Τράπεζες: Ανακατατάξεις φαίνεται πως θα έχουμε στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας. Ποια τράπεζα αλλάζει χέρια.
‘Εγινε η αρχή για τη δημιουργία του 5ου πόλου στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα πραγματοποιεί η Παγκρήτια, προχωρώντας στην απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.
Τη συμφωνία συγχώνευσης των δύο τραπεζών ευρείας λαϊκής μετοχικής βάσης ανακοίνωσε επίσημα η Παγκρήτια, επισημαίνοντας ότι έρχεται συνέχεια της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας τον Νοέμβριο του 2022.
Η διαδικασία συγχώνευσης δι’ απορροφήσεως θα ξεκινήσει αμέσως και θα πλήρως ολοκληρωθεί νομικά και λειτουργικά, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική ανάπτυξης και πανελλαδικής επέκτασης που έχει υιοθετήσει η Παγκρήτια, μετά την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο του επενδυτικού σχήματος Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου.
Αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες κινήσεις. Το ενδιαφέρον της Παγκρήτιας εστιάζεται τώρα σε άλλες δύο συνεταιριστικές τράπεζες και στην Attica Bank, ενώ δεν φαίνεται να έχει κλείσει οριστικά με αρνητική έκβαση το φλερτ με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων
Τι γίνεται με τις τράπεζες Attica Bank και Ellington
Δύσκολες καταστάσεις βιώνει η γνωστή τράπεζα Attica Bank καθώς οι όποιες προσπάθειες περί κοινοπραξίας με την Ellington έγιναν , δεν είχαν αίσιο τέλος σύμφωνα με το euro2day.gr.
Η αναζήτηση ενός νέου επενδυτή-σωτήρα φαίνεται να βρίσκει αποδέκτη στο πρόσωπο της Thrinvest των εφοπλιστών Μπακο-Καϋμενάκη και Έξαρχο , όπου κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι θα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της σύντομα.
Η διάσταση ΤΜΕΔΕ-Ellington και η -πιθανή- επανεκκίνηση διαδικασίας ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Στο επίκεντρο της κυοφορούμενης υποκατάστασης το ΤΧΣ. Γιατί πρέπει να συναινέσει. Πάει πίσω η ΑΜΚ. Τα χρονικά περιθώρια και οι δικλίδες.
Γεμάτες υπόγειες εξελίξεις ήταν οι ημέρες ηρεμίας, που διήγε το σίριαλ κεφαλαιακής ενίσχυσης και ιδιωτικοποίησης της Attica BankΑΤΤ +8,82% καθώς το προηγούμενο διάστημα προέκυψε, με αφορμή -και- τη στρατηγική διαχείρισης/μείωσης των NPEs, απόσταση στις σχέσεις ΤΜΕΔΕ και Ellington.
Attica Bank: Βόμβα στην αγορά
Αν οι πληροφορίες που έχουν φθάσει στο Euro2day.gr ευσταθούν, το ΤΜΕΔΕ κίνησε διαδικασίες που πρακτικά τελειώνουν τη συμφωνηθείσα κοινοπραξία με την Ellington, ανοίγοντας θέμα αναζήτησης νέου στρατηγικού επενδυτή για την Αttica Bank.
Η πλευρά του ΤΧΣ δεν έχει ενημερωθεί ακόμη επίσημα για τις παραπάνω εξελίξεις. Επίκειται συνάντηση σήμερα, μεταξύ της διευθύνουσας συμβούλου της Attica Ελένης Βρεττού και του Ηλία Ξηρουχάκη, όπου προφανώς θα συζητηθεί το θέμα.
Η στάση του ΤΧΣ είναι καθοριστική καθώς το Ταμείο βάζει λεφτά στην αποφασισθείσα ΑΜΚ μόνο εφόσον διενεργείται με όρους αγοράς και βάσει συμφωνίας (μετόχων) και business plan, που του επιτρέπουν να αποεπενδυθεί από την τράπεζα, σε βάθος μερικών ετών, με -οριακό έστω- κέρδος.
Attica Bank: Πιθανή απομάκρυνση της Ellington από τη θέση του υποψήφιου στρατηγικού επενδυτή
καθιστά «νεκρό γράμμα» την υφιστάμενη συμφωνία μετόχων και το ΤΧΣ, σε συνεργασία με τη διοίκηση της τράπεζας και σε ανοικτή γραμμή με τον επόπτη, θα πρέπει να ξεκινήσει νέα διαδικασία ανεύρεσης επενδυτή. Αυτό σημαίνει ότι η αποφασισθείσα αύξηση κεφαλαίου μετατίθεται.
