το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης, το νέο τύπου (ή αλλιώς κοινοτικού τύπου) έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας που το προφυλάσσουν από πλαστογραφία, ενώ ευνοεί την χρήση του στο εξωτερικό διότι αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου και με λατινικούς χαρακτήρες. Επιπλέον, φέρει μοναδικό αύξοντα αριθμό στην πίσω όψη με τον οποίο αναζητείται από τις διωκτικές αρχές σε περίπτωση κλοπής.
Το πρόστιμο για φθαρμένο δίπλωμα
Επιπροσθέτως, τα στοιχεία του νέου τύπου διπλώματος δεν μπορούν να αλλοιωθούν και να φθαρούν, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τα χάρτινα διπλώματα, λόγω του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοχοι παλαιού τύπου διπλώματος είναι ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αν ένα έντυπο άδειας οδήγησης έχει φθαρεί ή αλλοιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι εύκολος ο έλεγχος των στοιχείων της, τότε το δίπλωμα «αντιμετωπίζεται» ως ληγμένο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ελέγχου, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 200 ευρώ. (άρθρο 95 ΚΟΚ)
Ειδικότερα, όπως ορίζεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 50 (Νόμος 4155/2013), «η άδεια οδήγησης ή οι επιμέρους κατηγορίες της παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν εφόσον:
α. λήξει η χρονική ισχύς τους ή
β. ο ενδιαφερόμενος παύει να πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές σωματικής και διανοητικής ικανότητας του Παραρτήματος ΙΙΙ ή
γ. το έντυπο της άδειας οδήγησης έχει φθαρεί ή έχει αλλοιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι δυσχερής ο έλεγχος των στοιχείων της».
Εφόσον, λοιπόν, το δίπλωμά σας έχει φθαρεί υπερβολικά, με αποτέλεσμα να μην φαίνονται ευκρινώς τα στοιχεία (π.χ. όνομα ή φωτογραφία), καλό είναι να το αντικαταστήσετε με νέου τύπου.
Με ποιο χέρι πρέπει να ανοίγω την πόρτα του αυτοκινήτου μου;
Πολλοί οδηγοί αγνοούν ότι προτού εξέλθουν από το αυτοκίνητο πρέπει να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία διασφαλίζει την αποτροπή πρόκλησης ατυχήματος.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν όταν τα οχήματα βρίσκονται εν κινήσει, με τους να οδηγούς να υποπίπτουν σε λάθη (βλ. υπερβολική ταχύτητα) που έχουν σοβαρές συνέπειες.
Από την άλλη, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που ένα τροχαίο ατύχημα προκαλείται όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σταθμευμένο, και ειδικά όταν ο οδηγός ή κάποιος άλλος επιβάτης επιχειρεί να εξέλθει από ένα αυτοκίνητο.
Αναλυτικότερα, πολλοί οδηγοί μόλις ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητό τους, έχουν τη συνήθεια να ανοίγουν την πόρτα – για την αποβίβασή τους από το όχημα- με το αριστερό τους χέρι.
Χρησιμοποιώντας, ωστόσο, το αριστερό τους χέρι για το τράβηγμα του χερουλιού και το σπρώξιμο της πόρτας, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την τέλεση ενός δυσάρεστου οδικού συμβάντος.
Αυτό διότι προβαίνοντας στην παραπάνω κίνηση είναι αδύνατο να στρίψουν το σώμα τους προς τα αριστερά και το βλέμμα τους προς τα πίσω, και επομένως είναι σχεδόν ανέφικτο να ελέγξουν με τη δέουσα προσοχή αν έρχεται από πίσω ένα ποδήλατο, μία μοτοσικλέτα ή ένα άλλο αυτοκίνητο.