Απεργία… τέλος τελικά για αύριο 28/3 σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Τι άλλαξε και πως θα κινηθούν τα μέσα.
Όπως προκύπτει, χωρίς καμία διαφοροποίηση θα λειτουργήσουν αύριο Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, οι Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό και το Τραμ καθώς αναστέλλεται η απεργιακή κινητοποίηση του σωματείου εργαζομένων.
Η ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ, σχετικά με την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων του Μετρό και του Τραμ, αναφέρει:
«Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση των αιτημάτων μας και των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ, φάνηκε αμυδρά, να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων.
Για το λόγο αυτό το σωματείο μας αναστέλλει “προσωρινά” μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, την 24ωρη απεργία που είχε προκηρύξει για αύριο Τρίτη 28/3/23, διεκδικώντας κρατικές συγκοινωνίες, φθηνές γρήγορες και αξιόπιστες για όλους τους πολίτες».
Τι ίσχυε για την αυριανή απεργία
«Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων για προβλήματα που δυσχεραίνουν την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑ.ΣΥ) και την εξυπηρέτηση του 1,5 εκατομμύριου επιβατών καθημερινά.
Θέματα:
1) Έλλειψη 847 Εργαζομένων: Οδηγών, Τεχνικών, Σταθμαρχών και εξειδικευμένου Σιδηροδρομικού Προσωπικού.
2) Έλλειψη νέων συρμών και ανταλλακτικών των τρένων και υλικών των σιδηροδρομικών υποδομών του δικτύου.
3) Μη τήρηση των συμφωνηθέντων.
4)Κατοχύρωση και κρατική αναγνώριση σιδηροδρομικών επαγγελμάτων και ειδικοτήτων για όλο το προσωπικό που ασχολείται με τον σιδηρόδρομο.
5) Επικαιροποίηση και αναθεώρηση διαδικασιών, για εργασίες σε συρμούς και για εργασίες στο δίκτυο όλων των γραμμών της ΣΤΑ.ΣΥ.
Για όλα τα παραπάνω προκηρύσσουμε για Τρίτη 28/3/22, 24ωρη προειδοποιητική απεργία.
ΥΓ1: ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ και θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μας απαντήσουν οι υπεύθυνοι της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, αν τα αιτήματα των εργαζομένων, είναι καθόλα νόμιμα και δίκαια ή αν θα πάρουν για άλλη μια φορά το κρίμα στο λαιμό τους και θα μας θεωρήσουν αδίκους και παράνομους που διεκδικούμε την εξασφάλιση του επιβατικού κοινού μέσω της απεργίας μας.
Μέσα στο ζοφερό περιβάλλον της διεθνούς τραπεζικής κατάρρευσης και του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης, οι φλόγες της γαλλικής εξέγερσης μεταδίδουν σαν αστραπή την ανάταση των εργαζομένων στο ύψος των καθηκόντων που τους αναθέτει η ιστορία. Για εμάς τους σιδηροδρομικούς είναι η κατάλληλή στιγμή σε συμφωνία με τα αιτήματα των Γάλλων εργαζομένων και μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, να αναδείξουμε τις συνέπειες των πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων, των αντεργατικών νόμων για το ασφαλιστικό, για τις συμβάσεις εργασίας, για την φτώχια και ανεργία που απειλεί πλέον όλο τον πλανήτη».
Μετρό: Χαμός με τους εργαζομένους – Τι αποκάλυψαν
Σε απίστευτες καταγγελίες για σταθμό του μετρό προχώρησαν εργαζόμενοι. Δείτε τις υποστηρίζουν.
Όπως αναφέρουν, χωρίς εξαερισμό λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια το σταθμό του Μετρό στην Ομόνοια, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος των εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, Πάνος Κοντογιάννης.
Το πρόβλημα του εξαερισμού εντοπίστηκε πρώτη φορά το 2015 και στον πολυσύχναστο σταθμό της Ομόνοιας, αφού εκεί συναντώνται οι συρμοί του Μετρό με του Ηλεκτρικού.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», και σύμφωνα με καταγγελία εργαζομένου από το 2018, που αφορούσε τη μη λειτουργία του εξαερισμού στο τμήμα της σήραγγας Μοναστηράκι – Ομόνοια, τον Μάρτιο του 2018 ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών όρισε, στο πλαίσιο επείγουσας παραγγελίας, δύο πραγματογνώμονες για να διερευνηθεί κατά πόσο τηρούνται όσα προβλέπει ο νόμος αναφορικά με την ασφάλεια στο τμήμα της γραμμής του ΗΣΑΠ από τον σταθμό Μοναστηράκι ως τον σταθμό Αττική.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, το περιεχόμενο του συγκεκριμένου πορίσματος – το οποίο τέθηκε, όπως αναφέρει η εφημερίδα, υπόψιν της διοίκησης – παραμένει άγνωστο στους ίδιους, καθώς επίσης και το κατά πόσο αποκαταστάθηκε το πρόβλημα που είχε εντοπιστεί πριν από 5 χρόνια.
