Απάτη Black Friday! Έκανε 380 ευρώ και η τιμή εκτοξεύτηκε στα 849 ευρώ

Η Black Friday 2023 έρχεται, φέρνει ευκαιρίες, αλλά και μεγάλες παγίδες. Τι να προσέξετε.

Απάτη Black Friday! Έκανε 380 ευρώ και η τιμή εκτοξεύτηκε στα 849 ευρώ

Υπό τους ρυθμούς της “Μαύρης Παρασκευής” οι καταναλωτές που πραγματοποιούν έρευνα αγοράς τους είναι σε αναζήτηση προσφορών είτε στο διαδίκτυο είτε σε φυσικά καταστήματα.

Η Black Friday πλησιάζει και, όπως κάθε χρόνο, φέρνει μαζί της ευκαιρίες αλλά και παγίδες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA ήδη έχουν γίνει οι πρώτες καταγγελίες για εικονικές εκπτώσεις με την έρευνα στο διαδίκτυο να δείχνει πως σε πολλές περιπτώσεις ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός.

Στις 30 Οκτωβρίου πλυντήριο ρούχων κόστιζε 380 ευρώ, στις 5 Νοεμβρίου η τιμή του σκαρφάλωσε στα 849

Πελάτης είχε βάλει στο μάτι ένα συγκεκριμένο πλυντήριο ρούχων το οποίο διαπίστωσε ότι ακρίβυνε εντυπωσιακά σε γνωστό πολυκατάστημα πριν από λίγες μόνο μέρες. Σε διάλογο με τους υπεύθυνους της εταιρείας διαβάζουμε:
  • Το συγκεκριμένο πλυντήριο μέχρι χθες είχε 380 ευρώ. Σήμερα γιατί έχει 849;
  • Καλησπέρα σας, οι τιμές αλλάζουν από μέρα σε μέρα χωρίς κάποια ενημέρωση ή προειδοποίηση.

Στις 30 Οκτωβρίου λοιπόν το πλυντήριο ρούχων κόστιζε 380 ευρώ, στις 5 Νοεμβρίου η τιμή του σκαρφάλωσε στα 849 και πλέον με τιμή Black Friday όπως διαφημίζει η εταιρεία, επέστρεψε στα ίδια.

Συγκρίσεις τιμών

Σε πολλές περιπτώσεις, οι συγκρίσεις τιμών με χώρες του εξωτερικού προκαλούν μελαγχολία. Το ίδιο κινητό τηλέφωνο που στον Καναδά χωρίς έκπτωση κοστίζει 366,49 ευρώ, σε γνωστό πολυκατάστημα της χώρας πωλείται στα 729 ευρώ. Άλλη συσκευή που στην Αγγλία πωλείται 914 ευρώ, στη χώρα μας μετά την έκπτωση πωλείται στα 939 ευρώ.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η τιμή στην Ελλάδα είναι πλέον χαμηλότερη, χωρίς πάντως στην Αγγλία να υπάρχει για την ώρα η έκπτωση για τη Black Friday.

Το ίδιο συμβαίνει και με μία τηλεόραση 43 ιντσών που πλέον εντός συνόρων πωλείται στα 389 ευρώ.

Να σημειωθεί πως πριν ένα χρόνο στην κορυφή των αγορών βρέθηκαν οι τηλεοράσεις και ακολούθησαν τα κινητά τηλέφωνα και τα laptop.

Black Friday: Οι 10 κανόνες για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές

Οι 10 βασικοί κανόνες για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές:

  • Η βασική ασπίδα προστασίας των καταναλωτών είναι οι κωδικοί πρόσβασης που χρησιμοποιούν. Πρέπει να ορίζουν σύνθετους κωδικούς, οι οποίοι θα περιέχουν, μεταξύ άλλων, πεζοκεφαλαίους χαρακτήρες, αριθμούς και σύμβολα και δεν θα αποτελούνται από εύκολα προσβάσιμα στοιχεία, όπως π.χ. το όνομά τους.
  • Σημαντικό είναι να μην αποθηκεύει κάποιος τους κωδικούς πρόσβασης σε οποιαδήποτε συσκευή του, ούτε και στους browsers που χρησιμοποιεί. Να αλλάζουν τους κωδικούς κάθε τρεις με έξι μήνες, αλλά και να αποφεύγουν να τους μοιράζονται με τρίτους ή να τους χρησιμοποιούν σε μη επίσημες σελίδες ηλεκτρονικών καταστημάτων και τραπεζικών ιδρυμάτων.
  • Οι χρήστες θα πρέπει να εγκαθιστούν πιστοποιημένα προγράμματα ασφαλείας για τα κακόβουλα λογισμικά. Nα φροντίζουν να χρησιμοποιούν τις τελευταίες εκδόσεις Internet Browsers, με πιο προηγμένο σχεδιασμό ασφαλείας.
  • Να φροντίζουν να κινούνται σε επίσημα και ασφαλή διαδικτυακά περιβάλλοντα είτε πρόκειται για αγορές είτε για οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή, τα οποία είναι αναγνωρίσιμα μέσω του συνδέσμου με το πρωτόκολλο ασφαλείας https://www…
  • Να πληκτρολογούν χειροκίνητα την εκάστοτε διεύθυνση και να μην ακολουθούν τα αποτελέσματα που εμφανίζονται αυτόματα μέσω των μηχανών αναζήτησης.
  • Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων είναι ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.
  • Η ενεργοποίηση ηλεκτρονικών ενημερώσεων για τις κινήσεις των λογαριασμών είναι σημαντική, όπως και η τηλεφωνική επαλήθευση πριν από κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή.-
  • Καθώς τα δημόσια και κοινόχρηστα δίκτυα που είναι δωρεάν καθιστούν ευκολότερη την πρόσβαση τρίτων σε ευαίσθητες πληροφορίες, η χρήση τους κατά τη διάρκεια των ηλεκτρονικών αγορών θα πρέπει να αποφεύγεται.
  • Οι χρήστες οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα την τράπεζά τους αν υποπτεύονται ότι οι κωδικοί ασφαλείας τους έχουν διαρρεύσει ή αν έχει πραγματοποιηθεί κάποια πληρωμή την οποία δεν ολοκλήρωσαν οι ίδιοι.
  • Δεν κάνουμε ποτέ «κλικ» πάνω σε μηνύματα που λαμβάνουμε από άγνωστους αποστολείς, οι οποίοι μας προτρέπουν να αλλάξουμε το password ή ακόμα και να κάνουμε επικαιροποίηση στοιχείων.