Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαΑποκάλυψη! Βγαίνει καινούργια ρύθμιση για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Αποκάλυψη! Βγαίνει καινούργια ρύθμιση για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ: Νέα ρύθμιση για όσους χρωστάνε στον ΕΦΚΑ αναμένεται να βγει. Τι αλλάζει που βοηθάει στην πληρωμή των χρεών.

Όπως προκύπτει, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να διορθώσει ένα λάθος στο οποίο υπέπεσε, όταν διατήρησε την πάγια ρύθμιση στις 12 δόσεις, ένα μέτρο που όχι μόνο δεν αύξησε τις εισπράξεις χρεών, αλλά προκάλεσε έκρηξη των απλήρωτων χρεών.

Σύμφωνα με πληροφορίες δρομολογείται η αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης των χρεών προς το ΚΕΑΟ, από 12 σε 24 δόσεις.

Θα εξισωθεί έτσι ο αριθμός των δόσεων με εκείνες που προβλέπει η πάγια ρύθμιση των χρεών προς την Εφορία, η οποία ισχύει από το 2020.

Τότε, στις αρχές της πανδημίας παρά το γεγονός ότι υπήρχαν υποσχέσεις για την εφαρμογή των 24 δόσεων και στα χρέη προς τα Ταμεία, εντούτοις το υπουργείο Εργασίας έκανε το λάθος να κρατήσει στις 12 δόσεις την πάγια ρύθμιση για τις ασφαλιστικές οφειλές.

Αποτέλεσμα ήταν η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το ΚΕΑΟ και η απόγνωση των ασφαλισμένων οι οποίοι δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 12 δόσεις.

Το λάθος αυτό, θα διορθώσει σύντομα η κυβέρνηση, εξομοιώνοντας τον αριθμό των δόσεων για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, με εκείνες που ισχύουν προς την Εφορία.

Στο… θεό τα χρέη το πρώτο τρίμηνο

Σημειώνεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, κατέγραψαν και νέα αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2022 και εκτοξεύτηκαν στα 43 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021.

Μάλιστα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, δηλαδή σε ένα εξάμηνο τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ, ενώ σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021 η αύξηση ανέρχεται σε 5,1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, από τα αναλυτικά στοιχεία του ΚΕΑΟ, προκύπτει πως οι περισσότεροι οφειλέτες χρωστάνε μικρά ποσά και είναι αυτοί που πληρώνουν έστω και με δυσκολία ή θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν μπορούν, λόγω μικρού αριθμού δόσεων.

Αντίθετα οι μεγαλοοφειλέτες είναι λίγοι, χρωστάνε τα περισσότερα, αλλά δεν πληρώνουν. Ειδικότερα:

1.993.856 οφειλέτες (82,27% του συνόλου) έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας.

Το 90,47% των οφειλετών (2.192.524) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας
85.656 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ ή το 14,03% του τρέχοντος υπολοίπου.

Με οφειλές άνω του 1 εκ. ευρώ είναι 2.313 οφειλέτες, οι οποίοι συγκεντρώνουν το 23,13% του υπόλοιπου οφειλών.

Πάνω από το 50% του συνολικού χρέους ήτοι 22,17 δισ. ευρώ, προέρχεται από 555.446 οφειλέτες του πρώην ΙΚΑ, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι επιχειρήσεις.

536.118 ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ έχουν συσσωρεύσει χρέος 12,88 δισ. ευρώ.

10 ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον ΕΦΚΑ

«1) Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών, από 1/1/2021. Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιλέξουν αυτόματα την ασφαλιστική τους κατηγορία κάθε χρόνο χωρίς επίσκεψη στα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που δεν αλλάξουν την ασφαλιστική τους κατηγορία, παραμένει ενεργή η κατηγορία του προηγούμενου έτους.

2) Έναρξη/Μεταβολή/Λήξη ασφάλισης μη μισθωτών. Μέσα στον Μάρτιο, ολοκληρώθηκε το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που αφορούν την έναρξη/μεταβολή/λήξη ασφάλισης του συνόλου των ασφαλισμένων μη μισθωτών. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική ηλεκτρονική υπηρεσία που αντικαθιστά μία επίπονη και άκρως γραφειοκρατική διαδικασία, που υποχρέωνε τους ασφαλισμένους σε αλλεπάλληλες επισκέψεις είτε των ίδιων είτε των λογιστών τους στις οργανικές μονάδες του φορέα και προκαλούσε μεγάλες καθυστερήσεις.

