Απόφαση σοκ της Coca Cola: Οργή καταναλωτών που την αγοράζουν
Coca Cola: Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η COCA Cola HBC αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις στα προϊόντα της μέσα στο 2023 ως συνέπεια της ανόδου του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας. Στον αντίποδα οι καταναλωτές που αρέσκονται στην αγορά των προϊόντων της COCA Cola εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς ήδη οι […]

Coca Cola: Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η COCA Cola HBC αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις στα προϊόντα της μέσα στο 2023 ως συνέπεια της ανόδου του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας.
Στον αντίποδα οι καταναλωτές που αρέσκονται στην αγορά των προϊόντων της COCA Cola εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς ήδη οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ θεωρούνται υπερβολικές.
Η Coca Cola ετοιμάζεται να αυξήσει τις τιμές της εξαιτίας της ανοδικής πορείας του κόστους σε πρώτες ύλες και ενέργεια.
Με τα λειτουργικά κέρδη του 2022 να είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα, παρά τις απώλειες στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η Coca-Cola HBC ετοιμάζεται για νέο γύρο ανατιμήσεων εντός του 2023 εξαιτίας της ανοδικής πορείας του κόστους σε πρώτες ύλες και ενέργεια σύμφωνα με το Reuters.
Coca Cola: Οργή καταναλωτών
Οι τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στέλνοντας εταιρείες σε όλο τον κόσμο να αναζητούν τρόπους να συγκρατήσουν το κόστος, ενώ τα νοικοκυριά αγωνίζονται να διαχειριστούν τους λογαριασμούς τους.
Οι περισσότερες εταιρείες έχουν αυξήσει τις τιμές σε μια προσπάθεια να μετακυλίσουν μέρος αυτού του κόστους στους καταναλωτές τους. Αν και λόγω της κρίσης κόστους ζωής έχει σημειωθεί αλλαγή στις καταναλωτικές δαπάνες, οι κατασκευαστές συσκευασμένων ποτών και τροφίμων συνέχισαν να βλέπουν ανθεκτική ζήτηση.
«Το περιβάλλον όσον αφορά το κόστος των εισροών είναι πολύ προκλητικό και η τιμολόγηση είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση του πληθωρισμού», δήλωσε στο Reuters ο Ben Almanzar, οικονομικός διευθυντής στην εμφιαλωτική εταιρεία αναψυκτικών.
Η εταιρεία με έδρα την Ελβετία, στην οποία ο αμερικανικός γίγαντας ποτών Coca-Cola (KO.N) κατέχει το 20% των μετοχών, δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των οργανικών λειτουργικών κερδών το 2023 στην περιοχή από +3% έως -3% ως τιμές κατασκευής γυαλιού και κόστος εισροών συνεχίσει να αυξάνεται.
Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κατασκευαστής εμφιαλωμένων ποτών Fevertree προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι τα κέρδη της για το 2023 θα μειωθούν λόγω του αυξανόμενου κόστους των γυάλινων φιαλών, των συστατικών και της συσκευασίας.
Coca Cola: Αύξηση και κέρδη
Η Coca-Cola HBC είπε ότι το κόστος που πραγματοποίησε ανά κιβώτιο το 2022 αυξήθηκε κατά 17% και αναμένει ότι αυτό θα αυξηθεί κατά χαμηλότερο ποσοστό εφήβων φέτος.
Τα κέρδη ολόκληρου του έτους μειώθηκαν περίπου 12% στα 703,8 εκατομμύρια ευρώ (755,5 εκατομμύρια δολάρια), ξεπερνώντας τη συναίνεση των 658,2 εκατομμυρίων ευρώ των αναλυτών που καταρτίστηκαν από την εταιρεία.
Ωστόσο, τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις ολόκληρου του έτους αυξήθηκαν κατά 28,3% στα 9,20 δισ. ευρώ.
Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν περίπου 4% στις 2.024 πένες στις 10:20 GMT.
«Η CCH είναι καλύτερα σε θέση να πλοηγηθεί σε ένα σκληρό εξωτερικό περιβάλλον έναντι της ιστορίας, δεδομένων των επενδύσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια γύρω από εμπορικές δυνατότητες, με τη βάση κόστους να έχει επίσης επαναρυθμιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφεραν οι αναλυτές της Jefferies.- Πηγή: Reuters
Coca Cola: Η αιμορραγία
Με την ενοποίηση των πωλήσεων από την Αίγυπτο «κρύφτηκαν» από τα οικονομικά αποτελέσματα οι βαριές απώλειες στη Ρωσία. Πώς προσπαθεί ο όμιλος να κρατήσει ανοικτά τα δέκα εργοστάσια. Η Dobry Cola και ο άγριος ανταγωνισμός.
