Ανατροπή! Market Pass 3 χωρίς αίτηση – Τι ανακοινώθηκε

Ποιοι αναμένεται να συνεχίσουν να παίρνουν το market pass από την κυβέρνηση

Ανατροπή! Market Pass 3 χωρίς αίτηση – Τι ανακοινώθηκε

Αλλαγή δεδομένων έχουμε κι επίσημα με το Market Pass, το οποίο αφορά τις πληγείσες περιοχές που μονάχα λίγες δεν είναι, καθώς αναμένεται, είναι επίσημο, να πάρει παράταση εώς το τέλος του 2023.

Η Ελλάδα βίωσε διάφορες καταστροφές τόσο από τις φωτιές όσο και από τις καταιγίδες που έλαβαν χώρα με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές της χώρας να τεθούν σε έκτακτη ανάγκη με τις καταστροφές που έγιναν να είναι πολλές και σοβαρές.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα σύμφωνα με το Market Pass, το οποίο αφορά τις συγκεκριμένες πληγείσες περιοχές από τις φυσικές καταστροφές.

Πιο αναλυτικά το Market Pass που αφορά τις συγκεκριμένες πληγείσες περιοχές αναμένεται, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό κι επίσημο, να πάρει παράταση έως το τέλος του 2023.

Έρχεται παράταση έως το τέλος του 2023

Την παράταση για τους μήνες Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2023 του Market Pass σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές με στόχο την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγοράς, ιδίως ειδών διατροφής, προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε χθες. Πρόκειται για διπλάσια οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται με τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις αυτόματα στους δικαιούχους του MarketPass ΙΙ (Αύγουστος – Οκτώβριος 2023).

Ειδικότερα, χορηγείται ενίσχυση 20% επί του μηνιαίου ύψους αγορών. Υπενθυμίζεται πως στην καταβολή του MarketPass στο σύνολο της χώρας προβλέπεται χορήγηση 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών. Πιο αναλυτικά, το μηνιαίο ύψος αγορών ορίζεται σε 220 ευρώ,για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο αγορών το ποσό των 1.000 ευρώ. Το όριο αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από 6 εξαρτώμενα τέκνα.

Πόσα χρήματα παίρνετε σε κάθε περίπτωση

Παραδείγματα:

Σύνθεση νοικοκυριού Εκτιμώμενο ύψος αγορών Μηνιαίο επίδομα Market Pass μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας Συνολική επιδότηση Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας Μηνιαίο επίδομα Market Pass μέσω τραπεζικής κατάθεσης Συνολική επιδότηση Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου μέσω τραπεζικής κατάθεσης

Μονομελές 220 ευρώ 44 ευρώ 88 ευρώ 35,2 ευρώ 70,4 ευρώ

Ζεύγος άνευ τέκνων 320 ευρώ 64 ευρώ 128 ευρώ 51,2 ευρώ 102,4 ευρώ

Ζεύγος με ένα τέκνο 420 ευρώ 84 ευρώ 168 ευρώ 67,2 ευρώ 134,4 ευρώ

Μονογονέας

με ένα τέκνο 320 ευρώ 64 ευρώ 128 ευρώ 51,2 ευρώ 102,4 ευρώ

Μονογονέας

με δύο τέκνα 420 ευρώ 84 ευρώ 168 ευρώ 67,2 ευρώ 134,4 ευρώ

Αναλυτικά οι περιοχές που δικαιούνται παράταση στο Market Pass

Η παράταση της ενίσχυσης για τους μήνες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου αφορά σε νοικοκυριά που κατά την 5η Σεπτεμβρίου 2023 είχαν την κύρια κατοικία τους, στις περιοχές:

• της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

• από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε περιοχές:

– της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου,

– από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης στις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Φιλλύρας του Δήμου Αρριανών, της Δημοτικής Ενότητας Σώστου του Δήμου Ιάσμου, των Δημοτικών Κοινοτήτων Γρατινής, Στυλαρίου και Σιδηράδων της Δημοτικής Ενότητας Κομοτηνής του Δήμου Κομοτηνής, της Δημοτικής Κοινότητας Μαρώνειας της Δημοτικής Ενότητας Μαρώνειας, και της Δημοτικής Ενότητας Σαπών του Δήμου Μαρώνειας Σαπών,