3) Υπηρεσία αποδοχής συμβάσεων παρ. 9 άρθρου 39 Ν. 4387/2016 (ΔΠΥ). Απευθύνεται στους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους που αμείβονται αποκλειστικά με Δ.Π.Υ. ή απασχολούνται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλον/άλλους και μέχρι 2 αντισυμβαλλόμενους (εργοδότες) για τις παρεχόμενες με Δ.Π.Υ. υπηρεσίες.

Ειδικότερα, μέσω της υπηρεσίας Ενημέρωση Ασφαλισμένων για Συμβάσεις, ολοκληρώνεται η αποδοχή των όρων σύμβασης από μέρους του ασφαλισμένου. Εφόσον ο ασφαλισμένος λάβει μήνυμα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), καλείται στη συνέχεια να κάνει αποδοχή των όρων σύμβασης, όπως αυτοί δηλώθηκαν από τον αντισυμβαλλόμενο-εργοδότη.

Η όλη διαδικασία γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και άμεσα, αποφεύγοντας κάθε γραφειοκρατική κωλυσιεργία.

4) Ασφαλιστική ικανότητα. Κάθε μη μισθωτός, μέσω αυτής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, μπορεί να ελέγξει σε πραγματικό χρόνο το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (πάροχοι υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, κτλ).

5) Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσου μέλους και απογραφή στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ. Η Υπηρεσία αυτή παρέχει τη δυνατότητα της διαδικτυακής απογραφής έμμεσου μέλους, σύνδεσής του με τον άμεσα ασφαλισμένο και αυτόματης ενημέρωσης του μητρώου ασφαλισμένων. Ως άμεσο αποτέλεσμα η χορηγηθείσα στο άμεσο μέλος ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται και στο έμμεσο μέλος.

6) Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας. H υπηρεσία αυτή επιτρέπει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, την αυτόματη λήψη αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες και αναμονή. Πάνω από 560.000 φυσικά (μισθωτοί και μη μισθωτοί) και νομικά πρόσωπα αξιοποίησαν την εν λόγω ηλεκτρονική υπηρεσία το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος 2021.

7) Βεβαίωση εισφορών για φορολογική χρήση.

Η Υπηρεσία αυτή παρέχει τη δυνατότητα της άμεσης χορήγησης της εν λόγω βεβαίωσης για φορολογική χρήση τρέχοντος φορολογικού έτους χωρίς καμία αναμονή και ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας.

8) Βεβαίωση απογραφής. Η υπηρεσία απευθύνεται σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν ήδη καταχωρηθεί στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ (μη μισθωτοί, μισθωτοί , έμμεσα ασφαλισμένοι) και μπορούν να λάβουν άμεσα την εν λόγω βεβαίωση, αποφεύγοντας την προσέλευση και το συνωστισμό στις οργανικές του μονάδες.

9) Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.). Μέσα από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) παρέχονται μία σειρά από συναλλαγές, όπως πιστοποίηση οφειλετών, ηλεκτρονική ενημέρωση οφειλετών, πίνακας χρεών οφειλέτη, ηλεκτρονική καρτέλα οφειλέτη, υπολογισμός δόσεων ρύθμισης και φυσικά ρύθμιση οφειλών.

10) Ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης/κλείσιμο ραντεβού. Για όσες συναλλαγές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά, παρέχεται η δυνατότητα του προγραμματισμού ραντεβού στα φυσικά υποκαταστήματα του φορέα. Το κλείσιμο του ραντεβού γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, προσφέροντας στους ασφαλισμένους καλύτερη εξυπηρέτηση, καθώς αποφεύγουν πολύωρες αναμονές και συνωστισμό στις μονάδες του e-ΕΦΚΑ.

Οι συναλλασσόμενοι με απλά βήματα επιλέγουν το υποκατάστημα και το τμήμα που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν και κλείνουν αυτόματα το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού.

Τα ηλεκτρονικά ραντεβού ξεπέρασαν τις 500.000 από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