Στόχος, όμως, παραμένει ο επενδυτής να βρεθεί σύντομα και η νέα συμφωνία μετόχων με το ΤΧΣ να υπογραφεί σε ορίζοντα 4 με 6 εβδομάδων.
Στις 30 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου ως 473,3 εκατ. ευρώ και η παροχή εξουσιοδότησης στο Δ.Σ για έκδοση/διάθεση warrants. Οι αποφάσεις της συνέλευσης οριοθετούν έναν οδικό χάρτη που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα διαδικασία ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.
Attica Bank: Από ανεπίσημες δηλώσεις θεσμικών παραγόντων…
προκύπτει ότι υπάρχει ενδιαφέρον τρίτων να υποκαταστήσουν την Ellington σε ρόλο στρατηγικού επενδυτή, με την ίδια δομή συμφωνίας μετόχων ( σ.σ. βάσει της οποίας το ΤΧΣ αναλαμβάνει την κάλυψη της πρώτης ζημιάς).
Η πλευρά της Thrinvest (Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου) ) φέρεται να έχει επανακάμψει, ως προς το ενδιαφέρον της για την Attica BankΑΤΤ +8,82%, ευρισκόμενη σε παράλληλη συζήτηση –και- με την Ellington, η οποία ακόμη και αν αποσυρθεί από εν δυνάμει επενδυτής, παραμένει μέρος της συνάρτησης ως κάτοχος των mezzanine και junior notes της τιτλοποίησης Omega και servicer του ίδιου χαρτοφυλακίου.
Σύμφωνα, δε, με δημοσιεύματα, που δεν έχουν διαψευστεί, η πλευρά των εφοπλιστών (Μπάκος-Καϋμενάκης) δηλώνει έτοιμη να στείλει επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο ΤΧΣ.
Outperform για τις ελληνικές τράπεζες η NBG Securities
Οι προοπτικές για τον κλάδο των εγχώριων τραπεζών είναι θετικές, εξαιτίας της επιτυχημένης υλοποίησης των στρατηγικών σχεδίων τους, της δραστικής προόδου που έχουν σημειώσει στην ποιότητα του ενεργητικού, τη βελτιωμένη θέση ρευστότητας και χρηματοδότησης, τα υγιή επίπεδα κεφαλαίου, τα επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα, τα αυξημένα επίπεδα κάλυψης, καθώς και τις θετικές προοπτικές κερδών και τις προοπτικές διανομής μερίσματος, εξηγεί η NBG Securities.
Η αξιολόγηση των μετοχών είναι ouperform εξαιτίας των θεμελιωδών τους και της αποτίμησής τους.
Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η κορυφαία επιλογή της στον τομέα, κυρίως για λόγους αποτίμησης, με ελκυστική σχέση κινδύνου-απόδοσης μετά την ισχυρή πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση των βασικών λειτουργιών της.
Η τιμή-στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς τίθεται πλέον στα 2,35 ευρώ από 1,85 ευρώ πριν και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται σε 48%. Για τη Eurobank, η νέα τιμή-στόχος είναι στο 1,40 ευρώ από 1,35 ευρώ προγενέστερα και το περιθώριο ανόδου είναι 22% από τα τρέχοντα επίπεδα. Τέλος, για την Alpha BankΑΛΦΑ +1,84%, η τιμής-στόχος αυξάνεται σε 1,55 ευρώ από 1,45 ευρώ και το περιθώριο μεταβολής είναι θετικό 36%.
«Οι ελληνικές τράπεζες ήταν στο περιθώριο…»
και μόλις πρόσφατα φάνηκε να έχουν επιστρέψει και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Έχοντας κερδίσει 30% και 10% τους τελευταίους τρεις μήνες και φέτος, αντίστοιχα, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται τώρα 0,3-0,6x την ενσώματη λογιστική αξία (TBV) τους το 2024, με περαιτέρω πιθανή ανοδική δυναμική, κατά την άποψή μας», συνεχίζει η χρηματιστηριακή.
Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν μεταξύ των πιο ευαίσθητων τραπεζών στα επιτόκια στην Ευρώπη, επομένως τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα επιτόκια θα πρέπει να επιταχύνουν την ανάκαμψη των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) τους, καθιστώντας τες μεταξύ των μεγαλύτερων ωφελημένων στην Ευρώπη.
«Αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν σταδιακά να καταβάλλουν μερίσματα στους μετόχους τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα παραμείνουν άνετα πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις», αναφέρει.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει καλή πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους από σχεδόν 50% (κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του ευρώ) σε χαμηλότερα από 10% τώρα.
Επιπλέον, η κεφαλαιοποίησή τους έχει αρχίσει να ανακτά το έδαφος, με τον μέσο δείκτη CET1 να διαμορφώνεται σε 14,2% στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι, από 12% στο 2021 και από 13,6% στο 2019.
Με τις περισσότερες από τις προγραμματισμένες διαδικασίες εξυγίανσης δανείων να έχουν ήδη απορροφηθεί, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρόκειται να επωφεληθεί από τη βελτιωμένη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων στο μέλλον, με βάση την υψηλότερη παραγωγή εσόδων, στο πλαίσιο των προοδευτικά υψηλότερων επιτοκίων και της υγιούς δημιουργίας νέων δανείων.
Το σχέδιο αποεπένδυσης του ΤΧΣ
Το ΤΧΣ ετοιμάζεται να αποεπενδύσει από τις ελληνικές τράπεζες, με τις πρώτες πωλήσεις να αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2023.
Παρά τη «βραχυπρόθεσμη υπερεπάρκεια» μετοχών, τις ανησυχίες και τη μεταβλητότητα, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι αυτή η εκποίηση θα αποδειχθεί ένας σημαντικός θετικός καταλύτης, αναδεικνύοντας την πλήρη ανάκαμψη των τραπεζών από τα χρόνια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς και την αύξηση του ποσοστού των μετοχών σε ελεύθερη διασπορά.
Παράλληλα, η πολιτική σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση, κατά την άποψή της, για την καλή απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ δυνητικά η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας θα πρέπει επίσης να βοηθήσει την απόδοση των τιμών των μετοχών.
To μεγάλο comeback των ελληνικών τραπεζών – Καταλύτης η αποεπένδυση του ΤΧΣ – Οι νέες τιμές-στόχοι
Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει επιστρέψει στα ραντάρ των επενδυτών, όπως επισημαίνει η NBG Securities, η οποία και διατηρεί τη θετική της στάση για τις μετοχές του χάρη στους εξής παράγοντες: την επιτυχή υλοποίηση των μέχρι τώρα επιχειρηματικών τους σχεδίων και τη δραστική πρόοδο που έχουν σημειώσει στην ποιότητα του ενεργητικού, τη βελτιωμένη ρευστότητα και τις θέσεις χρηματοδότησής τους, τα υγιή κεφαλαιακά επίπεδα και τα επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, τα αυξημένα επίπεδα κάλυψης, καθώς και τις θετικές προοπτικές κερδών και τις προοπτικές διανομής μερισμάτων.
Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, οι ελληνικές τράπεζες έχουν παραμείνει στο περιθώριο και μόλις πρόσφατα φάνηκε να έχουν επιστρέψει στο επίκεντρο των επενδυτών. Έχοντας κερδίσει 30% και 10% τους τελευταίους τρεις μήνες και από τις αρχές του έτους, αντίστοιχα, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται πλέον 0,3-0,6 φορές τη λογιστική αξία TBV του 2024, με πιθανά περαιτέρω ανοδικά περιθώρια, κατά την άποψή της.
Με βάση τα παραπάνω, η NBG Securities επαναλαμβάνει την αξιολόγηση υπεραπόδοσης (outperform) λόγω τόσο των θεμελιωδών τους μεγεθών όσο και των αποτιμήσεών τους.
“Είμαστε θετικοί σε όλες τις τράπεζες που καλύπτουμε για διαφορετικούς λόγους, καθώς πιστεύουμε ότι τα χαρακτηριστικά τους αντανακλώνται στις σχετικές αποτιμήσεις τους, με τις υψηλότερες τιμές-στόχους να αντικατοπτρίζουν κυρίως τις αναβαθμίσεις της κερδοφορίας”, τονίζει η χρηματιστηριακή.
Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η κορυφαία επιλογή της, κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς βλέπει ένα πιο συναρπαστικό προφίλ ανταμοιβής-κινδύνου μετά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση των βασικών λειτουργικών στοιχείων του ενεργητικού.
