Πολυκατοικίες: Έρχονται μεγάλες αλλαγές με φόντο το… μέλλον για τις πολυκατοικίες στην Ελλάδα. Ποιο πρόγραμμα ξεκινάει το καλοκαίρι.
Όπως προκύπτει, από τον Ιούνιο οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για επιδότηση προκειμένου η πολυκατοικία τους να γίνει “έξυπνη”», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στην συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».
Ειδικότερα, ανέφερε ότι «είναι το πρόγραμμα Smart Readiness, που θα αναβαθμίσει τηλεπικοινωνιακά, περιβαλλοντικά -και όχι μόνο- τη χώρα μας, και από το οποίο θα μπορούν να ωφεληθούν εκατομμύρια πολίτες. Πρόκειται για επιδότηση για την αναβάθμιση υφιστάμενων πολυκατοικιών οι οποίες δεν διαθέτουν εντός του κτιρίου καλωδίωση οπτικής ίνας».
Όπως υπογράμμισε «με την εγκατάσταση που εμείς επιδοτούμε μέσω του προγράμματος, κάθε κτίριο θα μπορεί να προετοιμαστεί για μελλοντική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας, όπως είναι αυτά του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Αλλά όχι μόνο. Τα κτίρια θα έχουν υποδομή για την εγκατάσταση και επικοινωνία κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας) και φυσικά για υψηλές ταχύτητες διαδικτύου. Αυτονοήτως, η αναβάθμιση αυτή συμβάλλει στη συνολική εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης σε όλη τη χώρα».
Πολυκατοικίες: Υποχρεωτικές οι ράμπες
Σχεδιάζεται μεγάλη αλλαγή. Τι αναμένεται να διαφοροποιηθεί. Πως επηρεάζονται οι πολυκατοικίες.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζεται η παράταση από 2 έως 3 ετών για τις υποχρεωτικές ράμπες σε όλα τα κτίρια.
Οι τελευταίες πληροφορίες σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” λένε πως γίνεται η επεξεργασία της νομοθετικής ρύθμισης που θα εισαχθεί στη Βουλή πριν κλείσει για τις εκλογές.
Δείτε αναλυτικά…
Τι σημαίνει αυτό για τις πολυκατοικίες
Αυτό συνεπώς σημαίνει πως για το προαναφερόμενο διάστημα αναστέλλονται οι προβλεπόμενες από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό κυρώσεις.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η αναστολή των κυρώσεων αρχικά έληγε στις 31/12/2020, παρατάθηκε για μία διετία έως τις 31/12/2022 και στη συνέχεια θεσμοθετήθηκε μία τρίμηνη παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2023.
Εάν δεν δοθεί παράταση από την 1η Απριλίου τυπικά αλλάζει το σκηνικό των κτιρίων αλλά και των δημόσιων χώρων.
Και αυτό όπως επισημαίνει στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” η τοπογράφος -πολεοδόμος, Γραμματή Μπακλατσή σημαίνει πως έως τις 31 Μαρτίου 2023 θα πρέπει τυπικά όλα τα κτίρια στη χώρα μας να έχουν προβεί στις κατάλληλες παρεμβάσεις δεδομένου ότι πέρα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, τα άτομα με παροδικές αναπηρίες και τα λοιπά εμποδιζόμενα άτομα (έγκυοι, νήπια, μικρά παιδιά, υπερήλικες κλπ) αποτελούν το 50% του πληθυσμού της χώρας.
Αλλά επειδή το σύστημα δεν είναι ακόμη έτοιμο για μία τέτοια αλλαγή, το πιθανότερο είναι να υπάρξει μία μεταβατική διάταξη, ώστε να προετοιμαστούν μηχανικοί, ιδιοκτήτες, ελεγκτές, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τι αναφέρει ο καινούργιος σχεδιασμός
Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό καθίσταται υποχρεωτική στις νέες οικοδομικές άδειες τη σύνταξη μελέτης προσβασιμότητας με ευθύνη του μηχανικού.
Συγκεκριμένα, τα ιδιωτικά κτίρια που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια τις 9/4/2012 και μετά αλλά και τα μεταγενέστερα πρέπει να έχουν γίνει έργα και να τηρούνται οι κανόνες προσβασιμότητας.
Επιπλέον, στα κτίρια του δημοσίου και των δήμων και πλήθος κτιρίων δημοσίου ενδιαφέροντος επιβάλλεται να γίνουν οι απαραίτητες διαμορφώσεις, ώστε οι λειτουργικοί χώροι τους να είναι προσπελάσιμοι από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα. Στόχος είναι η ανεμπόδιστη όλων των ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας ή και φυσικής κατάστασης.
