Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΕπιχειρήσειςΆσχημα μαντάτα για Cosmote, Vodafone, Nova - Έκτακτη απόφαση

Άσχημα μαντάτα για Cosmote, Vodafone, Nova – Έκτακτη απόφαση

Cosmote Vodafone Nova: Αναταραχή στον κόσμο των τηλεπικοινωνιών για τις εταιρίες Cosmote, Vodafone, Nova έφερε η ανακοίνωση της ΔΕΗ που αφορά τις επενδύσεις της στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών στη χώρα.

Cosmote Vodafone Nova: Στόχος της ΔΕΗ είναι να επεκτείνει το δίκτυό της σε 13 Δήμους της Αττικής μέχρι το 2023 προκηρύσσοντας διαγωνισμό ύψους 65,9 εκατ. ευρώ.

Εν μέσω ανακοινώσεων από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, με τελευταία τη Nova, για σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, η διοίκηση της ΔΕΗ περνάει στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου επέκτασης του δικού της δικτύου.

Προκήρυξε διαγωνισμό ύψους 65,9 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε 13 δήμους της Αττικής με στόχο μέχρι το τέλος του 2023 να καλύπτει 440.000 νοικοκυριά ή επιχειρήσεις.

Cosmote Vodafone Nova: Επείγουσες διαδικασίες

Στόχος της ΔΕΗ, όπως είχε υποστηρίξει η διοίκηση στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εξαμήνου, είναι να φτάνει το δίκτυο οπτικών ινών σε περίπου τρία εκατομμύρια νοικοκυριά μέχρι το 2026.

Ήδη μέσα στον Αύγουστο ολοκληρώθηκε ο πρώτος στόχος για κάλυψη περίπου 5.000 νοικοκυριών στο Περιστέρι από το δίκτυο ενώ οι εγκαταστάσεις στην ίδια περιοχή συνεχίζονται ώστε να επεκταθεί σε 15.000 νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2022.

Μέσω του νέου διαγωνισμού θα επιλεγούν μέχρι έξι ανάδοχοι οι οποίοι θα αναλάβουν να εγκαταστήσουν περίπου 2.278 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών, το 63% του οποίου θα είναι εναέριο, δηλαδή θα τοποθετηθεί στις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν και την εγκατάσταση περίπου 884 χιλιομέτρων καλωδίων διασύνδεσης (dropcable) με κτίρια, το 69% του οποίου θα είναι επίσης εναέριο και το 31% υπόγειο.

Το μεγαλύτερο δίκτυο σε μήκος, μέσω του νέου διαγωνισμού, θα εγκατασταθεί στην Κηφισιά (271 χιλιόμετρα) ενώ ακολουθούν το Περιστέρι (268 χιλιόμετρα), η Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη (251 χιλιόμετρα) και το Μαρούσι (248 χιλιόμετρα).

Το δίκτυο της ΔΕΗ θα αναπτυχθεί και σε άλλες περιοχές – φιλέτα όπως το Χαλάνδρι, η Παλλήνη, η Αγία Παρασκευή, η Φιλοθέη και το Ψυχικό, η Νέα Σμύρνη, η Νέα Ιωνία, η Ηλιούπολη και ο δήμος Παπάγου – Χολαργού. Οι προσφορές υποβάλλονται στις 14 Οκτωβρίου.

Cosmote Vodafone Nova: Το επενδυτικό σχέδιο

Στις περισσότερες από τις συγκεκριμένες περιοχές αναπτύσσει ή έχει ήδη αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών ο ΟΤΕ ενώ μικρότερες επενδύσεις προωθούν οι ανταγωνιστές του. Πριν από λίγες ημέρες, πάντως, η Nova ανακοίνωσε επενδυτικό σχέδιο δύο δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα.

Στη ΔΕΗ δε φαίνονται να πτοούνται από τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις παρά το γεγονός πως ορισμένοι αμφισβητούν αυτή την επενδυτική επιλογή σε περίοδο ενεργειακής κρίσης. Το μοντέλο της διοίκησης Γ. Στάσση στηρίζεται στις επιλογές που έκανε την προηγούμενη δεκαετία η ιταλική ENELη οποία πέτυχε να αναπτύξει ένα εκτενές δίκτυο οπτικών ινών στην Ιταλία.

Σημειώνεται πως το δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ, όπως και της ENEL, δεν απευθύνεται στους τελικούς καταναλωτές. Παρέχει υπηρεσίες χονδρικής δηλαδή χρησιμοποιείται από τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες ευρυζωνικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ποιες είναι οι δέκα κορυφαίες ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες

Ο τομέας της τεχνολογίας αντιμετωπίζει ένα από τα χειρότερα μισά του χρόνου στη μεταπολεμική ιστορία όσον αφορά τον χρηματιστηριακό τομέα, ενώ η Ευρώπη, στο σύνολό της, υφίσταται σημαντικές συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εταιρεία που μέχρι πρότινος βρισκόταν στην κορυφή, ο γερμανικός κολοσσός λογισμικού SAP, «εκτοπίστηκε» από μια τεχνολογική εταιρεία που εστιάζει στην υγειονομική περίθαλψη, τη Medtronic. Αντίστοιχα, η ελβετο-σουηδική ΑΒΒ βελτίωσε τη θέση της και πλέον κατατάσσεται 4η, αποφεύγοντας τη βαθιά πτώση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, όπως δείχνει το σχετικό γράφημα που ενημερώθηκε μετά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Συγκρίνοντας τις διαφορές των διαγραμμάτων για το πρώτο εξάμηνο του έτους, φαίνεται ότι οι τυπικοί πάροχοι λογισμικού ή διαδικτυακών πλατφορμών επλήγησαν περισσότερο από την πτώση της αγοράς από ό,τι οι τεχνολογικές εταιρείες που σχετίζονται με κλάδους «υλικών», όπως η υγειονομική περίθαλψη ή τα μηχανήματα»,

