Καταστήματα Ωράριο: Σαν «βόμβα» έσκασε για πολλούς επιχειρηματίες – εμπόρους η ανακοίνωση πως την Κυριακή που μας έρχεται 6/11 τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά.
Κι αυτό διότι η εν λόγω ανακοίνωση ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία μιας και ο κλάδος δεν είχε προγραμματίσει τον σχεδιασμό των ανοιχτών καταστημάτων την Κυριακή.
Θυμίζουμε πως πριν από μόλις λίγους μήνες τον Ιούλιο του 2022 ένα σχέδιο νόμου της κυβέρνησης είχε ανατρέψει τα πάντα, βάζοντας επί της ουσίας τέλος στις ενδιάμεσες εκπτώσεις φθινοπώρου και άνοιξης
Αυτό ήταν άλλωστε και ένα αίτημα που είχε διατυπωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια από φορείς και εκπροσώπους του κλάδου.
Επομένως από τη στιγμή που το αίτημα αυτό έγινε πραγματικότητα πολλοί πίστευαν πως μαζί με την κατάργηση των εκπτώσεων, θα ακολουθούσε αυτόματα περίπου και η κατάργηση των δύο Κυριακών τον χρόνο, οι οποίες στο παρελθόν είχαν θεσπιστεί να διατηρούν τα μαγαζιά ανοιχτά ακριβώς για τις εκπτωτικές περιόδους που όπως είπαμε παραπάνω έχουν πλέον καταργηθεί.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν γεννάται το ερώτημα για το ποιοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα επιλέξουν τελικά να ανοίξουν τα καταστήματα τους την Κυριακή που μας έρχεται.
Ξεχωριστό ερώτημα αφορά και το τι θα κάνουν αναφορικά με αυτή την ημερομηνία και τα σούπερ μάρκετ.
Στο σημείο αυτό, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το άνοιγμα των μαγαζιών είναι προαιρετικό.
Για αυτό το λόγο παρατηρούμε διαφοροποιήσεις ως προς το ωράριο. Κοινώς κάποιοι μένουν ανοιχτοί μέχρι πιο αργά, ενώ ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανοίγουν τις Κυριακές μόνο όταν βρισκόμαστε σε εορταστικές περιόδους και παρατηρείται αύξηση του καταναλωτικού ενδιαφέροντος.
Αναλυτικά το ωράριο λειτουργίας τις Κυριακές
Τα καταστήματα μένουν ανοιχτά από 11 μέχρι 6 το απόγευμα, ενώ το ωράριο στα εμπορικά κέντρα της Αττικής διαμορφώνεται ως εξής:
Τhe Mall Athens
Το Mall στο Μαρούσι υποδέχεται πελάτες την Κυριακή με ωράριο λειτουργίας 11:00 – 20:00.
Golden Hall
Και το Golden Hall μένει ανοιχτό τις ίδιες ώρες.
Athens Metro Mall και Avenue
Τα καταστήματα των δύο εμπορικών κέντρων μπορούν να επισκεφτούν οι καταναλωτές επίσης από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
ΜacArthur Glen
Τα εμπορικά καταστήματα του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen, παραμένουν ανοιχτά από τις 11:00 μέχρι τις 20:00.
Το ωράριο των σούπερ μάρκετ την Κυριακή 6/11
Κλειστός θα παραμείνει ο Σκλαβενίτης που μένει ανοιχτός την Κυριακή μόνο κατά τις εορταστικές περιόδους, ενώ ανοιχτός, όπως και όλες τις Κυριακές που ορίζει ο νόμος, είναι ο ΑΒ Βασιλόπουλος με ωράριο που εξυπηρετεί συνήθως από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
Καταστήματα Ωράριο – Κλειστά μένουν τις Κυριακές και τα σούπερ μάρκετ Μασούτης με πέντε εξαιρέσεις:
Αεροδρόμιο «Μακεδονία» τις ώρες 07:00 – 23:00
Καταστήματα Ασπροβάλτα, Ν. Πέραμος, Θάσος, τις ώρες 10:00 – 17:00
Καταστήματα Ν. Επιβάτες, Μηχανιώνα, Περαία, Επανωμή, 10:00 – 15:00
Τα Μy Market ανακοίνωσαν ότι θα είναι ανοιχτά αυτά τα καταστήματα:
Το Lidl ακόμα δεν έχει ανακοινώσει ακόμα εάν θα είναι ανοιχτό αυτή την Κυριακή 6/11, ωστόσο μπορείτε να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα που βγαίνουν οι ανακοινώσεις, πατώντας ΕΔΩ.
