Αργίες 2023: Πότε παίρνουμε ξανά «ρεπό» από τη δουλειά;

Αργίες 2023: Οι γιορτές πέρασαν και όλοι ψάχνουν να δουν πότε είναι η επόμενη αργία προκειμένου να λείψουν από τη δουλειά. Οι πρώτες τέτοιου είδους αργίες της νέας χρονιάς είναι η γιορτή των Θεοφανίων στις 6 Γενάρη και ημέρα Παρασκευή, η Καθαρά Δευτέρα στις 25 Φλεβάρη, ο Ευαγγελισμός του Θεοτόκου στις 25 Μάρτη και το […]

Αργίες 2023: Πότε παίρνουμε ξανά «ρεπό» από τη δουλειά;

Αργίες 2023: Οι γιορτές πέρασαν και όλοι ψάχνουν να δουν πότε είναι η επόμενη αργία προκειμένου να λείψουν από τη δουλειά.

Οι πρώτες τέτοιου είδους αργίες της νέας χρονιάς είναι η γιορτή των Θεοφανίων στις 6 Γενάρη και ημέρα Παρασκευή, η Καθαρά Δευτέρα στις 25 Φλεβάρη, ο Ευαγγελισμός του Θεοτόκου στις 25 Μάρτη και το Πάσχα στις 16 Απρίλη.

Αναλυτικά το ημερολόγιο των αργιών για το 2023.

Πολλοί είναι εκείνοι που ανοίγουν το ημερολόγιο ψάχνοντας να βρουν τις αργιές για τη νέα χρονιά που θα δώσουν την ευκαιρία για ξεκούραση αλλά και για την οργάνωση μιας εκδρομής.

Αργίες 2023: Τα τριήμερα

Πρώτο τριήμερο αυτό των Θεοφανίων, καθώς η 6η Ιανουαρίου του 2023 είναι Παρασκευή. Ακολουθεί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις 25 έως 27 Φεβρουαρίου.

Δείτε αναλυτικά τις αργίες του νέου έτους:
Πρωτοχρονιά: Κυριακή 1 Ιανουαρίου
Θεοφάνια: Παρασκευή 6 Ιανουαρίου
Καθαρά Δευτέρα: Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Σάββατο 25 Μαρτίου
Μεγάλη Παρασκευή: 14 Απριλίου
Μεγάλο Σάββατο: 15 Απριλίου
Κυριακή του Πάσχα: 16 Απριλίου

Δευτέρα του Πάσχα: 17 Απριλίου
Εργατική Πρωτομαγιά: Δευτέρα 1 Μαΐου
Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 5 Ιουνίου
Δεκαπενταύγουστος: Τρίτη 15 Αυγούστου
28η Οκτωβρίου: Σάββατο 28 Οκτωβρίου
Χριστούγεννα: Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου
Σύναξη της Θεοτόκου: Τρίτη 26 Δεκεμβρίου

Αργίες 2023: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου και τις υπόλοιπες αργίες

Τροποποιήσεις θα ισχύσουν στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για τις ημέρες των εορτών.

Λεωφορεία – Τρόλεϊ
Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023 θα εφαρμοστεί έκτακτο πρόγραμμα δρομολόγησης στα λεωφορεία και τρόλεϊ αρμοδιότητας ΟΣΥ.
Την 6η Ιανουαρίου 2023, τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ θα κινούνται με δρομολόγια Κυριακής και αργιών, σύμφωνα με ενημέρωση του ΟΑΣΑ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον ΟΑΣΑ στο 11185 και να ενημερώνονται για τα δρομολόγια Λεωφορείων και Τρόλεϊ στην εφαρμογή OASA Telematics ή το telematics.oasa.gr.
Γραμμή 1 Μετρό (ΗΣΑΠ)
Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023: Μεταξύ 5:30 – 22:30 δρομολόγια ανά 7,5? και τις υπόλοιπες ώρες ανά 11,5 – 15
Την 6η Ιανουαρίου 2023, τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ θα κινούνται με δρομολόγια Κυριακής και αργιών, σύμφωνα με ενημέρωση του ΟΑΣΑ.
Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023: Μεταξύ 5:30 – 23:30 δρομολόγια ανά 10,5? και τις υπόλοιπες ώρες ανά 15 λεπτά

Αργίες 2023: Γραμμή 2 Μετρό

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023: Δρομολόγια ανά 5 μεταξύ 6:00 – 17:30, ανά 6 μεταξύ 17:30-20:30, ανά 7 μεταξύ 20:30-22:00 και ανά 10? τις υπόλοιπες ώρες
Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023: Δρομολόγια ανά 7 μεταξύ 9:00 – 17:00 και ανά 10 τις υπόλοιπες ώρες (ανά 15 μεταξύ 00:20 – 1:30 κατά την παράταση του ωραρίου λειτουργίας).
Γραμμή 3 Μετρό
Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023: Δρομολόγια ανά 5 μεταξύ 6:00 – 17:30, ανά 6 μεταξύ 17:30-20:00, ανά 7 μεταξύ 20:00-22:00 και ανά 9 τις υπόλοιπες ώρες

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023: Δρομολόγια ανά 7 μεταξύ 9:00 – 17:00 και ανά 9 τις υπόλοιπες ώρες (ανά 15 μεταξύ 00:20 – 1:30 κατά την παράταση του ωραρίου λειτουργίας).
Τα δρομολόγια του Αεροδρομίου δεν θα αλλάξουν κατά τις παραπάνω μέρες, μόνο την παραμονή Πρωτοχρονιάς θα ολοκληρωθούν νωρίτερα.

Τραμ
Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023: Δρομολόγια ανά 10 μεταξύ 7:00 – 19:00, ανά 12 τις υπόλοιπες ώρες ως τις 22:00 και ανά 15 μετά τις 22:00
Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023: Δρομολόγια ανά 12 από 5:30 – 22:00, ανά 15 μεταξύ 22:00 – 00:30 και ανά 25 μεταξύ 00:30 – 1:40 κατά την παράταση του ωραρίου λειτουργίας.

Σχολεία: Η αργία του Ιανουαρίου που καταργήθηκε

Λίγες ημέρες ξεκούρασης ακόμη για τους μαθητές των σχολείων, καθώς οι αργίες πέρασαν και κάθε κατεργάρης επιστρέφει στη… βαση του.

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία, καθώς τελειώνουν οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν μικρούς και μεγάλους μαθητές, από τις 23 Δεκεμβρίου όταν και έκλεισαν.

Πότε ξανακάθονται οι μαθητές
Η επόμενη ευκαιρία ξεκούρασης θα είναι η Καθαρά Δευτέρα που πέφτει στις 27 Φεβρουαρίου.

Η αργία που καταργήθηκε

Δυστυχώς, για τους μαθητές η αργία των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου) έχει καταργηθεί και πλέον πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις στις σχολικές μονάδες και στη συνέχεια μαθήματα.

Η περυσινή εγκύκλιος της υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέττας Μακρή για την εορτή και τις εκδηλώσεις όριζε πως οι εκδηλώσεις αυτές θα έχουν διάρκεια έως δύο διδακτικές ώρες.

«Mε απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν και σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον Covid-19 που προβλέπονται για τους ιερούς ναούς, δύναται αντιπροσωπεία μαθητών/τριών να παραστεί στον εκκλησιασμό του ιερού ναού της περιοχής που εδρεύει το σχολείο», ανέφερε η εγκύκλιος.

«Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας»

, ανέφερε επίσης. Δηλαδή, μετά τις δύο ώρες των εκδηλώσεων θα πραγματοποιούνται κανονικά τα μαθήματα.

Τι θα γίνει φέτος με τον εορτασμό των 3 Ιεραρχών.
Προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί καινούρια εγκύκλιος και πάμε με τα περυσινά δεδομένα.

Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει νέα απόφαση.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του 2020
Ειδικότερα στην τροποποιητική διάταξη του άρθρου 56 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» αναφέρεται:

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της θρησκευτικής των Τριών Ιεραρχών, παύει να συμπεριλαμβάνεται στις ημέρες σχολικής αργίας.

Αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή των Μεγάλων αυτών Πατέρων αλλά και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας , εκπαιδευτικών και μαθητών.

Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου των Μεγάλων Πατέρων και της εν γένει προσφοράς τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα.

Η εν λόγω ρύθμιση καταλαμβάνει τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, έτσι ώστε ο τρόπος εορτασμού της συγκεκριμένης θρησκευτικής και σχολικής εορτής να είναι καθολικός και ενιαίος.

Ποιος είναι ο τρόπος πληρωμής των εργαζομένων τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας.

Διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα τις αργίες των Θεοφανίων και της Πρωτοχρονιάς παρέχουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ).

Σχολεία: Πότε ανοίγουν μετά τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

Όλες οι αργίες του 2023 – Τα τριήμερα της νέας χρονιάς
Επίσης, δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας

Αμοιβή ημερών υποχρεωτικής αργίας
Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν:

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν:

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.