Κατά την κ. Μπακλατσή τα έργα καθώς και οι μελέτες προσβασιμότητας στα κτίρια επαφίενται στους ιδιοκτήτες, ωστόσο όσοι δεν τηρήσουν τον νόμο θα έλθουν αντιμέτωποι με την υποχρέωση πλήρους προσαρμογής και τις κυρώσεις που προβλέπονται με την πρώτη δυνητική πράξη όταν θελήσουν να μισθώσουν, να μεταβιβάσουν, να τροποποιήσουν ή να τακτοποιήσουν αυθαίρετες χρήσεις για να μπουν σε επιδοτούμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας είτε να εκδώσουν οικοδομική άδεια του ακινήτου τους, για οποιονδήποτε πολεοδομικό ή κατασκευαστικό σκοπό.
Τι προβλέπεται για όσα είναι καινούργια κτίρια
Όπως αναφέρει η κ. Μπακλατσή στις νέες κατοικίες που κατασκευάζονται σε εντός ή εκτός σχεδίου περιοχές για τους ανθρώπους με αναπηρία και τα “εμποδιζόμενα” άτομα θα πρέπει να εξασφαλίζονται:
- Αυτόνομη (χωρίς τη βοήθεια κανενός) και ασφαλής (κάθε άποψη) οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση.
- Συνθήκες εύκολης μετατρεψιμότητας των κατοικιών σε κατοικίες μελλοντικών χρηστών με αναπηρία/ εμποδιζόμενων ατόμων χωρίς να θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου.
- Προσβάσιμος χώρος αναμονής μιας θέσης αμαξιδίου.
Για τις κατοικίες που δεν διαθέτουν ανελκυστήρα και δεν διασφαλίζουν προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα είναι δυνατή η τοποθέτηση διάταξης ράμπας ή αναβατορίου που θα διασφαλίζει την πρόσβαση των ΑμεΑ από το πεζοδρόμιο στους εσωτερικούς /εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους κατά παρέκκλιση κάθε ισχύουσας διάταξης ή κανονισμού.
Σε περίπτωση που γίνεται αλλαγή χρήσης σε όλο ή σε τμήμα (π.χ όροφος) του κτιρίου θα πρέπει να διασφαλίζεται υποχρεωτικά η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη.
Ποιοι παίρνουν εξαίρεση από τα παραπάνω
- Εξαιρούνται όλα τα κτίρια που έχουν μοναδική πρόσβαση σε δρόμο με βαθμίδες ή βρίσκονται σε οικόπεδα στα οποία η ελάχιστη διαφορά στάθμης του φυσικού εδάφους στην οικοδομική γραμμή από την επιφάνεια του πεζοδρομίου είναι μεγαλύτερη από 2,50 μ.
- Απαλλάσσονται τα νέα κτίρια από τη νέα υποχρέωση διαμόρφωσης πρόσβασης στους πάνω από το ισόγειο ορόφους ή τους εσωτερικούς εξώστες ή αναβαθμούς εφόσον:
α. Το εμβαδόν των εσωτερικών εξωστών (πατάρια) ή αναβαθμών αποτελεί ποσοστό μέχρι 50% του εμβαδού της κύριας αίθουσας και όχι περισσότερο των 100 τ.μ και η χρήση του είναι ίδια με αυτή της κύριας αίθουσας ή εσωτερικοί εξώστες ή αναβαθμοί έχουν βοηθητική χρήση.
β. Το συνολικό μεικτό εμβαδόν των πάνω από το ισόγειο ορόφων είναι μικρότερο των 200 τ.μ και συγχρόνως
γ. το μεικτό εμβαδόν κάθε ορόφου είναι μικρότερο των 70 τ.μ
Προσοχή: Οι εξαιρέσεις αυτές δεν ισχύουν αν η χρήση του κτιρίου είναι η μοναδική στον οικισμό και ταυτόχρονα στους πάνω από το ισόγειο ορόφους υπάρχουν χρήσεις για εξυπηρέτηση κοινού διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν στο ισόγειο όροφο.
Τι ισχύει με τις πολυκατοικίες τον ΑΦΜ και τις συντάξεις
Από το πουθενά φαίνεται ότι προκύπτει πρόβλημα για όσους είναι διαχειριστές πολυκατοικίας και θέλουν να βγουν στη σύνταξη.
Μπουρλότο μπαίνει στις συντάξεις με τον ΑΦΜ στις πολυκατοικίες καθώς διαχειριστές που έλαβαν ΑΦΜ για την πολυκατοικία τους διαπιστώνουν τώρα ότι δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη αφού «κόβονται» αυτόματα από τον ΕΦΚΑ.
Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση μηχανικού από την Κέρκυρα ο οποίος ενώ κατέθεσε τα χαρτιά του για σύνταξη και ζήτησε τη διαγραφή του από το ταμείο ασφάλισης ΤΣΜΕΔΕ – ΕΦΚΑ η αίτησή του απορρίφθηκε γιατί ο ΕΦΚΑ «βλέπει» στην ΑΑΔΕ ότι είναι ενεργός επαγγελματίας.
Δείτε αναλυτικά…
Συντάξεις: Τι συνέβη στο περιστατικό
Η μοναδική «δραστηριότητα» που έχει ο συγκεκριμένος μηχανικός είναι ότι είναι διαχειριστής στην πολυκατοικία του με «φορολογική ταυτότητα». Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ τού χρεώνει και ασφαλιστικές εισφορές.
Ο Δ.Α., με τον οποίο επικοινώνησαν «ΤΑ ΝΕΑ», είναι σε απόγνωση καθώς το Ταμείο του δεν προχωρά σε διαγραφή ασφάλισης και έτσι συνεχίζει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει να εργάζεται τους τελευταίους έξι μήνες. Και όλα αυτά επειδή είναι διαχειριστής στην πολυκατοικία όπου διαμένει και για την οποία ο ίδιος φρόντισε να εκδοθεί ΑΦΜ για τεχνικούς λόγους, όπως πληρωμή δαπανών πολυκατοικίας, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
«Βρίσκομαι σε διαδικασία συνταξιοδότησης ως μηχανικός (έχω καταθέσει πλήρη φάκελο) και στην προσπάθεια να διαγραφώ από το ΤΣΜΕΔΕ – ΕΦΚΑ (διαγραφή ασφάλισης) επιστρέφεται η σήμανση από την πλατφόρμα «ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» και δεν προχωρά η διαγραφή», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο μηχανικός.
Οπως μας εξηγεί, ο ΑΦΜ της πολυκατοικίας έχει διασυνδεθεί για φορολογικούς λόγους με τον προσωπικό του ΑΦΜ και με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 68321101, ο οποίος είναι ο ίδιος με αυτόν που ισχύει για τις εταιρείες διαχείρισης κτιρίων πολυκατοικιών. Για τον λόγο αυτό εμφανίζεται στα ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΦΚΑ ως ενεργός επαγγελματίας.
«Σε όσους οργανισμούς και υπηρεσίες έχω αποταθεί (ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, 1555 κ.λπ.) το θεωρούν όλοι, αν μη τι άλλο, υπερβολικό, αν όχι λανθασμένο, αλλά κανείς δεν δίνει λύση. Μόνο εάν παραιτηθώ από διαχειριστής και παραδώσω σε άλλον τη διαχείριση θα μπορέσω να συνταξιοδοτηθώ».
Συντάξεις: Δεν θα θέλει κανείς να γίνει διαχειριστής
«Το πρόβλημα είναι σοβαρό», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, «γιατί οδηγεί σε πραγματική ομηρεία τους ενδιαφερομένους και αποτελεί αντικίνητρο για την ανάληψη διαχειριστικών καθηκόντων».
Οπως σημειώνει, το πρόβλημα δημιουργείται «από το ότι σήμερα αφενός υπάρχει μόνον ένας επαγγελματικός ΚΑΔ των επιχειρήσεων διαχείρισης πολυκατοικιών με τίτλο «68321101 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ», ο οποίος αναγκαστικά πλην εσφαλμένα αποδίδεται και στους συνιδιοκτήτες – άμισθους διαχειριστές πολυκατοικιών, αφού δεν είναι επαγγελματίες που «προσφέρουν υπηρεσίες» επ΄ αμοιβή, και αφετέρου γιατί ο ΑΦΜ του συνιδιοκτήτη διαχειριστή «διασυνδέεται» φορολογικά με τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, χωρίς η συνιδιοκτησία να έχει αυτοτελή νομική προσωπικότητα, όπως π.χ. μια εταιρεία».
Η πρόταση
Σύμφωνα με τον Στράτο Παραδιά, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος ΚΑΔ που θα αποδίδεται από την ΑΑΔΕ στους μη επαγγελματίες (συνιδιοκτήτες) διαχειριστές πολυκατοικιών χωρίς να διασυνδέονται με τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, ώστε να μη θεωρούνται πλέον από τον ΕΦΚΑ ότι δήθεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα. Ετσι η ιδιότητα του διαχειριστή πολυκατοικίας δεν θα αποτελεί κώλυμα συνταξιοδότησης, ούτε λόγο ενδεχόμενης απομείωσης μιας ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης.