Το ίδιο ισχύει και για το σούπερ μάρκετ «Κρητικός» που ακόμα δεν έχει κάνει ανακοίνωση, αλλά εφόσον ανοίξει θα ανακοινωθεί ΕΔΩ.
Αντιδράσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 6/11
Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για ανοιχτά μαγαζιά την Κυριακή, επιτρέπει την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου.
Καταστήματα Ωράριο – Με κοινή ανακοίνωση η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ αντέδρασαν, σημειώνοντας τα εξής:
«Δεδομένου ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν ήδη καταργηθεί ως άχρηστες και αναποτελεσματικές, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογητική ή νομική βάση για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, που πλέον, με καταργημένο τον θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι μία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες».
Οι επόμενες Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά και σούπερ μάρκετ το 2022
11 Δεκεμβρίου 2022 – Η προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα
18 Δεκεμβρίου 2022 – Η τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα
Οι επόμενες Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά και σούπερ μάρκετ το 2022
- 11 Δεκεμβρίου 2022 – Η προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα
- 18 Δεκεμβρίου 2022 – Η τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα
Το τελευταίο τριήμερο του 2022
Με το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου 2022 να φεύγει απομένει μονάχα ένα. Οι επόμενες αργίες είναι οι εξής και η μία πέφτει Κυριακή:
- Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2022, Κυριακή
- Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2022, Δευτέρα
Όλες οι αργίες του 2023
- Πρωτοχρονιά: Κυριακή 1 Ιανουαρίου
- Θεοφάνεια: Παρασκευή 6 Ιανουαρίου
- Καθαρά Δευτέρα: Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου
- Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Σάββατο 25 Μαρτίου
- Μεγάλη Παρασκευή: 14 Απριλίου
- Μεγάλο Σάββατο: 15 Απριλίου
- Κυριακή του Πάσχα: 16 Απριλίου
- Δευτέρα του Πάσχα: 17 Απριλίου
- Εργατική Πρωτομαγιά: Δευτέρα 1 Μαΐου
- Αγίου Πνεύματος 2023: Δευτέρα 5 Ιουνίου
- 15αύγουστος: Τρίτη 15 Αυγούστου
- 28η Οκτωβρίου: Σάββατο 28 Οκτωβρίου
- Χριστούγεννα: Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου
- Σύναξη της Θεοτόκου: Τρίτη 26 Δεκεμβρίου
Ωράριο Καταστήματα – Πότε είναι οι επόμενες εκπτώσεις
Οι πρώτες ενδιάμεσες εκπτώσεις θεσπίστηκαν με νόμο το 2013 και προέβλεπαν την πραγματοποίηση εκπτώσεων το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Στη συνέχεια όμως αυξήθηκαν σε 15 οι ημέρες και πλέον ο θεσμός καταργείται με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου. Στο εξής προβλέπονται δύο εκπτωτικές περίοδοι:
- Χειμερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου
- Θερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου
Πέραν αυτών όμως, υπάρχει και η Black Friday και η Cyber Monday που φέτος πέφτουν στις 25 Νοεμβρίου και 28 Νοεμβρίου αντίστοιχα.
Ωράριο Καταστήματα – Αλλάζουν όλα τα μαγαζιά στην Τσιμισκή
Σε περίοδο ανακατατάξεων φαίνεται να μπαίνει ο εμπορικότερος δρόμος της Θεσσαλονίκης, η οδός Τσιμισκή, καθώς την ώρα που νέοι παίκτες τη σκανάρουν κάποια αλλά brands εγκαταλείπουν τους χώρους στους οποίους στεγαζόταν δημιουργώντας ένα μικρό αλλά υπαρκτό στοκ ξενοίκιαστων καταστημάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά από αρκετό χρονικό διάστημα αδιάθετα καταστήματα ξανακάνουν την εμφάνισή τους στον πιο δημοφιλή εμπορικό δρόμο, ο οποίος, ωστόσο ποτέ δεν σταματά να αποτελεί δέλεαρ για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που είτε θέλουν να τοποθετηθούν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη είτε να επεκταθούν.
