Ανοια: Ποιο τρόφιμο που τρώμε σε καθημερινή βάση προκαλεί την άνοια. Πόση ποσότητα πρέπει να τρώμε προκειμένου να μειώσουμε τις πιθανότητες.
Όπως προκύπτει, σημαντικό ρόλο ως προς τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας παίζει η διατροφή και έτσι ένα τρόφιμο πρέπει να περιοριστεί αρκετά σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με σχετικές επιστημονικές μελέτες.
Η άνοια είναι ένας γενικός όρος για συμπτώματα που σχετίζονται με την προοδευτική παρακμή του εγκεφάλου, όπως είναι η απώλεια μνήμης, και πιο χαρακτηριστική ίσως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.
Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για το τι προκαλεί την άνοια, συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές συνδέονται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, καθώς μεγαλώνετε.
Ο μεγαλύτερος και, δυστυχώς, αναπόφευκτος παράγοντας κινδύνου για την άνοια είναι η γήρανση. Σύμφωνα με την Εταιρεία του Αλτσχάιμερ, ένας στους έξι ανθρώπους άνω των 80 ετών έχει άνοια.
Τι προκαλεί την ανοια – Μέχρι ποια ποσότητα πρέπει να τρώμε
Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Express», ένα από τα πρώτα βήματα που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού σε λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού καθημερινά, με τη μέγιστη ποσότητα αλατιού ανά ημέρα να ορίζεται στα 6 γραμμάρια.
Ωστόσο, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν αρκετό αλάτι και η κατανάλωση πολλών από αυτά μπορεί να σας κάνει να προσλαμβάνετε πάνω από 6 γραμμάρια αλατιού την ημέρα.
Αντίθετα, δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερη γεύση στα πιάτα χρησιμοποιώντας μπαχαρικά, βότανα και άλλα καρυκεύματα όπως χυμό λεμονιού.
Μια καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που ασκούνταν σπάνια και έτρωγαν πολύ αλάτι, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκφυλισμού του εγκεφάλου.
Επίσης, μια άλλη αμερικανική μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις του αλατιού στα ποντίκια, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αρκετού αλατιού προκαλεί προβλήματα μνήμης.
Ανοια – Υγεία – Ανεβασμένα τριγλυκερίδια: Τι πρέπει να αποφύγετε
Ανεβασμένα τριγλυκερίδια: Αποτελούν την πιο κοινή μορφή λίπους στο σώμα και είναι το κύριο συστατικό σε φυτικά έλαια και ζωικά λίπη.
Τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδια που παρέχουν στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται για τον μεταβολισμό.
Αποτελούν την πιο κοινή μορφή λίπους στο σώμα και είναι το κύριο συστατικό σε φυτικά έλαια και ζωικά λίπη.
Σε υψηλά επίπεδα ωστόσο, αποτελούν παράγοντα κινδύνου αθηροσκλήρωσης, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερικής αρτηριακής νόσου. Τα πολύ αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί επίσης να προκαλέσουν λιπώδη ηπατική νόσο και παγκρεατίτιδα.
Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια.
Ανεβασμένα τριγλυκερίδια: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
Υπερβολική κατανάλωση φρούτων: Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, γι’ αυτό είναι απαραίτητα για την υγεία. Αν όμως έχετε υψηλή τιμή τριγλυκεριδίων στο αίμα, δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις 2-3 μερίδες ημερησίως, καθώς είναι σημαντικό να περιορίσετε τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται σε αυτά.
Αλκοόλ: Μικρές ποσότητες αλκοόλ και συγκεκριμένα κόκκινου κρασιού κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς, αλλά αν το παρακάνετε, θα ανεβάσετε τα τριγλυκερίδιά σας. Αυτό οφείλεται στην ζάχαρη που περιέχουν τα αλκοολούχα ποτά. Ομοίως πρέπει να αποφεύγετε όλα τα ροφήματα με ζάχαρη όπως τα αναψυκτικά, τους φρουτοχυμούς κλπ.
Ψάρι σε κονσέρβα με λάδι: Το ψάρι κάνει καλό στην υγεία, προτιμήστε όμως τις κονσέρβες με νερό και όχι με λάδι.
Καρύδα: Έχει υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και πρέπει να την αποφεύγετε.
Τροφές με άμυλο: Καταναλώνετε με μέτρο ζυμαρικά, πατάτες και δημητριακά, που είναι πλούσια σε άμυλο, το οποίο το σώμα σας μετατρέπει σε τριγλυκερίδια.
Έτοιμες ζύμες: Είναι σημαντικό να περιορίσετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών με κάθε τρόπο. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα λιπαρά στο βούτυρο που περιέχουν τα προϊόντα σφολιάτας.
Λιπαρό κρέας: Είναι η πιο προφανής τροφή που πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο.
Γoνιδιακή θεραπεία μείωσε μόνιμα την «κακή» χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια
Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι είναι πολλά υποσχόμενα τα πρώτα αποτελέσματα σε πειραματόζωα μιας πειραματικής θεραπείας, η οποία φαίνεται, χάρη σε μια εφάπαξ γενετική παρέμβαση, να μειώνει μόνιμα την «κακή» χοληστερίνη (LDL) και τα τριγλυκερίδια, πράγμα που με τη σειρά του μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Οι ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας Verve Therapeutics έκαναν την ανακοίνωση στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Βλαστοκυτταρικής Έρευνας, αλλά ακόμη δεν έχουν κάνει σχετική επιστημονική δημοσίευση, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Η προοπτική μιας θεραπευτικής παρέμβασης που θα μειώνει τη χοληστερίνη και τα άλλα λιπίδια εφ’ όρου ζωής, είναι μεν ελπιδοφόρα, αλλά θα χρειαστούν μερικά χρόνια προτού η νέα μέθοδος δοκιμαστεί κλινικά σε ανθρώπους.
Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουν οι επιστήμονες αν η τεχνική θα είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τους ανθρώπους ή αν θα προκαλεί παρενέργειες ή η αποτελεσματικότητα της θα φθίνει με το πέρασμα του χρόνου.
Η θεραπεία στοχεύει να μπλοκάρει δύο γονίδια που υπάρχουν τόσο στις μαϊμούδες όπου έγιναν τα πειράματα, όσο και στους ανθρώπους: το PCSK9 που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της LDL και το ANGPTL3 που βοηθά στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων.
Και τα δύο γονίδια είναι ενεργά στο πάγκρεας, όπου παράγονται η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.
Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι οι λίγοι άνθρωποι, οι οποίοι διαθέτουν μεταλλάξεις που έχουν «σιγάσει» αυτά τα δύο γονίδια, δεν παθαίνουν εύκολα καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα τους αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και πρόωρο θάνατο.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη αναπτύξει δύο φάρμακα αναστολείς του PCSK9, τα οποία ρίχνουν σημαντικά τα επίπεδα της LDL, όμως τα φάρμακα αυτά είναι ακριβά και πρέπει να χορηγούνται με ένεση κάθε λίγες εβδομάδες.
Οι ερευνητές της Verve Therapeutics αποφάσισαν να τροποποιήσουν μόνιμα τα εν λόγω δύο γονίδια σε 13 μαϊμούδες.
Μετά την παρέμβαση στο DNA των ζώων, τα επίπεδα της LDL στον οργανισμό τους έπεσαν κατά 59% μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ των τριγλυκεριδίων κατά 64%. Μέχρι στιγμής, η θεραπεία δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει ανεπιθύμητες αλλαγές στο γονιδίωμά τους, ενώ η κατάσταση των πειραματόζωων συνεχίζει να παρακολουθείται.
Εκτός από τις παρενέργειες, βασικό ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί πόσο θα διαρκέσει η μείωση των επιπέδων των λιπιδίων.
Αν μελλοντικά επιβεβαιωθεί ότι η νέα θεραπεία όντως «δουλεύει» σε βάθος χρόνου, τότε θα βοηθήσει σημαντικά τις χώρες και τους ασθενείς χωρίς οικονομικές δυνατότητες, οι οποίοι δεν θα υποχρεούνται πλέον σε συνεχή χορήγηση φαρμάκων, αλλά θα «ξεμπερδεύουν» μια κι έξω.
Η Verve σχεδιάζει να αρχίσει σε λίγα χρόνια τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, οι οποίοι έχουν ήδη πάθει έμφραγμα και συνεχίζουν να έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, με συνέπεια να κινδυνεύουν από δεύτερο έμφραγμα.
Για τους ανθρώπους αυτούς ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος, που υπεραντισταθμίζει τους κινδύνους δοκιμής μιας πειραματικής θεραπείας.