Άσχημα νέα για όσους έχουν πετρέλαιο για θέρμανση στο σπίτι – Έκτακτη ανακοίνωση

Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή: Άσχημα νέα έρχονται για όσους έχουν επιλέξει το πετρέλαιο ως καύσιμο για τη θέρμανσή τους ενόψει χειμώνα καθώς ανακοινώθηκε από το σύνδεσμο πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων νέα ανατίμηση του πετρελαίου μέσα στην εβδομάδα. Η αιτία του κακού αυτή τη φορά, είναι η έκπτωση που έδιναν τα διυλιστήρια και η οποία έληξε με […]

Άσχημα νέα για όσους έχουν πετρέλαιο για θέρμανση στο σπίτι - Έκτακτη ανακοίνωση

Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή: Άσχημα νέα έρχονται για όσους έχουν επιλέξει το πετρέλαιο ως καύσιμο για τη θέρμανσή τους ενόψει χειμώνα καθώς ανακοινώθηκε από το σύνδεσμο πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων νέα ανατίμηση του πετρελαίου μέσα στην εβδομάδα.

Η αιτία του κακού αυτή τη φορά, είναι η έκπτωση που έδιναν τα διυλιστήρια και η οποία έληξε με αποτέλεσμα να προστεθούν 7 λεπτά στην τιμή του λίτρου του πετρελαίου θέρμανσης.

Άσχημα νέα για όσους έχουν το πετρέλαιο ως μέσο θέρμανσης καθώς μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε αύξηση στην τιμή του λίτρου.

O αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, προανήγγειλε πως θα υπάρξει αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τουλάχιστον κατά 7 λεπτά εντός της εβδομάδας.

Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή: Υπενθύμιση

Ο κ. Ασμάτογλου υπενθύμισε πως στις 15 Νοεμβρίου λήγει η περίοδος της έκπτωσης των 7 λεπτών που κάνουν τα διυλιστήρια, μετά την σχετική παράταση που είχε δοθεί.

Αυτό σημαίνει ότι από τις 16 Νοεμβρίου θα έχουμε μια ανάλογη επιβάρυνση – τουλάχιστον των 7 λεπτών ανά λίτρο αν παραμείνουν στα ίδια επίπεδα οι τιμές διύλισης του προϊόντος– στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Ασμάτογλου, οι επιδοτήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση ξεπερνούν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, καθώς – κατά τους υπολογισμούς του – οι επιδοτήσεις φτάνουν τα 30 λεπτά το λίτρο, ενώ ο ειδικός φόρος είναι στα 28 λεπτά.

Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή: Η Ελλάδα έκτη φθηνότερη χώρα της ΕΕ στο πετρέλαιο θέρμανσης 

Έκτη φθηνότερη χώρα της ΕΕ στο πετρέλαιο θέρμανσης παραμένει η Ελλάδα μεταξύ των 26 κρατών – μελών (δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Σλοβακία) σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν.

Με βάση τα στοιχεία της Επιτροπής (Weekly Oil Bulletin), Δανία, Ολλανδία και Ιταλία είναι οι ακριβότερες χώρες, με τιμές από 1,8 έως και 2,1 ευρώ το λίτρο. Μάλτα, Ιρλανδία και Βέλγιο οι φθηνότερες, με 1 έως 1,2 ευρώ το λίτρο. Η Ελλάδα με 1,319 ευρώ το λίτρο με μέσο ευρωπαϊκό όρο τα 1,495 ευρώ το λίτρο.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, στην έκτη θέση της Ελλάδας συντελούν, τόσο η επιδότηση στην αντλία από τον κρατικό προϋπολογισμό που είναι στα επίπεδα των 25 λεπτών (στα 0,20 ευρώ συν ΦΠΑ), όσο και η πολιτική εκπτώσεων που ακολουθεί η Helleniq Energy για τη στήριξη της αγοράς, αλλά και των καταναλωτών που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης χθες σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν 1,29 ευρώ το λίτρο.

Υποχωρούν οι τιμές μετά την ένταση στην Πολωνία

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη και σήμερα νωρίς το πρωί ήταν ακόμη χαμηλότερες, στον απόηχο της πτώσης του πυραύλου στην Πολωνία. Ωστόσο, τα δύσκολα δεν πέρασαν

Η πιθανή έξαρση της γρίπης τον χειμώνα στην Κίνα, το πρόβλημα των ελλείψεων σε diesel που αρχίζει να εμφανίζεται κυρίως στην Ευρώπη αλλά και σε περιοχές των ΗΠΑ (π.χ. ελλείψεις πετρελαίου θέρμανσης στην αν. ακτή των ΗΠΑ) και το επερχόμενο εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο αποτελούν για τους αναλυτές τους τρεις σημαντικούς παράγοντες που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών, μετά την γεωπολιτική ένταση που προκλήθηκε από την πτώση πυραύλου στην Πολωνία.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη και σήμερα, Πέμπτη, νωρίς το πρωί ήταν ακόμη χαμηλότερες, στον απόηχο της πτώσης του πυραύλου στην Πολωνία.

Καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έπαιξε η τοποθέτηση του ΝΑΤΟ, που κατέστησε σαφές πως ο πύραυλος δεν προερχόταν από τη Ρωσία, αλλά από τις ουκρανικές δυνάμεις, ως απάντηση στις ρωσικές επιθέσεις, ρίχνοντας τους τόνους στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή.

Την Τετάρτη, το West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Το αμερικανικό αργό έσβησε τα αρχικά κέρδη της τάξης του 1,2% που κατέγραψε νωρίς την Τετάρτη και έκλεισε στα 85,59 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 1,33 δολαρίων ή 1,5%. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο του συμβολαίου από τις 25 Οκτωβρίου.

Το πετρέλαιο τύπου Brent σημείωσε πτώση κατά 1 δολάριο ή 1,1% και έκλεισε στα 92,86 δολάρια το βαρέλι. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο για το Brent από τις 9 Νοεμβρίου.

Σήμερα, λίγα λεπτά μετά τις 11.30 η τιμή του Brent σημείωνε πτώση, φθάνοντας τα 92,21 δολάρια/βαρέλι.

Ο πύραυλος εκτόξευσε για λίγο τις τιμές

Οταν έγιναν γνωστές οι πρώτες πληροφορίες από την πτώση του πυραύλου σε πολωνικό έδαφος, με δύο ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν και οι αρχικές αντιδράσεις έκαναν λόγο για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Αργότερα, όταν αποκλείστηκε το σενάριο ο πύραυλος να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, εκτονώθηκε η ένταση, ωθώντας τις τιμές χαμηλότερα.

Η αντίδραση των ΗΠΑ μετά την έκρηξη απέσπασε τα θετικά σχόλια της Ρωσίας, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να χαιρετίζει τη «συγκρατημένη» αμερικανική αντίδραση, σε σύγκριση με αυτήν άλλων χωρών.

Όπως δήλωσε στο Reuters η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng, το αργό πετρέλαιο υποχώρησε μετά την επίσημη τοποθέτηση του ΝΑΤΟ, ενώ «οι ανησυχίες για ζήτηση πετρελαίου είναι και πάλι στο επίκεντρο, εν μέσω των συνεχιζόμενων περιορισμών στην Κίνα για την Covid-19, αλλά και των ζοφερών οικονομικών προοπτικών παγκοσμίως».

«Πονοκέφαλος» ενδεχόμενη έξαρση της γρίπης στην Κίνα

Ενας ακόμη αρνητικός παράγοντας για την πορεία των τιμών του πετρελαίου είναι η έναρξη της περιόδου έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, καθώς μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση στην Κίνα, σύμφωνα με παρατηρητές.

«Με τα κρούσματα Covid στην Κίνα να συνεχίζουν να αυξάνονται, ειδικά καθώς προχωράμε προς την εποχή της γρίπης, οι traders ανησυχούν για την πιθανότητα περισσότερων lockdowns σε πυκνοκατοικημένες πόλεις, κάτι που θα πλήξει τη ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε ο Stephen Innes από το SPI Asset Management.

Τα αποθέματα αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API). Μετά την ανακοίνωση αυτών των στοιχείων, οι τιμές του αργού ανέβηκαν για να υποχωρήσουν λίγο αργότερα και έκλεισαν χαμηλότερα από την τιμή που άνοιξαν.

Ωστόσο, όπως εκτιμά το oilprice.com, η τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία καθώς πλησιάζει το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο κι ενώ παράλληλα παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε πετρέλαιο θέρμανσης, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε περιοχές των ΗΠΑ.

Οπως τόνισε, μάλιστα, στο MarketWatch ο Tariq Zahir, διευθύνων εταίρος στην Tyche Capital Advisors, ο κίνδυνος είναι ανοδικός, «βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα».

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης

Μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Ιανουάριο είχαν υποχωρήσει κατά 1,002% και διαμορφώνονταν στα 91,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ η πτωτική τάση συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια του 2023. Ενδεικτικά:

Φεβουράριος 2023 90,710
Μάρτιος 2023 89,620
Απρίλιος 2023 88,580
Μάιος 2023 87,660