Υπάρχουν περιπτώσεις καταστημάτων που είτε μετακινήθηκαν κάποια οικοδομικά τετράγωνα μακρύτερα από το προηγούμενο κατάστημα στο οποίο στεγάζονταν, παραμένοντας στην οδό Τσιμισκή, είτε εμπορικά σήματα που συρρικνώνουν τον αριθμό των καταστημάτων τους από δυο σε ένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ισπανική Mango, που πριν λίγες ημέρες έκλεισε το ένα κατάστημα της στο εμπορικό κέντρο Πλατεία διατηρώντας το έτερο κατάστημα της στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Κομνηνών. Αξίζει να σημειωθεί πως το κατάστημα Mango, που λειτουργούσε από το 2000 μέχρι τις 25 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους στο ισόγειο του εμπορικού κέντρου Πλατεία ήταν από τα πρώτα της δημοφιλούς αλυσίδας στην Ελλάδα.
Στο νούμερο 73 της οδού Τσιμισκή λειτουργούσε μέχρι πρότινος κατάστημα Tommy Hilfiger, που όπως αναφέρεται με σχετικό μήνυμα που αναγράφεται στις προθήκες του καταστήματος «πολύ σύντομα θα μεταφερθεί σε καινούργιο χώρο».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το κατάστημα έχει μισθωθεί σε εταιρεία τηλεφωνίας και μάλιστα σε μεγαλύτερο τίμημα από αυτό που κατέβαλε ο προηγούμενος χρήστης.
Στο νούμερο 51 της οδού Τσιμισκή είχε τοποθετηθεί η WABI Beauty, εταιρεία προϊόντων make up, καλλυντικών και αρωμάτων σε προσιτές τιμές, που διαθέτει παρουσία στη Θεσσαλονίκη με κατάστημα στη Νεάπολη. Η εταιρεία, που έχει αναπτύξει ένα δίκτυο καταστημάτων λιανικής σε Ελλάδα και Κύπρο με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchising) σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές, είχε μισθώσει το εν λόγω κατάστημα που στο παρελθόν στέγαζε την αγγλική αλυσίδα αξεσουάρ Accessorize και είχε μείνει επί μακρόν ξενοίκιαστο. Εδώ και λίγο καιρό το κατάστημα είναι εκ νέου ξενοίκιαστο.
Την ίδια ώρα δεν σταματά το ενδιαφέρον από παίκτες που δεν έχουν παρουσία στη Θεσσαλονίκη όπως μεγάλη εταιρεία αθλητικών ειδών, leader στη νοτιοανατολική Ευρώπη, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της Θεσσαλονίκης και πριν την πανδημία.
Ενδιαφέρον για την αγορά της Θεσσαλονίκης εκδηλώνει, όπως έχει γράψει η Voria.gr, και ο πολωνικός όμιλος LPP, με αιχμή του δόρατος το brand του Sinsay, που διαθέτει γυναικεία, ανδρική και παιδική σειρά ένδυσης και αξεσουάρ καθώς και είδη για το σπίτι. Μάλιστα έχει δημιουργήσει από τον Μάιο διαδικτυακό κατάστημα στη χώρα μας. Πρόσφατα, ηλεκτρονικό κατάστημα στην Ελλάδα απέκτησε και ακόμη ένα σήμα του ομίλου, το Cropp, που ειδικεύεται στο streetwear με έντονο urban στιλ.
Αξίζει να σημειωθεί πως καλοί γνώστες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν πως την ώρα που η κινητικότητα για μισθώσεις δεν σταματά το ξεκαθάρισμα στην οδό Τσιμισκή και γενικότερα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης θα έχει και συνέχεια τους επόμενους μήνες με αποτέλεσμα να υπάρξουν και νέα ξενοίκιαστα καταστήματα.
Στην ερώτηση γιατί υπάρχουν καταστήματα σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης που μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ξενοίκιαστα, όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων, σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως ισχύει ο κανόνας πως μένουν αδιάθετα γιατί οι ιδιοκτήτες τους ζητούν υψηλά μισθώματα χωρίς να ρίχνουν τις τιμές προσδοκώντας πως κάποια στιγμή θα βρουν τον ενοικιαστή που θα τους δώσει το ποσό που επιθυμούν.