Αύξηση τζίρου, κερδοφορίας και μερίσματος: Τα αποτελέσματα που δημοσίευσε χθες η Coca Cola HBC για το εξαιρετικά δύσκολο 2022 δεν αφήνουν να φανεί η σοβαρή «αιμορραγία» του ισχυρού εμφιαλωτή της Coca Cola στη ρωσική αγορά, που όμως, αν «ξύσει κανείς» την επιφάνεια των οικονομικών στοιχείων, γίνεται αμέσως ορατή και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει δυσμενώς τον όμιλο για χρόνια, όσο θα διαρκεί και η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας.
Παρά τον πόλεμο στη Ρωσία και την απόφαση της αμερικανικής Coca Cola να αποσύρει τα αναψυκτικά της από μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Coca Cola HBC, ο όμιλος πέτυχε αύξηση όγκου πωλήσεων το 2022 κατά 12,4%, με τα σχετικά μεγέθη να θυμίζουν μια «κανονική» χρονιά υγιούς ανάπτυξης.
Στην πραγματικότητα, όμως, το κόστος από τη διακοπή της διανομής Coca Cola στη Ρωσία είναι βαρύ: αν ο Βλ. Πούτιν δεν είχε αρχίσει τον επιθετικό του πόλεμο στην Ουκρανία, το 2022 η Coca Cola HBC θα είχε την ευκαιρία να «απογειώσει» τα μεγέθη της και να μπει σε μια νέα φάση ισχυρής ανάπτυξης, αλλά ο πόλεμος δεν επέτρεψε να γίνει πραγματικότητα το καλό σενάριο.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Coca Cola HBC για τον όγκο πωλήσεων (σε εκατ. κιβώτια) στις επί μέρους αγορές όπου δραστηριοποιείται, την «παρτίδα» τον προηγούμενο χρόνο έσωσε η ενοποίηση των πωλήσεων από την αγορά της Αιγύπτου, όπου εξαγοράσθηκε ο τοπικός εμφιαλωτής της Coca Cola, με αποτέλεσμα να προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο της 3Ε η δεύτερη καλύτερη αγορά στο χαρτοφυλάκιό της, μετά τη Νιγηρία.
Έτσι, καλύφθηκε με το παραπάνω η σοβαρή απώλεια πωλήσεων από τη Ρωσία, που είχε το 2021 τη θέση της δεύτερης καλύτερης αγοράς, αλλά πέρυσι οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 29%, με αποτέλεσμα να πέσει στην τέταρτη θέση, μετά την Ιταλία.
Μικρότερη η μείωση το 2022..
Αυτή, όμως, φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή της «αιμορραγίας» του ομίλου στη Ρωσική αγορά. Το 2022 η μείωση πωλήσεων ήταν μικρότερη από όσο θα ανέμενε κανείς, γνωρίζοντας ότι πολύ γρήγορα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία η αμερικανική Coca Cola αποφάσισε να διακόψει τη διανομή των προϊόντων της στη Ρωσία.
Στην πραγματικότητα, μέχρι και τον Αύγουστο η Coca Cola HBC συνέχισε να πουλάει τα προϊόντα της Coca Cola μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματά της (η τελευταία παραγγελία πρώτης ύλης έγινε τον Μάρτιο), ενώ στη συνέχεια ήλθε το πέρασμα στο νέο καθεστώς δραστηριοποίησης στη Ρωσία, το οποίο φαίνεται πως θα διατηρηθεί σε όλη την (απροσδιόριστη) περίοδο διεθνούς απομόνωσης του ρωσικού καθεστώτος.
Οι παράμετροι της «νέας» δραστηριότητας της Coca Cola HBC στη ρωσική αγορά είναι εξαιρετικά δυσμενείς:
Για να παραμείνει στην αγορά, η 3Ε δημιούργησε ένα… υποκατάστατο σήματος Cola, την Dobry Cola, αξιοποιώντας ένα σήμα για χυμούς φρούτων που ήταν ήδη γνωστό στους καταναλωτές της χώρας. Με την Dobry Cola και τα αντίστοιχα σήματα – υποκατάστατα της Fanta και της Sprite, ο όμιλος θα προσπαθήσει να κρατήσει «ζωντανή» τη δραστηριότητά του στη Ρωσία, μέχρι να επανέλθουν (αν και όταν…) στην αγορά τα «γνήσια» σήματα της Coca Cola.
Όμως, η άλλοτε «χρυσή» αγορά αναψυκτικών της Ρωσίας, που έδινε στο παρελθόν στην Coca Cola HBC ένα συνολικό τζίρο της τάξεως των 9 δισ. δολ. προς διεκδίκηση, έχει μεταβληθεί σε… ναρκοπέδιο, στο οποίο η άλλοτε κυρίαρχη εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές απειλές και προκλήσεις, που κάνουν εξαιρετικά δύσκολη όχι μόνο την αύξηση, αλλά τη διατήρηση των μεριδίων.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις