Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαΑνατροπή με το voucher των 100 ευρώ - Πότε τα λεφτά στα...

Ανατροπή με το voucher των 100 ευρώ – Πότε τα λεφτά στα ATM

Voucher 100 ευρώ θέλει να μοιράσει η κυβέρνηση στον κόσμο το επόμενο διάστημα. Δείτε με τι θα σχετίζεται και τους δικαιούχους.

Το εν λόγω μέτρο είχε αρχικά συζητηθεί για να δοθεί το καλοκαίρι, όμως όπως όλα δείχνουν θα χρησιμοποιηθεί τώρα.

Πρόκειται για μια ανατροπή καθώς μέχρι και πριν λίγες μέρες δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Δείτε αναλυτικά πότε και ποιοι θα πάρουν τα χρήματα…

Νέο voucher 100 ευρώ – Ποιοι παίρνουν το food pass

Η είδηση «έσκασε» μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το voucher των 100 ευρώ να μοιράζεται στις αρχές του 2023.

Για να λάβει κανείς το συγκεκριμένο voucher, θα λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή κατάσταση, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι οικογένειες με παιδιά και, μάλιστα, βαρύτητα θα έχει ο αριθμός των παιδιών.

Voucher 100 ευρώ: Ενδεχομένως και πιο πάνω τα χρήματα

Το ποσό θα κυμαίνεται μεταξύ 100-150 ευρώ και αναμένεται να υπάρξουν και ανάλογες προσαυξήσεις στην επιδότηση.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι επίσης πως θα αφορά -πιθανότατα- μόνο το «καλάθι του νοικοκυριού». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τελικές αποφάσεις για το Food Pass θα ληφθούν στις αρχές του 2023.

Λίγο πριν το τέλος του έτους, το οικονομικό επιτελείο μετρά τις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν για νέες παρεμβάσεις, αφού τα εισοδήματα πλήττονται βαρύτατα και από τις τιμές των τροφίμων που συνεχίζουν να αυξάνονται.

Το κύμα ακρίβειας είναι γενικευμένο και έχει φέρει τεράστια ανησυχία στα νοικοκυριά που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα πολύ δύσκολα.

Επίδομα 250 πριν τα Χριστούγεννα – Οι δικαιούχοι

Τα επίσημα κριτήρια και οι δικαιούχοι για το επίδομα ακρίβειας των 250 ευρώ που θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες περιλαμβάνονται σε πρόσφατο νομοσχέδιο που εκπόνησε το υπουργείο Εργασίας.

Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή (Απρίλιος 2022) είναι πως το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 200 προηγουμένως), ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η επιταγή ακρίβειας θα δοθεί σε 2.300.000 δικαιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια και πρόκειται για τις εξής κατηγορίες:

 • στους ευάλωτους συνταξιούχους
 • στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος
 • στους ανασφάλιστους υπερήλικες
 • στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
 • στους μακροχρόνια ανέργους και
 • στους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022

Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

 • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως), που σημαίνει ότι το ατομικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 800 ευρώ το μήνα.
 • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως), που πρακτικά σημαίνει ότι για ζευγάρι το μηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.400 ευρώ.
 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
 • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.
 • Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του  αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ.
 • Όσον αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους 174.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ.
 • Προβλέπεται επίσης ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκωνκαι το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους 36.000 περίπου δικαιούχους. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
 • Με στόχο τη στήριξη των ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, το Δεκέμβριο θα χορηγηθεί διπλή δόση στους περίπου 225.000 δικαιούχους του.

Ποιοι θα πάρουν τα διπλά λεφτά

Κερδισμένα είναι τα ζευγάρια ηλικιωμένων (δύο συνταξιούχοι) που έχουν χαμηλές συντάξεις, καθώς θα εισπράξουν διπλό επίδομα ακρίβειας, δηλαδή και ο σύζυγος και η σύζυγος. Συγκεκριμένα, όσοι συνταξιούχοι έχουν μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, έως 1.400 ευρώ (και οι δύο σύζυγοι), και η ακίνητη περιουσία τους δεν ξεπερνά τα 300.000 ευρώ, θα λάβουν και οι δύο τα 250 ευρώ.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Τα επιδόματα που θα πληρωθούν μέσα στον Νοέμβριο

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι πληρωμές των δικαιούχων έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, όπως γίνεται κάθε φορά, τα χρήματα θα αρχίσουν να εμφανίζονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων και τα ΑΤΜ των τραπεζών από το απόγευμα της Τρίτης 29 Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά τα επιδόματα που θα πληρωθούν είναι τα εξής:

Επίδομα παιδιού (Α21)

Επίδομα Στέγασης

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Αναπηρικά επιδόματα

Στεγαστική Συνδρομή

Επίδομα Ομογενών

Σύνταξη ανασφάλιστων Υπερηλίκων ν. 1296/1982

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων

Έξοδα κηδείας

Επίδομα Γέννησης

Ορεινών Μειονεκτικών περιοχών

Κόκκινα δάνεια – συνεισφορά Δημοσίου

Πρόγραμμα Γέφυρα Α’ κατοικίας – συνεισφορά Δημοσίου

Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές

Επίδομα Αναδοχής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