Τι θα γίνει αν πιάσει φωτιά
«Το 2004, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο πλαίσιο μεγάλης ανακατασκευής στη γραμμή του ΗΣΑΠ, εγκαταστάθηκε στην Ομόνοια καινούργιος εξοπλισμός που αφορούσε κλιματισμό του υπόγειου σταθμού και εξαερισμό. Ο εξαερισμός είναι πολύ σημαντικός σε περίπτωση που συμβεί κάτι, για παράδειγμα πυρκαγιά, ώστε να μην πνιγούν οι άνθρωποι. Αυτή η τεράστια μονάδα έβγαλε βλάβη σε ένα κομμάτι της. Το 2015 το αντιλήφθηκα, τότε ήμουν γραμματέας του Σωματείου και ως μηχανολόγος προσπάθησα να βοηθήσω τους ανθρώπους που θα το επισκεύαζαν.
Πέρασε ο καιρός, δεν έγινε τίποτα και τις προάλλες που έριξαν τα χημικά στη συγκέντρωση λάβαμε την αναφορά του σταθμάρχη στην Ομόνοια, ο οποίος έκανε λόγο στις παρατηρήσεις του για αποπνικτική ατμόσφαιρα στον σταθμό γιατί δεν λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού. Λόγω των χημικών δηλαδή ανακαλύψαμε ότι από το 2015 έως το 2023 η μονάδα δεν έχει ακόμα φτιαχτεί» αναφέρει στα «Νέα» ο Πάνος Κοντογιάννης.
Ο Δημήτρης Γουρτής, μέλους της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, αναφέρει πως υπήρξε ακόμα μία καταγγελία το 2018: «Ο συνάδελφος κατήγγειλε το 2018 ότι δεν δουλεύει ο εξαερισμός στο τούνελ Μοναστηράκι – Ομόνοια. Έχει ειπωθεί πως υπάρχουν ανεμιστήρες εξαερισμού που δεν είναι καν συνδεδεμένοι στο ρεύμα. Σας το λέω με επιφύλαξη γιατί δεν έχω στα χέρια μου το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων.
Πρέπει όμως να έχει κατατεθεί στη ΣΤΑΣΥ γιατί την αφορά. Στο κομμάτι αυτό, στις σήραγγες υπάρχουν 3-4 μεγάλοι ανεμιστήρες με μεγάλη ισχύ για την απαγωγή καπνού από το τούνελ σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Από συζητήσεις με συναδέλφους, ακούω πως το σύστημα αυτό από Μοναστηράκι έως Ομόνοια δεν δουλεύει. Ο κίνδυνος είναι πως αν ξεσπάσει φωτιά μέσα στο τούνελ, ο καπνός δεν θα μπορεί να διοχετευθεί προς τα έξω και ακόμα και αν εργαζόμενοι και επιβάτες γλιτώσουν από τη φωτιά, θα πεθάνουν από ασφυξία. Και καθώς δεν υπάρχουν και φωτιζόμενες ενδείξεις για την έξοδο κινδύνου, δεν θα ξέρουν από πού να φύγουν».
Τέλος, ο κ. Κοντογιάννης αναφέρει: «Αν μας συμβεί περιστατικό στη σήραγγα, θα έχουμε σοβαρό θέμα. Οι σήραγγες της Γραμμής 1 είναι παλιές, δεν έχουν επαρκή φωτισμό, ούτε αναβαθμούς. Και τις εξόδους κινδύνου τις έχει κοιτάξει κανείς; Πού βγαίνουν; Δεν το ξέρω. Μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί κάτι, αλλά αν συμβεί θα έχουμε πρόβλημα».
Έρχεται δωρεάν wifi στο μετρό – Τι ετοιμάζεται
Καλά τα νέα για τους επιβάτες του Μετρό στη χώρα μας, αφού όπως αναφέρει η ΣΤΑ.ΣΥ θα έχουν σε σύντομο χρονικό διάστημα δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο καθόλη τη διάρκεια παραμονής τους σε όλους τους χώρους των σταθμών.
Κατόπιν συνεργασίας της ΣΤΑ.ΣΥ και του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης προωθούνται σημαντικές αλλαγές όπως η ψηφιοποίηση των αρχείων της ΣΤΑ.ΣΥ και η αντικατάσταση του συστήματος ψηφιακής σήμανσης σταθμού με νέες οθόνες ενημέρωσης και διαφήμισης.
Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλαγή στις οθόνες και ψηφιοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών, είναι μερικές από τις ριζικές αλλαγές, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Μετρό, μετά και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΣΤΑ.ΣΥ και Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, επιβεβαιώθηκε η συνεργασία μεταξύ της ΣΤΑ.ΣΥ και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία, και σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ θα επιφέρει «μέσω μιας σειράς δράσεων, που θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες προς τους επιβάτες υπηρεσίες και θα συμβάλλουν περαιτέρω στην ψηφιακή θωράκιση της εταιρείας».
Μετρό: Δωρεάν WiFi
Η αρχή, όπως κοινοποιήθηκε, θα γίνει με την εγκατάσταση δημόσια προσβάσιμου WiFi σε όλους τους χώρους σταθμών του Μετρό, με την ένταξη της ΣΤΑ.ΣΥ στο έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο».