Πιο αναλυτικά, η NBG Securities, δίνει τιμή-στόχο τα 2,35 ευρώ για την Πειραιώς από 1,85 ευρώ πριν, με περιθώρια ανόδου 48%, για την Eurobank το 1,40 ευρώ από 1,35 ευρώ προηγουμένως με περιθώρια ανόδου 22%, και για την Alpha Bank το 1,55 ευρώ από 1,45 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 36%.
Ο καταλύτης για τη σημαντική απόδοση των ελληνικών τραπεζών το 2023 είναι η αποεπένδυση του ΤΧΣ, όπως τονίζει. Ειδικότερα, σημειώνει πως το Ταμείο ετοιμάζεται να αποεπενδυθεί από τις ελληνικές τράπεζες, με τις πρώτες πωλήσεις μετοχών να αναμένονται το 2023.
Παρά ορισμένες βραχυπρόθεσμες ανησυχίες και την αστάθεια στην αγορά
που θα προκαλέσει η υπερπροσφορά των μετοχών, πιστεύει ότι αυτή η αποεπένδυση θα αποδειχθεί σημαντικός θετικός καταλύτης, αναδεικνύοντας την πλήρη ανάκαμψη των τραπεζών από τα χρόνια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ θα οδηγήσει σε αύξηση του free float.
Πάντως, όπως τονίζει, η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση, κατά την άποψή της, για την καλή χρηματιστηριακή τους απόδοση.
Συνολικά, αν και το πιο πιθανό είναι να υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών, η χρηματιστηριακή αναμένει ένα φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα εκλογών, με χαμηλούς κινδύνους όσον αφορά τις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων και/ή μια ουσιαστική αλλαγή στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές,
που αναμφίβολα θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν καθώς οι πιστωτές της Ελλάδας απαιτούν συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμογή περαιτέρω θεσμικών και διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Η δυνητική επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας θα πρέπει επίσης να βοηθήσει στις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όωπς σημειώνει.
Όπως εκτιμά, η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακτήσει το investment grade στο β΄εξάμηνο του 2023, μετά τις Γενικές Εκλογές την άνοιξη του 2023, που είναι ένας σημαντικός στόχος, ιδίως στο πλαίσιο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και των διεθνών χρηματοοικονομικών συνθηκών που είχαν ανοδική επίδραση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Συνολικά, υποθέτοντας μία φιλική προς την αγορά έκβαση των εκλογών
, αναμένει πως η υλοποίηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Greece 2.0” και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική αξιοπιστία και σταθερότητα, θα διευκολύνουν αυτή την αναβάθμιση, η οποία, κατά την άποψή της, θα είναι καθοριστικός παράγοντας συμβάλλοντας στη μετατροπή της Ελλάδας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό
Παράλληλα, η NBG Securities επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει καλή πρόοδο στη μείωση των NPEs, από σχεδόν 50% (κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του ευρώ) σε <10% τώρα. Επιπλέον, η κεφαλαιοποίησή τους έχει αρχίσει να ανακτά έδαφος, με τον μέσο όρο fully loaded δείκτη CET1 να βρίσκεται στο 14,2% το τρίτο τρίμηνο του 2022, από 12% το 2021 και από 13,6% το 2019.
Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της προγραμματισμένης διαδικασίας εκκαθάρισης δανείων έχει ήδη απορροφηθεί, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρόκειται να επωφεληθεί από τη βελτιωμένη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου στο μέλλον χάρη στη δημιουργία υψηλότερων εσόδων στο πλαίσιο των σταδιακά υψηλότερων επιτοκίων και της υγιούς δημιουργίας νέων δανείων, όπως προσθέτει.
Τέλος, η χρηματιστηριακή τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν από τις πιο ευαίσθητες τράπεζες στα επιτόκια στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα επιτόκια θα επιταχύνουν την ανάκαμψη των καθαρών επιτοκιακών εσόδων (NII), καθιστώντας τις ελληνικές τράπεζες μεταξύ των μεγαλύτερων ωφελημένων στην Ευρώπη.
“Αναμένουμε από τις ελληνικές τράπεζες να αρχίσουν σταδιακά να πληρώνουν κάποια μέτρια μερίσματα στους μετόχους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα παραμείνουν άνετα πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις”, καταλήγει η χρηματιστηριακή.