Αποζημιωση Αττικη οδος: Αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε όχημα και επιπλέον κυρώσεις επιβάλει η κυβέρνηση. Οι πρώτες πληροφορίες…
Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ενημερώνει με ανακοίνωση της ότι «σε συνέχεια της πρωτόγνωρης και έντονης χιονοκαταιγίδας που σημειώθηκε χθες στην Αττική και με αίσθημα έμπρακτης συμπαράστασης απέναντι στους οδηγούς και συνεπιβάτες τους που δοκιμάστηκαν στους οδικούς άξονες της Αττικής Οδού, πρόκειται να διαθέσει παροχή ύψους 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα».
«Οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο, εφόσον ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των οχημάτων από τις αρμόδιες αρχές», διευκρινίζει η εταιρεία και προσθέτει ότι:
«Μέχρι και αυτή την ώρα οι άνθρωποι της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ επιχειρούν, μαζί με την Αστυνομία, τον Στρατό και την Πυροσβεστική, στους οποίους εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, προκειμένου να απεγκλωβιστούν και τα τελευταία οχήματα με τους επιβάτες τους, με ασφάλεια, υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μετά και τον απεγκλωβισμό του τελευταίου οδηγού η εταιρεία θα τοποθετηθεί για τα γεγονότα και τις ευθύνες που αναλογούν στον κάθε εμπλεκόμενο φορέα».
Αποζημιωση Αττικη οδος: Αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε όχημα και επιπλέον κυρώσεις επιβάλει η κυβέρνηση
Οι πρωτοφανείς εικόνες που καταγράφηκαν στην Αττική Οδό εν μέσω του χιονιά που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίς οδήγησαν στην συγκρότηση Επιτροπή Διερεύνησης από το υπουργείο Μεταφορών προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες από τη διαχειρίστρια εταιρεία, η οποία θα καταβάλλει αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο, κάνοντας δεκτή τη σχετική εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Υπολογίζεται πως στην Αττική Οδό εγκλωβίστηκαν περίπου 3.000 αυτοκίνητα, τα οποία τελικά θα αποζημιωθούν, καθώς η εταιρεία έκανε δεκτή την εισήγηση και συμφώνησε να αναλάβει εξ ολοκλήρου το συγκεκριμένο κόστος.
Υπολογίζεται ότι οι συνολικές αποζημιώσεις στους οδηγούς θα φτάσουν κοντά στα 4.000.000 ευρώ. Χθες (24/1) απεγκλωβίστηκαν 1.800 οχήματα και σήμερα βρίσκονταν εγκλωβισμένα άλλα 1.200.
Η Επιτροπή Διερεύνησης για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην Αττική Οδό συγκροτήθηκε με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.
Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α’ 30) προβλέπεται ότι αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.
Έτσι, όπως προβλέπει ο νόμος, η Επιτροπή διερευνά άμεσα τις ευθύνες του Παραχωρησιούχου ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. αλλά και του Λειτουργού ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., ώστε να εισηγηθεί στον Υπουργό την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται.
Οι κυρώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες της αποζημίωσης που θα δώσει η εταιρεία στους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων μετά από εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, επιτάσσει να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Και αυτό θα γίνει», τονίζει ο Κώστας Καραμανλής.
Αποζημιωση Αττικη οδος: Κινούνται κατά της Αττικής Οδού οι ασφαλιστικές εταιρίες
Εναντίον της Αττικής Οδού σκοπεύουν να κινηθούν οι ασφαλιστικές εταιρίες αναφορικά με τις ζημιές που υπέστησαν τα οχήματα μένοντας εγκλωβισμένα για ώρες στα χιόνια που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίς.
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ οι εταιρίες σκέφτονται να ασκήσουν το αναγωγικό τους δικαίωμα για την αποζημίωση των οδηγών για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα αυτοκίνητα αλλά και την ταλαιπωρία που έχουν περάσει. Ήδη, όπως αναφέρθηκε, τα νομικά τμήματα των εταιριών συντάσσουν τις σχετικές αγωγές.
Αττική Οδός: Πώς θα παραλάβουν τα οχήματα οι οδηγοί
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αττικής Οδού, οι οδηγοί των οποίων τα οχήματα έχουν παραμείνει στα παρακάτω τμήματα του δρόμου, μπορούν κατόπιν συνεννόησης με την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 να παραλάβουν τα οχήματά τους:
- Από Λ. Κηφισίας έως τη σήραγγα Βριλησσίων στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο. Μπορούν να βγουν στην Περιφερειακή Υμηττού και από εκεί στη Λ. Κατεχάκη προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
- Στη διαδρομή από τη Λεωφόρο Κατεχάκη μέσω της Περιφερειακής Υμηττού στην κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο και στην κατεύθυνση προς Ραφήνα-Πικέρμι στην έξοδο Υ8.
- Από τα διόδια Παλλήνης έως τη Λεωφόρο Κατεχάκη (και προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία).
- Από τα διόδια Παιανίας έως την Κάντζα στο ρεύμα προς Ελευσίνα.
- Παραμένουν κλειστά και επιχειρείται εκχιονισμός και απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων στα τμήματα:
- Στο τμήμα από Βριλήσσια μέχρι Ανθούσα στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο.
- Στο τμήμα από την Κάντζα έως τη Λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Ελευσίνα.
- Στο τμήμα του Δυτικού κλάδου της Περιφερειακής Υμηττού από τη σήραγγα Κοντόπευκου μέχρι τη Σήραγγα Βριλησσίων.
Καλούνται οι οδηγοί που παραμένουν στα οχήματά τους να επικοινωνούν με το Κέντρο Κυκλοφορίας της Αττικής Οδού στο τετραψήφιο 1024.
ΤΡΑΙΝΟΣΕ: 1.000 ευρώ αποζημίωση για τον εγκλωβισμό επιβατών σε τρένα στα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Η ταλαιπωρία εκατοντάδων πολιτών που εγκλωβίστηκαν στα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αποζημιωθεί με το ποσό των 1.000 ευρώ.
Υστερα από την αποζημίωση των οδηγών αυτοκινήτων που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό από τα χιόνια που έφερε η κακοκαιρία Ελπίς, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε με τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. (του Ομίλου Ferrovie dello Stato Italiane Group-FSI) και ζήτησε η εταιρεία να καταβάλει από 1.000 ευρώ αποζημίωση στους επιβάτες χτεσινών δρομολογίων στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη-Αθήνα, για τη μεγάλη ταλαιπωρία τους.
Πράγματι, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. συμφώνησε να καταβάλει από 1.000 ευρώ στους επιβάτες των αμαξοστοιχιών 885 Καλαμπάκα-Αθήνα, I/C 54 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), I/C 55 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα), I/C 56 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και I/C 57 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα) ως αποζημίωση για την ταλαιπωρία που υπέστησαν.