Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΔικαιολογητικάΑπίστευτο! Κέρδος 1 ευρώ από κάθε επίσκεψη στο gov.gr - Το όφελος...

Απίστευτο! Κέρδος 1 ευρώ από κάθε επίσκεψη στο gov.gr – Το όφελος για πολίτες και κράτος

Gov.gr: Τεράστια επιτυχία όπως φαίνεται η ψηφιακή πύλη gov.gr, αφού το χρηματικό όφελος ειδικά για το κράτος είναι τεράστιο.

Τόσο το κράτος, όσο και οι πολίτες φαίνεται πως είναι κερδισμένοι από την ύπαρξη του gov.gr.

Αθροιστικά η κάθε επίσκεψη στην πλατφόρμα γλιτώνει σε κράτος και πολίτη 1 ευρώ.

Κατά την διετία Μαρτίου 2020 (οπότε ξεκίνησε η λειτουργία της πύλης) έως τον Μάρτιο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 273.000.000 επισκέψεις στην σελίδα και το συνολικό όφελος όπως εκτιμήθηκε από μελέτη Deloitte ήταν 270 εκατ. Ευρώ.

Η μελέτη παρουσιάστηκε την Τρίτη σε εκδήλωση του ΣΕΒ για την ψηφιακή διακυβέρνηση, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το όφελος προκύπτει κυρίως από την εξοικονόμηση χρόνου λόγω μείωσης του χρόνου μετακίνησης των πολιτών και απασχόλησης των υπαλλήλων (268 εκατ.) ενώ 1,2 εκατ. είναι η εξοικονόμηση από την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και 800.000 ευρώ ο περιορισμός της δαπάνης για τα έντυπα έγγραφα.

Gov.gr: Πόσο θα είναι το όφελος σε πέντε χρόνια

Παράλληλα, η ίδια μελέτη εκτιμά ότι σε βάθος πενταετίας το όφελος θα φτάσει στο 1,3 δις ευρώ καθώς αυξάνονται οι υπηρεσίες που παρέχει η ψηφιακή πύλη του Δημοσίου αλλά και η χρήση της από τους πολίτες.

Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, οι επόμενοι στόχοι που θα επιτευχθούν και με την χρηματοδοτική συνδρομή του ταμείου ανάκαμψης είναι να προστεθούν στις ψηφιακές υπηρεσίες ήδη από τον Ιούλιο οι ταυτότητες και τα διπλώματα αυτοκινήτου που θα ψηφιοποιηθούν σε μορφή εφαρμογής για το κινητό.

Παράλληλα με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή θα τεθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, μεταξύ άλλων η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, το internet of things.

To gov.gr παρέχει σήμερα 1375 υπηρεσίες, από 1147 τον Μάρτιο του 2021 και 627 τον Σεπτέμβριο του 2020. Στο διάστημα αυτό έγιναν ηλεκτρονικά 6,5 εκατομμύρια υπεύθυνες δηλώσεις, 2,2 εκατομμύρια εξουσιοδοτήσεις, εκδόθηκαν 4,5 εκατομμύρια πιστοποιητικά, 18 εκατομμύρια βεβαιώσεις εμβολιασμού και έγιναν 3,2 εκατομμύρια ενεργοποιήσεις της άυλης συνταγογράφησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση της διαδικτυακής Πύλης ευνοήθηκε από την πανδημία ωστόσο και μετά την άρση των περιορισμών στις φυσικές συναλλαγές η χρήση της συνεχίζει να αυξάνεται.

Στο τελευταίο τετράμηνο ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης της χρήσης του gov.gr για εξουσιοδοτήσεις, πιστοποιητικά και λοιπά φτάνει στο 10% που σημαίνει ότι γίνονται 1 εκατομμύριο νέες ψηφιακές συναλλαγές ανά μήνα.

Έρχονται ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό μας

για το κρατικό ψηφιακό πορτοφόλι (wallet app) το οποίο θα δίνει την δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να έχουν σε ψηφιακή μορφή την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής τους. Μέσα στις επόμενες ημέρες, το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουλίου, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πατήσει το «release» κάνοντας διαθέσιμη την εφαρμογή στους πολίτες της χώρας.

Στα πρότυπα του CovidFree gr Wallet και με το ίδιο design στις αποχρώσεις του μπλε, το ψηφιακό πορτοφόλι (wallet) θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (app) την οποία οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάζουν από το Google Play και το App Store. Αφού συνδεθούν στο app, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Τaxisnet, όπως και στο gov.gr, θα μπορούν να «κατεβάζουν» μέσα στην εφαρμογή την ψηφιακή μορφή της αστυνομικής τους ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης τους.

Πρακτικά, πρόκειται για την ίδια διαδικασία που είχε χρησιμοποιηθεί στο τέλος του 2021 για να το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπείας που χρησιμοποιήθηκε στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον COVID-19. Ειδοποιός διαφορά είναι βέβαια ότι εκείνη η εκδοχή της ψηφιακής ταυτότητας δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές με το Δημόσιο.

Η νέα ψηφιακή εκδοχή της ταυτότητάς μας, θα γίνεται αποδεκτή από οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου, αφού θα περιλαμβάνει ένα QR, το οποίο θα μπορεί να «σκανάρει» ο υπάλληλος του φορέα ή του οργανισμού προκειμένου να πιστοποιήσει την ταυτότητα του πολίτη.

Ωστόσο, οι ψηφιακές εκδοχές της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης θα είναι αποδεκτές μόνο εντός των ελληνικών συνόρων και δεν θα μπορούν να αποσταλούν μέσω email ή μέσω κάποιας εφαρμογής επικοινωνίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα προσωπικό έγγραφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφιακή μορφή της ταυτότητας είναι διαφορετική από τις ψηφιακές ταυτότητες, ο διαγωνισμός για την υλοποίηση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω διαγωνισμός έχει καθυστερήσει λόγω των ενστάσεων των υποψηφίων και η διαδικασία φαίνεται να έχει «παγώσει» στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