«ΤΑ ΝΕΑ» έθεσαν το θέμα στην ΑΑΔΕ και, αφού διαπιστώθηκε το πρόβλημα που υπάρχει με τον ΕΦΚΑ, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αναμένεται να υπογράψει σήμερα ή αύριο απόφαση με την οποία θα δημιουργηθεί νέος ΚΑΔ για τους διαχειριστές πολυκατοικιών που δεν θα προκαλεί κανένα πρόβλημα.
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «Τα ΝΕΑ»
Πότε απαιτείται ο ΑΦΜ στις πολυκατοικίες
Ο ΑΦΜ είναι απαραίτητος για τις πολυκατοικίες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021». Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων είχε ανοίξει από τις 8 Φεβρουαρίου και παρέμεινε ανοιχτή έως τις 28 Μαρτίου 2022.
Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας στο «Εξοικονομώ» θα πρέπει η πολυκατοικία να έχει σε ισχύ ΑΦΜ διαχείρισης πολυκατοικίας. Ύστερα από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση πολυκατοικίας από τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθέναν από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.
Ο ΑΦΜ της πολυκατοικίας διευκολύνει τους διαχειριστές και για το επίδομα θέρμανσης. Με βάση τον ΑΦΜ εκδίδονται τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και υποβάλλεται η αίτηση, με την ΑΑΔΕ να διευκρινίζει ότι ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει ούτε να διαγραφεί κατά την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.
Η ΑΑΔΕ με πρόσφατη απόφασή της απλοποίησε τη διαδικασία έκδοσης του ΑΦΜ για τις πολυκατοικίες καθώς:
- Δεν προβλέπεται προθεσμία απόκτηση του ΑΦΜ, μετά την οποία επιβάλλεται πρόστιμο εκπροθέσμου.
- Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη κανονισμού, αρκεί να υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας στο κτίριο.
- Όπου υπάρχει σύσταση οροφοκτησίας και κανονισμός δεν απαιτείται παμψηφία για την ανωτέρω διαδικασία, αλλά αρκεί η πλειοψηφία που ορίζει ο κανονισμός του κάθε κτιρίου για την ύπαρξη απαρτίας και έγκυρης απόφασης.
- Δεν είναι απαραίτητο να έχει εκλεγεί διαχειριστής, αρκεί και ο ορισμός του προσώπου, συνιδιοκτήτη ή και μη (που θα υποβάλει τη σχετική αίτηση μαζί με τα παραπάνω δύο δικαιολογητικά).
Ποια τα βήματα
Σύμφωνα με την απόφαση Πιτσιλή:
1. Η άτυπη ένωση συνιδιοκτητών κτιρίου που έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί οροφοκτησίας (ν.3741/1929) θα πρέπει να υποβάλει:
- Σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ή κανονισμό του κτιρίου που λογικά θα έχουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες του κτιρίου.
- Πρακτικό γενικής συνέλευσης της εκλογής του διαχειριστή, όταν η αίτηση για την απόδοση ΑΦΜ υποβάλλεται από τον διαχειριστή.
2. Αν δεν υπάρχει διαχειριστής, πρακτικό γενικής συνέλευσης με το οποίο ορίζεται απλώς το πρόσωπο που θα υποβάλει την αίτηση για λογαριασμό της άτυπης ένωσης και θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την απόδοση ΑΦΜ, υπογεγραμμένο σε κάθε περίπτωση από την απαιτούμενη πλειοψηφία επί της νόμιμης απαρτίας των συνιδιοκτητών, ως αυτή ορίζεται στον κανονισμό του κτιρίου.
3. Αν δεν υπάρχει κανονισμός κτιρίου, αρκεί η συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας στο κτίριο.
4. Μόλις οριστεί από την ένωση των ιδιοκτητών ως υπεύθυνος είτε κάποιος εκ των ιδιοκτητών είτε κάποιος διαχειριστής, αυτός θα πρέπει να υποβάλει το έντυπο Δ211. Το έντυπο Δ211 είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), στην ενότητα του καταλόγου των εντύπων (https://www.aade.gr/epiheiriseis/forologikesypire sies/katalogosentypon). Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί είτε ψηφιακά είτε σε έντυπη μορφή.
5. Ως ημερομηνία απόδοσης του ΑΦΜ θεωρείται η ημερομηνία υποβολής του εντύπου Δ211, εφόσον οι ως άνω ενώσεις ιδιοκτητών δεν διενεργούν πράξεις φορολογικού ενδιαφέροντος, δηλαδή δεν έχουν έσοδα από τη διαχείριση της πολυκατοικίας, κατηγορία στην οποία εμπίπτει σχεδόν το σύνολο των πολυκατοικιών της χώρας.