Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕπιχειρήσειςΑποκάλυψη σοκ! Προϊόντα «δηλητήριο» στα ράφια, βρήκε σκουλήκια

Αποκάλυψη σοκ! Προϊόντα «δηλητήριο» στα ράφια, βρήκε σκουλήκια

Τρόφιμα: Sos εκπέμπεται από το ινστιτούτο του καταναλωτή στον ΕΦΕΤ κατόπιν σωρείας καταγγελιών από πολίτες για αγνώστου προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας φτηνών προϊόντων διατροφής τα οποία έχουν εισβάλλει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα οποία κρίνονται επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Ανάλογη κατάσταση βιώνεται και σε καταστήματα εστίασης όπου σύμφωνα με το enikos.gr καταναλωτής παρέλαβε φαγητό μέσω ντελίβερι, το οποίο περιείχε σκουλήκια!!!

Τον κώδωνα του κινδύνου για ακατάλληλα τρόφιμα, αμφιβόλου ποιότητας, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά κρούει το ΙΝΚΑ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν υπόνοιες, ότι κάποια αυτά βαπτίζονται ελληνικά, ενώ είναι εισαγόμενα.

Η αύξηση των τιμών είναι εμφανής στα ράφια, το ίδιο και η μείωση των ποσοτήτων στις συσκευασίες προϊόντων, το λεγόμενο “shrinkflation“, που οδηγεί σε κρυφές ανατιμήσεις. Υπάρχει όμως και κάτι που δεν είναι εμφανές, την ώρα που ο καταναλωτής πραγματοποιεί τις αγορές του. Και μιλάμε για την ποιότητα, η οποία φαίνεται πως έχει επηρεαστεί αρνητικά λόγω της ακρίβειας.

Τρόφιμα: Σοκ με το προϊόν!

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών καθημερινά δέχεται καταγγελίες και παράπονα για την ποιότητα των προϊόντων διατροφής, και αυτό αποτελεί το πιο ανησυχητικό φαινόμενο.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι ότι εισάγονται και ελληνοποιούνται προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά. Ποιος θα διασφαλίσει ότι δεν εγκυμονούν κινδύνους για το τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή;» αναφέρει ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα ελληνοποιήσεων, με βάση τις καταγγελίες που έχει στη διάθεσή του.

Φέτα από τα Σκόπια, μέλι από την Κίνα, όσπρια και ντομάτες από την Τουρκία, αρακάς και φασολάκια από τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες, πατάτες από την Αίγυπτο, ελιές από το Μαρόκο και την Τυνησία. Καταγγελίες υπάρχουν και για αρκετά ακόμη παρεμφερή αγροτικά είδη, καθώς και για ελληνοποιήσεις ξηρών καρπών και αυγών.

«Θέλουμε συστηματικούς ελέγχους αλλά στην πηγή, στις εισόδους της χώρας, έτσι ώστε να σταματήσουν να εισάγονται αυτά τα προϊόντα και να μην γίνεται ο έλεγχος αφού ήδη έχουν κυκλοφορήσει στα καταστήματα και τα έχουν καταναλώσει οι πολίτες.

Η ανησυχία του ΙΝΚΑ έχει να κάνει με το ότι δεν επαρκούν οι υπάλληλοι είτε του ΕΦΕΤ είτε του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έτσι ώστε τυχόν ακατάλληλα προϊόντα να κατάσχονται αμέσως και να μην γίνεται η κατάσχεσή τους ενώ ήδη κυκλοφορούν 1-2 μήνες.

Τρόφιμα: «Τα ποτά μπόμπες»

Το ίδιο ισχύει και για τα ποτά-μπόμπες που έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις προσωπικού για να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι», τονίζει ο κ. Λεχουρίτης, σημειώνοντας ότι η λογική «αφήστε να εισαχθούν τα προϊόντα για να μειωθούν οι τιμές, δεν συνάδει με την άποψη του ΙΝΚΑ».

Ουσιαστικά, ο ίδιος καταγγέλλει ότι αφήνουν πρώτα τα προϊόντα αυτά, τα οποία είναι φθηνότερα, λόγω της χαμηλής ποιότητάς τους, να κυκλοφορήσουν στην αγορά, προκειμένου στη συνέχεια να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές και άλλων εταιρειών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ διερωτάται γιατί ακόμα δεν έχουν υπογραφεί από το αρμόδιο υπουργείο τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί εδώ και μήνες για ακατάλληλα προϊόντα που εντοπίστηκαν σε ελέγχους του ΕΦΕΤ και αποσύρθηκαν. Πρόκειται, όπως λέει, για κοτόπουλα με σαλμονέλα και υπολείμματα νιτρικών και αυγά εισαγωγής (αγνώστου προέλευσης) με σαλμονέλα.

«Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να δώσει στοιχεία για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα περί ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών κρέατος και γάλακτος. Τι εισάγεται και τι κυκλοφορεί στην αγορά; Διερωτώμαι γιατί έχω υπόνοιες ότι καταναλώνουμε προϊόντα εισαγωγής, βαπτισμένα ελληνικά», τονίζει ο κ. Λεχουρίτης.

Δεν είναι μόνο τα ελληνοποιημένα

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ επισημαίνει ακόμη ότι έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα και σε προκατεψυγμένα είδη γρήγορου φαγητού, πχ τυρόπιτες και σάντουιτς προκειμένου να πέσουν οι τιμές.

Η ελκυστική τιμή συχνά αποτελεί δείγμα χαμηλής ποιότητας. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έχει λάβει το ΙΝΚΑ από πολίτη που αγόρασε προψημένα κατεψυγμένα κεφτεδάκια γνωστής μάρκας. Όπως αναφέρει, κάθε κεφτεδάκι έχει μέσα και έναν χόνδρο και δεν τρώγεται.

«Συνιστά κίνδυνο για κάθε καταναλωτή, πρωτίστως για παιδιά, καθώς και για ηλικιωμένους. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με κρέας αλέθονται εσκεμμένα και κόκκαλα».

Την ποιότητα έχουν ρίξει και αρκετά καταστήματα εστίασης, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις διανομές. Και το enikos. gr έλαβε σχετική καταγγελία από αναγνώστη που ανέφερε ότι βρήκε στο φαγητό που παρήγγειλε, σκουλήκια. Οι υπεύθυνοι αρκέστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη…

Δείτε το πακέτο που έφτασε στο σπίτι του αναγνώστη του enikos.gr

Ανάκληση ρυζάλευρου από τον ΕΦΕΤ

Διαπιστώθηκε η παρουσία εντόμων και προνυμφών σε όλη την επιφάνεια του τροφίμου.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων προχωρά στην ανάκληση ρυζάλευρου στο οποίο διαπιστώθηκε η παρουσία εντόμων και προνυμφών σε όλη την επιφάνεια του τροφίμου.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του Φορέα κατά τη διενέργεια επιθεώρησης στο πλαίσιο διερεύνησης αναφοράς καταναλωτή, προέβη σε έλεγχο του τροφίμου «Evergreen organics βιολογικό ρυζάλευρο χωρίς γλουτένη» των 500 γρ. με στοιχεία: «L245045220720 και ημερομηνία ανάλωσης 23-05-23, το προϊόν συσκευάζεται στην Ελλάδα για την Αγροτική Βιολογική Εμπορική ΑΕ».

Η επιχείρηση έχει ήδη προβεί σε ενέργειες για την ανάκληση του εν λόγω προϊόντος από την αγορά.

Ο ΕΦΕΤ εποπτεύει τη διαδικασία ανάκλησης ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τo ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Βιολογικές ρυζογκοφρέτες ανακαλεί από την αγορά ο ΕΦΕΤ

Βιολογικές ρυζογκοφρέτες, για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε πρώτη ύλη (ρύζι) στην οποία ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1, ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) για τη διακίνηση στην ελληνική αγορά από τις βέλγικες εταιρείες «Continental Bakeries Belgium» και «Lima natuurvoeding NV» βιολογικών ρυζογκοφρετων για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε πρώτη ύλη (ρύζι) στην οποία ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1.

Σε συνέχεια περαιτέρω διερεύνησης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, τα προϊόντα είναι τα εξής:

Α) Το προϊόν με εμπορική ονομασία «BRINK ORG RICE CAKES SALT & SESAME 12X100G» παρτίδας Η22160F και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 10-06-23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ».

Β) Το προϊόν με εμπορική ονομασία «AΒ ΤΗΙΝΚ ΒΙΟ RICE CAKES 12X100G» παρτίδας Η22155J και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 05-06-23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ». τρόφιμα.

γ) Το προϊόν με εμπορική ονομασία «LIMA ORGANIC RICE CAKES THIN 130G» παρτίδας R22182B και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 07-02-23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «MKM VITALITY ΕΠΕ».

O ΕΦΕΤ ζήτησε την ανάκληση/απόσυρση των εν λόγω προϊόντων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