σχολίασε ο Tomas Kolomaznik, επικεφαλής αναλυτής της BCM Begin Capital Markets, της εταιρείας που έκανε γνωστό το συγκεκριμένο γράφημα για πρώτη φορά τον περασμένο Ιανουάριο και παρουσίασε τη μελέτη της για τους ηγέτες της ευρωπαϊκής τεχνολογίας.

«Ενώ τα έτη 2020 και 2021 ήταν ευνοϊκά για τον τεχνολογικό τομέα, η ανάπτυξη από την αρχή του τρέχοντος έτους κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ποια η αιτία

Σε κάποιον βαθμό, αυτό οφείλεται στη σταδιακή εξασθένηση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και στην επικείμενη έναρξη μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης λόγω του πληθωρισμού που έσπασε ρεκόρ, ενώ, τέλος, μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Tomas Kolomaznik.

Η κατάταξη των δέκα κορυφαίων παικτών τεχνολογίας στην Ευρώπη βασίζεται στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς, αλλά υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορούν να προστεθούν στο γράφημα, όπως η θέση της εταιρείας στο τμήμα της αγοράς και η εξέλιξη των τριμηνιαίων οικονομικών στοιχείων.

Η BCM Begin Capital Markets CY Ltd εποπτεύεται και ρυθμίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC), τον εποπτικό και ρυθμιστικό φορέα για εταιρείες επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο, με αριθμό άδειας ΚΕΠΕΥ 274/15.

Ποια είναι η σουηδική Klarna στην οποία επενδύει ο Πάνος Γερμανός

«Δεν είμαστε πολύ μακριά από το να ανοίξουμε τις πόρτες σε μια συναρπαστική νέα αγορά. Το άνοιγμα ενός γραφείου στην Αθήνα μας δίνει τη μεγάλη ευκαιρία να βρεθούμε κοντά στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης».

Με αυτό τον τρόπο, τον περασμένο Μάιο, η σουηδική Klarna, η μεγαλύτερη fintech ευρωπαϊκή εταιρεία και μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως, προανάγγειλε, μέσω του site της, την είσοδό της στην ελληνική αγορά.

Εξίσου «συναρπαστική» φαίνεται ότι βρήκε αυτή την έλευση και ένας κορυφαίος ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος, το Public Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, ο οποίος εισέρχεται πλέον ως στρατηγικός επενδυτής στη σουηδική εταιρεία.

Η είσοδος του Public Group έγινε με τη συμμετοχή του επενδυτικού του βραχίονα, της Public Capital Partners, στον νέο γύρο χρηματοδότησης, ύψους 800 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε η Klarna, της οποίας η αποτίμηση -προ του νέου γύρου- έφτανε τα 46 δισ. δολ.

Στον νέο γύρο χρηματοδότησης της fintech συμμετείχαν, εκτός από το Public Group, η Mubadala Investment Company και το Canada Pension Plan. Επίσης, την ψήφο εμπιστοσύνης τους έδωσαν -ως υφιστάμενος μέτοχος- το fund Sequoia, αλλά και τα Silver Lake και Commonwealth Bank of Australia.

«Η επένδυση αποδεικνύει την έμφαση, που δίνει το Public Group σε τεχνολογικές πλατφόρμες, οι οποίες φέρνουν στους καταναλωτές καινοτόμες υπηρεσίες και νέους τρόπους να απολαμβάνουν τις διαδικτυακές τους αγορές» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ελληνικός όμιλος.

Ηχηροί χρηματοδότες

Ο νέος γύρος χρηματοδότησης, στον οποίο συμμετείχε ο όμιλος του Πάνου Γερμανού, έρχεται να προστεθεί σε ένα σερί χρηματοδοτήσεων, που έχει «σηκώσει» η σουηδική εταιρεία. Πρόσφατα συγκέντρωσε 639 εκατ. δολ. σε γύρο χρηματοδότησης, του οποίου ηγήθηκε η SoftBank.

Είχε προηγηθεί νέα χρηματοδότηση μόλις τρεις μήνες ύψους 1 δισ. δολ., ενώ εννέα μήνες νωρίτερα η εταιρεία είχε «σηκώσει» 650 εκατ. δολ.

«Με τα Public ως στρατηγικό συνεργάτη, τον μεγαλύτερο online retailer στην Ελλάδα, έχουμε πραγματικά κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα στη χώρα. Τώρα, στόχος μας είναι να επεκτείνουμε αυτή τη δυναμική που έχουμε χτίσει και κατά τη διάρκεια των γιορτών, μέσα από το ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο συνεργατών μας. Απώτερος σκοπός μας είναι να γίνουμε το #1 εργαλείο ανάπτυξης για τους Έλληνες retailers» σχολίασε ο Ηλίας Πιτσαβός, Head of Greece για την Klarna.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