• από την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας στις περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Στειρίου της Δημοτικής Ενότητας Διστόμου του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, της Δημοτικής Ενότητας Κυριακίου του Δήμου Λεβαδέων, των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγίας Τριάδας και Αγίας ‘Αννας της Δημοτικής Ενότητας Κορώνειας του Δήμου Λεβαδέων, της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης του Δήμου Θηβαίων, και των Δημοτικών Κοινοτήτων Πύλης και Στεφάνης της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων, του Δήμου Τανάγρας,

• από την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδαςστις περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Κάτω Τιθορέας της Δημοτικής Ενότητας Τιθορέας, της Δημοτικής Ενότητας Ελάτειας του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας, του Δήμου Δομοκού, του Δήμου Λαμιέων, του Δήμου Μακρακώμης, και του Δήμου Στυλίδας.

• από την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας στις περιοχές του Δήμου Λίμνης — Μαντουδίου — Αγίας ‘Αννας, των Δημοτικών Ενοτήτων Ιστιαίας, Αιδηψού, Αρτεμισίου και Ωρέων του Δήμου Ιστιαίας — Αιδηψού, της Δημοτικής Κοινότητας Αλυροποτάμου της Δημοτικής Ενότητας Στυραίων του Δήμου Καρύστου.

Η εξέταση των προϋποθέσεων κατοικίας θα γίνει βάσει της δήλωσης κύριας κατοικίας στο Ε1 2023, είτε μέσω του Μητρώου Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι των προηγούμενων κύκλων του MarketPass στις πληγείσες περιοχές καθίστανται αυτεπάγγελτα δικαιούχοι και της παράτασης για τους μήνες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου χωρίς να απαιτείται εκ νέου υποβολή αίτησης. Υπενθυμίζεται ότι πολίτες που δεν κατέστησαν δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης κατά τη φάση του Market Pass I, αλλά είναι δυνητικά δικαιούχοι με τα κριτήρια και προϋποθέσεις του Market Pass II μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr ή μέσω των Κ.Ε.Π.. Σημειώνεται ότι μόνοι οι πολίτες δικαιούχοι Market Pass II στις πληγείσες περιοχές καθίστανται αυτόματα δικαιούχοι της δίμηνης επέκτασης της ενίσχυσης.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση με τον τρόπο που έλαβαν ή θα λάβουν την ενίσχυση του Market Pass II, δηλαδή:

• είτε μέσω άυλης ψηφιακής κάρτας, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους με ημερομηνία λήξης της ισχύος της την 29η Φεβρουαρίου 2024.

• είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που της αναλογεί.

Λεπτομέρειες για την οικονομική ενίσχυση – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Υπογραμμίζεται ότι η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη ενώ δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα, ή η ανάληψή του.

Θα ακολουθήσει κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την οποία θα καθορίζονται οι ημερομηνίες καταβολής της ενίσχυσης καθώς και οι λεπτομέρειες που αφορούν στα σημεία χρήσης της οικονομικής ενίσχυσης.

Ο χρόνος τρέχει και εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου 2023 για την υποβολή αιτήσεων από τα νοικοκυριά που δικαιούνται το Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ενώ η ίδια προθεσμία ισχύει και για όσους υπέβαλαν αίτηση μετά τις 25 Σεπτεμβρίου αλλά θέλουν να προχωρήσουν σε μεταβολές στοιχείων.

Την ίδια ώρα, το μέτρο επεκτείνεται για Νοέμβριο και Δεκέμβριο και μάλιστα με διπλασιασμό των ποσών για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 31 Οκτωβρίου η καταβολή της ενίσχυσης στους δικαιούχους είτε έχουν επιλέξει ψηφιακή κάρτα είτε τραπεζικό λογαριασμό θα γίνει το αργότερο έως τις 5 Νοεμβρίου με μόνη διαφορά ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα πιστωθεί το 80% της ενίσχυσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες του προγράμματος λήγουν αυτομάτως στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή. Η ενίσχυση διαμορφώνεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενώ το ανωτέρω όριο των αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από 6 εξαρτώμενα τέκνα.