Με τον τρόπο αυτό, οι επιβάτες του Μετρό θα μπορούν κατά την παραμονή τους στους σταθμούς να έχουν δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η έναρξη της υλοποίησής του έργου αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε και θα ανακοινωθούν οι σταθμοί εγκατάστασης και το ακριβές χρονοδιάγραμμα.
Ψηφιοποίηση της ΣΤΑ.ΣΥ
Νέα σελίδα, αναμένεται να «γυρίσει» και η ίδια η ΣΤΑ.ΣΥ, λύνοντας προβλήματα της καθημερινής διαχείρισης μεγάλου όγκου πληροφοριών και εγγράφων, μέσω της επικείμενης ψηφιοποίησης του Τεχνικού και Διοικητικού Αρχείου της.
Η ψηφιοποίηση αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στον ανασχεδιασμό του τρόπου εσωτερικής οργάνωσης των υπηρεσιών, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη μείωση του διοικητικού κόστους, καθώς και την προστασία του αρχείου από φυσική φθορά, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό και την αξία του ιστορικού αρχείου του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, της ιστορικής, πρώτης γραμμής Μετρό της Αττικής.
Μετρό: Έρχονται νέες οθόνες
Παράλληλα, δρομολογείται η καθολική αντικατάσταση του υφιστάμενου Συστήματος Ψηφιακής Σήμανσης Σταθμών (οθόνες προβολής ενημερωτικού και διαφημιστικού περιεχομένου σε όλους τους χώρους των σταθμών Μετρό) από ένα ενιαίο σύγχρονο σύστημα Ψηφιακής Σήμανσης.
Το ανανεωμένο αυτό σύστημα θα δώσει στη ΣΤΑ.ΣΥ. ευελιξία και δυναμική στον τομέα της ψηφιακής σήμανσης, ένα πεδίο απαραίτητο για τη συνεχή και αξιόπιστη ενημέρωση του επιβατικού κοινού. Η ευκολία διαχείρισής του, οι μειωμένοι χρόνοι συντήρησης και το μειωμένο συνολικό κόστος κτήσης και χρήσης του, προσμετρώνται στα συγκριτικά πλεονεκτήματά του.
Τέλος, εν μέσω ψηφιακών εξελίξεων, η προμήθεια και λειτουργία Σύγχρονου ERP, φιλοδοξεί να καλύψει τις τρέχουσες επιχειρησιακές ανάγκες της ΣΤΑ.ΣΥ και ταυτόχρονα να υποστηρίξει ψηφιακά την εταιρεία.
Η χρήση ενός λογισμικού ολοκληρωμένης διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων, σε συνδυασμό με τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών, θα επιφέρει σημαντικές λειτουργικές βελτιώσεις, στοχεύοντας πάντα στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Αυξάνονται τα ενοίκια λόγω του μετρό
Μίνι ράλι συνεχίζουν να ακολουθούν και φέτος τα μισθώματα στα οικιακά και στα εμπορικά ακίνητα της Θεσσαλονίκης.
Οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν, βέβαια δεν μπορούμε να κάνουμε αδιάκριτη προσέγγιση και να πούμε ότι ανεβαίνουν ολα, όμως η γενική τάση είναι ανοδική», ανέφερε ο Στ. Καραπιπέρης, υπευθ. Ερευνών και Διαπραγματεύσεων «Δανός».
«Κάνουν ράλι σε σχέση με τις τιμές που υπήρχαν στην πανδημία, και ειδικά εδώ στο κέντρο υπάρχει μια ανοδική πορεία σε όλα», επισήμανε ο μεσίτης Χάρης Τσόχας μιλώντας στην ΕΡΤ3.
Στα προσεγμένα διαμερίσματα εικοσαετίας, μεταξύ 3ου – 4ου ορόφου, επιφάνειας 100 τ.μ., κατά μέσο όρο το ενοίκιο παίζει από 550 έως 650 ευρώ.
Οι τιμές ενοικίων σε γκαρσονιέρες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ξεκινούν μίνιμουν από 350 ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως και 500 ευρώ, τόνισε ο κ. Τσόχας.
Ζεστό παραμένει η αγορά και στα εμπορικά ακίνητα με τις τιμές από τα 20-25 ευρώ το τετραγωνικό σήμερα να προβλέπεται πως θα πετάξουν στα 35-40 ευρώ, με κινητήριο μοχλό κυρίως το μετρό.
«Βλέπουμε το φαινόμενο, ιδιοκτήτες να ζητούν διαφορετικά τιμήματα για πριν και για μετά το μετρό», είπε ο κ. Καραπιπέρης.
«Εκεί που θα βγουν οι στάσεις του μετρό, αναμένεται μια αύξηση που μπορεί να φτάσει στο 50 και το 60%», ανέφερε ο κ. Τσόχας.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πάντως για τις εμπορικές μισθώσεις είναι για το κέντρο της πόλης.
Πολλοί εκμισθωτές δίνουν πλέον έμφαση κυρίως στην αξιοπιστία του ενοικιαστή και λιγότερο στο ύψος του μισθώματος, καθώς δεν λείπουν και τα φέσια από την αγορά.